Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M P / 9.2.2016. 2:30:35

Poštovani,
molim vas za savjet kako riješiti problem vlage u staroj kamenoj kući u nizu (Istra, starost više od 150 godina). U podrumu želimo dijele stijene pustiti bez žbuke, znači da je vidan kamen kojega ćemo fugirati. Ali sada, nakon što smo skinuli staru žbuku sa samog kamena, na tom istom kamenu u vlažnim danima vidi se mokar kamen, doslovce. Na drugoj strani tog kamenog zida morali bi biti temelji susjedne kamene kuće, u nizu.
Dali bi, kada se kamen fugira, ta voda koja se često vidi na kamenu nestala? Ili bi trebalo probati sa kakvim ubrizgavanjem tih nekakvih materijala? Dali je takva, skoro stalna vlaga kamena, opasna za sam kamen (da ne bi došlo do nekog propadanja)? Kako znati dali je to vlaga koja dolazi iz temelja ili je to kondenz? Unaprijed hvala na odgovoru/ima.

ODGOVOR

Ukoliko je u objektu prisutna stalna kapilarna vlaga izvođenjem temelja od betona i fugiranjem kamenih fuga ne možete se u potpunosti riješiti vlage.
Potrebno je utvrditi tj. izmjeriti postotak vlage i onda odrediti tip sanacije. Vlaga koja je prisutna u kamenu uvijek će biti prisutna jer se možda kameni zid nalazi ili na stalnom doticaju podzemnih voda ili se oborinske vode slijevaju niz zid.
Kapilarna vlaga je vlaga koja se skuplja iz podzemnih dijelova objekta ako nije izvedena hidroizolacija, drenaža.
Kondezna vlaga je vlaga koja se skuplja unutar prostora zbog prevelike razlike unutarnje i vanjske temperature, nedovoljne toplinske izolacije, neizvedene hidroizolacije , ugradnjom pvc stolarije i sl.
Ako je objekat izveden prije toliko godina i vlaga do sada nije štetno djelovala na kamen, sanacijom je potrebno dozvoliti daljnje prirodno isušivanje zidova upotrebom adekvatnih materijala.
Fugiranje možete izvesti ili vapnenom žbukom ili mortom za zidanje fasadne opeke.

K K / 8.2.2016. 19:27:43

Pozdravljeni!
U dučanu na Krku smo vidjeli vaše betonske ploče, pa nas zanima, da li jih i tamo prodajete? Da li jih tamo vozite, prema naruđbi?! I dali je cijena ista ili se računa i prijevoz iz Samobora?!

ODGOVOR

Samoborka posluje s mnogim trgovcima. Među njima je i Trgovina Krk, tako da možete i kod njih naručiti naše opločnike.
Mi ne utječemo na njihove cijene tako da ne znam koja je razlika između naših i njihovih cijena.
Ako želite kupiti opločnike direktno kod nas i da vam ih dostavimo morali bismo vam naplatiti i prijevoz.
Prijevoz kamionom s kranom do Krka bio bi više od 2 000 kn.

K B / 7.2.2016. 15:58:36

Bazen je gradjen betonskim blokovima i AB serklazima.
Koji žbuku koristiti za Izravnavanje podloge prije hidroizolacije i keramicarskih radova. Može li se koristiti C 80 sa dodatkom vlakana i rabic mrežice. Velika hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za žbukanje izvedenih zidova možete koristi cementnu žbuku C-80.
U gotov proizvod ne smijete ništa dodavati, pa tako ni armaturana vlakna i rabic mrežicu.
Spojeve različitih materijala obavezno rabicirati pocinčanim punktiranim rabic pletivom (25 x 25 x 0,9).
Glatke i neupojne betonske površine obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA.
Ostale podloge obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4 tri dana prije nanošenja žbuke.

V H / 2.2.2016. 9:43:18

Poštovani,uselio sam u stan koji sam odlućio renovirati jer je slabo održavano.Zgrada je stara 40god. a kontruirana je od betonskih elemenata .Veći dio posla sam uradio sam kao i zadnji zahvat a to je gletanje i pituranje,nakon mjesec dana nastao je problem sa stropom u kuhinji i kupaoni počelo je pucati glet na stropu. Htio bi reći da na stropovima nije uopće bilo glet mase već samo boja koju sam ja prebrusio porašio zatim premazao akrilnom emulzijo,pogletao 2puta gotovim teranilom i prepiturao jupl gold bjelom bojom.Od prvog gletanja do bojanja prošla su 4 dana,stan je na 4katu nije vlažan i to je ok.U te dvije prostorije strop je bio gladak staklo nebi me ćudilo da nije čak i masan.Mrežicu nisam koristio možda sam tu napravio grešku ili samtrebao staviti nekakav premaz koji bi bio hrapav da se glet masa može dobro prihvatiti i neodvajati tj.pucati.Grijanje je na struju.Molim Vas savijet šta napraviti i postupak,ovako mi se još nije desilo ali za sve postoji prvi put. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i srdačan pozdrav

