Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J H / 30.7.2015. 11:54:43

Poštovani,
na kući je postavljena fasada od stiropora i mrežica. Dali prije nanošenja dekorativne boje treba gletati i nanositi impregnaciju. Završno bi stavio silikatnu žbuku, koja je razlika između valjane i ribane teksture, dali samo u izgledu ili i načinu nanošenja. Koja je bolja za stiropor.
lp

ODGOVOR

Ako je vaš toplinski sustav pregletan dva puta i utisnuta staklena mrežica nije potrebno dodatno gletanje, već samo impregnacija dan ranije i inda odabrana završno dekorativna žbuka.
Razlika između VA i R teksture je u načinu izvođenja jer se VA tekstura obrađuje soboslikarskim valjkom a R tekstura kružnim zaribavanjem gleterom.
Obje žbuke se mogu upotrijebiti na toplinskom sustavu, ali prema važećim smjernicama granulacije primjerene sustavu su 1,5 ; 2 ili 3 mm.
R tekstura se izvodi u granulacijama 2 ili 3 mm, a VA žbuka u granulaciji do 1mm.

D H / 28.7.2015. 8:21:44

Poštovani,
kupio sam kantu Teraplasta s namjerom da jedan zid (cca 5m2) napravljen od betonskih blokova i betona završno obložim teraplastom. Zid je star godinu dana. Postoje neravnine oko 2-5 mm (kod spojeva betona i betonskih blokova). Čime bih trebao izravnati površinu zida da to bude podloga za Teraplast?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Betonski blok trebate ožbukati žbukom VC 50 u potrebnoj debljini i izravnati s betonskim zidom.
Po potrebi i betonski zid prevući minimalno sa žbukom VC 50, da se ujednači s betonskim blokom.
Nakon žbukanja i sušenja od minimalno 10-15 dana na podlogu nanijeti impregnaciju i TERAPLAST.

A B / 27.7.2015. 9:23:01

Postovani,
Na kuci imam krov,crijep,bez ikakve izolacije,ispod je gola ploca ispod koje stanujemo. Vlazi u kutevima kuce,zimi zna i strop od kisa se navlaziti,ljeti je uh. Molim Vas ukratko,jeftiniju varijantu,sto uraditi za barem izolirati plocu,i kuteve,cirka 80m2,za investiciju krova cini mi se preskupo,molim vas odgovor,hvala puno.
Pozdrav

ODGOVOR

Na armirano betonsku ploču ugradite toplinsku izolaciju ugradnjom ploča XPS minimalne debljine 4- 5 cm , a zatim na XPS ploče ugradite cementnu glazuru u debljini 6 cm.

V G / 27.7.2015. 7:26:36

Poštovani, na katu kuće napravili smo kupatilo sa vodonepropusnim rigips pločama i tuš kadom, koja je također obzidana vodonepropusnim rigipsom. Sve smo mislili da smo sredili dok se nije na kupatilu u prizemlju, koje je ispod ovog na katu pojavila vodena mrlja. Najprije smo mislili da nije u redu sifon itd. itd. Na kraju smo ustanovili da voda procuruje kroz fugne kada se kupa, tj tušira. Molim za pomoć. Što učiniti, da li se te fuge mogu nečim premazati ili ih se mora iskopavati ili, ili....

ODGOVOR

Nakon ugradnje rigips ploča, a prije postave keramike trebalo je zidove i pod ispod tuš kabine premazati hidroizolacijskim premazom i ugraditi keramiku.
Ako kroz fuge probija voda skidanjem postojeći i ugradnjom novih problem vlaženje možda se neće riješiti.
Fuge možete premazati i premazom na bazi silana i siloksana, ali vam ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se vlaženje neće ponoviti.

R B / 26.7.2015. 14:59:20

Prosle godine poplavljena je kamena kuca u visini 45cm. Sa unutrasnjih zidova otucana je zbuka i nakon susenja ponovo ozbukana i gletovana. Ove godine na 1m visine od poda pojavile su se zute fleke velicine sake do pola kvadrata. Zracenjem neke fleke nestaju,ali se ponovo javljaju kad je vlazno,neke se i sire. Kako ovo sanirati?

ODGOVOR

Ako je objekt bio poplavljen prilikom sanacije bilo je potrebno maknuti i žbuku iznad vodene linije onoliko cm koliko je bilo poplavljeno, ukupno cca 90-100.
Voda koja je ušla u zid sada se nakon sanacije postepeno povlači tj.isušuje te se širi na više dijelove zida i dolazi do pojave flekova.
S vremenom flekovi će se isušiti samo je sada potrebno duže vrijeme.
Sanaciju treba izvesti da se dodatno makne vlažna žbuka i sanirati ili ostaviti da se suši postepeno.

