Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z z / 12.8.2010 7:28

Poštovani,

Kanim napraviti glazuru Vašim cementnim estrihom 20.
Sve mi je tu jasno, izuzev podatka treba li nakon postavljanja estriha zalijevati glazuru. Naime , koga sam god pitao, različiti odgovori, jedni kažu da svakako treba, drugi da ne itd.
Molim hitan odgovor pa da riješim tu dilemu.
Srdačan pozdrav,
ZZovko

ODGOVOR

Ako izvodite glazuru u unutrašnjosti njegovanje nije potrebno, već samo ako se radi o vanjskim radovima i ako se izvodi u jako suhom vremenu (za visoke temperature).

N P / 11.8.2010 11:57

Poštovani,

uređujem stan u potkrovlju kuće građene 70-tih god. i trebam požbukati unutarnje nosive zidove.Molio bih vas za preporuku unutarnje žbuke?
1.Budući da zidovi nisu previše ravni (cigla je šuplja 19x14x29,glatke vanjske stijenke) razmišljao sam o cementnoj žbuki sa prethodno nabačenim cementnim špricem. Ukoliko je to dobar odabir molio bih Vas za Vašu preporuku cement šprica i žbuke(grube i fine).
2.Ukoliko bi bila dovoljna gips vapnena žbuka molim Vas za preporuku iste.
Dali u slučaju GV žbuke treba prethodno nabaciti kakav špric ili ona može ići direktno na goli zid?
3.Također imam na jednom dijelu zida spoj starog zida sa novoizgrađenim zidom pa me zanima dali tu treba izvesti armiranje spoja zida, i sa kakvom mrežicom?

Unaprijed se najljepše zahvaljujem na Vašim savjetima.

Nikola Pižir

ODGOVOR

Možete upotrijebiti ili VC 40 ili GV 10 žbuku za koju nije potreban špric, već predšpric od istog materijala rijeđe konzistencije.
Obje žbuke idu u jednom sloju do maksimano debljine od 2 cm. Predlažemo grundiranje betonskih dijelova kontakt grudom ako ćete žbukati s GV10 žbukom. Rabiciranje različitih spojeva materijala kao i instalaterskih otvora je obavezno staklenom mrežicom za unutarnje radove, u sloju žbuke. Ako su neravnine zida velike, upotrijebite cementnu žbuku VC 60 kojom možete izravnati neravnine i nakon toga žbuku VC 40. Žbuke se ne smije zajedno mješati. Žbuku koja je izvedena prije, a nema dovoljno cementa potrebno je skinuti do cigle jer sigurno nema dovoljnu čvrstoću da bi se na nju primila nova žbuka. Odabirom bilo koje od navedenih žbuka podloga mora biti čista i suha.

A V / 8.8.2010 11:55

Koju završnu žbuku bi mi preporučili s obzirom da se radi o podrumu...unutarnji zid žbukan sa vc 40

ODGOVOR

Predlažem Vam da dođete u prodajni centar Samoborke u Samoboru, gdje imamo sve vrste žbuke - izložbeni uzorci (radno vrijeme svaki dan od 7-17 i subotom 7-12 sati), te izaberete završnu žbuku po strukturi i boji.
Načelno Vam možemo preporučiti mineralnu žbuku SEP.

R / 10.8.2010 13:34

NA KUĆI S VANJSKE STRANE SE VIDI PUKNUĆE ISPOD BALKONA I NA ZIDU.KUĆA JE NAVUĆENA SEPOM.KAKO TO SANIRATI S OBZIROM DA PLANIRAMO FARBATI KUĆU TE ŠTO PREPORUČUJETE ZA FARBANJE SEPA-TRENUTNO BIJELI.
Hvala.

ODGOVOR

Ako se radi o mikropukotinma tj.lasastim pukotinama fasdana boja će pokriti pukotine.Ako se radi o konstrukltivnim pukotinama tj.pukotinama koje su duboke od nekoliko mm do nekoliko cm potrebno se konzultirati i sanirati pukotine ili upotrebom trajnoelastičnih kitova ili sanacijom slojeva ispod žavršne žbuke.
Potrebno je otvriti pukotine i vidjeti o čemu se radi.
SEP obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema vašem izboru iz naše ton karte. Impregnacija vam nije potrebna. Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkama. Suhu površinu bojati u dva premaza.

m r / 5.8.2010 15:56

"planiram uraditi glatku fasadu (stiropor)- bijele boje, kako i da li je to moguće jer vidim da su sve neke ""reljefne""? S poštovanjem, unaprijed hvala!"

