Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I S / 7.7.2015. 12:08:47

Poštovani, unutarnji zid u kući je popucao zbog radova s druge strane zida (otucali su do kamena). Zid je kamen-cigla, preko kojeg je gletovano i obojano jupolom prije više godina. Strop je od gipsanih ploča, pukotine su nastane na spojevima gipsanih ploča, te na spoju gipsanih ploča i oštećenog zida. Kako sanirati postojeće stanje? Čula sam za rabic mrežu, ali što sa spojevima gipsanih ploča?
Zahvaljujem

ODGOVOR

Spoj gips ploča i zida tj.žbuke potrebno je ispuniti trajno elastičnim kitom ili silikonom, a zatim možete na te spojeve poljepiti ukrasnu lajsnu od stiropora i obojati je. Spoj ploče i žbuke će uvijek raditi i sitne lasate pukotine će se vidjeti s vremenom, jer je nemoguće dva različita materijala izvesti bez spoja i moguće pojave pukotine, te je potrebno silikon ili trajno elastični kit popraviti nakon nekoliko godina.
Što se tiče pukotina na gips pločama morate se obratiti izvođaču radova jer se ne bavimo izvedbom radova te u svom programu nemamo gipsane ploče.
U spojeve gips ploča bilo je potrebno prilikom gletanja utisnuti tzv. bandažnu traku za gips ploče. Sada sanaciju možete izvesti da se spojevi ponovno pregletaju s ugradnjom bandažne trake.

z b / 7.7.2015. 11:07:40

Molim Vas za savjet vezano uz postavu opločnika prilaznog puta gdje je uzdužni nagib istog cca 12%.

ODGOVOR

Vaš upit nije nam razumljiv, te ne znamo kakav savjet od nas tražite. Na nagibu od 12% mogu se postavljati opločnici bez problema, samo je potrebno na jednoj strani nagiba (ovisno o ulazu) napravit tzv. betonsku traverzu ili temelj da bi se oplonici lakše mogli postaviti tj. da betonska traverza ima uporište od koje će se postavljati opločnici.

v s / 3.7.2015. 14:03:41

Poštovani,
Susjed je nazidao nusprostorije uz moju ogradu (to postaje nova ograda). Zid nije ožbukan i zidan je blokom (opeka). Kako najjednostavnije urediti zid, da nije preskupo a da je dekorativan (nije bitna toplinska izolacija).
Pozdrav, Vlado

ODGOVOR

Zid ožbukati žbukom VC 50 a zatim ožbukani zid možete obojati fasadnom bojom TERATON V ili ugraditi akrilatnu dekorativnu žbuku TERAKRIL Z u boji prema izboru iz naše ton karte.

Z / 2.7.2015. 23:34:28

Poštovani,
imam problem sa vlagom na vanjskom zidu, odnosno pošto se radi o stambenoj zgradi ,a stan se nalazi na polu katu prizemlja zgrada je visine 9 katova po zimi i u jesen kada padaju često kiše vlaže zid pa mi vlaga prodire u stan, naravno ne mogu raditi nikakvu izolaciju sa vanjske strane zgrade nego samo sa unutarnje, moja namjera je bila staniti stirodur i na pod konstrukciju knauf sa time da između stirodura i zida ostavim zračni prostor a na zidu napravim par kosih rupa za ventilaciju i ispuštanje vlage iz zračnog đepa, molim Vas da me savjetujete što da napravim da se riješim vlage.

unaprijed zahvaljujem na odgovoru
Lp. Zdravko Martić

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi u kakvom stanju je postojeće žbuka na zidovima.
Ako je žbuka loša potrebno ju je maknuti sa zida i očistiti zid. Očišćeni zid premazati hidrozolacijskim premazom HIDROPRETEKT DUOELASTIK te na hidroizolaciju ugraditi ili sanacijsku žbuku SANISIL H ili ugraditi knauf ploče s pomakom tj. na podkonstrukciju.
Što se tiče knaufa na podu, trebate kontaktirati izvođače knauf sistema za podove, te se savjetovati s njima što je najbolje. Hidroizolaciiski
premaz možete koristiti i za zidove i za podove prije ugradnje planiranog sustava.

M S / 2.7.2015. 11:45:59

Postovani,

Planiramo gradnju obiteljske kuce koja se po projektu sastoji od prizemlja, kata i visokog potkrovlja.
Kako nemamo dovoljno sredstava za izgradnju cijelog objekta, mislimo napraviti prizemlje i kat, a potkrovlje naknadno.
Da li biste nam mogli dati zavjet koje je najbolje rijesenje za fasadu?
Da li napraviti spric-kosuljicu-spric pa kasnije fasadu iz komada (vase misljenje za ovu opcija, najvise nas interesira jer je trenutno najjeftinija)?
Ili odraditi fasadu bez zavrsne zbuke pa povrsnicu pokriti limom, a kasnije dovrsiti fasadu i odraditi silikat odjednom?

