Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 6.6.2015. 17:30:38

Poštovanje!
Imam namjeru termoizolirati kuću materijalima što veće paropropusnosti.Kuća je građena početkom 60-ih i ožbukana tkz terabonom na ježa,koja je još uvijek u zadovoljvajućem stanju..Moje pitanje kakva je paropropusnost takve žbuke,odnosno dali ću moći na nju lijepiti termo izolacijske materijale što veće paropropusnosti ili ću morati skidati staru žbuku ili možda stugati samo završni sloj žbuke i tako dobiti zadovoljavajuću paropropusnost?
S velikim poštovanje na date odgovore na mnoga naša pitanja unaprijed se zahvaljujem na odgovoru !

ODGOVOR

Prilikom izvođenja novog toplinskog sustava na postojeći sustav nema nikakvih problema što se tiče paropropusnosti osim ako se radi o objektu zasićenom većom količinom kapilarne vlage, pa se tada prilikom odabira sustava treba obratit pozornost na paropropusnost.

Prilikom odabira sustava moguće je konzultirati i ovlaštenog certifikatora koji vam može preporučiti debljinu i tip toplinsko izolacijske ploče.
Preporuka je odabir sustava sa kamenom vunom zbog bolje paropropusnosti, ali nije isključeno i da se ugrade i ploče stiropora.
Postojeće slojeve stare žbuke nije potrebno skidati ako je fasadna površina zdrava i nigdje se ne odvaja, jer ona ne utječe na paropropusnost.
Prilikom izvedbe novog sustava potrebno je dodatno obavezno sustav mehanički pričvrstiti pričvrsnicama kroz cijeli presjek toplinske ploče, postojeće fasade i 5 cm u nosivi zid. Potreban broj pričvrsnica je 6-8 kom/m2.

J B / 6.6.2015. 13:25:54

Pozdrav !
Slijedeći tjedan radimo stiropor fasadu.
Zanima me može li se radit, s obzirom na temperature (oko 25 stupnjeva) ?
Hvala !

ODGOVOR

U našim tehničkim uputama možete pročitati o uvjetima primjene :
UVJETI PRIMJENE SUSTAVA TERMOZOL Temperatura podloge i zraka od + 5°C do +30°C.
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.
Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

z D / 4.6.2015. 23:28:58

Cime sanirati s unutarnje strane temelj koju je izvan zemlje a zid je od silikatne opeke nemoguce je sa strane vani izolirat a vuce vlagu te se na mjestima ljusti boja

ODGOVOR

Molimo vas pojašnjenje vašeg upita.
Sve je navedeno u jednoj rečenici te nam iz vašeg upita nije jasno što nas želite pitati.
Ako ste u mogućnosti proslijedite nam sliku predmetnog temelja da bi vam mogli odgovoriti na upit.

G / 4.6.2015. 18:25:40

Pripremam se ožbukati unutrašnjost kuće Samoborkinom žbukom te kasnije s Vašim proizvodom obaviti gletanje. Zanima me koje proizvode preporučujete kako bi se osigurala maksimalna paropropusnost zida? Unaprijed Vam hvala na odgovoru. Pokušao sam naći što me zanima u rubrici Pitanja i odgovori no ima ih previše da bi ih sve pregledao.

Sračan pozdrav


Goran Palijan

ODGOVOR

Ožbukajte vapneno cementnom žbukom VC 40 i pregletajte TERANIL-om.
Prostor možete ožbukati gips vapnenom žbukom GV 10 te nije potrebno gletanje.

s k / 4.6.2015. 9:11:41

Postovani,
Moja kuca je austrougarske gradnje. U haustoru na jednom zidu ima dosta vlage. Postoji li rijesenje? Unaprijed zahvalna.
Lijep pozdrav,
Senada Kopcic

ODGOVOR

Postojeću žbuku potrebno je skinuti do podloge, podlogu očistitI i čistu površinu premazati hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom.
Na to nanijeti sanacijsku žbuku (SANISIL ŠPRIC + SANISIL H ) u potrebnoj debljini.
Osušenu žbuku prefilcati FINOM ŽBUKOM F-900 i obojati silikatnom bojom.

M L / 3.6.2015. 18:24:22

Započeo sam s zidanjem vrtnog roštilja.Zanima me dali postoji mogučnost ziadanje pune stare cigle finim mortom? i dali postoji takav u vašem asortimanu kao tankoslojni mort za zidanje probotenom m10 da mu je granulacija pijeska što manje?

ODGOVOR

Ako roštilj zidate punom opekom koristite MORT ZA ZIDANJE M5 ili VAPNENU ŽBUKU 4 ili 2.

V / 3.6.2015. 16:23:17

Postovani,

Za vecu povrsinu, oko 400 m2, koja ukljucuje I kolni put na poprilicnoj strmini, koji bi program vasih oplocnika najbolje odgovarao. S obzirom na zimske uvjete, oplocnici bi definitivno morali bit otporni na niske temperature, mraz I sol.
Zahvaljujem I pozdravljam

ODGOVOR

Odabir opločnika ovisi isključivo o vama te se na prethodno pripremljenu površinu mogu postavljati opločnici debljine 6 ili 8 cm.
Ako se postava opločnika radi na kosoj površini (više od 45%) potrebno je konzultirati ovlaštenog geodeta da se prilikom postave odrede stupnjevi i kako se površina može isplanirati postavom opločnika. Svi opločnici koje proizvodimo ispituju se na habanje, te otpornost na mraz i sol.

S B / 29.5.2015. 12:50:00

poštovani , postoji li neka boja kojom bi mogli vratiti stari sjaj našim opločnicima ? boja je bila u kombinaciji sivo - crvena ...isprana tijekom 14 godina , pokušao sam sa impregnacijom ali što se tiče boje nisam skoro ništa postigao ! hvala i lp , Stanko

ODGOVOR

Beton tj.smjesa iz koje se proizvode opločnici je mješavina agregata, cementa vode i pigmenta, to su prirodni materijali kod kojih mogu nastupiti razlike u nijansi i minimalne strukturne promjene površinskog sloja.
Na tržištu postoje sredstva koja djeluju kao pojačivači boja tzv. sredstva za intenziviranje boja.

i B / 31.5.2015. 22:23:37

Sto staviti na nov betonski plafon od ab ploče sa dosta pukotina?
Hvala

ODGOVOR

Sve ovisi kakve su vam postojeće pukotine, te koliko se prostiru po ab ploči i da li su površinske ili su kroz cijeli presjek ab ploče.
Ako su pukotine površinske, površinu treba pregletati BETONFIKS-om ili ožbukati gips vapnenom žbukom GV10 u minimalnoj debljini 1 cm.
Ako su pukotine kroz cijeli presjek ab ploče obavezno treba prvo sanirati pukotine.

N P / 28.5.2015. 11:33:34

Poštovani !!
Namjeravam na vanjsku terasu postaviti pločice terasa nije natkrivena, zanima me dali podlogu moram prvo premazati sa impregnacijom?

lp

ODGOVOR

Prilikom postave keramike na ab ploču podloga se ne impregnira. Ako želite dodatnu zaštitu prije postave keramike ab ploču premažite hidroizolacijskim premazom hidroprotekt duoelastik u dva sloja četkom. Nakon 24 h keramiku lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS. Podloga prije lijepljenja keramike samo se navlaži vodom.