Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d o / 10.12.2015. 22:42:54

Poštovani, trebamo vašu veliku pomoć u obliku savjeta. Naime, majstori su nam prije par dana stavljali 15cm stiropor, mrežicu i ljepilo i, na kraju završnu dekorativnu boju. Međutim, drugi dan je pala kiša i saprala boju i te sitne kamenčiće koji su u sklopu boje. E sad, izvođač radova je rekao da se to sve može popraviti i da to nije nikakav problem, rekao je da se to samo ponovo pređu zidovi završnom bojom i da će biti sve kako treba. Nas zanima da li je to dovoljno samo prijeći zidove završnom bojom ili bi (što smo čuli) trebalo ipak ponovo sve prijeći ljepilom, emulzijom pa tek onda završnom bojom? Ili možda nešto treće... Hvala unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Ako vam je kiša isprala zrno sa završne žbuke, premazivanje fasadnom bojom ne mora biti dobro rješenje.
Potrebno je utvrditi u kojoj je mjeri ostalo zrna i u kakvom je stanju fasadna površina.
Ako je isprano više od 10% zrna potrebno je na postojeći sloj navući novi sloja iste završne žbuke.
Ako je ispranost manja i nije jako vidljiva fasadna boja može pokriti nedostatke.

B I / 7.12.2015. 10:17:45

Dobar dan,
U kući staroj 50g. nije nikada bilo problema sa vlagom. Prošle godine smo napravili adaptaciju, napravili novu betonsku podlogu (koje prije nije bilo) i napravili novu unutarnju žbuku (ručno). Na pod je stavljena papa i zidovi su premazani hidroizolacijom do metra visine. Također je ugrađena PVC stolarija.
Sada se odjednom počela pojavljivati vlaga (gljivice) na spoju zidova u spavaćoj sobi. Sa vanjske strane je stara žbuka bez izolacije.
Kako mogu rješiti problem? Da li trebam ostrugati boju i glet gdje se pojavljuje vlaga, namazati TERACIDOM i zatim ofarbati bojom koja ima fungicida?
Hvala!

ODGOVOR

Ugradnjom pvc stolarije poremećen je protok zraka koji je objekt imao prije izvedbe, sanacije.
Potrebno je izmjenjivati što više zraka unutar prostora tj. izjednačavati temperature unutarnjeg i vanjskog prostora.
Svakako da bi u dogledno vrijeme bilo poželjno izvesti energetsku obnovu objekta ugradnjom toplinskog sustava – kamene vune.
Sada, postojeći glet i boju treba ostrugati površinu tretirati fungicidnim premazom TERACID ponovno pregletati i obojati bojom sa fungicidnim dodatkom.

J M / 5.12.2015. 8:53:21

Postovanje. Kupili smo stan u prizemlju zgrade,i problem se pojavio u obje spavace sobe. Naime, zid je nosivi i fizicki je odvojen od drugov stana zbog zemljotresa itd. Sa unutrasnje strane u dnu se pojavila plijesan. Vlage u tom odvojenom dijelu koliko znam nema,a i tesko je bilo sta uraditi jer se moze zavuci samo duzina ruke. Sta uraditi s vana,a i inutra kako bi TRAJNO rijesili taj problem? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Pretpostavka da na objektu nije izvedena hidroizolacija i drenaža s vanjske strane.
Potrebno je s vanjske strane napraviti otkop, površinu premazati hidroizolacijskim premazom HidroProtekt Duoelastik u dva sloja, na hidroizolaciju ugraditi toplinsku ploče XPS, preko ploče postaviti čepastu ljepneku i otkop zatrpati.
Po potrebi ako će oko objekta biti dosta oborinske ili podzemna vode potrebno je ugraditi nakon iskopa drenažnu cijev.
S unutarnje strane skinuti sve sojeve do zdrave žbuke, žbuku oprati vodom i posušiti nekoliko dana, suhu žbuku tretirati fungicidnim sredstvom TERACID te na osušeni TERACID nanijeti glet masu i obojati bojom sa dodatkom fungicida.

P D / 3.12.2015. 19:00:48

Poštovani prije desetak godina stavio sam fasadu Vaš sep granulacije 5 mm. Rađena je kao hrastova kora. Uslijed kiša koje pada po zimi gotovo vertikalno zbog vjetra ( Senj ) isprala se boja na nekim mjestima vide se zrnca ali druge boje ( mat ). Molim Vas da mi preporučite na koji način da obnovim fasadu. Sada bi htio da fasada bude glatka ili skoro glatka bez velikih i dubokih utora.
S poštovanjem

ODGOVOR

Ako se fasadna žbuka dobro drži s podlogom i nigdje se ne odvaja potrebno je površinu samo premazati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza. Impregnacije nije potrebna.
Po potrebi ako je na mineralnoj žbuci prisutna zaraza mikroorganizmima prije bojanja fasadne boje tretirati površinu fungicidnim premazom TERACID.
Prije bojanja fasadnu površinu potrebno je oprati vodom pod pritiskom.

