Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z n / 5.5.2015. 10:37:28

Poštovani,
molila bih preporuku za obradu betonskih dijelova vanjske ograde. Stavili bismo teraplast, no molim uputu koje sve slojeve na novo izvedenu ogradu treba primijeniti, a da izvedba bude kvalitetna. Horizontalne dijelove stupova i parapeta ćemo zaštititi kamenim okapima.

ODGOVOR

Betonske površine treba premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom.
Nakon sušenja drugi dan pregletati REPARATURNMI MORT-om F u debljini 3-4 mm.
Na osušeni REPARATURNIM MORT (minimalno 5-7 dana) , podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDom i nanijeti TERAPLAST.

m p / 4.5.2015. 22:51:56

Imam betonsku ogradu , koja je bila opbojeno bijelom bojom za beton. ista se boja nakon nekoliko godina oljuštila na večem dijelu ograde, te imam pitanje kako riješiti čišćenje preostale boje i čime je nanovo premazati. hvala

ODGOVOR

Skidanje postojeće boje s betona može se obaviti mehanički, brušenjem ili pjeskarenjem.
Nakon čišćenja ovisno u kavom je stanju postojeća betonska podloga po potrebi ju je potrebno pregletati REPARATURNIM MORT-om F u minimalnoj debljini 3-4 mm i ponovno obojati bojom za beton AKROTON u dva premaza.

I O / 4.5.2015. 8:32:23

Poštovani,
Na sjevernom zidu suterena se pojavljuje vlaga. Dio prostora je ukopan, ali vlaga se pojavljuje iznad nivoa vanjskog poda. S vanjske strane su stepenice niz koje teče voda s krova iz žlijeba. Stepenice i vanjski zidovi su obučeni u kamen. Da li ima smisla sanirati fuge u kamenu i na koji način? Da li istovremeno s unutarnje strane stavljati novu žbuku, koju i na koji način?
Zahvaljujem

ODGOVOR

Ako se vlaga pojavljuje kroz fuge, može se ponovnim fugiranjem MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M10 spriječiti širenje vlage.
Fuge je potrebno očistiti i ponovno fugirati. Nakon fugiranja poželjno bi bilo kamen premazati silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT razrijeđenim s vodom 1:9.
Premazati kamen u jednom ili dva sloja.
Unutarnju žbuku izvesti po potrebi, ako je u trusnom stanju potrebno je skinuti sloj stare žbuke podlogu očistiti i ponovno ožbukati žbukom VC 50 ili sanacijskom žbukom SANISIL H.

G Ž / 3.5.2015. 18:34:29

Napravili bi sjenicu u dvorištu cca 2,5x4 što nam je jeftinije i jednostavnije napraviti za pod - betonirati ili staviti betonske ploče?

ODGOVOR

Jednostavnije je izliti armirano betonsku ploču minimalne debljine 10 cm, a estetski je ljepše ugraditi betonske ploče koje mogu biti prane, pjeskarene ili brušene i u raznoj kombinaciji zrna.

Z I / 3.5.2015. 18:02:05

Poštovani,

ispred kuće imam nenatkrivene betonske stepenice. Prije dvije godine sam ih posuo solju kako se ne bi stvorio led. Nažalost dio stepenica se počeo osipati. Zanima me koje je najbolje rješenje za sanaciju? Unaprijed se zahvaljujem.

S poštovanjem,

Zlatko

ODGOVOR

Sve oštećene dijelove maknuti i oprati vodom pod pritiskom.
Čistu i suhu površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvedbe sanacije gletanjem REPARATURNIM MORTOM G , do debljine 2 cm.
Nakon gletanja površinu premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK i ugraditi keramiku.

G Š / 3.5.2015. 17:50:09

Poštovani, molim vas za savjet. Prije otprilike 12 godina na kućI mi je postavljen sep u bijeloj boji, Na istočnoj strani kuće fasada je potamnila, dok je na ostalim stranama besprijekorno bijela. Sada bi želio prebojiti taj,, a možda i ostale zidove. Što mi je potrebno uraditi, da li zid premazati nekakvom podlogom pa na to nanijeti fasadnu boju, ili može bez podloge? Da li farbanje mogu obaviti običnim valjkom?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o zarazi mikroorganizmima te je potrebno površinu oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana.
Osušenu površinu tretirati biocidnim sredstvom TERACID u dva premaza da se spriječi daljnji razvoj mikroorganizama.
Nakon sušenja od 1-2 dana površinu obojati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja. Boja se nanosi valjkom. Impregnacija nije potrebna.

S B / 3.5.2015. 17:13:11

Oličila bih lođu cca 9m2 zida koji je hrapav. Kako pripremiti zid i koju boju tip boje predlažete kako bi bilo dugotrajnije? Hvala

ODGOVOR

S obzirom da niste naveli koji je tip podloge i da li se radi o otvoreno ili zatvorenom prostoru preporučamo vam da zid obojite akrilatnom bojom TERATON V.
Površinu očistit od prljavštine i prašine i boju nanijeti direktno na zid.
Impregnacija nije potrebna.

M J / 3.5.2015. 10:35:57

Poštovani,
imam benkovački kamen koji se nalazi u podnožju kuče na sjevernoj strani zida. Zbog starosti kamena i utjecaja kiše kamen je izgubio svoju prirodnu boju. Koristim laneno ulje (mažem sa kistom) kako bi dobio boju kamena, to I ostvarim ali boja se brzo izgubi zbog udara kiše na toj sjevernoj strani. Tako da svake godine trebam nanositi laneno ulje....

Imate li kakav savjet odnosno vaš proizvod koji bi bio bolje rješenje za navedeni problem ?

Puno hvala !

ODGOVOR

Kamen je potrebno oprati vodom pod pritiskom i osušiti 4-5 dana i onda osušeni kamen premazati emulzijom BETOSIL u dva premaza.

M S / 1.5.2015. 22:12:14

Poštovani, kojim sredstvima se mogu ukloniti mrlje na vanjskom dimnjaku na zidu sa fasadom . Ne znam kako su nastale , žućkaste su i zgledaju kao da izbijaju iz unutrašnjosti zida.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Bez otvaranja podloge tj. skidanja žbuke do dimnjaka nismo vam u mogućnosti konkretno odgovoriti.
Prema opisanom pretpostavljamo da je došlo do probijanja čađe između elementa od kojih je izveden dimnjak ili do prodora vlage ili do kondenzacije na spoju dva elementa dimnjaka .
Potrebno je maknuti žbuku do elemenata, očistiti, premazati hidro protektom u dva sloja četkom i ponovno ožbukati.

I P / 30.4.2015. 16:39:58

Dobar dan poštovani!
Htio bi ličiti pročelje t.j. fasadu.
Ista se nalazi na otoku Pagu pa se podrazumijeva da je veliki problem sa posolicom.
Ista je klasično građena t.j. betonski špric; gruba betonska žbuka te fini pijesak (Dravski).
Interesira me postupak ličenja te vrsta materijala.
Ugodan ostatak dana.
Ivan.

ODGOVOR

Fasadnu površinu potrebno je oprati slatkom vodom pod pritiskom, sušiti minimalno 2-3 dana i obojati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza u boji po izboru iz naše ton karte.
Površina prije bojanja može se impregnirati neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1.
Impregnacija nije nužna ako se radi o površini koja je stara cca do 10 godina.
Boja se nanosi valjkom.