Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

G P / 21.5.2015. 17:21:10

Poštovani,
želim 11m2 ytong zida (10x50x625) obložiti građevinskim ljepilom s mrežicom, a nakon toga gletovati i obojati. To iz razloga što će na tom zidu biti viseći elementi većih dimenzija. Molim vas za savijet i koje materijale da koristim. Gdje u Splitu mogu kupiti preporućeni materijal.
S poštovanjem i unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Ytong zidove možete obraditi tankoslojnom žbukom za porobetone koju možete nositi u debljini 1-10 mm.
Armiranje staklenom mrežicom nije potrebno.
Instalaterske otvore kao i nestabilne podloge obavezno rabicirati staklenom mrežicom Samoborka SM 10 R.
Prije početka radova postaviti pocinčane kutne profile GIPSOFIKS-om.
Porobeton impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim vodom u omjeru 1:1 neposredno, 4-6 sati prije nanošenja TANKOSLOJNE ŽBUKE ZA POROBETONE.
Završna obrada: - unutarnje boje SPRINT, TERAPOL, TERAPOL FRESH, POLAKRIL.

ž v / 20.5.2015. 19:44:09

poštovani, koju vrstu boje bi mi preporučili za premaz zidova terena za squash ( otpornu na udarce) unaprijed hvala

ODGOVOR

Ako boja zidova treba biti otporna na udarce preporučamo vam boju za beton AKROTON PLUS ili epoksidnim premazom TERAPOKS.

I K / 18.5.2015. 0:03:26

Poštovani, oko kuće imamo postavljene Vaše opločnike Pompej, no prošle godine su nastale svijetle mrlje usljed padanja grožđa s pergole. Molim Vas da me uputite da li postoji neki način da ih saniram ili su to zapravo trajna oštećenja usljed kiseline. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Sredstva za čišćenje opločnika nemamo, već možete pokušati površinu opločnika natopiti vodom do zasićenja , na vlažnu površinu pošpricati pripremljenu 3% solnom kiselinom i ostaviti da se upije. Nakon 10-15 minuta površinu opločnika dobro isprati vodom.

a h / 15.5.2015. 19:20:54

Kuca je zidana ciglom bacen spric i prva ruka ja bi trebala pregletat i stavit sep u boji dali se tomoze i koja je cijena

ODGOVOR

Samoborka d.d. se ne bavi Izvođenjem radova već samo proizvodnjom i prodajom građevinskog materijala, pa ne znamo koja bi bila cijena izvođenja.
Postojeće slojeve potrebno je pregletati TERATERMO GLET-om.
Osušeni TERATERMO GLET, nakon cca 5-7 dana treba impregnirati dan ranije impregnacijom MINERALKVARC GRUND i nanijeti željeni SEP bijeli ili obojeni.
Preporuka da se nakon 2-3 dana od nanašanja SEP-a površina dodatno oboji fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji SEP-a.
MINERALKOLOR je fasadna boja za hidrofobiranje i ujednačavanje obojenja (mrlje nastale sušenjem ili nepravilnom primjenom mineralnih žbuka) .

H H / 15.5.2015. 8:02:33

Poštovani,
Htio bih staviti TERAPLAST na betonske kape od 2 metra za ogradni zid pa me zanima postupak pripremanja betonskih kapa prije nego sto stavim TERAPLAST . Hvala i lp

ODGOVOR

TERAPLAST nije namijenjen za oblaganje hirizontalnih površina, jer bez obzira na izvedene predradnje može doći do njegovog ljuštenja.
Betonske kape potrebno je premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva premaza, pregletati REPARATURNIM MORTOM F i nakon sušenja nanijeti TERAPLAST uz impregniranje površine dan ranije.
Bez obzira na izvedene radnje trajnost TERAPLAST-a nije zagarantirana.

e g / 14.5.2015. 16:04:13

U jednoj sobi na zidove mi je navucen sep, e sad bi ja u jedan cosak zalijepio dekorativni kamen kao nekakav stup,recimo. Zanima me priprema za lijepljenje a da nije struganje zida?

