Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m m / 10.5.2006 16:09

Poštovani!
Kuću staru 30-tak godina imam namjeru prebojati.Obzirom na staru završnu žbuku (hirofu), da li je silikatkolor najbolje rješenje, odnosno možete li predložiti nešto drugo.
Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

za osvježavanje i bojenje starih mineralnih žbuka preporučamo naš proizvod MINERALKOLOR. Ukoliko postojeća završna žbuka HIROFA nema mehaničkih oštećenja, potrebno je cijelu površinu dobro otprašiti i oprati vodom, najbolje miniwash-em. Nakon sušenja nanositi MINERALKOLOR četkom ili valjkom u dva naliča. Drugi nalič nanositi na potpuno osušeni prvi sloj.
Također vam kao varijantno rješenje predlažemo nanošenje novog sloja HIROFE obojene. Priprema podloge kao što je gore navedeno uz prethodno skidanje vrhova postojeće hirofe metalnim gleterom.
Detalje primjene navedenih materijala možete pronaći na našoj web stranici.

d l / 10.5.2006 9:24

poštovani, (zidana kuća) na staru fasadu (hirofa) je stavljena tanka mort žbuka. Što mi preporučate za završetak, da li je potreban glet prije bojanja i koja vrsta boje je dgovarajuća

ODGOVOR

Niste naveli kakva tanka mort žbuka, što se tiče naše preporuke preporučamo vam staviti završno dekorativni sloj od mineralne, silikatne ili akrilatne žbuke po izboru.
Ako želite bojati vaš fasadnu površini podlogu treba obraditi FINOM ŽBUKOM F-900. Nakon 7-10 dana podlogu možete bojati mineralnom, silikatnom ili akrilatnom fasadnom bojom po izboru.

M P / 10.5.2006 8:05

Preferiram klasičnu cementnu žbuku s nekim premazom po vašoj preporuci u odnosu na stiropol fasadu. Unutrašnju stranu vanjskih zidova bih obložio mineralnom vunom i knauf pločama.Kuča je uz more, a ravni prohodni krov je termo i hidro izoliran bitumenskim ljepenkama, stirodurom-5cm te armiranim betonskim estrihom-5cm. Jeli poželjan još nekakav premaz prije postavljanja porculanskih pločica na fleksibilno ljepilo.
Molim Vaše mišljenje i savjet za fasadu i terasu. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Ako je na objektu VC 50 žbuka preporučamo vam žbuku pregletati TERANILOM EKSTRA ili fino zaribati FINOM ŽBUKOM F-900 te je nakon toga možete prebojati akrilatnom bojom TERATON V u željenoj nijansi.
Prije ljepljenja porculanskih pločica na prohodan ravni krov nije vam potrebna nikakva impregnacija, podlogu samo navlažiti vodom i ljepiti pločice TERATEKTOM F.

I K / 9.5.2006 22:34

TERANIL nanositi metalnom gladilicom u maksimalnoj debljini do 5 mm i fino zagladiti ili obraditi u reljefnojj teksturi (valjkom, lopaticom i sl.).

Moze pomoc, zanima me kako obraditi u reljefnoj teksturi, ili mi za to treba SEP?

ODGOVOR

Obradu teranila u reljefnoj teksturi možete raditi sa valjkom za strukturnu obradu, špahtlom možete nanijeti nejednoliko i finim gleterom skinuti vrhove i obraditi po želji.
Po želji na zid možete staviti i SEP u željenoj teksturi.

I B / 9.5.2006 10:10

Zanima me da li je po vasem misljenju dobro na stiropol fasadu navuci silikatnu zbuku ili bi nam vi preporucili neku drugu? Razmisljali smo o nekoj terra boji, ali smo culi da na stiropol fasadu ne smije ici neka tamnija boja, zasto?

ODGOVOR

Ako na toplinski sustav TERMOZOL želite staviti terra boju preporučamo vam nanijeti akrilatnu žbuku TERAKRIL Z 1,25 ili 2mm.
Tamne boje ne preporučamo za toplinske sustave zbog, y- faktora refleksije svijetla i otpornosti na sunčevu svijetlost (tamne boje imaju niski faktor refleksije i veliku sunčevu upojnost).
Preporučamo vam iz Samoborkine akrilatne ton karte da odaberete boju koja ima faktor refleksije Y40-80, a sunčevu upojnost do 6-8, te uz odabranu boju nacrtanu rukavicu - gdje su predložene nijanse pogodne za toplinske sustave.

