Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P G / 31.10.2008 20:45

Poštovani,
danas sam imao dva telefonska razgovora sa vašim djelatnicama iz struke za tehnološke savjete u vezi sa fasadom na našoj kući u Novalji na otoku Pagu.Moja tema je bila:sitne pukotine u obliku paukove mreže na glatkoj fasadi koja ustvari na ručno uradjenoj finoj,glatkoj žbuki ima sloj vašeg proizvoda teranil extra.Njega je prije 4 godine nanio naš majstor radi gletanja sitnih pukotina na glatkoj finoj žbuki.Stavljao je i mrežice u teranil extra,a potom je fasadu ofarbao silikatnom bijelom bojom.Sada je situacija slijedeća:silikatna boja je nestala,a na teranilu extra su sitne pukotine u obliku paukove mreže.
U telefonskom razgovoru sa vašim stručnjacima sam upućen da se teranil extra totalno odstrani sa žbuke,da se žbika očisti i opere,te da se ponovo nanese teratermo-glet.
U razgovoru sa tri različita majstora fasadera,niti jednom nije jasno zašto se insistira na totalnom skidanju teranila extra skupa sa postojećom mrežicom,da bi se onda ponovo nanosio teratermo-glet.Svi oni vele da je to iznimno zahtjevan posao i ubjedjuju me da ostavim postojeći teranil extra,s tim da ga se lagano pobrusi,očisti i opere.Po tako uradjenom teranilu extra bi se dala impregnacija u dvije ruke i potom strukturna akrilat fasada 1,5 ili 2 mm.
Najljubaznije vas molim da mi odgovorite,jesu li moji majstori fasaderi u pravu i smijem li se upustiti u njihov prijedlog da teranil extra ostane na kući.
Hvala i pozdrav!

ODGOVOR

TERANIL EXTRA je polimercementna glet masa za vanjske radove (obradu zidova). Kao takova, glet masa TERANIL EXTRA ima visoku tlačnu čvrstoču pa zahtjeva i čvrstu podlogu.
Fina žbuka, koja je u pravilu vapnena, je preslaba podloga za ovu glet masu, pa pod utjecajem atmosferilija (temperatura i vlaga) može doći do pojave mrežastih pukotina na završnom gletu.
Zbog karakteristika polimer-cementnih glet masa nije preporučljivo gletanje fasadnih ploha i završno ih bojati, već ako su već izvedene, primjeniti završno-dekorativnu žbuku.
Na vlastitu odgovornost možete ostaviti postojeći rabicirani glet TERANIL EXTRA, ali pod uvjetom da se glet nigdje ne odvaja od donje žbuke, očistiti površine gleta, te postaviti završnu žbuku TERAKRIL Z 2 mm (u što svjetlijoj nijansi boje zbog opterećenja zbog zagrijavanja-sunca).
Prije završne obrade s TERAKRIL Z potrebno je izvesti impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM (jedna ruka).

t m / 29.10.2008 15:38

poštovani,
moja kuća je na Hvaru, 3km od mora. prizemlje je građeno od betona i ima običnu cementnu žbuku. A kat)koje je sagrađen 10g poslije), je sagrađen od porotherma 20. Ja bih sada htio staviti fasadu na cijelu kuću, tako da sve bude jednako. Molim vas da mi preporučite fasadu, te da li završiti sa akrilom ili nečim drugim?
unaprijed hvala

ODGOVOR

Preporučamo dograđenu etažu ožbukati laganom žbukom VC 20 L, na prethodno izvedeni CEMENTNI ŠPRIC 4, u debljini 2-3 cm, odnosno u ravnini s postojećom žbukom prizemlja.
Na mjestu spoja dvaju obrada potrebno je otući dio postojeće žbuke kako bi se izvelo potrebno rabiciranje pocinčanim punktiranim rabicom, koji postaviti prije nanošenja cementnog šprica pomoću odgovarajućih pričvrsnica.

