Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i n / 20.1.2016. 20:37:42

poštovani imam vašu gipsanu žbuku GV 10 koja je pakirana 24 ,07 2015 piše da je rok trajanja 6 mjeseci i sad mi je zadnji rok da to upotrjebim znam da prostor mora biti min 8 stupnjeva mislim da je kod mene i nekih 12 upoznat sam s tim da bi bilo poželjno da se koristi topla voda nekih 20 stupnjeva , sad me zanima dali na ciglu treba kakav špric majstori vele da ne dali ju mogu koristiti za vanjske zidove ( s unutarnje strane ) kuća ima novu fasadu

i što bi mi preporućili za strop puna deka , stiropol 2 cm i mrežica ili nešto drugo
unaprijed hvala

ODGOVOR

Radove žbukanja možete izvoditi na temperaturi zraka i podloge iznad 8 oC. Ukoliko fasaderski radovi nisu izvedeni ne preporučamo unutarnje žbukanje na nižim temperaturama.
Kod primjene gips-vapnenih žbuka priprema podloge, u vašem slučaju zida od opeke, izvodi se predšpricom od istog materijala.
Za obradu podgleda stropa preporučamo također gips-vapnenu žbuku GV 10 ili gletanje BETONFIKSOM, ukoliko je iznad ploče grijani prostor.
U protivnom poželjna je izvedba toplinske izolacije s ciljem sprječavanja toplinskih gubitaka.

d p / 15.1.2016. 11:20:25

UNUTRAŠNJI ZID U SOBI, SEP, ZAPRLJAN - ŠTO PREPORUČUJETE ( PRANJE, PREMAZ BOJOM?)

ODGOVOR

Unutarnje zidove potrebno je dobro otprašiti i očistiti od nečistoća, te po potrebi oprati vodom i prije bojanja dobro osušiti.
Bojanje izvesti unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u tonu prema izboru iz naše ton karte.

G O / 15.1.2016. 9:33:18

Pozdrav!
Na podu u kuhinji prilikom štemanja starih pločica mjestimično se je digla glazura od deke.
Planiram te rupe dubine 3-4cm i širine 40-50cm zapuniti samoborka estrihom 20 i preko cijele površine povući još glazuru koja bi bila mjestimično debljine 1.5cm...
1.Da li je moguće uz tretiranje površine univerzalkontakt grundom ili kontakt grundom napraviti takvu glazuru debljine 1.5cm tj da li bi s tehničke strane to bilo okej?

ODGOVOR

Krpanje postojeće glazure može se izvesti upotrebom CEMENTNOG ESTRIHA 20.
Podlogu tj. vezani estrih potrebno je dobro navlažiti vodom ili impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:1, neposredno, a najduže 4-6 sati prije izrade CEMENTNOG ESTRIHA 20.
Kontakt grund se prilikom izvedbe cemente glazure ne koristi.
Glazuru u debljini 1,5 cm se ne preporučuje izvoditi jer je pretanka tj.postoji mogućnost pojave pukotina na debljini manjoj od 3 cm.
Za manje debljIne imamo proizvode koji se koriste sa izravnavanje podloge tj.glazure. Za debljinu od 1,5 cm možete upotrijebiti TERANEKS UNILEVEL ,a pripremu podloge prije nanošenja samonivelirajuće mase potrebno je impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije.

B B / 13.1.2016. 14:22:23

Nas stan se u suterenu, sa juzne strane u prizemlju. Prije nekoliko godina ostaklili smo verandu, iznad koje se nalazi balkon od gornjeg stana. Imamo stalni problem prodiranja vode sa gornjeg balkons koji susjedi nece da saniraju, mi smo vec tri puta pokusavali rijesiti problem premazivanje sa nase strane ali voda je opet probila. Molim vas, postoji li rijesenje ovog problema.hvala i lijep pozdrav

ODGOVOR

Trajno rješenje problema procurijevanja vode moguće je isključivo sanacijom mjesta samog prodora (ulaza) vode., odnosno sanacijom balkona iznad vas.
Sanacija na mjestu pojave vidljivog provlaživanja može biti samo privremeno rješenje dok voda koja i dalje prodire u konstrukciju „ne nađe novi put“.

Preporučamo obratiti se upravitelju zgrade.

B B / 11.1.2016. 23:38:58

Pozdrav.Nakon zamjene starih drvenih prozora i vrata novim od pvc materijala na izlazu na balkon prema sjevero-istoku očekivao sam da će novi prozori i vrata super pristajati uz novu stiropol fasadu.Fasada je napravljena vrlo dobro možda čak i odlično no prozori i vrata su tragično postavljeni.I nakon četvrtog dolaska profesionalnih montera problem je ostao.Naime skoro svi prozori i vrata krvare vodu na donjim rubovima.Na garaži je toliko dramatično da sam neki dan kad je kišilio promatrao kako voda doslovce teče iz rubova pvc prozora unutar prostorije.Isto je i s vratima s čijeg dna voda se lagano penje uz unutarnji zid do visine četverogodišnjaka.Čini mi se da je problem u gornjem dijelu prozora i to na mjestima gdje dodiruju se dodiruju okvir i zid.Ako imate neki savjet ili neki uvid kako zaustaviti prolaz vode molio bih pomoć.Hvala.

