Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I B / 14.10.2015. 18:00:15

po zanimanju sam građevinski inženjer i molio bih ukoliko je moguće dobiti:
- katalog vaših proizvoda sa tehničkim karakteristikama
- katalog sa cijenama Vaših proizvoda
- ton kartu za ukrasne žbuke, disperivne , puludisperzivne boje za naznakom koje su otporne na <<<<<<<<<<

ODGOVOR

Katalog proizvoda nemamo, a Tehničke Upute Proizvoda (TUP-ove) naših proizvoda možete pronaći na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/tehnicke-upute
Cjenik i ton kartu naših proizvoda možete dobiti poštom ili osobnim dolaskom kod nas u Samobor, Zagrebačka 32/a ili Božidara Adžije 12, Zagreb .

n t / 12.10.2015. 17:55:41

Fasadu koja je radjena 1987 (hirofa) bih osvježila bojom.Fasada je u dobrom stanju.Ne mislim stavljati termo izolaciju pa Vas pitam da li je potrebna impregnacija zidova i uostalom sta mi Vi preporucujete(Molim neku najjeftiniju varijantu)












ODGOVOR

Ako je fasadna površina dobra te se ne trusi potrebno ju je oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana prije bojanja.
Površinu obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja, impregnacija nije potrebna.
Fasadna boja bez obzira na odabir boje ne spada u jeftine proizvode.

a r / 12.10.2015. 14:25:08

Pozdrav,
zanima me šta će se dogoditi ako se na kamenu vunu postavi akrilna fasada? Hoće li doći do nakupljana vlage i prijevremenog pucanja fasade.
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Akrilatna žbuka se bez problema može ugraditi na kamenu vunu.
Potrebno je kamenu vunu pregletati kvalitetnim proizvodom i napraviti armaturni sloj, dovoljno čvrst i u potrebnoj debljini.
Do pojave kondenzacije može doći jedino ako se radi o sanaciji objekta koji je zasićen kapilarnom vlagom.
Pucanje fasade dolazi zbog neadekvatno izvedenih detalja konstrukcije, rada same konstrukcije uzrokovane statikom i sl., a ne ugradnjom žbuke.

M H / 12.10.2015. 13:32:56

Poštovani,

zanima me na koji se način ožbukani i zaribani zid može pripremiti za lijepljenje keramike. Naime, ožbukao sam prostor izložen vanjskim temperaturama, ali inače suh, vašom žbukom VC 60 i poslije zaribao finom završnom žbukom (nije, doduše, bila Samoborkina, nego Murexinova) na kojoj je eksplicitno pisalo da nije pogodna za naknadno postavljanje keramike, što nisam u tom trenutku ni namjeravao. Međutim, ukazano mi je na to da bi dio zida u blizini peći/štednjaka ipak bilo uputno obložiti keramikom, a ista osoba (majstor zidar starog kova) me uvjerava da bi ljepilo za pločice primilo na navedenu podlogu. Meni se osobno čini da tako završena podloga ipak nije pogodna za to, onako laički. Molim Vas da mi preporučite što da napravim u ovom slučaju.

Hvala i lijepi pozdrav,
Marko Horvat

ODGOVOR

Prema opisanom ako je na proizvodu navedeno da nije pogodan za oblaganje keramikom ništa druge ne možete napraviti nego mehanički ostrugati što više postojeći sloj koji je fino zariban.
Nakon struganja površinu dobro otprašiti, navlažiti vodom i lijepiti ljepilom koje ima oznaku C2TES1 (TERATEKT FLEKS).

K / 11.10.2015. 21:25:46

Poštovani!
Imam dva podruma pod dvije trećine kuće.Kuća je završena i useljena 1993 god.Nikada nisam imao vode u podrumima do prošle godine.Podrumi su su ožbukani cementnim mortom i opločani pločicama pod i zidovi 1,2m visine.Podne pločice su ugrađene u beton tri prema jedan i zalivene cementnim mlijekom zidne pločice ljepljene su ljpilom za pločice Samoborka.Vanjsku hidroizolaciju je nemoguće izvesti.Voda mi prodire na spojevima pločica poda i zidova te kroz fuge podnih pločica.
Iznad zidnih pločica pa do visine dokle je podrum u zemlji boja mi bubri i otpada kao i dijelovi žbuke koja se rulji.Podrum je u zemlji 1.80 m.
Vanjska izolacija nije izvedena a sada ju je nemoguće izvesti.Od prošle godine 10-ti mjesec pri malo jčim kiim kišama voda mi se poavljuje kao i ovih dana.Molim Vas za pomoć i savjet kako izvesti unutarnju hidro izolaciju i riješiti se vode.Zahvaljuje i srdačno vas pozdravljem.

ODGOVOR

Površinu poda i zida treba impregnirati kontakt grundom, te na osušeni grund nanositi hidroizolacijsku polimer cementnu dvokomponentnu fleksibilnu masu HIDROPRTEKT DUOELASTIK.
Na spoju poda i zida ugraditi traku za brtvljenje u prvi sloj hidroizolacije.
Žbuku koja se ljušti maknuti sa zida i očistiti do podloge.
Premazati hidroizolacijskim premazom i ponovno ožbukati VAPNENO CEMENTNOM žbukom VC 40 ili sanacijskom žbukom SANISIL H.

