Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J M / 31.12.2015. 10:27:03

Postovani.
Imam dva pitanja:
Prvo pitanje.
-Garaza ca.50m kvadratnih izgradjena prije 30 godina sa punom betonskom dekom i sa nagibom za vodu ali bez hidroizolacije to jest sam beton.Zadnjih par godina pojavile su se pukotine na betonu te voda kada su kise sve vise curi kroz deku.Kako kvalitetno rijesiti problem,a da se ne stavlja glazura s tim da je beton hrapav.
-Drugo pitanje.
Obiteljska kuca sagradjena prije dvije godine.U sklopu kuce je garaza za koju nije predvidjeno grijanje,a povezana je sa pregradnim zidom deb.20 cm sa jedne strane spavaca soba,a sa druge takozvana ves kuhinja.Na koji nacin odvojiti zvucno i da nebi vremenom probila vlaga u ove dvije prostorije s obzirom da garaza nece imati grijanje.Majstor mi predlaze na ta dva zida u garazi naljepiti fasadni stiropor(bijeli) deb.2 cm.Navodno da nije dobro staviti tvrdi(zeleni) zbog disanja zidova.Molim vase strucno misljenje i prijedloge.Unaprijed hvala.

ODGOVOR

1. Postojeću ab ploču potrebno je dobro oprati vodom pod pritiskom i maknuti sve slabo držeće dijelove.
Nakon čišćenja izravnavanje podloge REPARATURNIM MORTOM G u potrebnoj debljini da bi se dobila ravna površina.
Na osušeni REPARATURNI MORT G ide izvedba hidroizolacijskog premaza BETONPROTEKT MONOELASTIK , u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.
2. Ako je objekt tj. zid izveden prema opisanom vlaga se ne bi smjela pojaviti.
Ugradnjom kamene vune na postojeće pregradne zidove spriječava se širenje buke. Zahvaljujući isprepletenoj vlaknastoj strukturi, izolacijski materijali od kamene vune pružaju optimalna akustična svojstva. Za takvu namjenu preporučujemo ploče od 8 cm.

Ž B / 28.12.2015 17:04

Poštovani !
Projektant mi je je u projektu sanacije ploče balkona i nosivog stupa balkona izrađenog od pune cigle predvidio da se uz isti postavi armaturna mreža Q131
te nanese cementni špric i sanacijski mort MAPEGROUT T40 ili drugi odgovarajući u debljini najmanje 3 cm.
Prema katalogu za MAPEGROUT T40 isti se može nanositi na vertikalne površine zidarskom žlicom u debljini do 3,5 cm
i nakon 28 dana ima tlačnu čvrstoću >40 MPa.

Da li se za istu namjenu može koristiti Vaš reparaturni mort, naravno ukoliko je odgovarajući po načinu nanašanja i mehaničkim svojstvima.
Ovo pitam budući da često koristim vaše proizvode i uvijek preferiram domaću proizvodnju.

Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Za popravak ab površine možete koristi proizvod REPARATURNI MORT R4 250 koji odgovara proizvodu tvrtke Mapei - Mapegrout T60.
REPARATURNI MORT G (razreda R3) ne možete koristiti prema opisanom već je potrebno prvo izbetonirati ab ploču i kada ona očvrsne možete na razliku ugraditi REPARATURNI MORT G u maksimalnoj debljini do 2 cm.

D S / 28.12.2015. 14:02:52

Poštovani,
zanima me mogućnost ugrađivanja prirodnog kamena na stiropor fasadu i na koji način bi trebali biti izvedeni radovi bez straha od otkidanja fasade pod težinom kamena. Kamen bi bio postavljen u širinu cca 2 m i cca 5.5 m u visinu. Hvala

ODGOVOR

Za izvedbu toplinskog sustava s oblogom prirodnog kamena sve detalje izvedbe možete pogledati na stranici http://www.hupfas.hr/kamen-i-keramika-na-etics-sustavima.html .
Ukupna težina armaturnog sloja, ljepila za keramiku, kamena i obloge ne smije prelaziti više od 35 kg/m2 .

s f / 28.12.2015. 10:46:10

Poštovanje, radio sam u stanu na postojeće zidove,ljepilo i mrežicu,zidovi su bili okreceni, na ljepilo i mrezicu sam stavio grund i onda edel putz,nakon 8mjeseci ljepilo i mrezica su se skroz počeli odvajati od zida, molim vas dali mi možete reci razloge zbog kojih se to moglo dogoditi? Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se ljepilo i mrežica odvajaju jer nemaju dovoljnu prionjivost tj. ljepilo i postojeća boja koja nije ostrugana.
Prije izvedbe sustava na zidu trebalo je provjeriti s kojim tipom boje su zidovi obojani i da li će ljepilo imati prionjivost na podlogu.
Boju je trebalo ostrugati mehanički čim više (više od 70%), površinu dobro oprašiti i očistiti, po potrebi površinu ako je neupojna impregnirati KONTAKTGRUND-om dan ranije i onda nanijeti odgovarajući tip ljepila (kao SAMOTERM F).
Sada kada vam se sve ljušti potrebno je boju kompletno skinuti, ostrugati i ponovno pregletati.