Unaprijed se zahvaljujemo uz srdacne pozdrave,

ODGOVOR

Izvedbu fasade, odnosno fasadnog toplinskog sustava, potrebno je izvoditi u kontinuitetu, te bi stoga, kao privremeno rješenje bilo i ekonomičnije izvedenu „etapu“ samo zaštititi CEMENTNIM ŠPRICOM i vapneno-cementnom žbukom VC 50.

D B / 30.6.2015. 16:22:32

Dobar dan.Da li se smije ljepiti stiropor i navlačiti mrezica na isti sa flexibilnim ljepilom za vanjske radove.Dimenzije zida sirina 8m visina 3 m?Hvala

ODGOVOR

Namjena proizvoda, uključujući i fleksibilna ljepila za keramičarske radove, definirana je karakteristikama materijala i opisana u tehničkoj uputi kao i na pakiranju svakog proizvoda.
Fleksibilna ljepila za keramiku namijenjena su za lijepljenje karamike i kamena, a ne za izvedbu ETICS sustava.

Za izvedbu povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju, odnosno za lijepljenje i armiranje toplinsko izolacijskih ploča namijenjeni su ispitani i certificirani polimer-cementni mortovi.
Preporučamo lijepljenje ploča ekspandiranog polistirena izvesti LJEPILOM ZA EPS, a za izvedbu armirajućeg sloja primijeniti SAMOTERM F.

N K / 28.6.2015. 10:01:00

Poštovani,
uređivali smo staru kamenu kuću na Krku.Staru žbuku iznutra smo okucali te kamen koji je ostao gol samo isfugirali.Sada bi smo htjeli prefarbati te unutarnje zidove u bijelo.Kako to učiniti a da za neko vrijeme kamen ne probije,da ne počne izbijati kroz bijelu boju?Da li nekom impregnacijom prije bijeljanja...?
Hvala i lijepi pozdrav!

ODGOVOR

Ne preporučamo nanošenje boje direktno na kamen. Kako bi postigli željeni dekorativni efekt predlažemo kamene zidove obraditi VAPENENOM ŽBUKOM 2 tehnikom nanošenja „pod žlicu“ kojom će se pratiti postojeće neravnine podloge. Po potrebi svježe nanesenu žbuku dodatno oblikovati zidarskom četkom. Tako pripremljene površine obraditi VAPENENOM BOJOM U.

d / 29.6.2015. 19:54:46

Poštovani
Adaptiramo hodnik. Jedan dio, i to veći, zida, je davno ofarban uljanom bojom. Boja se jako drži, ne ljušti se i ne bubri. Imate li kakvu impregnaciju, tj premaz, koja bi omogućila gletovanje i takvog zida. Skidanje boje, naime, uzrokuje velika oštećenja zida.
Hvala, uz srdačan pozdrav

ODGOVOR

Za trajnu i funkcionalnu obradu predmetnog zida preporučamo mehaničko odstranjivanje uljane boje brušenjem. Sve ostale alternative uključuju primjenu nisko paropropusnih materijala tipa polimer-cementnih ili disperzijskih mortova i sl. što će dodatno „zatvoriti“ zid.

b l / 29.6.2015. 8:23:56

Poštovani,
fasada je rađena sa stiropolom , nakon jedne godine fasada se počela ljuštiti to jest napuhivati,Stiropor je gletan dva puta sa mrežicom i drugi sloj gletanog ljepila se ljušti , ne na vanjskim stranama objekta , nego samo na unutarnjoj strani terase, plafon i zid, prije stavljanja fasade(samoborka) stavljena je inpregnacija interesira me zašto se to dešava jer bilo bi logično da se ljušte i otkidaju vanjske strane koje su na udaru , vjetra , soli i kiše,sunca(ako je nepravilno rađeno), a unutarnja je zaštićena od tih vremenskih pojava
molim Vas za savjet i odgovor
ljepi pozdrav

ODGOVOR

Razlozi odvajanja samog završnog sloja od podloge mogu biti različiti – nedovoljna starost podloge; nedovoljna čvrstoća i/ili nosivost podloge; orošenost površina; nedostatna ili neodgovarajuća impregnacija i sl., ali i prisutnost vlage unutar sustava.
Obzirom na mjesto pojave opisanog problema – podgled terase, uzrok može biti i procurijevanje vode.
Preporučamo sanaciju same terase pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na spojeve i detalje gdje najčešće i dolazi do prodora vode). Tek po izvršenoj sanaciji preporučamo sanaciju podgleda i zida skidanjem svih slabodržećih dijelova te nanošenje novih slojeva. Ne isključujemo potrebu skidanja svih slojeva do podloge i izvedbu novog sustava.

A J / 28.6.2015. 23:41:33

Poštovanje, obojala sam zidove u sivo i sada mi je u čoškovima tj.svuda di sam išla četkicom ostalo onako flekavo pa me zanima kako bi to mogla popravit? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Preporučamo nanošenje novog naliča boje, uz korištenje malog valjka za obradu rubnih dijelova.
Razlozi neujednačenosti površina mogu biti različiti –sama tehnike ili alata nanošenja ali i preveliko razrjeđenje boje. U iznimnim slučajevima uzrok neujednačnosti može biti i sama loša pokrivnost boje.