Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ž Ž / 17.7.2015. 15:25:25

Vršim sanaciju dimnjaka koji je procurio od kondenzata dimnjaka.Dimnjak je zidan opekom.
Obio sam žbuku i očistio fuge između opeke.(cca 3-5cm)
Molim vas savjet čime ispuniti fuge i kakvu žbuku nanijeti na dimnjak da spriječim prodor kondenzata na površinu dimnjaka.

Unaprijed zahvaljujem.


ODGOVOR

Fuge između opeke treba pokrpati s mortom za zidanje M5 .
Dimnjak premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom.
Nakon hidroizolacije ožbukati žbukom VC50 u debljini 2 cm ili toplinskom žbukom TERATERMO 080.
Fino obraditi dimnjak s F-900 ako se radi o vanjskom prostoru ili pregletati TERANILOM EKSTRA ako se radi o unutarnjem prostoru.

j s / 16.7.2015. 16:26:47

Postavljeno mi je vodomjerno okno bez dna pa je naknadno izbetonirano dno,koje propušta vodu.Betonirano dno nije armirano,tek da se ne gacka po blatu.Ulazno izlazne rupe od cijevi zatvorio sam Hidrostopom i to je u redu.Da li da dno ponovno izglaziram i premažem Hidroprotektom i stavim trake na spojeve ili mogu samo na postojeću betonažu?

ODGOVOR

Površina poda vodomjernog okna nije nužno da bude armirana, te je možete premazati u dva ili tri sloja hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT.
Na spoju poda i zida ako se upotrebljava hidro protect izvodi se tzv.holker.

a c / 16.7.2015. 10:58:47

Poštovani,
Prije 3 godine sam stavljao bijeli sep na vanjski dio kuce, a nakon par mjeseci na mjestima se pojavilo neko crnilo tj. Crnilo.
Ako bi mi mogli reci kako to ukloniti

ODGOVOR

Prema opisanom pretpostavka je da se radi o mikroorganizmima.
Površinu trerba oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama. Sušenje 2 dana.
Premazivanje biocidno- fungicidnim sredstvom TERACID u dva premaza. Sušenje minimalno 2-3 dana.
Bojanje fasadnom bojmo TERATON V u dva premaza u boji prema izboru iz naše ton karte.

B K / 13.7.2015. 15:04:37

Poštovani, želim obojiti šeranu fasadu. Čula sam za akrilne boje, silikonske i silikatne. Pomozite i objasnite koja je prednost koje boje i koja je preporučljiva. Ako slušam majstora, da znam sve o tome ili barem nešto. Hvala na odgovoru i s poštovanjem Branka Kirin

ODGOVOR

Mineralnu žbuku možete obojati bilo kojim fasadnom bojom. Primjerena boja za šeranu žbuku je MINERALKOLOR.
Mineralkolor je egalizacijska fasadna boja, namijenjena za ujednačavanje obojenja (mrlje nastale sušenjem ili nepravilnom primjenom) i hidrofobiranje mineralnih žbuka, pogodna za sanacijske i restauratorske radove.

K T / 11.7.2015. 23:04:32

Poštovani,

Sa kojim materijalom gletati zidove koji su obrađeni finom žbukom F900. (Teranil Extra ili Teratermoglet). Koja je razlika?
Slojevi žbukanja su (cementni špric 4, VC40, F900). Da li se fina žbuka F900 smije nanositi u više sloja. Npr. 2 sloja sa prethodnom impregnacijom nakon 1. sloja.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Zidove obrađene s F-900 može se gletati s TERANIL EKSTRA, podlogu treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije gletanja.
Fina žbuka F-900 ne može se nanositi u dva sloja niti se smije impregnirati.
TERATERMO GLET je cementno vapnena lagana masa za izravnavanje i armiranje toplinskih i laganih podložnih žbuka, i obradu porobetona.

Z K / 11.7.2015. 20:46:11

Dali postoji mogucnost navlacenja teraplasta iz kante na vec postojeci teraplast koji je stavit prije par dana ali je pretanko nanesen i ostalo je sareno .
Koji je postupak i kako je to moguce rijesiti i hvala na odgovoru i lijepi pozdrarav

ODGOVOR

TERAPLAST se može ponovno izvesti na na TERAPLAST , ako površina nije dobro izvedena.
Impregnacija nije potrebna već se na osušeni TERAPLAST direktno nanosi novi sloj TERAPLASTa.