ODGOVOR

Preporuka je da se sloj SEP-a ostruže, površina očisti i impregnira KONTAKT GRUND -om dan ranije i dekorativni kamen lijepi ljepilom TERATEKT FLEKS.
Ne preporučamo ljepljenje na postojeći SEP.

D R / 14.5.2015. 6:25:42

U fazi smo demoliranja kupaone u stanu u zgradi na prvom katu, te smo uspješno izvukli kadu. Tamo di je kada bila ugrađena, pod je niži (pretpostavljam da je to već deka) za nekih 5cm, možda koji cm više od ostatka poda u kupaoni. Kada je bila ugrađena uzdužno, a planiramo napraviti tuš poprečno, bez tuš-kade u razini poda, pa bi jedan dio poda koji ne pokriva tuš trebalo iznivelirati do razine poda. Zanima me čime da zakrpam tu rupu. Da li bi bilo u redu pobacati dio cigli i pločica, pa onda zakrpati si nekim mortom ili....s čime? Nakon toga bi se postavljale pločice na pod.

ODGOVOR

Površinu izravnati upotrebom cementne glazure - CEMENTNI ESTRIH 20 i izravnati u potrebnoj debljini.

I P / 14.5.2015. 6:22:18

Poštovani,

PITANJE?
Imamo zid navučen teraplastom G4 već 10-ak godina.
Sada želimo preko toga navući teraplast S2.
Je li to moguće? Treba li kakav pretpremaz? Impregnacija?
Treba li možda prije sve pregletati nekom vašom smjesom?

Molim odgovor čim prije.

Lp
Ivan Pozderac

ODGOVOR

Preporuka je da postojeći TERAPLAST zagrijete let lampom ili fenom i ostružete ga špahtlom.
Po potrebi površinu popraviti te impregnirati MINERALKVARC GRUND/om dan ranije i nanijeti novi TERAPLAST. Ako se postojeći TERAPLAST neće skidati površinu je potrebno pregletati ili REPARATURNIM MORT/om f ili SAMOTERM F i na to ugraditi novi sloj TERAPLAST/a.

D M / 11.5.2015. 13:06:27

Imam garažu sa ravnim betonskim krovom. Po rubovima ravnog krova ugrađen je pocinčani lim koji pokriva 15 centimetara krova pa se spušta vertikalno 10 cm, te je na rubu okapnica. Hidroizolaciju bi izvršio sa DUOELASTIK BETONPROTEKT. Mogu li sa DUOELASTIKOM premazati lim, te kako (čime) izvesti spoj između lima i betonske ploče.
Da li DUOELASTIK BETONPROTEKT bolje hvata direktno na betonsku podlogu ili na RESITOL (bitumenski temeljni premaz)?

ODGOVOR

Spoj dva materijala prilikom izvedbe hidroizolacije treba rabicirati upotrebnom staklene mrežice ( spoj lima i betonske ploče) utiskivanjem u prvi sloj hidroizolacije.
Hidroizolacija je polimer cementa te će prionuti na betonsku ploče bez problema.
Na površinu tretiranu resitolom hidroizolacija će prionuti ali postoji mogućnost da se odvoji.

D R / 9.5.2015. 9:31:34

Hvala na odgovoru!
U stanu su pregradni zidovi izvedeni siporexom, te smo primjetili, nakon skidanja starih tapeta, da postoje pukotine na više mjesta skoro od plafona do poda. Pukotine su duboke par milimetara. Pukotine su nastale odlomljivanjem prve glet mase (pretpostavljam da je to ta masa) nanešene na siporex zid, pa sada skidanjem te prvotne mase u okolini pukotine odlomi se i dio siporexa. Zanima me s čime se mogu popraviti te pukotine s obzirom da je siporex ili se može s nekim od teranila (kojim). Zidove bi na kraju samo pofarbali.
Hvala!

ODGOVOR

Prema opisanom problemu zidove bi najbolje bilo pregletati ili ožbukati TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETON. Žbuka se nanosi u debljini od 1-10 mm.
Porobeton impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:1 neposredno (4-6 sati ) prije nanošenja TANKOSLOJNE ŽBUKE ZA POROBETONE.
Nakon sušenja bojanje se vrši unutarnjom disperzijskom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.