D K / 7.5.2006 17:47

Imam terasu od cca. 9 m2. Na njoj je glazura, htio bih je još dodatno hidroizolirati, što mi preporučujete iz svog programa?

ODGOVOR

Vašu terasu možete dodatno hidroizolirati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM Samoborka ali na nanešenu hidroizolaciju obavezno morate postaviti pločice ili bilo kakvu drugu oblogu jer žbuka ne smije ostati nezaštičena.
Druga mogućnost je da pločice ljepite TERATEKTOM F kojim ćete dodatno riješiti hidroizolaciju.

l m / 5.5.2006 12:30

moram podignuti podlogu za 40 mm. u pitanju je stara kuća, betonska ploča. želim što manje opteretiti ploču, pa me interesira što lakša podloga. na podlogu ide keramika. kakav je vaš termo estrih u ovom slučaju?

ODGOVOR

Za izradu glazure, odnosno podizanje poda, u visini 4 cm preporučamo naš proizvod TERATERMO ESTRIH. TERATERMO ESTRIH je suhi cementni toplinski mort za izradu vezanog estriha za toplinsku izolaciju podova u unutarnjim prostorima. Kako je gustoća očvrslog estriha 1000 kg/m3, TERATERMO ESTRIH neće pretjerano opteretiti postojeću betonsku podlogu.
Prije početka radova potrebno je uz zidove položiti rubne trake od toplinsko izolacijskih materijala širine 1 cm. TERATERMO ESTRIH nanositi na podlogu neposredno prije navlaženu vodom ili impregniranu UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:1, u visini 4-5 cm, (na kojoj su izvedene vodilice od istog materijala) izravnati letvom i gladilicom za estrih.
Keramičke pločice nanositi na osušeni TERATERMO ESTRIH nakon minimalno 28 dana.

m p / 2.5.2006 12:44

zelio bih znati, koja je razlika izmedju silikatnih i silikonskih žbuka? da li akrilatna žbuka potpada pod jednu od ove dvije...??
hvala!
pozdrav,
milan

ODGOVOR

Razlika između silikatnih i silikonskih žžbuka je u vrsti veziva u žbuci, a što fasadnoj žbuci daje određena svojstva. Silikatne žbuke su bolje paropropusne, a silikonske bolje vodoodbojne.
Akrilatne žbuke ne spadaju ni u jednu ovu grupu. Više informacija o tim žbukama možete naći na našim web stranicama.

J Š / 29.4.2006 19:04

"Terasu ispred kuće na moru želim opločiti novim pločama ""PARMA"" i ""PADOVA"", u rasporedu šahovskih polja. Sada je na tom mjestu nepripremljena zemljana podloga. Koji je najbolji način pripreme podloge i polaganja ploča?"

ODGOVOR

Da riješite odvodnju potrebno je pripremiti podlogu, drenažni sloj šljunka granulacije od 16-32 mm i dobro izravnati, te nasipati sloj kamenog agregata od 2-4 mm u d=5 cm i izravnati.

Željene ploče koje ste kupili možete postavljati u podlogu od:
a) MRŠAVOG BETONA
Podlogu izvesti u padu, ploče postavljati sa fugama ili bez, a fuge ispuniti smjesom sitnog pjeska i tekućeg bitumena.

b) U PIJESAK
Pijesak mora biti prirodno vlažan zbog omogućavanja ravnomjernog zbijanja. Odmah nakon polaganja ploča, razdjelnice (fuge) sa ispunjavaju suhim pjeskom do 1/3 visine, a ostatak bitumenom.

M B / 27.4.2006 11:22

Može li se Hirofa nanositi na demit fasadu (završenu - izgletanu preko mrežice) kao završni dio fasade?
Isto me zanima i za nanošenje Teraplasta V.

ODGOVOR

Hirofu kao završni sloj na termosol samoborka sustav toplinske zaštite ne možete nanositi.
Kao završni sloj koristite mineralne(SEP+ mineralkolor), silikatne ili akrilatne žbuke u boji po izboru i željenoj teksturi.
Teraplast vam kao završni sloj fasade ne preporučamo već kao oblogu sokla, lođa, vijenaca istaka i sl. Odaberite jednu od tri ponuđene završno dekorativne žbuke uz odgovarajuću impregnaciju.