M / 24.7.2015. 16:04:54

Poštovani,

zanima me mogu li se zidovi gletani Teranilom prebojati gašenim vapnom?

ODGOVOR

Ako su zidovi pregletani TERANIL-om primjerenija boja bi bila TERAPOL ili POLAKRIL, no ako želite, pregletani zid može obojati vapnenom bojom – gašenim vapnom.

M K / 24.7.2015. 9:17:15

Poštovani, preuređujemo i dograđujemo kuću i izabrali smo vašu termozol fasadu sa akrilatnom žbukom terakril Z. Biramo boje na vašoj karti boja i zanima me, što znaći oznaka Y>30 ton je pogodan za toplinske sustave, što to realno znaći na samoj fasadi...
Npr. mi bi uz bijelu boju in sivu boju sokla odabrali smeđu boju 3077 koja ima oznaku Y=9. Što to znaći za opstojenje i kvalitetu boje nakon nekoliko godina i slično?
Hvala na vašem odgovoru.

ODGOVOR

Primjenom toplinsko izolacijskog sustava s pločama stiropora ili kamene vune preporuka je da se prilikom odabira završno dekorativne žbuke odabiru boje koje u svojim oznakama imaju Y = 30 i više od tog faktora refleksije svjetlosti.
Upotrebom završeno dekorativne žbuke čiji je Y niži od 30, dolazi do većeg zagrijavanja (upijanja sunčeve svjetlosti) završne žbuke i plohe na koju je žbuka nanešena, visokih termičkih naprezanja i mogućnosti pojave pukotina, a kod odabira tamnijeg tona i mogućnosti izbjeljivanja tona.
Kao proizvođač završno dekorativne žbuke ne preporučamo na toplinsko izolacijskim sustavima upotrebu žbuka koje imaju Y niži od 30, zbog mogućeg izbjeljivanja pigmenta u žbuci(pregrijavanja plohe, termičkih naprezanja) tj.žbuka će na cijelom objektu posvijetliti za nekoliko nijansi od odabrane. Proizvođač pigmenata koji su dio proizvodnje žbuka ne garantira svjetlosnu stabilnost istih, tako ni mi kao proizvođač žbuka ne garantiramo svjetlo stabilnost žbuka čiji Y iznosi manje od 30.
Odabir tamnijih tonova preporučano za izvedbu manjih ploha, neosunčanih ploča i detalja.

z v / 24.7.2015. 9:09:23

Postovanje! Postavljao bih toplinsku fasadu.imam kameni temelj,pa 40cm betona,hidroizolacija i zid od opeke..Fasadu bih stavio od kamenog temelja .Zanima me dali je moguc prelaz vlage preko ljepila jer bi jedan dio stiropor ploce bio ispod hidroizolacije a drugi iznad.????

ODGOVOR

Predlažemo vam da za donji dio upotrijebite XPS ploču.
Ljepilo koje se koristi za ljepljenje i gletanje toplinskih ploča mora biti visoko vodoodbojno kao npr. SAMOTERM/SAMOTERM F.

Z B / 21.7.2015. 13:06:36

Poštovani!
Nakon skidanja tapeta u stanu građenom 70-tih godina napravili smo manja udubljenja špahtlom u originalnoj glet masi kojom su gletani betonski zidovi i stropovi (koja je čvrsta i dobro se drži). Namjeravamo samo popraviti ta oštećenja i manje neravnine uz prethodno struganje cijele površine brusnim papirom, da izbjegnemo gletanje cijele površine. Koji meterijal preporučujete za to. Probali smo Betonfiksom ali je za male debljine (0-1 mm) gletani sloj dosta slabe čvrstoće pa se bojimo da ga naneseni sloj boje ne bi odljepljivao sa podloge.
Hvala i pozdrav!

ODGOVOR

Za krpanje i gletanje oštećenih dijelova možete upotrijebiti gotovu disperzivnu glet masu TERANIL MAX.
Impregnacija prije nanošenja glet mase je UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.

H / 19.7.2015. 18:57:06

Postovani,

Imam problema s vlazenjem zida koji je ukopan u zemlju podrum). Najbolja solucija bi bila otkopavanje i ponovno stavljanje izolacije (to nazalost nije moguce). Citao sam o Vasem proizvodu Hidrozol, koji zaustavlja prodor vlage u prostor.
Ukoliko se on i nanese, cigla/betonski blok i dalje ostaje/ju vlazai i propadaju.

Da li imate neki proizvod koji isusuje zid s izvlacenjem vlage iz njega?

ODGOVOR

Zidove zasićene kapilarnom vlagom potrebno je premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT, u dva sloja četkom.
Na HIDROPROTEKT nanijeti sanacijski špric SANISIL ŠPRIC i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.