Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m / 4.6.2008 8:58

Poštovani zanima me na kojem principu radi termo fasada od stiropola, zašto je ljeti hladno,a zašto zimi toplo u kući, kako se ti zidovi grije i hlade iz vana ili iz nutra?

Unaprijed hvala!!!

ODGOVOR

Toplinsko izolacijske polistiren ploče, u slučaju TERMOZOL sustava, ili druge toplinsko-izolacijske ploče, kao i u manjoj mjeri toplinske žbuke kojima se izoliraju vanjski zidovi, imaju funkciju smanjenja toplinskih gubitaka tijekom sezone grijanja kao i smanjenje zagrijavanja vanjskih zidova tijekom ljeta.
U zimskom periodu usljed razlike unutarnje i vanjske temperature zraka, kod neizoliranih zidova dolazi do znatnih toplinskih gubitaka kroz konstrukciju vanjskog zida - jednostavnije rečeno, određeni dio toplinske energije potrebne za grijanje prostora gubi se kroz vanjski zid. Kod izoliranih vanjskih zidova ti gubici su znatno smanjeni, veća količina toplinske energije akumulira se u vanjskim zidovima.
Tijekom ljetnog perioda topliska izolacija (kao materijal slabe toplinske vodljivosti) spriječava zagrijavanje vanjskih zidova kao i unutarnjeg prostora.

Z J / 2.6.2008 22:03

Starija betonska cisterna za pitku vodu (kišnica) propušta vodu
1.čime bi je trebalo premazati?
2.Što bi trebalo staviti između novog i starog sloja?

ODGOVOR

"Betonske površine cisterne za pitku vodu treba temeljito očistiti, oprati mini-washom, te premazati HIDRIZOLACIJSKOM ŽBUKOM, koju treba nanositi četkom u dva do tri sloja križno.
Detaljne upute primjene možete naći na našoj web stranici .
HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA atesitirana je za tu namjenu pri ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO.
Ukoliko je riječ o zdravim betonskim površinama nije potrebna impregnacija.

"

d / 30.5.2008 23:49

poštovani!
ožbukao sam zidove klasičnom vapneno cementnom žbukom i sada bi to trebalo pogletati. Koju masu mi možete preporučiti, dali treba stavljati impregnaciju prije gletanja
zahvaljujem!

ODGOVOR

Zidove pregletajte TERANILOM u dvije ruke i obojite unutarnjom bojom TERAPOL. Impregnacija prije korištenja TERANILA je obavezna, koristite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen s vodom u omjeru 2:1 neposredno prije gletanja.

d / 30.5.2008 23:38

poštovani!
izrađena je glazura na terasi sa vlaknima i mrežicom, te je svaka dva tri dana polijevana vodom.Nakon tjedan dana primjetio sam da je popucala,jedna crta po dužini i širini te na čelu prve stepenice.Koji je možebitni razlog tog pucanja, kako i kojim materijalom to sanirati. Dali to može imati neke posljedice kasnije jer na glazuru dolaze ploćice. Hvala!

ODGOVOR

Pretpostavljamo, da su se pukotine pojavile i pravilno popucale jer je površina terase veća od 30m2 i nije izvedena dilatacija. Površinu, nakon sušenja od 28 dana, možete pregletati REPARATURNIM MORTOM, ali pošto ćete ljepiti keramiku za postavljanje keramičkih pločica koristite TERATEKT F fleksibilno ljepilo.

D G / 29.5.2008 21:11

Poštovani:
Molio bih Vas odgovor jer investitor mi traži stručan odgovor,ograda je napranljena sa Teraplastom prije deset godina ali to je sada crno prljavo htio bi to zagletati i pobojati po mjestima i pada molio bih preporuku (savjet)za faze rada i materijal.
Hvala
Pozdravljeni.

