Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P S / 1.10.2010 8:39

Poštovani, na nenatkrivenoj garaži prije godinu dana stavio sam završni sloj vaše silikatne žbuke zaribane teksture osjetljive žućkaste boje.Danas je fasada gotovo sive boje, te pretpostavljam da se radi o gljivicama.Molim Vas da me uputite u postupak sanacije te mi preporučite proizvode namijenjene zaštiti. Isto tako moram napomenuti da je fasada na dijelu kuće koji se nalazi pod krovom u redu.

Zahvaljujem,

Petar Skušić

ODGOVOR

"Potrebno je prvo provjeriti da li dolazi do zacurijevanja vode s krova garaže po zidovima na kojima je žbuka, odnosno da li je potrebno adekvatno saniranje ugradnjom okapnih profila.
Fasadu treba oprati vodom pod pritiskom i četkom očetkati ""gljivice"", nakon sušenja od 1-2 dana premazati sredstvom za sanaciju površina zaraženih gljivicama - TERACID, te nakon sušenja od 1-2 dana prebojati bojom TERATON V u tonu vaše fasadne žbuke, žuto.
"

k p / 29.9.2010 15:27

kako nanjeti sep na zid u sobi

ODGOVOR

"SEP se nanosi na impregnirane podloge, a o postupku ugradnje možete pročitati na našoj web stranici tehničkih uputa - dokumentima vezanima za SEP proizvode ."

I P / 1.10.2010 13:59

Imam kaljevu peć. Majstor koji ju je zidao nije dobro izfugirao te je fug masa ispala između blokova. Tri puta sam pokušao sa silikonom do 1000 C ali i on ispadne van pa mi peć dimi. Postoji li u vašem programu neka masa kojom bih riješio problem. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

U našem programu nemamo masu za fugiranje kaljevih peći. Preporaučamo obratiti se firmi Kodrić-Silex ili Zagorka Bedekovčina koji vas mogu savjetovati o masama kojim ćete fugirati kaljeve peći.

G B / 28.9.2010 10:06

Poštovani! Adaptiram vinski podrum star 100-njak godina. Pod smo izolirali i betonirali. Zidovi cca 80m2 su irađeni od cigle (opeke) debljine od 50-60 cm., ožbukani. Žbuku smo poskidali sa svih zidova, izbili fuge do dubine cca 1 - 2 cm te žičanim četkama očetkali cigle. Postojeće fuge dosta se truse. Zanima me koja sredstva koristiti za zaštitu fuga od trušenja i/ili za ponovno fugiranje. Dali savjetujete samo zaštitu li ponovno fugiranje. Na koji način fugirati. Na koji način zaštititi ciglu da ima što prirodniji izgled - nekim premazom ili bojom?
Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Ako su postojeće fuge trusne potrebno ih je otuči do kraja te ponovno pofugriati ili MORTOM ZA ZIDANJE M5 ili TERAMINERAL-om.
Ako opeku nećete ponovno žbukati potrebno ju je premazati FIKSANIR-om do zaićenja.
FIKSANIR je ester silicijeva kiselina koja se koristi za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli

R C / 27.9.2010 9:11

Poštovanje!
Gradimo obiteljsku kuću.
Vanjski zidovi su građeni na slijedeći način:
Iznutra prema van Ctoterm Turčin 30, 2 cm zraka 2X5cm stiropora, 1 cm zraka i 10cm cigla Turčin.
Kakvu i koliko mi termo žbuke predlažete izvana, a koliko termo žbuke iznutra da nam kuća bude pasivna?
Na plafo smo stavili 8 cm stirodura, a na pod prema projektu 6 cm stiropora.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
Radovan!

ODGOVOR

Termin „.Pasivna kuća“. označava standard zgrade kod koje je zimi kao i ljeti osigurana najviša mjera udobnosti bez primjene konvencionalnog sustava grijanja ili hlađenja.
Kvalitetna toplinska izolacija samo je jedno od načela kojih se treba pridržavati prilikom planiranja i projektiranja pasivne kuće.
Kod pasivnih kuća vrijednost keoeficijenta prolaska topline U ne smije biti veći od 0,15 W/m2K.
Obzirom na konstrukciju vanjskog zida vašeg objekta taj zahtijev nije moguće ostvariti primjenom toplinskih žbuka.

