Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ž h / 18.8.2015. 7:58:57

Poštovani, imam vanjsku betonsku cisternu za vodu na otoku Susku. Čime je premazati da voda stajanjem ne poprimi neugodni miris. Hvala

ODGOVOR

Unutarnje stijenke betonske cisterne potrebno je temeljito očistiti, te premazati HIDROPROTEKTOM u dva sloja križno. Detalje primjene možete pronaći na tehničkoj uputi proizvoda. HIDRO PROTEKT je polimer-cementni hidroizolacijski premaz certificiran pri Zavodu za javno zdravstvo i ne utječe na organoleptička svojstva vode.

N K / 17.8.2015. 18:25:07

Poštovani,
molio bih Vas odgovor na moje pitanje.
Unazad tjedan dana izgrađena vanjska betonska ograda- betonski parapet sa betonskim stupovima pokriveno betonskim kapama.
Čime impregnirati i kada?Čime popuniti (gletati) rupice u betonu i čime bojati?
Hvala unaprijed za odgovor.
S poštovanjem.

ODGOVOR

Betonske podloge stare najmanje mjesec dana možete krpati i izravnavati REPARATRUNIM MORTOM G ili F (ovisno o potrebnoj debljini slojeva). Podloge prethodno navlažiti vodom. Za završnu obradu preporučamo bojenje AKROTONOM.

M D / 17.8.2015. 14:10:46

Zanimalo bi me koji je pravilan redosljed radova. Radila bi stiropor fasadu na kuci . Pa bi me zanimalo kako odraditi to na balkonima od kuce. Da li prvo na balkonima treban staviti izolaciju pa estrih i onda na to sve zavrsava fasada ili prvo kreniti s fasadom pa onda premazati s izolacijom i to sve spoijiti s estrihom.

ODGOVOR

Prije izrade fasade potrebno je sve predradnje uređenja napraviti i završiti, te nakon toga se može početi raditi fasada.
Balkone je potrebno kompletno završiti sa glazurom i hidroizolacijom.

V K / 17.8.2015. 11:36:45

Poštovani,
trebao bih fino zaravnati betonsku ploču na otvorenom prostoru preko koje prolazi i osobni auto. Naravnine su cca. 1-3 mm. Zapravo radi se o grubo zaravnatom betonu. Čime bi bilo najbolje zaravnati površinu?

ODGOVOR

Za zaglađivanje betonskih podloga preporučamo REPARATURNI MORT G u sloju debljine min 3 mm.
Prije nanošenja REPARATRUNOG MORTA G temeljito ispitati čvrstoću podloge,po potrebi odstraniti sve slabodržeće dijelove te podlogu oprati vodom pod tlakom.
Nakon sušenja od najmanje 2 dana na podlogu navlaženu vodom (površinski mat vlažno) nanositi REPARATURNI MORT G u sloju debljine od 3-10 mm, izravnati i zagladiti te nakon djelomičnog očvršćivanja zafilcati.

I / 17.8.2015. 0:32:46

Poštovani !!
Na kuću planiram stiropor fasadu ( 8cm ) , a s unutarnju stranu ( na vanjske zidove) gips s izolacijom 5cm vune .Da li je to ok ili je bolje bez izolacije s unutarnje strane ( samo naljepiti gips ) .

ODGOVOR

Dodatnu toplinsku izolaciju vanjskih zidova preporučamo izvesti isključivo s vanjske strane primjenom povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju tipa TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena. Također preporučamo povećanje planirane debljine same izolacije (14 cm - optimalna debljina na zidu od blok opeke 30 cm).

M / 16.8.2015. 22:35:18

Poštovani,
da li se na vanjske (nenatkrivene) stepenice može staviti kulir na već postojeći sloj kulira koji je na mjestima oštećen.Koji premaz upotrijebiti za podlogu prije nanošenja novog sloja kulira.
Zahvaljujem na odgovoru,Marijan Vlahek

ODGOVOR

Podloga na kojoj se izvodi monolitni prani kulir mora biti čista, čvrsta i nosiva. Potrebno je temeljiti ispitati prionjivost postojećih slojeva na podlogu. U pravilu podlogu, ukoliko odgovara već navedenih zahtjevima, je dovoljno navlažiti vodom ili impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM prije nanošenja novog sloja. Preporučamo konzultacije sa potencijalnim izvođačem radova.

D Č / 14.8.2015. 18:32:40

Poštovani,
možete li mi reći koji je najbezbolniji način skidanja bavalita sa unutarnjih zidova.Drugim riječima, da li postoji nekakav premaz , tekućina ili sl.,koja bi omekšala bavalit ili na bilo koji način olakšala skidanje istoga...

ODGOVOR

Bavalit možete odstraniti isključivo mehanički. Ukoliko želite zagladiti površine obrađene bavalitom, isto možete izvesti bez skidanja bavalita VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE. Površinu je potrebno temeljiti otprašiti, po potrebi, ako je površina naknadno bojana, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br. 65, te nanositi VAPNENU ŽBUKU TOP WHITE u debljini do 1 cm.

k d / 14.8.2015. 13:24:56

Hocu da znam ako fasada bila bojosana so VAR onu belu var mislim da se razumemo pa onda neki hocu da bojosa sa fasadnu boju ok prvo fasadnu podlogu pa boju dali ce ima problemu to sto fasada bila bojosana pred toga sa neki drugi stvari hvala vam puno

ODGOVOR

Prema opisanom podloga koju imate na fasadnoj površini je akrilatna žbuka valjene teksture. Da bi osvježili postojeću žbuku prebojajte ju akrilatnom fasadnom bojom TERATON V . Potrebno je samo prije bojanja provjeriti da li je bojana fasadnom bojom na bazi vode ili na bazi otapala. Ako je bojana fasadnom bojom na drugoj bazi ( npr. boje na bazi otapala), potrebo je koristiti tip boje kojim je već prebojano, jer će tip boje na bazi vode teško će prionuti na postojeću. Ako je bojano na bazi vode na čistu površinu možete bojati fasadnom bojom. Impregnacija prije bojanja nije potrebna.

M S / 14.8.2015. 12:12:07

Poštovani,
imam malo dvorište i htio bih popločiti cca 20m2.
Budući da je dvorište (zemljana podloga) nepristupačno za veće zemljane radove i dobavu materijala molim Vas za savjet koje je najjednostavnije rješenje (sa što manje iskopa, nasipanja i sl.), npr na kakvu se podlogu postavljaju ploče debljine 3,8cm.
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav, Mario

ODGOVOR

Betonske ploče 40x40x3,8 cm možete položiti na podlogu prethodno pripremljenu kako slijedi:
1. Ukloniti sloj humusa cca 25 cm
2. Nasipati sloj šljunka granulacije 16-32 mm (drenaža) 10-15 cm debljine
3. Izravnati, dobro nabiti i podesiti padove za odvodnju
4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom
5. Postavljene ploče utvrditi gumenim ili drvenim čekićem
6. Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj
postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge).

D Š / 13.8.2015. 23:00:48

Čime fugirati mozaik od 30 mm debelog lomljenog granita (fuge široke do 20 mm).
Hvala

ODGOVOR

Sljubnice mozaika lomljenog kamena širine do 20 mm i dubine 30 mm možete fugirati MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili varijantno TERAMINERALOM VF .
Cijelu površinu preporučamo dodatno hidrofobirati BETOSILOM.