ODGOVOR

Ako se Teraplast nigdje ne ljušti i ne odvaja od podloge operite ga i očistite te možete ponovno nanijeti novi sloj Teraplasta po izboru ili postojeći prebojajte Teratonom V po izboru iz naše ton karte.
Ako podlogu želite pregletati, pregletajte je reparaturnim mortom te ugradite Teraplast ili prebojajte bojom Teraton V ili Akroton.
Preporuka je da su na horizontalnoj plohi ograde postavljene klupčice s okapnicom.
Teraplast je namjenjen za postavljanje na vertikalne površine ali nije namjenjen za podloge koje su direktno izložene oborinama i vlazi.

D K / 28.5.2008 22:01

"Ovako pitanje je: kako ugraditi staklenu ciglu? Prvo mi bi sazidali zid od siporeksa tada bi ga prepilili napravili ""rupu"" visine 2 m i širine 54 cm u koju bi ugradili staklenu ciglu ""blok sistem""(sa pl.držačima - vodilicama) da li je tako bolje ugraditi ili da se zida staklena cigla istovremeno sa siporeks blokovima kako već ide pl.vodilice,cigla,vodilica,cigla vodilica pa siporeks??? hvala"

ODGOVOR

Samoborka dd je proizvođač građevinskog materijala ali se ne bavi izvođenjem radova. Za navedeni sistem ugradnje obratite se ovlaštenim izvođačima radova koji će vas savjetovati što i kako se izvodi sustav.

j h / 29.5.2008 11:36

Poštovanje!
Imao bih par pitanja:

1)
Stavio sam cementnu žbuku vc 40 u kupaonicu.
Zamima me čime mogu izravnati - pregletati zidove budući se radio o mokrom čvoru? Mogu li koristiti teranil ekstra?

2)
Imam spoj ytong zida sa betonskim zidom (90 stupnjeva) i sve moram opločiti keramičkim pločicama. Ovako bi postupio: spoj ispunio pur pjenom (ili nekakav kit?), stavio sloj TERATEKT F ljepila, stavio rabic mrežu i opet sloj TERATEKT F-a, pustio da se osuši pa lijepio pločice.

3)
Mogu li prije polaganja pločica zidove (manje neravnine) izravnati TERATEKT F ljepilom, do koje debljine, da li je potrebno koristiti rabic mrežu i koliko je potrebno vrijeme sušenja?



Pozdravljam Vas i očekujem Vaš stručni savjet!

ODGOVOR

Zidovi obrađeni žbukom VC40 u kupaonicama se ne gletaju, već se na osušenu žbuku postavlja keramika. Bitno je da je podloga ožbukana ravno.
Spojeve različitih materijala, instalaterske otvore treba rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom ili staklenom mrežicom SM10R u sloju žbuke. Teratektom F NE SMIJE se ravnati zid, nego samo sa žbukom kojom ste žbukali. Teratekt F je ljepilo za KERAMIKU a ne sredstvo za gletanje i izravnavanje zidova.

p r / 28.5.2008 15:35

u kojem omjeru se spravlja špric malter?

ODGOVOR

Samoborka u svom proizvodnom i prodajnom programu ima gotovi proizvod CEMENTNI ŠPRIC 2, 4 ILI 2 EKSTRA.
Omjer mješanja opisan je u vežećim građevinskim normama.

A B / 28.5.2008 15:09

Molim Vas dali Samoborka proizvodi boje za beton? Ako ne što preporučate. Naime pofarbao bi pod u garaži.
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Samoborkina boja za beton i tu namjenu se zove AKROTON.

M T / 26.5.2008 22:57

Dali je u vašem dućanu u Zagrebu
moguce kupiti termoplast(plastificirana zrnca za navlacenje stubista...)Unaprijed hvala.

ODGOVOR

"Termoplast nije naš proizvod.
Ako ste mislili na Teraplast (molimo, pogledajte informacije na našim web stranicama) treba napomenuti da je namjenjen za obradu zidova, a ne površina po kojima se hoda. Njegova otpornost na habanje nije dostatna za obradu podnih površina.
Teraplast se može kupiti u našoj poslovnici u Zagrebu."