S K / 22.12.2015. 16:52:28

Pozdrav, posjedujem kuću sa fasadom starom oko 40 godina, te je na sjevernoj strani problem sa vlagom, fasada je još uvijek u jako dobrom stanju tj. nije popucala i na pogled je ok....pa me zanima da li je moguće na nju direktno stavit toplinski izolator od 10cm ili se stara fasada mora skidati? ili je možda moguće nekako drugačije tretirati staru fasadu nekakvom termoizolacijskom bojom i sl. sredstvima?

ODGOVOR

Ako se postojeća fasada dobro drži za podlogu i nigdje se ne odvaja možete ugraditi toplinski sustav po izboru.
Ako je postojeći fasadni sustav loš tj. odvaja se od podloge potrebno je sve loše dijelove maknuti i popraviti ili kompletno skinuti postojeći sustav i na očišćenu podlogu ugraditi novi sustav.
Ako je postojeća fasadna površina dobra (tj. ne odvaja se, ako ima lasastih pukotina) možete je osvježiti bojanjem fasadnom bojom MINERALKOLOR po izboru iz naše ton karte.
Ako imate problema s pojavom mikroorganizama na fasadi potrebno je prije ugradnje sustava ili bojanja površinu tretirati premazivanjem biocidnim sredstvom TERACID.

s s / 19.12.2015. 17:17:34

Zanima me kod izvođenja hidro izolacije na zidove u dva sloja dali idu jedan sloj vertikalno a jedan horizontalno ili moždadrugačije struka nalaže.Stipan

ODGOVOR

Hidroizolacija se nanosi u dva premaza, križno tj. jedan premaz horizontalno, a drugi vertikalno ili obrnuto.

k d / 18.12.2015. 22:10:05

postovani;htio bih na farbane unutarnje zidove nanijeti dekorativnu gotovu zbuku zidovi se ne ljuste,,zanima me dali je dovoljno samo impregnirati posto se boja dobro drzi hvala

ODGOVOR

Prije ugradnje završene žbuke potrebno je postojeću boju što više mehanički postrugati, podlogu dobro oprašiti i očistiti, impregnirati adekvatnom impregnacijom i nanijeti završnu žbuku.

P / 16.12.2015. 23:13:16

Poštovani, imam problem sa kapilarnom vlagom u kući staroj 70 godina. Naime do u neposrednoj blizini moje kuće nalazi se druga kuća na višem položaju te kišnica sa streha obiju pada u kanal između kuća, pa betonski temelj i cigla upijaju vlagu. U unutrašnjosti ima na jednom manjem dijelu žbuke soli. Mislim nakon otkopa dijela kuće koji je pod pritiskom vlage, izvana premazati hidroprotektom staviti XPS stiropor 3-4 cm i čepastu foliju. Sada iznutra također mislim 40 cm od poda sastrugati žbuku i staviti sanisil špric i sanisil žbuku i pobojati sa vapnom. Da li sa Sanisil špricom i žbukom mogu ožbukati i vanjske zidove ili samo unutarnje? Da li nakon žbukanja vanjskih zidova treba odmah obojati zidove i kojom bojom? Bi li bilo pametno probušiti na jednom dijelu zid i staviti odzračnik buduči da se kuća slabo provjetrava?

ODGOVOR

Sa sanacijskom žbukom mogu se ožbukati vanjski i unutarnji zidovi. Vanjske zidove potrebno je žbukati iznad zone sokla. Na zonu sokla s vanjske strane ugraditi sokl žbuku. Nakon žbukanja potrebno je sušiti žbuku minimalno 28 dana a tek onda ju obojati.
Ukoliko su zidovi zasićeni kapilarnom vlagom preporuka je bojanje silikatnom bojom – SILIKATKOLOR. Ukoliko se objekt ne koristi stalno, poželjno je na zidu ugraditi odzračnik.

J B / 11.12.2015. 21:11:03

Pozdrav,
samostalno postavljam oplocnik, na mjestima mi je dosta neravno ispalo, nadam se da ce vibro ploca to izravnati. Rizla je na mjestima 15 cm debela, hoce li podloga propasti znacajnije s vremenom i da li vibrirati prije ili poslije fugiranja da se sto bolje izravna a ne ostete rubovi oplocnika? Hvala

ODGOVOR

Tzv. rizlu je potrebno ugraditi na dobro izvedeni drenažni sloj cakumpaka debljine cca 20 cm i više.
Da li će vam podloga propasti ovisi kako su izvedeni i pripremljeni prethodni slojevi.
Opločnike je potrebno vibrirati prije fugiranja kvarcnim pijeskom.

K C / 11.12.2015. 16:42:47

Poštovani, htio bi izolirati pod tavana koji se ne koristi. Htio bi da to bude najjeftinije moguce rjesenje..mislio sam staviti stiropor debljine 10 cm bez glazure jer se nece hodat po tavanu..dali treba stvaljat nesto ispod ili iznad stiropora? Dali treba na nesto obratit paznju? Hvala

ODGOVOR

Izolacijom podova tj.toplinskom izolacijom se ne bavimo, ali ono znamo da prvo morate postaviti parnu branu.
Na parnu branu postavite toplinsku izolaciju i na toplinsku izolaciju prohodne ili hodne ploče da ne bi došlo do oštećivanja toplinske izolacije.