Nakon najmanje 10 dana, laganu žbuku, kao i postojeću žbuku neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 3 mm i zagladiti.
U sloju gleta moguće je izvesti i potrebna rabiciranja (spoj staro-novo, dijagonalna rabiciranja u kutevima oko otvora i dr.) staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.
Na tako pripremljenu podlogu moguće je izvesti završni sloj prema vašem izboru.
Obzirom na specifičnosti područja u kojem se objekt nalazi (relativna blizina mora, agresivne atmosferilije) preporučamo akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL Z ili alternativno mineralnu žbuku SEP Z 200, uz dodatno hidrofobiranje MINERALKOLOROM.

d š / 27.10.2008 11:10

Poštovani, majstori su napnjeli Vaš teraplast ( priprema je bila prema svim pravilima), a nakon što se sve posušilo na jednome mjestu, veličine šake, vidljivo je da nije nanesen dovoljan sloj i vidljiva je impregnacija. Da li se to i na koji način može popraviti, a da se ne primjećuje, ili je najbolje ostaviti tako kako je.
Pozdrav

ODGOVOR

Prema opisu, žbuka nije izvedena po pravilu struke te će svi naknadni popravci biti vidljivi. Tamo gdje je napravljena greška popravak je moguć istim TERAPLAST-om uz napomenu da će se vidjeti razlika.
Najbolje bi bilo kopletno prevući cijelu pLohu novim slojem TERAPLASTA.

G F / 26.10.2008 20:33

"Imam objekat na kojeg želim staviti fasadu. Dio objekta je ranije izgrađen i ožbukan je klasičnim načinom (ne industrijskom žbukom), dakle, sipina, pijesak, vapno...onako ""na grubo"". Novi dio objekta treba žbukati, upotrijebio bih Vašu industrijsku žbuku, koju mogu nanositi ručno u prosjeku 3 cm debelo i postići sličnu strukturu onoj staroj. Pretpostavljam VC 60?! Na cijeli objekat bi nakon toga stavio fasadu. Savjetujte me: mineralna ili neka druga? Koji tip s obzirom na opisanu grubu podlogu? Npr. SEP 03 je već provjeren, no što bi drugo moglo, a s obzirom i na boju: neka malo jača prirodna zelena. Kakva je stvar s cijenom tada, razlika po kg iznosi i 3 puta. Znači li to da su neke boje i 3 puta skuplje od drugih? Pomozite mi s nekim optimalnim, ekonomski opravdanim i tehnološki ne prezahtjevnim rješenjem. Unaprijed puno hvala i lijepi pozdrav!"

ODGOVOR

Objekat možete ožbukati sa žbukom VC60 u d=20mm, a nakon toga nanijeti žbuku VC50 u d=10mm (ukupno 30mm).
Na podložnu žbuku može se nanijeti bilo koja završno dekorativna žbuka mineralna, silikatna, silikonska ili akrilatna.
Prema odabiru prirodno zelene boje opcija je akrilatna žbuka TERAKRIL.
Cijena TERAKRILA ovisi o cijenovnom razredu - I razr.11,52kn/kg. II razr.15,37kn/kg. III razr.19,21 kn/kg.

J K / 25.10.2008 21:53

BETONSKA PLOCA PROPUSTA KAO PO JEDNOJ CRTI I KAPA KAP PO KAP U DUZINI OD POLA METRA.PLOCA JE NA STAMBENOM OBJEKTU NA PRVOM SPRATU I POSTOJI PLAN IZGRADNJE JOS JEDNOG SPRATA ALI SMO PRISILJENI JEDNO VRIJEM STANOVATI POD TOM PLOCOM PA VAS MOLIMO DA NAM ODGOVORITI KAKO SANIRATI TO PROKAPANJE I STA NAM PREDLAZETE DA URADIMO ZA OVAKVE USLOVE STANOVANJA A DA NE KOSTA PREVISE.UNAPRIJD ZAHVALAN.POZDRAV IZ HERCEGOVINE!!!

ODGOVOR

AB ploča nije kvalitetno, niti dobro izvedena na spoju ili je pukla te prilikom oborina propušta vodu.
Površinu treba oprati vodom i pregletati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM u dva sloja. Nakon toga površinu je potrebno obavezno pregletati još jednom REPARATURNIM MORTOM F.
Predloženo rješenje će izdržati određeno vrijeme, te je preporuka što prije izvesti kat ili krovište.

z h / 27.10.2008 10:07

radio sam nadogradnju na kuci, stari dio kuce ima postojecu fasadu mislim da je spricana sa jezom (stara oko 25g.)
koja je jos u izvanrednom stanju, gornji tj. novi dio mislim da omalterisem i da stavim novu fasadu i preko stare fasadesta da uradim a da se ne pozna sastav i dvoumim se izmedju akrilne ili silikatne u bojama sta vi preporucujete, dali moze poslije(10g) da se ofarba preko akrilne ili silikatne fasade. hvala

ODGOVOR

Stari dio objekta kao i novi, nakon žbukanja, pregletajte TERATEMO GLET-om, a završno dekorativnu žbuku prema izboru: akrilatna ili silikatna.
Obje žbuke se nakon nekog vremena mogu bojati silikatnim ili akrilatnim (akrilatna žbuka ne može se bojati silikatnom bojom)bojama po izboru iz naše ton karte.