ODGOVOR

Glatke i slaboupojne betonske površine potrebno je prije gletanja impregnirati pokrivnim temeljnim premazom sa dodatkom kvarca – KONTAKT GRUNDOM, kojemu je namjena hrapavljenje podloge te poboljšanje prionjivosti. KONTAKT GRUND potrebno je nanijeti najmanje dan prije gletanja (podloga mora biti potpuno suha).

Ukoliko ste na takovoj podlozi koristili klasičnu akrilnu impregnaciju, i ukoliko je nanesena dan ranije, odnosno bila potpuno suha prija nanošenja sloja gleta ista je mogla biti i uzrokom nastalog odvajanje od podloge.
Preporučamo odstraniti postojeće slojeve, te ukloniti postojeći akrilni „film“ brušenjem. Temeljito očistiti i otprašiti podlogu. Nanijeti KONTAKT GRUND četkom ili valjkom. Na potpuno osušeni KONTAKT GRUND, u pravilu drugi dan nanositi TERANIL, prema tehničkoj uputi.

M K / 31.1.2016. 15:57:34

Poštovanje. Prije tri godine je na kuću poljepljen stiropor i utopljena je mrežica. Druga ruka ljepila nije nanešena. Prije nanosa druge ruke ljepila dali je potrebna kakva impregnacija pošto je prošlo toliko vremena.

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi u kakvom je stanju postojeće ljepilo i da se nije nakon toliko vremena smrznulo.
Trebali ste odmah izvesti i drugi sloj gleta, te je takva površina mogla ostati neobrađena završnom žbukom. Prema opisanom upitna je sada čvrstoća ljepila i armaturne mrežice.
Preporučamo vam da kompletno skinete ljepilo i mrežicu, te ponovno izvođenje dvostrukog armaturnog sloja sa staklenom mrežicom (prvi sloj + mrežica + drugi sloj) ukupne debljine 4-5 mm.

Z H / 30.1.2016. 18:38:46

Postovani
U dvoristu imam postavljene kocke koje su fugirane kvarcnim pijeskom ali mi se vremenom pojavi mahovina po fugama.Znam da je moguce ukloniti mehanickim putem tj. rucno ali me zanima da li smijem upotrijebiti koje sredstvo protiv korova ili mahovine i pospricati ili ima koje odredeno sredstvo za to.
Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Za tretiranje površina obraslih mahovinom može se upotrijebiti sredstvo za sprječavanja razvoja mahovine kao biocidno fungicidno sredstvo koje možete kupiti u trgovačkim centrima ili poljoprivrednim ljekarnama.
Prije upotrebe sredstava na cijeloj površini potrebno je napraviti test probu na manjoj površini, da se utvrdi kako djeluje na betonsku površinu i je li agresivno te da ne oštećuje gornji sloj betonskog opločnika.
Upotrebom biocidnog sredstva nije moguće u potpunosti se riješiti mahovine.
Potrebno je mehanički prostor očistiti i ponovno izvesti fugiranje kvarcnim pijeskom.

e e / 27.1.2016. 21:38:37

Postovani,
Jedan zid u dnevnom boravku poljepljen je prirodnim kamenom bjele boje.Zeljela bi taj kamen ofarbati u sivu boju dali je to moguce i kako?

ODGOVOR

U pravilu prirodni kamen nije „predviđen“ za nanošenje naknadnih pokrivnih obloga ili premaza, pa tako nema ni premaza namijenjenih za bojanje prirodnog kamena.
Preporučamo primjenu fasadne akrilatne boje TERATON V, pogodne za obradu različitih podloga.