S M / 10.10.2015. 18:48:22

Poštovani,
Prije par godina napravio sam renoviranje dnevnog boravka. Otučena je stara žbuka i majstor je ožbukao prostor sa gotovom kupljenom žbukom.Ne znam iz kojeg smo njemu znanog razloga dodavao je još u tu žbuku cementa(da mu se bolje veže?). Nakon sušenja i nakon dlijetanja Teranilom koje je radio drugi majstor nakon nekog vremena pojavile su se sitne paučaste pukotine koje su sanirane nekom vlaknastom trakom i ponovo na tim spojevima predletane.Sada na tim mjestima se one vidlive i kao da dobro ne prianjaju odljepljuju. Kako to sanirati prije novog bojanja zidova. Zidovi su unutrašnji i ne diletiraju.
Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Kako se žbukalo gotovom žbukom nije bilo potrebno ništa dodavati osim vode, a ako je majstor sam dodavao sada je samo napravio problem jer je dodatkom cementa u gotov proizvod poremetio vrijeme vezanja i čvrstoću, a vezanjem žbuke za podlogu cement je isplivao na površinu i sada na gletanim površinama uzrokuje problem. Potrebno je slojeve koji su gletani skinuti do žbuke te sloj žbuke ostrugati barem cca 5 mm i obrusiti.
Nakon skidanja po potrebi samo prefilcati novim slojem gotove iste žbuke koja je korištena (ako je potrebno izravnati ) te sušiti minimalno 15 dana.
Nakon sušenja gletanje TERANILom u dva sloja.
Mrežica nije potrebna ako na osušenoj žbuci nema pukotina. Ako se pukotine prisutne kroz presjek žbuke potrebno je rabiciranje u sloju TERANILA staklenom mrežicom 70 IN.

M F / 10.10.2015. 16:19:43

Potpuno nova kuća je u Makarskoj. Završena prije tri godine. Neuseljena.Vanjska izolacija štirošprom od 5 cm ožbukana je i obojana.Mislim da je to urađeno po normama i najnovijim materijalima na tržištu. Problem:na sjevernom vertikalnome zidu, koji je pod vrlo jakim udarom bure i kiše na tri mjesta negdje prodire voda. Tu je s unutrašnje strane došlo do opadanja žbuke u razini podova prostora.U sva tri navrata sam to iznutra popravljao i bojao, ali pojavljuje se iznova. Nisu to velike površine, ali su vidljive. Kako se toga riješiti, a da ne skidam dio fasade izvana na tim mjestima ( štiropor i zaključno žbuku i boju )? Kojim materijalima je moguće sve samo premazati izvana, ili mpram skidati te dijelove vanjske fasade?

ODGOVOR

Prilikom izvedbe nije se obratila pažnja na izvedbu detalja i sada jedino što možete da cijelu fasadnu površinu s vanjske strane prebojate fasadnom bojom, a s unutarnje strane skinete postojeću boju, glet i žbuku do podloge.
Podlogu zatim treba očistiti premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ponovno ožbukati žbukom.

I P / 8.10.2015. 20:15:20

postovani,imam otvorenu terasu 12m2,na njoj klasicna glazura i keramika sad bi stavio hidroizolaciju majstor predlaze recitol,ljepenku od 4mm gore 4cm glazure pa novu keramiku, hoce li to drzati s obzirom da ide na stare kamene plocice? Sto vi preporucujete? Hvala.

ODGOVOR

S obzirom da majstor predlaže sanaciju na opisana način i ako vam daje garanciju na izvedene radove nemamo komentar.
Naime mi nemamo u svom programu katranske proizvode, te se s predloženom sanacijom u potpunosti ne slažemo. Naš prijedlog je da se postojeće ploče maknu , podloga očisti i ugradi ljepenka na predloženi način, izvede glazura u padu, premaže dvokomponentnim hidroizolacijskim premazom HIDROPRTOEKT DUOELASTIK te na hidroizolaciju lijepiti keramiku sa ljepilom TERATEKT FLEKS.
Obavezno oko ploče ugraditi okapne profile ili limove za sprječavanje zacurijevanja, te po potrebi trake za brtvljenje (spoj poda i zida ako postoji).

T L / 7.10.2015. 2:20:59

Trebam ožbukati obijekat od betonskih blokova sa unutarnje strane.Da li prije nanošenja vc 40 treba tretirati zid na koji se nanosi žbuka i dali prije nanošenja gleta treba tretirati žbuku. Koji glet preporučate.poz

ODGOVOR

Prije žbukanja s VC 40, potrebno je nanijeti cementni špric dan ranije (ako se radovi izvode ručno) ili rijeđa konzistencija VC 40 1-2 h prije žbukanja (ako se radovi izvode strojno).
Prije gletanja TERANIL-om podlogu obavezno treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim u omjeru 1:1 s vodom.

A M / 5.10.2015. 22:22:43

Poštovani,
molim Vas za savjet.

Obojao bih sjevernu stranu kuće fasadnom bojom.Glavni cilj mi je da odbijem vlagu od kuće.
U lokalnoj trgovini prodavač mi je rekao da se silikonske boje nisu pokazale dobre na području Imotskog (da su inžinjeri utvrdili da je mikro klima uzrok)i preporuča mi akrilnu boju.
Koju vrstu boje mi Vi preporučujete?

Ante Mrkonjić ,Imotski

Pozdrav!

ODGOVOR

Ne slažemo se s izjavom, jer silikonska boja ima visoku vodoodbojnost i paropropusnost.
Silikonske boje se na vašem području ili bilo kojem području RH mogu upotrijebiti bez ikakvih problema.
Akrilatna boja se također može upotrijebiti, te je razlika što akrilatna boja ima visoku vodoodbojnost ali smanjenu paropropusnost.