Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

a k / 23.11.2010 13:32

"Postovani,
u podrumu kuće jedan zid je od ""žive stijene"" podrum je rađen prije cca 80 god.
ta stijena ima brazde kroz koje kada je kiša kapi voda u prostoriju. Inače taj zid je cca 2,7 m pod zemljom.
Kako najbolje riješiti problem vode tj. vlage?
Dali postoji način da se ne mora otkopavati taj zid ili se pak mora sve otkopavati?
Hvala"

ODGOVOR

Za opisani problem najbolje bi bilo da se obratite firmam STIG, SIKA ili MAPEI koji se bave hidroizolacijama pa imaju adekvatna rješenja.
Od Samoborkinih proizvoda koji možete koristiti je naša HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA koja se nanosi četkom u dva do tri sloja sloja, ali vam ne možemo garantirati da se ponovno neće pojaviti voda.Najbolje rješenje je da se postoječa stjena otkopa i sanira na kvalitetan način, ali ako to nije moguće pokušajte s ponuđenim materijalom ili se obratite drugim proizvođačima hidroizolacija.

T M / 22.11.2010 23:40

Molim Vas da li postoji uljana boja s kojom bi mogao premazati betonske balustere. Boja bi trbala izdržati i niske temperature.Tako obojani balusteri lako bi se održavali(prali).Unaprijed zahvalan

ODGOVOR

Samoborka d.d. ne proizvodi boje na uljanoj bazi, već su sve naše boje na vodenoj bazi.
Betonske balustere premažite našom bojom za beton AKROTON.
AKROTON služi za zaštitno dekorativnu obradu vertikalnih fasadnih betonskih površina, potpornih zidova,unutarnjih jako opterećenih površina i za podove u lagano opterećenim prostorijama (smočnice, privremena skladišta i sl.). Pogodan je za bojanje sokla i cementnih podloga.

M K / 21.11.2010 9:20

od podrumskog prostora mislim napraviti spavače sobe ,u prizemlju sam i mislim se proširiti u podrum probijanjem poda i spjanjem stepenica,moram izolirati zidove i podove mislio sam na zidove premazati recitolom,zatim staviti v3 ili v4 ljepenku na to obložiti stiropor 2cm zatim zazidati tankom ciglom,na ciglu alu profile mineralnu vunu i onda knauf dali bi to bila dobra hidro i toplinska izolacija???

ODGOVOR

Prema opisu izolacije podruma (vunom i Knauf pločama) predlažemo obratiti se firmi Knauf doo Hrvatska, jer oni proizvode te ploče, imaje sve potrebne informacije o takvoj vrsti izolacije i sve potrebne izračune za toplinsku zaštitu.

S Č / 19.11.2010 9:13

POŠTOVANI,
Ugrađujem radijator u nišu u zidu. Kojim materijalom mogu ožbukati ili premazati špalete niše da taj materijal ne puca prilikom grijanja radijatora, te da se ne gubi toplina zbog manje debljine zida. HVALA

ODGOVOR

Potrebno je upotrijebiti isti materijal kao i do sada, a to je pretpostavljamo najvjerojatnije neka vrsta podložne žbuka kao naša gotova industrijska žbuka VC 40.
Žbuka neće pucati tamo gdje je ugrađen radijator jer se on ne ugrađuje na žbuku već na nosače te će biti odvojen od zida. Prilikom ugradnje žbuke, mjesto spoja dva materijala (nosač radijatora i žbuka) potrebno je rabicirati staklenom mrežicom. Na kraju, žbuku treba pregletati TERANIL-om i obojati unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL, prema vašem izboru iz naše ton karte.

K V / 16.11.2010 9:54

"Poštovani,

kupio sam kuću koja ima 2 balkona. slika http://yfrog.com/nfdsc07500j

Doljnji balkon mi ne predstavlja problem - no svejedno da pitam: ima li smisla da se s njegove gornje strane stavlja hidroizolacija?

Gornji balkon mi predstavlja problem - u sobi ispod njega mi se pojavljuje ono što mi u Podravini zovemo ""pikec"" iliti crne mrlje u gornjem čošku. Kada pada kiša vidim da se voda podvlači pod balkon i cijedi po vanjskom zidu. To planiram riješiti okapnicom. Pitanje je da li da prije pločica stavljam hidroizolaciju na gornju stranu tog balkona pošto je balkon uvučen 55cm a istureni dio balkona je 100cm? Na kući je 12cm stiropora...

Što mi preporučate da stavim kao boju - silikat ili nešto drugo? I imate li u ponudi ono što ljudi stavljaju na prizemni dio fasade kao boja sa sitnim bijelim točkicama? Je li to kvarcni pijesak ili neka gotova boja?

Hvala unaprijed na odgovorima!

