Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J P / 25.11.2006 12:58

Da li se teratermo glet koji smo nanjeli na običnu termo žbuku, pošto se ona sušila više od mjesec dana, mora sušiti 3 tjedna prije nanošenja silikatne žbuke? Bojimo se da će biti pre hladno za 3 tjedna za stavljanje žbuke pa bi malo požurili. Koliko bi bilo doovljno da se suši i kakve posljedice mogu biti? Hvala!

ODGOVOR

"Silikatne završno dekorativne žbuke i premazi, nanose se, u pravilu, na podloge stare najmanje 21 dan. Ukoliko je toplinska žbuka ""odradila"" svoje, odnosno sušila se najmanje tjedan po cm debljine, moguće je silikatnu žbuku nanositi na TERATERMO GLET i nakon 10-14 dana, ukoliko to dopuštaju vremenski uvjeti. Ipak, unatoč relativno visokim teperaturama zraka, neuobičajenim za ovo doba godine treba uzeti u obzir u relativnu vlažnost zraka koja može biti vrlo visoka. U svakom slučaju, preporučili bismo vam da pričekate minimalno 10 dana prije nanošenja završne žbuke.
"

S M / 24.11.2006 13:58

"Lođu stana ispod mog su zatvorili u staklo. Sada im vlaži strop u toj ""sobici"" . GSKG želi taj problem riješiti preko moje lođe, tako da razbiju moje pločice, ugrade štalivećmisle ... da li se može taj njihov problem riješiti ""popravcima"" kod njih ... imam li ja pravo ako kažem da trebaju lođu vratiti u prvobitno stanje i problem će im biti riješen (pretpostavljam da tada više nebi vlažilo)"

ODGOVOR

Ukoliko se prostor ispod vaše lođe koristi kao stambeni prostor, odnosno grije na sobnu temperaturu, pojava vlaženja može biti posljedica kondenzacijske vlage uzrokovane hladnim mostom - betonska ploča. Problem hladnog mosta može se riješiti izvedbom toplinske izolacije na podu vaše lođe. Toplinsku izolaciju moguće je izvesti i s unutarnje strane, odnosno na stropu lođe ispod vas.

Drugi uzrok vlaženju može biti nepostojeća, odnosno neadekvatna ili oštećena hidroizolacija poda vaše lođe. U tom slučaju sanaciju je moguće izvesti samo kod vas. Vraćanje lođe ispod u prvobitno stanje ne bi riješilo problem.

D G / 22.11.2006 21:19

Poštovani!
Molim da mi odgovorite na sljedeća pitanja:
1. Da li je moguće primijeniti mineralnu žbuku hirofa u toplinskom sustavu termozol.
2. Gdje je moguće kupiti hirofu na području Dalmacije?
Hvala!

ODGOVOR

Mineralnu žbuku Hirofa ne možete primjeniti na toplinskom sustavu Termozol obrađenu Samotermom već samo na čvrstim produžnim žbukama VC40 ili VC50.
Hirofu na području Dalmacije možete kupiti u svim većim trgovinama građevinskog materijala kao: Velekem, Chemotehna, Brodomerkur, Merkur, Tehnomerkur, Lignum.

J B / 22.11.2006 12:10

živim u prizemlju zgrade stare cc 50 god. kako je ispod mene podrum na spoju poda i zida pojavljuje mi se vlaga. Planiram skinuti parket i stari suhi nasip (očistiti sve do čvrste podloge), također bi želio izolirati bočne zidove, što mi je najbolje učiniti da spriječim pojavu vlage

ODGOVOR

U vašem objektu pretpostavka je da ne postoji ni horizonatalna ni vertikalna hidroizlacija.
Kad skinete postojeće slojeve i napravi se uvid u postojeće stanje prvo morate riješiti horizontalnu hidroizolaciju ili presjecanjem spojeva zida i poda ili premazati hidroizolacijskom žbukom u dva do tri sloja spoj zida i poda. Preporuka je da se riješi i horizontalna izolacija poda te na to stavi plivajući estrih sa toplinskom izolacijaom pločama xps okipora.