D / 25.10.2008 12:55

Postoje li neka pravila za ručno nanošenje Teratermo žbuka? Je li taj proces isti kao i kod nanošenja klasične žbuke ili je potrebno na zid postavljati špalete od drvenih letava izmedju kojih se nabacuje Teratermo žbuka. Hvala.

ODGOVOR

Žbukanje objekta toplinskom žbukom isto je kao i žbukanje podložnom žbukom. CEMENTNI ŠPRIC se nanosi dan prije žbukanja toplnskom žbukom.
Poželjno je da se od istog materijala naprave vodilice koje moraju lagano očvrsnuti radi lakše ugradnje određene debljine žbuke.
Nakon sušenja, toplinsku žbuku treba pregletati TERATERMO GLET-om i obraditi završno dekorativnom žbukom prema odabiru: MINERALNA, SILIKATNA, SILIKONSKA ILI AKRILATNA.

S V / 24.10.2008 11:59

"Postojeća fasada je tirabona,stara 35 godina,prije 10 godina je obojana fasadnom bojom ""CROMOS"" na bazi razređivaća, sada bih to izravnao sa glet masom sa mrežicom i stavio završnu silikatni sep.
Molim Vas da mi odgovorite: 1.Kojom podlogom bi trebalo premazati ovakvu fasadu?
2.Da li je mrežica neophodna?
3.Otprilike koliki je utrošak glet mase po kvadratu na staru tirabonu?
4.Koloki je utrošak završnog silikata , granulacije 3 po m"".
Unaprijed hvala.
"

ODGOVOR

Postojeći sloj Chromos boje morate mehanički ostrugati da bi nanijeli bilo koji novi sloj.
Nakon struganja boje, površinu treba oprati vodom pod pritiskom i suhu podlogu grundirati MINERALKVARC GRUND-om i pregletati TERATERMO GLET-om s armiranjem staklenom mrežicom u sloju gleta.
Mrežica nije obavezna, ali pošto se gleta TERABONA poželjno je izvršiti armiranje ili djagonalno armirati barem oko otvora.
Utrošak TERATERMO GLET-a je 4-6 kg/m2.
Potrošnja SILIKATNE ŽBUKE je 3,5kg/m2.

h t / 22.10.2008 20:54

Cijenjeni,
za ispitivanja ljepila moramo pripremiti standardnu betonsku podlogu prema EN 1323. U normi se traži da se u mješavinu cementa i granulata doda (do 500 kg po m3 gotovog betona) finog punila (Mehlkorn)za što mi je rečeno da se može koristiti mljeveni vapnenac, pepeo iz gorionika i slično inertno punilo veličine zrna od 0,125 mm. Imate li Preporuku ili proizvod koji mi može poslužiti u tu svrhu?
Hvala Hrvoje TUrkulin

ODGOVOR

"mi proizvodimo ploče (40x40cm) upravo za svrhu ispitivanja ljepila prema HRN EN 1323. Prodajemo ih IGH te u izvozu.
Naziv proizvoda je ""Betonska ploča za ispitivanje"", maloprodajna cijena je 18,30 Kn/kom."

D T / 20.10.2008 9:04

Poštovani,
U zid starije kuće (gradnja 1950.) udario je auto i prouzrokovao oštećenja na fasadi (šer)i unutarnjem dijelu zida. Oštećenja su u vidu pukotina na fasadi i otpao je dio žbuke sa unutarnje strane.Žbuku sam već skinuo sa unutarnje strane. Pitanje je što sa fasadom? Pukotine na fasadi su cca 1-2 mm širine ali su duboke. Što od materijala za sanaciju upotrijebiti i kako sanirati?

S poštovanjem,
Damir Telebuh

ODGOVOR

Od udarca fasada je ispucala i postoji mogućnost da će se pukotine i dalje širiti i da će žbuka pucati.
Prema opisu pukotina žbuka ima slabiju prionjivost za podlogu te je potrebno provjeriti čvrstoću. Ako se žbuka slabo drži za podlogu, treba je skinuti kompletno sa zida i ugradit novu žbuku kao što je postojeća ili vam preporučamo da objekat toplinski zaštitite ugradnjom sustava sa stiroporom ili kamenom vunom.
Ako će se izvoditi samo popravci ispucanih dijelova, žbuku je potrebno skinuti do zida, ožbukati žbukom VC50 ili VC60 koju je potrebno rabicirati u sloju žbuke i završno obraditi našom žbukom TERABONA, te cijelu površinu prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR ili TERATON V.