ž g / 24.9.2010 8:54

"stavila bih na jednu manju površinu vanjskog zida od y tong kocki fasadni pjesak ""samoborka"" no zanima me da li je potrebno miješati ga sa žbukom i u kojem omjeru!?? Hvala unaprijed!!"

ODGOVOR

Za obradu vanjskih zidova od porobetona - Ytonga, preporučamo gotovu laganu žbuku žbuku VC 20 L u debljini do 2cm, zaglađivanje TERATERMO GLETOM i završnu obradu nekim od završno dekorativnih žbuka iz našeg proizvodong programa kao SEP Z, SILIKATNE ŽBUKE, SILIKONSKE ŽBUKE, TERAKRIL i sl.

S B / 23.9.2010 9:57

Imam 10 godina staru fasadu s 5cm stiropora i zavrsni sloj je vas sep boje breskve koji je dobrano izblijedio nakon godina.
Kako sanirati fasadu i koja boja otpornija na UV-zracenje?
Unaprijed Hvala

ODGOVOR

Za osvježavanje boje postojećeg SEP-a preporučamo MINERALKOLOR u tonu prema vašem izboru,a prema važećoj Samoborkinopj ton karti POGLED U BOJU.
Postojeći SEP temeljito oprati mini-washem, te nakon sušenja (najmanje 48 sati) prebojati MINERALKOLOROM u dva naliča.
Preporučamo tonove višeg faktora refleksije (Y - u ton karti)!

G Č / 20.9.2010 20:10

Poštovani,

U fazi smo izgradnje obiteljske kuće koja se nalazi u Puli. Zidamo je sa opekom Gorica Goroterm 25 PU. Možete li dati savjet koju termo žbuku od Samoborke staviti na zidove. Napominjem da ne želim stavljati stiropor.

Zahvaljujem,

Goran Čupić

ODGOVOR

Obzirom na vrstu ziđa (poroopeka), debljinu zida - 25 cm, te podneblje u kojem se objekt nalazi preporučamo primjenu toplinske žbuke TERATERMO 080 u debljini od 5 cm.

Toplinsku žbuku 10 - 14 dana nakon nanošenja obraditi TERATERMO GLETOM.

Završno dekorativnu žbuku prema vešem izboru (preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU) nanositi nakon najmanje 14 dana.

T / 14.9.2010 20:25

Dobar dan,
u hodniku starije zgrade (iz 50-tih) su nam majstori stavili teraplast do visine 120 cm. Sve je bilo super i nakon 10 dana se pojavila fleka paralelno sa podom na dužini 2 m od ukupno 10m koliko je dug hodnik. Fleka izgleda kao da je na tom dijelu vlažna, ali na dodir je taj dio zida suh! Možete li možda pretpostaviti što se moglo dogoditi i kako da se to sanira... Zahvaljujem unaprijed!

ODGOVOR

Naša pretpostavka je da je prilikom izvođenja možda podloga bila vlažna, možda se pojavljuje isoljavanja iz podloge ili masa prilikom navlačenja nije bila dovoljno dobro promješana.
Teško je u ovom trenutku dati konkretan odgovora, ali ako ste u mogućnosti molimo vas da nam pošaljete slike na kojima se vidi fleka i o kakvoj se fleki radi pa da vam možemo nešto konkretnije odgovoriti.

M K / 14.9.2010 14:31

imam knauf na stropu, želim preko cijele površine staviti rabit mrežu jer na to ću stavljati SEP (od vas .. ne znam još koju veličinu).
Pitanje je čime zalijepiti rabit mrežu za strop, da bude čvrsto, da se da dobro izravnati .... pozdrav

ODGOVOR

Na knauf ploče nije potrebno dodatno staviti mrežicu već samo na spojevima ploča, koja je prilikom dodavanja istih sigurno ugrađena. Podlogu treba impregnirati dan ranije MINERALKVARC grundom i nanijeti SEP-U ili SEP-Z 200.