Kruno"

ODGOVOR

Prema opisu, ploča balkona nije napravljena u padu, te je vjerojatno da vam se prilikom oborina, voda umjesto od balkona slijeva prema balkonu tj.prema unutra i vlaži zid. Provjerite pad balkona i napravite pad koristeći samonivelirajuću masu za vanjske radove, te vam nije potrebna dodatna hidroizolacija. Ako će se hidroizolacija izvoditi prije potrebno je na hidroizolaciju ugraditi glazuru i tek onda ugraditi pločice na fleksibilno ljepilo. Ako je objekat toplinski izoliran s 12 cm stiropora, preporučamo vam ugraditi akrilatnu završnu žbuku prema izboru teksture, granulacije i boje prema našoj ton karti. Proizvod koji se najčešće stavlja na sokl je TERAPLAST i imamo ga u prodaji.

R V / 16.11.2010 8:44

Poštovani,
Trenutno smo u fazi izgradnje poslovno-skladišne građevine, te nam je u troškovniku predviđen tlakovac (6 cm) Samoborka, Pompej boja kreativ siva. S obzirom da se tlakovac nalazi i na ulazu u skladište, tj. preko njega prelaze kamioni, molim Vas informaciju koja mu je nosivost?
Lijepi pozdrav

ODGOVOR

"Opločnik debljine 6 cm može ""podnijeti"" teret kamiona a deklarirana svojstva možete pogledati u tehničkoj uputi proizvoda na web stranici Samoborke ."

A 2 / 15.11.2010 19:53

Može li se GV žbuka gletati Teranilom Extra? ako ne može, zašto? puno hvala na odgovoru

ODGOVOR

Gips-vapnene žbuke, mogu se u pravilu izvesti dovoljno zaglađeno tako da gletanje nije neophodno. Za eventualno potrebno gletanje preporučamo TERANIL –. polimer-vapnenu masu za izravnavanje, koja je svojim sastavom i svojstvima kompatibilnija sa gipsanim podlogama od TERANILA EKSTRA –. polimer-cementne mase za izravnavanje.

S Ö / 15.11.2010 10:29

Pozdrav,
Na unutarnjim zidovima sobe. prethodni vlasnik stana je stavio nekakvu žbuku. Pošto će to biti dječija soba(beba) važno mi je znati ima li nekih nezdravih spojeva u žbukama i, s tim u vezi, postoji li način kako prepoznati da li se radi o mineralnoj, slilikatnoj ,silikonskoj akrilnoj žbuci? Koja se od navedenih ne preporuča za unutarnje zidove?

Hvala

ODGOVOR

Vizualnim pregledom obrađenih površina unutarnjih zidova možete eventualno prepoznati mineralne žbuke –. SEP-ove zbog njihove specifične teksture, bez obzira da li se radi o zaribanoj ili ribanoj teksturi. Silikatne, silikonske i akrilatne žbuke teško je razlikovati o teksturu. Silikatne žbuke imaju veću površinsku upojnost od akrilata ili silikona, što se može provjeriti testom vlaženja vodom.

Ni jedna od navedenih završih žbuka nije škodljiva po zdravlje. Karakteristike žbuke možete pronaći u sigurnosno- tehničkim listovima koji su dostupni na vaš zahtijev.

Ukoliko ste u mogućnosti dostavite nam fotografija obređenih površina unutarnjih zidova ili eventualno uzorak kako bismo vam mogi konkretnije pomoći.

K S / 11.11.2010 18:14

Da li kod vas ima u prodaji OKER boja u prahu koja nije oksidna. Naime boji bi miješali u žbuku za prostoriju podrumskog tipa pa me zanima da li je ima kod vas za kupiti.

Srdačan pozdrav
Ksenija Stipetić

ODGOVOR

U vašem upitu niste naveli vrstu žbuke koji bi željeli pigmentirati.
Ukoliko je riječ o produžnoj, ili vapnenoj žbuci, one se pigmentiraju upravo oksidnim bojama u prahu. Nažalost nismo u mogućnosti ponuditi pigmente. Napominjemo da kod doziranja pigmenata kao i samog miješanja žbuke treba biti vrlo precizan kako bi se dobio donekle ujednačen ton. Preporučamo podrumske prostorije ožbukati TERAMINERALOM VG obojenim prema ton karti (CEMENTNI ŠPRIC 4, TERAMINERAL VG primjeniti umjesto klasične žbuke).

Z P / 11.11.2010 15:43

Poštovani,
Gradim kuću tik do mora na zemljištu koje je nasip, kuća ima prizemlje i dva kata. Toplinska izolacija je planirana unutarnja. Vanjska fasada na prizemlju će biti od debelih kamenih blokova od stare kuće.
moje pitanje je slijedeće: koji tip vanjske fasade (akrilna, silikatna...?) staviti na preostala dva kata s obzirom da je kuća pod velikim utjecajem vlage i soli izvana i podzemlja?

ODGOVOR

Na katove objekta ugradite akrilatnu završnu žbuku u boji, teksturi i granulaciji prema vašem izboru.