ODGOVOR

Izvedba stiropor fasade nije moguća u glatkoj izvedbi, već je preporuka da se odabere bilo koja tankoslojna završno dekorativna žbuka prema izboru (minimalno 1,5 mm).
Izvedba gletka fasade moguća je upotrebom toplinske ili podložne žbuke koja se završno obrađuje finom žbukom te boja fasadnom bojom prema izboru.

d k / 4.8.2010 0:35

Poštovani.

imam horinzontalna puknuća zidova na par mjesta u kući.Po zimi su jače vidljiva ,a po ljeti manje.Kako to sanirati.
zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Samoborka d.d. se bavi proizvodnjom građevinskog materijala ali ne i problemina koji su uzrokovani statičkim opterećenjem objekta. Trebate konzultirati ovlaštenog statičara da se utvrdi uzrok pojave tih pukotina i na kakvim mjestima se prostiru te koliko su u dubini objekta prisutni.
Tek nakon toga mogu se upotrijebiti razni materijali za sanaciju pukotina.

Đ V / 2.8.2010 13:05

Poštovani, čime bi mogli skinuti bijele flekove sa sivih opločnika afrodita. Ulazna staza koja je natkrivena je od crvenih i sivih opločnika složenih u harlekin uzorak. Crveni su super ali 99% sivih je izbacilo flekove (prije zime i smrzavanja). Kako to riješiti, jer stvarno ružno izgleda? Zahvaljujem

ODGOVOR

"Pretpostavljamo da se radi o procesu ""ISCVJETAVANJE I ISOLJAVANJE"" koji je opisan na našoj web stranici ."

M S / 31.7.2010 10:42

Staza za ulaz u kuću (sa ceste)je betonirana, a stepenice do ulaznih vrata obložene benkovačkim kamenom.Htio bih stazu obložiti kulir pločama (antracit) pa me zanima sa čim mogu obložiti stepenice da bi odgovarale uz stazu. Hvala

ODGOVOR

Najbolje je da se za savjet obratite u KAMEN BENKOVAC.
Naše ploče mogu se ugraditi direktno na betonsku podlogu uz ljepljenje TERATEKT-om FLEKS DEBELOSLOJNIM.

M P / 30.7.2010 16:26

Poštovani! Prije nekog vremena sam kupila kuću. Zidovi u podrumu su bili vlažni pa su majstori rekli da je to vjerojatno došlo kroz pukotine između zida i zemlje.
Jedan dan kad su dimnjačari došli da stave vrata na dimnjake (u podrumu), iz dimnjaka je počela teći voda. U početku se mislilo da je to kišnica nakupljena u dimnjaku (jer na dimnjaku nije bilo kapa), ali nije prestalo teći. Budući da kuća ima septičke jame (koje nisu u upotrebi jer kuća nije završena, dakle nemoguće je živjeti u njoj), ispraznili smo sve budući da se u njih nabrala kišnica. Voda sada i dalje curi, ali slabijim intezitetom. Kako su podrumske prosotrije dostupne samo sa dvije strane, a sa dvije nisu- kako sanirati problem? Moram napomenuti da je kuća stara 13 godina, nikad se nije živjelo u njoj i bivša vlasnica je rekla da je izolacija napravljena ljepenkom. Međutim, kako je na to stavljena batuda, moguće je da je ista probušila ljepenku kroz koju prolazi voda. Ne vjerujem da su u pitanju podzemne vode jer je kuća građena na brijegu.
Hvala, Mia

ODGOVOR

Prema navedenom opisu iz našeg programa predlažemo vam da uporijebite hidroizolacijsku žbuku kojom ćete premazati podlogu u dva sloja.
Možete se obratiti i firmama SIKA ili STIG koje se bave hidroizolacijima i koje vas mogu savjetovati o rješenju.

Ž / 30.7.2010 13:32

Poštovani,
trebam ožbukati dimnjak koji je s vanjske strane crn od dima (nekad se uz njega nalazila pušnica) pa ne znam čime ga je potrebno impregnirati ili premazati prije žbukanja ( pretpostvljam da je prethodno potrebno mehaničko čišćenje).Koju žbuku koristiti:klasičnu ili neku VC?
Hvala

ODGOVOR

Mehaničko čišćenje kao i čišćenje fuga između opeka je obavezno.
Oprati vodom pod pritiskom i premazati u dva pemaza hidroizolacijskom žbukom te nanjeti cementni špric 4 ili 2 ekstra te nanijeti toplinsku žbku Teratermo 080 ili VC 50.
Suhu žbuku prefilcati s F 900 i obojati fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.