ODGOVOR

Ukoliko se vlaženje pojavljuje isključivo „ispod“ ugrađene PVC stolarije možemo zaključiti da je isto posljedica nepravilne ugradnje.
U pravilu ugradnja prema RAL smjernicama osigurava vodonepropusnost spojeva stolarije i toplinskog sustava. Kod naknadne ugradnje stolarije nije moguća izvedba pravilne RAL ugradnje bez dodatne intervencija na špaletama.

D Ž / 10.1.2016. 15:27:37

Poštovani,

živim u zgradi staroj 7 god. Zgrada ima termo fasadu bez stiropora .Prilikom puno kiše a naročito na zimu u kutu spavače sobe pojavljuje mi se vlaga, pa nakon toga i gljivice. Zanima me da li bi se taj problem riješio da sa unutarnje strane na vanjske zidove nalijepim stiropor. Ili vi imate neko bolje riješenje..
Unaprijed hvala..

Lp!

Dunja Žagar

ODGOVOR

Pojava kondenzata na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova, kao i razvoj plijesni, uzrokovana je „hladnim mostovima“ uslijed nedostatne toplinske izolacije.
Preporučamo izvedbu fasadnog toplinskog sustava kao trajno rješenje.
Ukoliko niste u mogućnosti intervenirati na fasadi preporučamo izvedbu toplinske izolacije s unutarnje strane vanjskih zidova primjenom toplinskih žbuka ili toplinsko-izolacijskih ploča (EPS, MW ili slično).

P V / 7.1.2016. 9:51:06

Poštovani,

Koliko dugo može trajati fasada bez završnog sloja? Naime radi financijske situacije postavio bi stiropor te završno premazivanje ljepilom a završni sloj (boja) naknadno (godina, dvije). Da li to može kasnije utjecati na završavanje fasade?

Hvala.

ODGOVOR

Preporuka je de se što prije izvede završno dekorativna žbuka željene granulacije i teksture.
Vremenski rok izvedbe završnog sloja nema veze sa sustavom ako je izvedba armiranog sloja izvedena pravilno i u ukupnoj debljini 4-5 mm te ugradnjom ljepila visoko hidrofobiranog.
Pravilno izveden sustav može biti nezavršen i nekoliko godina. Izvedba završnog sloja ne utječe na fasadni sustav. Dekorativna žbuka je samo estetski završetak objekta.

D L / 5.1.2016. 16:38:02

Poštovani, na red nam je došlo unutarnje žbukanje nakon adaptacije obiteljske kuće. S obzirom da je hladno a naravno voljeli bismo završiti što prije, zanima me koju žbuku koristiti, koje je vrijeme sušenja s obzirom na hladnoću itd.
Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Unutarnje radove treba izvoditi na temperaturi podloge i zraka iznad 8°C.
Žbukati možete s vapneno cementnom žbukom VC 40 ili s gips vapnenom žbukom GV 10. Ukoliko se žbuka u hladnom periodu, temperatura vode mora biti iznad 20°C (voda mora biti topla) da ne dođe do prenaglog smrzavanja i kristalizacije vode prilikom sušenja. Vrijeme sušenja ovisi da li je objekat zatvoren (prozori i vrata, krov i sl.) ili ne, te u ovom zimskom periodu sušenje može biti do cca 30 dana.

M - / 5.1.2016. 14:18:42

Zanima me da li postoji rijesenje za vec postojece objekte u koje je usla vlaga tj kod renoviranja starije kuce u kojoj vlaga postoji da li je moguce u potpunosti rijesiti problem.

ODGOVOR

Rješavanje problema s vlagom u potpunosti, ovisi o dosta faktora, a neki od njih su npr: kada je objekt izveden, da li je prilikom izgradnja izvedena hidroizolacija i drenaža, na kakvom terenu se nalazi objekt, od čega su izvedeni zidovi, postoji li toplinska zaštita objekta, gdje se pojavljuje vlaga, koliko često se koristi objekt i sl.
Nakon utvrđivanja postojećeg stanje može se procijeniti mogućnost spriječavanja vlage i u kolikoj mjeri.
Ugradnjom proizvoda namijenjenih za zaštitu od vlage moguće je riješiti problem ali možda ne u potpunosti.

M Š / 31.12.2015. 19:31:26

Poštovani,
Budući, živim na osmom tj. zadnjem katu zgrade pa me zanima sljedeće.
Dali mogu i smijem na sve plafone u stanu uključujući i kupaonu , koji su već fino pofarbni staviti kao toplinsku izolaciju stiropor 3 cm i na njega ukrasni od 0,5 cm?
Dakle, dosta sam o tomu čitala na forumumia ,te me zanima dali postoji velika opasnost od pljesni, gljivica, kondenzacije i ostalih loših nus pojava a, posebno u kupaoni?
U nadi da ćete naći malo vremena i dogovoriti na moju upit , unaprijed se zahvaljujem , te, Vam želim svako dobro u 2016-toj godini.

ODGOVOR

Na postojeće stropove može se ugraditi toplinska izolacija u određenoj debljini.
Prije postave toplinske izolacije potrebno je sve slojeve boje ostrugati mehanički, što više (više od 75% površine).
Pojava kondenzacije ovisi da li se prostor provjetrava ili ne i u kolikoj mjeri. Debljina toplinske izolacije koju planirate ugraditi ovisi o slojevima ab ploče postojećeg stropa i na koji način su izvedeni.