B H / 18.11.2006 13:51

Majstor mi je obnavljao fasadu, djelomično je stavljena nova žbuka, a nakon žbukanja kompletna fasada je podletana. Nakon toga navućena je vaša silikatna žbuka. Na fasadi sada se vide flekovi na djelovima nanovo žbukani. Kada će se ti flekovi izgubiti? I što napraviti ako se neizgube i kako ujednačiti ton fasade?

ODGOVOR

"Obzirom da je na vašem objektu izvedena sanacija postojeće žbuke djelomičnim krpanjem, čitava površina pregletana je masom za izravnavanje sa ciljem ujednačavanja površine. Pretpostavljamo da je masa za izravnavanje nanesena prerano, odnosno da nije poštivano vrijemo potrebno za sušenje i očvršćivanje novih slojeva žbuke. Na žalost, nejednoliko sušenje završne SILIKATNE žbuke, rezultiralo je pojavom ""fleka"".
Prijedlog sanacije : preporučamo čitavu površinu pročelja premazati SILIKATKOLOROM u istom tonu. SILIKATKOLOR nanositi u dva naliča.
"

S K / 18.11.2006 13:14

Htio bi u kupatilu poslje estrihta postaviti zaobljene morske kamencice po cijeloj površini i na kraju zaliti to masom i izravnati površinu.Zanima me dal postoji materijal za takvu zavrsnu podnu oblogu u kupatilu kao tekuca smjesa,prozirna?

ODGOVOR

U proizvodnom programu Samoborke nema prizvoda koji odgovara traženim zahtjevima.
Izvedba podnih ploha ugradnjom kamenih oblutaka u sloj cementnog morta,odnosno bitumeniziranih materijala, primjenjuje se poglavito za uređenje vanjskih površina.

M B / 17.11.2006 20:39

Obrtnik sam i često bojam fasade vašom silikatnom bojom. Zanima me kako izbjeći ili bar ublažiti tragove valjka, sastave i pojavu druge nijanse na bojanju sljedećeg dana ili nakon nekoliko dana? Pozdrav

ODGOVOR

Prilikom obrade ploha završno dekorativnim žbukama i bojama potrebno je meterijal nanositi kontinuirano na cijelu plohu. Spojeve je potrebno predvidjeti na kutevima objekata ili na logičnim cjelinama unutar iste plohe, ukoliko je to neophodno.
Pojavu različitih nijansa na pojedinim plohama mogu uzrokovati i različiti vremenski uvjeti nanošenja napr. - nanošenje na osunčanoj plohi i na plohu u hladu. Stoga je potrebno prilikom izvođenja radova pridržavati osnovih uputa - boju nanositi kontinuirano na cijelu plohu. - ne bojati direktno osunčane plohe . ne izvoditi radove za vjetrovita vremena. Kako bi smanjili mogućnost pojave neujednačenosti boje preporučamo na skelu postaviti zaslon protiv sunca, kiše i vjetra.

D J / 17.11.2006 15:14

Poštovani, namjeravam sanirati fasadu na kući, molim vas za savjet što učiniti. Kuća je građena od kamena koji je povezan nekakvom žbukom, zidovi su debeli 50-70cm, kako temelji nemaju izolacije žbuka se počela odvajati i pucati. Dali je potrebno armiranje žbuke i s čime te koje mi proizvode preporučujete.

ODGOVOR

"Iz vašeg upita nije u potpunosti jasno dali je riječ o ožbukanom kamenom zidu, gdje je usljed dugotrajne prisutnosti kapilarne vlage došlo do slabljenja čvrstoća stare žbuke i njenog odvajanja od podloge, ili je u pitanju neobrađeni kameni zid sa navedenim problemima nastalim u materijalu kojim je kamen zidan, odnosno fugiran.
U oba slučaja potrebno je kameni zid u potpunosti očistiti od svih mehanički slabodržećih dijelova - postojeće žbuka ili/i mort u dubini 1-2 cm.
Preporučujemo kameni zid ožbukati paropropusnim žbukama (WTA standard) koje će omogućiti isušivanje, kako slijedi :

Nanošenje SANISIL ŠPRICA na čitavu površinu.
SANISIL ŠPRIC nanositi zidarskom žlicom ili strojno pokrivajući minimalno 60-70% površine zida.

