Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T B / 19.6.2015. 3:23:35

Poštovani
Htio bi obojati unatarnje zidove s vapnenom bojom.Da li je to moguće ako su zidovi sad obojani običnom,klasičnom bojom.Da li nekako posebno trebam pripremiti podlogu?
Hvala i srdačan pozdrav

ODGOVOR

Prije svakog novog nalića boje potrebno je ostrugati ili što više nahrapaviti postojeću boju da bi drugi tip boje mogao doći na postojeću boju.
Nakon skidanja boje podlogu prebojati vapnenom bojom. Sve podloge moraju biti čiste (bez masnih mrlja i druge prljavštine), čvrste, nosive, suhe, i otprašene.
Kao temeljni premaz upotrijebiti VAPNENU BOJU U razrijeđenu sa 30% vode. VAPNENU BOJU U prije upotrebe dobro promiješati u originalnoj ambalaži. Za postizanje primjenskog viskoziteta po potrebi razrijediti sa max 10%. čiste vode. VAPNENU BOJU U nanositi u dva nalića četkom ili valjkom. Prvi nalić nanositi na prethodno osušen temeljni premaz. Drugi nalić nanositi na osušeni prvi nakon 24 sata.

p r / 18.6.2015. 15:48:37

imam fasadu od sepa bijele boje i htio bih je obnoviti iso sa bjelom bojom koju boju preporučate za to unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Mineralnu žbuku možete obojati bilo kojim tipom fasadne boje. Preporuka je da ju obojite fasadnom bojom MINERALKOLR u dva sloja.
Imprenacija nije potrebna.
Površinu dobro očistiti i oprati po potrebi zaraženu površinu mikroorganizmima prije bojanja tretirati fungicidno biocidnim sredstvom TERACID.

D B / 17.6.2015. 19:44:14

Imam staru kamenu kuću u Istri čiji temelji od kamena vlaže tj. vuku vlagu iz zemlje. Izvana smo napravili otkop i drenažu do pune dubine temelja ali vlaga ipak nekako ulazi tj. penje se po kamenom zidu, lokalci kažu da taj kamen pije iz dubine. Tu nam je spavaća soba i ljeti se nekako isuši ali u ostalom dijelu godine nije baš ugodno. Radi se o cca 2,5 dužna metra zida na koji se vežu i betonske stepenice koje isto tako prenose vlagu pa se boja s njih ljušti. Kako prekinuti to strujanje vlage i zaštiti ostatak zidova?
Molim za stručnu pomoć i savjet.
Hvala unaprijed.

ODGOVOR

S vanjske strane temelj je potrebno premazati hidrozilacijskim premazom HIDRO PROTEKT, u dva sloja, četkom debljine cca 4 mm.
Na hidroizolaciju po potrebi ugraditi toplinsku izolaciju, čepastu ljepenku, izvesti drenažu i zatrpati zemljom.
S unutarnje strane maknuti žbuku do podloge i minimalno još cca 50 cm od nivoa kote gdje se pojavljuje vlaga. Podlogu očistiti i premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini.
Osušenu žbuku prefilcati finom žbukom F-900 ili pregletati TARANIL-om i obojati unutarnjom bojom.

A / 15.6.2015. 0:22:40

Postovani!
Zanima me da li se može stiropor fasada ugraditi na već postojeći pvc panel i ako je to moguće kako riješiti problem vode ( da ne ude između pvc panela i stiropora ) .

ODGOVOR

Prema važećim smjernicama SMJERNICE ZA IZVEDBU ETICS USTAVA ne obuhvaćaju ugradnju ETICS-a na podloge koje nisu navedene kao što su:
- NE OŽBUKANE NOVE PODLOGE
- STAROGRANJA I/ILI POSTOJEĆE OŽBUKANE PODLOGE
- DRVENE PODLOGE I LAGANE GRAĐEVINSKE PLOČE.

Na vaš upit nismo u mogućnosti odgovoriti.