M B / 10.7.2015. 13:32:49

Poštovani,
kuća mi je izgrađena prije 15-ak godina, ali izgleda da mi je podrum dosta loše izoliran izvana. Unazad pola godine, prilikom jačih kiša zid se u podrumu počne jako vlažiti te se na podu u kutovima podruma počinje skupljati voda. Planiram otkopati izvana oko podruma (podrum nije pod cijelom kućom), skinuti staru izolaciju (koliko sam uspio primijetiti pukla je na dijelovima) te nanovo izolirati. Imate li kakav savjet kojim proizvodima i kako to najbolje učiniti?
Hvala

ODGOVOR

Nakon otkopa i skidanja postojećih slojeva površinu treba dobro očistiti i oprati.
Po potrebi ugraditi drenažne cijevi oko objekta. Premazati hidroizolacijskim premazomm HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva premaza četkom, valjkom ili gleterom ukupne debljine 3-4 mm.
Na hidroizolaciju ugradite toplinsko izolacijsku ploču XPS minmialne debljine 4-5 cm te na ploče XPS ugraditi čepastu foliju i zatrpati.

K K / 9.7.2015. 4:56:24

Poštovanje! Zanima me energetska obnova kuće, radili bi novu fasadu na kuću. Zid je zidan od pune opeke debljine 30cm i na njega je navučena klasična fasada kako se to nekad radilo (sep, bez stiropora, bez ičega). Zanima me kolika bi trebala biti debljina nove fasade da bi udovoljila uvjetima sufinanciranja FZOEU-a, dakle da ima koef. prolaska topline ≤0,20 W/m2K

ODGOVOR

Da bi zadovoljili koeficijent prolaska topline koji se sufinancira za energetsku obnovu potrebno je napraviti proračun građevne fizike objekta. Ako planirate koristiti sredstva potrebno je kontaktirati ovlaštenog certifikatora koje će pregledom odrediti potrebnu debljinu toplinsko izolacijske ploče kao i materijal (stiropor ili kamena vuna). Preliminarno prema programu koji mi koristimo za vaš objekat – debljina toplinske izolacije je 14 cm stiropra.

D A / 8.7.2015. 19:20:17

Poštovani, imam pitanje vezano za sanaciju pukotine. Pri vrhu unutarnjeg zida imam pukotinu dužine 1,5m. Na dodir se osjeti kako je žbuka na tom dijelu puknuta, odnosno taj dio žbuke lako se skida do cigle. Da li da skidam žbuku do cigle po dužini pukotine, i ako da, što sve kasnije staviti na taj dio zida?

ODGOVOR

Prema opisanom potrebno je provjeriti u kavom stanju je ostali dio žbuke na zidu, tj ako je žbuka trusna i odvaja se potrebno ju je kompletno otuči do podloge, otprašiti zidove i ponovno ožbukati GV10 žbukom (gips vapnenom) ili VC 40 žbukom (vapneno cementnom).
Obavezno skinuti svu žbuku do podloge i ponovno ožbukati novom žbukom u maksimalnoj debljini do 2 cm.

R Z / 7.7.2015. 11:04:01

Poštovani trebamo savijet s kojim od vaših proizvoda popuniti fuge (diletacijske ) na industrijskom podu fuge su širine 30 mm nedavno rezane i dubine cc 100 mm.
Trebamo sredstvo koje ima kratki rok sušenja.
Dužina fuge je 60 metara te molimo izračun za potrebnu količinu.

ODGOVOR

Fuge možete zapuniti MORTOM ZA PODLIJEVANJE 0-8 mm, te vam je potrebno cca 400 kg. Cijena 7,42 kn/kg + pdv, vreće 25 kg. Proizvodi se isključivo po zahtjevu kupca. Rok isporuke od uplate i narudžbe 3-4 dana.
Mort za podlijevanje je razljevni mort visokih čvrstoća, vrijeme ugradnje je cca 30 minuta.