I D / 24.1.2016. 18:24:34

Postovani,
Namjeravam postaviti na etics 10 cm fasadu obiteljske kuce keramicke plocice za vanjske prostore,dim 30x60 ili 30x90cm.visina zida je oko 6.7m.
Koje materijale za postavu i fugiranje mi preporucujete?Objekt je u kontinentalnom dijelu HR.
Hvala

ODGOVOR

Ukoliko planirate završnu oblogu keramikom već tijekom izvedbe povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju potrebno je pridržavati se smjernica „Kamene i keramičke obloge na ETICS sustavima“ udruge hrvatskih proizvođača fasadnih sustava HUPFAS.
Samo postava keramičke obloge izvodi se fleksibilnim cementnim ljepilima minimalnog zahtjeva C2TES1- TERATEKT FLEKS. Za fugiranje preporučamo koristiti fleksibilnu masu za fugiranje TERAFIL FLEKS.

T P / 21.1.2016. 14:37:00

..molim mišljenje,stavio bih opločnike na dvorište koje je betonirano (beton je u redu)
Zanima me koja je procedura stavljanja na betonsku podlogu- da li je potrebno bušiti rupe u betonu za odvodnju vode i koliko,
ide li folija ispod nasipane podloge
I koliko mora biti minimalno nasipanog dijela (riže)

ODGOVOR

Preporuka je svakako polaganje opločenja na drenažni sloj.
Kako bi zadržali postojeću betonski podlogu potrebno je provjeriti izvedene padove kako bi se osiguralo pravilno „otjecanje“ procjedene vode.
Moguće je i poboljšanje procijeđivanja bušenjem rupa u betonskoj podlozi.
Minimalno potrebna debljina nasipa agregata je 4-5 cm kako bi se omogućilo neometano polaganje opločnika i izvedba kvalitetne ravnosti gotove obloge.

J / 21.1.2016. 8:41:40

Poštovani,
molim da mi date koristan savjet za poboljšanje postojeće toplinske fasade na obiteljskoj kući na lokaciji V Gorice.
Postojeću toplisku fasadu - osnovni zid je šupljikava cigla Ciglane Zagreb iz 1988g. debljine 30cm, s unutrašnje strane klasična cementno mortna žbuka, izolaciji smo izveli 1989g. s TPŽ (toplinskom podložnom žbukom) proizvod Samoborka u debljini od 5 cm ( tadašnja preporuka za klimatsko područje Zagreba je bila debljina 4 cm), a zavržni sloj je izveden sa sepom u bijeloj boji. u međuvremenu 2007g. je obnovljena boja na sepu s novim premazom u žutoj boji. Na kući su ugrađeni prozori i vrata s izo-stolarijom (dvostruko izo staklo) proizvod Lomnica i koja je u solidnom stanju. Strop ispod krova je izoliran s 3 cm TPŽ (toplinskom podložnom žbukom) i plus naknadno dodano 5 cm stiropora s podkrovne strane tj. vanjske strane podkrovne ploče s tavanske strane kuće.

U razmišljanju smo, da li je potrebno i kakao poboljšati toplinsku ovojnicu obiteljske kuće a da ista zadovoljava odgovarajući standard.

Molim savjet i preporuku što je potrebno i koje vaše materijale preporučate koristiti i to za .
pripremu zine plohe za montažu - nanošenje nove izolacije,
koji materijal i u kojoj debljini predlažeta da se koristi
materijal za završni sloj
potrebno je izolirati 155 m2 pa me interesira jedinična materija cijena ili ukupno
koliko stoji usluga za izvođenje radova
Obzirom da su dosadašnja iskustva na obiteljskoj kući bila pohvalan nadam se da će te mi dati odgovarajući savjet kako saznati potrebne informacije ili da me uputite gdje se interesirati za savjet.
Hvala na usluzi.
S poštovanjem Josip Čović

ODGOVOR

Potrebna debljina toplinske izolacije vanjskih zidova proizlazi iz proračuna fizike objekta i u pravilu ovisi o više čimbenika.
Naša preporuka može se temeljiti isključivo na zadovoljavanju regulativom propisanog prolaza topline kroz vanjski zid (U = 0,45 W/m2K), dok je cjelovita energetska obnova objekta daleko složenija i zahtijeva detaljniji i cjelovitiji pristup.
Obzirom na dostavljene podatke već sa dodatnom toplinskom izolacijom u debljini 6 cm (U = 0,33 W/m2K), zadovoljavate traženi koeficijent prolaza topline(U = 0,45 W/m2K), dok sa debljinom 12 cm zadovoljavate i koeficijent prolaza topline propisan od strane FZOEN ((U = 0,25W/m2K), što je preduvjet korištenja subvencija.
Za završnu obradu sustava preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU Z.