J K / 12.6.2015. 19:43:17

Koliko maximalno sep moze stajati u skladistu? Da li gubi svojstva ako se odmah ne upotrijebi naravno čuvao se u suhome bez prisutnosti vlage i nema u sebi grudice.? Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Mineralna žbuka:
- SKLADIŠTENJE: u suhoj prostoriji na paleti
- ROK UPOTREBE: u neotvorenoj ambalaži 12 mjeseci.

J Č / 11.6.2015. 13:16:13

Koja količina ljepila je potrebna da bi pokrio 30 m2?
Hvala!

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu ima nekoliko vrsta ljepila ovisno o kakvim radovima se radi, te je potrošnja ljepila različita.
Stoga je potrebno znati koju vrstu ljepila namjeravate koristiti i za koju vrstu radova.

Za vašu informaciju, svaki proizvod opisan na web stranici ima navedenu stavku Potrošnja: po m2 .
Pogledajte za primjer TERATEKT G http://www.samoborka.hr/teratekt-g

G P / 9.6.2015. 16:14:03

poštovani,
trebam li teranil ekstra rabicirati mrežicom za gletovanje zida od ytong blokova 10x62,,5x50 a dimenzije zida su 2,4x2,25m
hvala

ODGOVOR

U pretraživaču na našim web stanicama (gore desno – PRETRAŽIVANJE) unesite tekst koji tražite npr. ytong i vidjet ćete puno pitanja i odgovora vezanih uz taj traženi tekst ili pojam. Odgovor na vaše pitanje se nalazi između ostalih i u odgovoru 266 .

s / 9.6.2015. 10:52:39

Poštovani!

Namjeravam adaptirati jednu sobu u staroj kući. Postojeći zidovi su puno puta krečeni i posljednji sloj je izravnan glet masom koja se na mjestima odvaja od zida. Molio bi Vas da mi savjetujete što napraviti da bi se zidovi prekrili završnim slojem. Koji premaz ili žbuku savjetujete za tu vrstu radova.
Hvala

ODGOVOR

Zidovi su premazani više puta te je potrebno sve slojeve boje i gleta ostrugati do podloge tj.žbuke.
Površinu treba odprašiti te impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja. Impregniranu površinu pregletati u dva sloja vapnenom masom TERANIL.
Nakon gletanja i sušenja od minimalno 7 dana, površinu prebojati disperzivnom bojom TERAPOL , u boji prema izboru iz naše ton karte.

p m / 8.6.2015. 19:44:47

Želio bih obojat stari crijep.Kakvu boju preprucavate i dal treba emulzija.Dali ce ta boja otpast s par godina od zime i kiše.

ODGOVOR

Boju za bojanje crijepa u svom proizvodnom programu nemamo niti proizvodimo.
Najbolje je kontaktirati proizvođača crijepa da vas savjetuju koje premaze možete koristiti na crijepu.

E G / 7.6.2015. 13:24:45

Postovani!
Na kuci sam imao hirofu uradjenu,sistem nabacivanja fasade sa jezom.Godinama se je ispirala i odlucio sam uraditi stiropol. Uradjeno je i lijeplijeno je sa lepilom za stiropol. Nakon 2godine doslo je do otpadanja stiropola,tj odlijepio se na sjevernoj strani od vrha prema dnu. Sta uraditi sada,cime premazati hirofu da se ponovno moze zalijepiti stiropol.I gdje je greska majstora... Pozdrav!!!

ODGOVOR

Hirofu je potrebno ostrugati tj.skinuti vrhove i izravnati postojeću plohu. Površinu dobro otprašiti od prašine i ploče lijepiti ljepilom/glet masom kao SAMOTERM/SAMOTERM F.
Nakon očvršćavanja ljepila od minimalno 24h, na cijeloj površini dodatno izvesti mehaničko pričvršćivanje pričvrsnicama kroz cijelu površinu toplinske ploče, postojeće žbuke i 5 cm u nosivi zid.
Broj pričvrsnica mora bit 6-8 kom/m2.
Nadalje sustav izvesti prema uputama – dvostruko gletanjem s armiranjem u sloju staklenom mrežicom, impregnacija i završno dekorativna žbuka.