I M / 3.12.2015. 12:49:48

Bok,

izrađujem male betonske ukrase, i posude, Koristim bijeli cement i miješam ga sa pijeskom. Problem mi se pojavljuje nakon sušenja (par dana nakon što izvadim iz kalupa). Naime, pojavljuju se pukotine. Postoji li nešto što bih mogao umiješati odmah pa da se to ne dogodi? Ne znam da li je problme u omjeru pijeska i cementa ili mi ipak treba nešto drugo?

Hvala

ODGOVOR

Ne znamo zašto vam se dešava pojava pukotina te vam samo možemo preporučiti gotove proizvode koje proizvodim za tu namjenu.
Naši proizvodi su MORT ZA MODELIRANJE ili TERANEKS RAPID BIJELI.

M O / 1.12.2015. 12:01:25

Poštovani,
zanima me da li završni sloj fasade(boja ) mora biti nanesena u jednom danu na cijelu kuću . I prije nanošenja zavšnog sloja fasade koliko je potrebno da se ostavi sušiti. Fasada je toplinska kamena vuna sa dva sloja ljepila.
Hvala
Mila

ODGOVOR

Sve ovisi o kakvom objektu se rad, o veličini ploha koje se završno obrađuju te o izvođaču radova.
Prilikom izvedbe ploha fasade bitno je da odabrana ploha bude izvedena odjednom tj.u istom danu, ostale plohe mogu biti izvedene i kasnije.
Armirajući sloj prije izvedbe završen žbuke mora odstajati tj. posušiti se minimalno 7-10 dana.

I B / 1.12.2015. 7:33:32

Poštovani,

molim za vaše mišljenje odnosno komentar stropne izolacije koja se postavlja na fert ploču iznad koje se nalazi negrijani tavan te kosi krov koji je također izveden s fert pločom (bez izolacije).

Izolacija je izvedena na način da se direktno na fert ploču postavi 12 cm EPS-a (bez parne brane) te 5 cm betona (kao zaštita) bez paropropusne folije.

Ukoliko ste u mogućnosti molim za brzi odgovor jer postava izolacije kreće možda i sutra.

Srdačan pozdrav,

Ivan Burul

ODGOVOR

Izvedbom krovne konstrukcije se ne bavimo te vam na vaš upit nismo u mogućnosti odgovoriti.

S / 30.11.2015. 9:08:02

Poštovani,imam silikatnu fasadu koja ima dosta neravnina(vide se tiple koje valjda nisu dovoljno ušle u stiropor).
Smijem li već postojeću fasadu ponovno predletet da izravnam neravnine?
LP,Saša

ODGOVOR

Ako su, prema opisanom, vidljive pričvrsnice pretpostavka da je došlo do neadekvatne izvedbe toplinskog sustava.
Ako su neravnine do cca 1 cm sanaciju toplinskog sustava možete izvesti upotrebom univerzalne mineralne mase TOP WHITE koja se nanosi od 1 do 10 mm i u koju se može utisnuti staklena mrežica u sloju mase.
Na TOP WHITE možete nanijeti fasadnu boju i dekorativnu tankoslojnu žbuku granulacije do 3 mm.

m l / 26.11.2015. 17:26:21

čim premazati tarac brušeni na vanjskim stepenicama, malo je tarac izbljedio i izgubio sjaj

ODGOVOR

Trebate kontaktirati firme koje se bave čišćenjem kulira da postojećem kuliru vrate sjaj.
Prilikom čišćenja kulira oni koriste smjese, tekućine za sjaj.
Ono što vam mi možemo preporučiti iz našeg programa je nakon čišćenja, po potrebi, premazivanje silikonskom mikroemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.

I A / 23.11.2015. 14:50:13

Pozdrav,
Živimo u maloj kućici od 50-ak kvadrata u Zagrebu. Kuća je adaptirana prije nekih 13.god. Na kući je obična fasada kakva se nekada radila bez ikakve izolacije. Suprug i ja planiramo na proljeće postavljati nekakvu toplinsku izolaciju(stiropor vjerojatno) i novu fasadu. No uočili smo da nam je na rubovima kuće i ova trenutna fasada počela pucati(prijelaz zida i deke, oko prozora). Što bi bio razlog i jel se treba riješiti prije postavljanja nove izolacije i fasade?

Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Prije izvedbe novog sloja toplinske zaštite potrebno je provjeriti čvrstoću postojeće žbuke i utvrditi u kakvom je stanju pa tek onda izvoditi toplinski sustav.
Ako žbuka „zvoni“ tada postoji problem čvrstoće tj. prionjivosti žbuke za podlogu te je potrebno sve loše dijelove skinuti do podloge, ponovno ožbukati te izravnati podlogu prije lijepljenja toplinskog sustava.
Drugi razlog pojave pukotine može biti i statika samog objekta - pojava pukotina uzrokovanih potresom, vibracijama, neadekvatnom izvedbom spojeva i sl. Ako su pukotine površinske, maksimalne širine i dužine do cca 5 mm mogu se sanirati upotrebom univerzalnog silikona.