Preporučamo oko cijelog objekta napraviti otkop i drenažu kao i odvodnju oborinskih voda.
Zidove temelja ispod razine tla premazati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM.

Obrada sokla zgrade:
1.SOKL ŽBUKU nanositi na očvrsli i vodom nalvaženi SANISIL ŠPRIC u debljini do 2 cm, izravnati H letvom i zagladiti gladilicom. Kod debljina većih od 2 cm SOKL ŽBUKU nanositi u više slojeva, mokro na mokro. SOKL ŽBUKU izvoditi u zaribanoj ili šeranoj teksturi.

Odrada ostalog dijela pročelja:
1.Na odstajali SANISIL ŠPRIC nanosimo VC 20 L, laganu vapneno cementnu žbuku, d=2-4 cm u dva sloja mokro na mokro i izravnamo H letvom. Izrada istaka profilacija prema unaprijed izrađenim šablonama.
2. Nakon sušenja VC 20L cca 10-14 dana, nanositi FINU ŽBUKU F-900 u debljini do max 0,5 cm, koju zafilcamo trvrdom spužvastom gladilicom.
3. ZAVRŠNA OBRADA : Na podlogu staru najmanje 14 dana, dan ranije impregniranu SILIKATGRUNDOM, nanositi mineralniu silikatnu boju SILIKATKOLOR.
SILIKATKOLOR nanositi u dva nalića. Za prvi nalić razrijediti sa 10-15% čiste vode.
Za drugi nalić razrijediti sa najviše 10% čiste vode.

Konačni prijedlog sanacije moguće je dati tek po dostavljanu svih relevantnih podataka ili po obavljenom uviđaju. Navedeni prijedlog sanacije je OKVIRNI prijedlog."

k h / 17.11.2006 14:46

"molio bih ukratko da mi se pojasni tehnologija i sastav ""šerane"" fasade.
hvala unaprijed!

p.s.
da li mogu stavljati teraplast na vanjski AB zid tanko izgletan i obojan, bez neke posebne pripreme površine?"

ODGOVOR

"""Šerane žbuke"" su debeloslojne završno dekorativne mineralne žbuke koje se obrađuju tehnikom ""ŠERANJA"". Takove žbuke nanose se na nahrapavljenu podložnu žbuku u debljini 15 mm, izravnaju letvom i zaglade gladilicom.Očvrsla žbuka struže se /(šera) zidarskim češljem i nožem, drugi ili treći dan od nanošenja, ovisno o temperaturi zraka i podloge. Jedna od najpoznatijih šeranih žbuka je zasigurno TERABONA koju Samoborka proizvodi već 80 godina. Izraz TERABONA postalo je sinonim za šeranu žbuku. U svom proizvodnom programu Samoborka nudi i vodoodbojne šerane žbuke TERAMINERAL VG I TERAMINERAL VF.

Prije nanošenja TERAPLASTA preporučamo odstraniti postojeće slojeve boje, kako bi osigurali potrebnu prionjivost. Nakon mehaničkog skidanja boje (žičanom četkom ili brušenjem) podlogu dobro otprašiti i impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM najmanje dan prije nanošenja TERAPLASTA.
"

n d / 16.11.2006 12:16

u kupaonu su mi majstori postavili fugu samoborka 33 koja je nakon što se osušila ispala šarena, negdje gruba negdje glatka. zašto to i molim vas savjet za popravak.

ODGOVOR

Neujednačenost boje mase za fugiranje TERAFIL može biti posljedica neravnomjerne osušenosti opločenja prije fugiranja.
Obzirom da ni tekstura nije ujednačena, pretpostavljamo da fugiranje nije kvalitetno izvedeno, odnosno da fuge nisu, nankon nanošenja TERAFILA, kvalitetno obrađene. Nažalost, sanaciju je moguće izvesti samo odstranjivanjem materijala iz sljubnica(fuga) i novim zapunjavanjem uz kvalitetniju obradu sljubnica.