Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m k / 30.1.2008 13:24

poštovani
stavio sam fasadu od stiropora, a na kraju bih želio glatku fasadu. kupio sam vanjsku glet masu (mislim da se zove teranil) a jedna gospođa koja je prije radila u samoborki mi ne preporuča glet masu jer nije fleksibilna, koja je vaša preporuka šta da nanesem kao fini sloj preko ljepila a da neispuca, hvala

ODGOVOR

"NE PREPORUČAMO GLATKU ZAVRŠNU obradu na toplinskim sustavima.
Obzirom na vašu želju za ""glatkom fasadom"" preporučamo najsitniju strukturu završne obrade -SILIKATNU ŽBUKU Z ili TERAKRIL Z granulacije 1,5 mm.
"

i / 28.1.2008 10:04

koji mora bit odnos u cm izmedu toplinskog ili zvučnog izolatora na podu i cementnog estriha, npr 5 cm stiropora kolika debljina estriha?

ODGOVOR

Debljina estriha mora biti za najmanje 2 cm veće debljine u odnosu na debljinu ploče ekspandiranog podnog polistirena (napr 4 cm polistirena + 6 cm CEMENTNOG ESTRIHA 20, odnosno 5 cm polistirena + 7-8 cm CEMENTNOG ESTRIHA 20).

A J / 25.1.2008 22:51

Molim vas obrazložite mi u kakvom proporcu priprema se pravi kulir (kulir granulata #3, 1 cm na betonskoj podlagi od 4 cm), kojeg čemo brusiti i polirati. Dve jedinici kulira prema jednoj bijelog cementa, a koliko vode? Posle Koliko vrijemena može se kulir brusiti? Hvala unaprijed. Alex

ODGOVOR

Obzirom da nemate iskustava u izradi brušenog kulira preporučamo obratite se iskusnom izvođaču. Sama receptura nije dostatna za kvalitetnu izvedbu teraca.

m b / 24.1.2008 16:04

kuća je stara 50 godina ima drvene deke,vanjski zidovi su ok. kako je najlakše sanirati takvu deku ili ju promjeniti u betonsku

ODGOVOR

Preporučamo obratiti se ovlaštenom projektantu, najbolje statičaru, koji će utvrditi postojeće stanje i dati prijedlog sanacije.

L R / 23.1.2008 19:57

Naslijedio sam vikendicu,pa bih htio urediti unutarnji enterijer.Donji dio je zidan sa betonskom kvadrom.Skinuo sam staru zbuku te me zanima da li mogu nabaciti sa vasim mortom bez spric morta.Ili,da li mogu postaviti lamperiju,normalno sa izolacijom?Hvala unaprijed

ODGOVOR

Ako će se koristiti produžne žbuke kao VC40,VC50, VC20L ili GV10 tada ne mora biti posebno spravljen špric, već se pred špric može napraviti od istog materijala koji se koristi za žbukanje.
Ako će se koristiti toplinske žbuke, špric se obavezno mora staviti barem 1 dan ranije od nanašanja žbuke.
Ako ne želite žbukati možete izvesti suhu gradnju prema uputama proizvođača proizvoda sa adekvatnom toplinskom zaštitom.

s t / 23.1.2008 12:41

Zanima me može li se termo sustav postaviti na dva vanjska zida kuće (sjeverna strana) a na preostala dva vanjska zida samo silikatna žbuka. Inače je na kući postavljen sep, zidana je punom ciglom d=20 cm. Okolica Zg.Hvala

ODGOVOR

Toplinski sustav se može ugraditi na dio objekta, ali ako već postavljate na dvije strane toplinsku izolaciju poželjno bi bilo i da ostale zidove toplinski izolirate, jer djelomična izolacija neće vam omogučiti uštedu energije te neće toplinski zadovoljiti jer će biti previše toplinskih gubitaka na neizoliranim dijelovima objekta.
Preporučamo vam da cijeli objekat toplinski izolirate pločama stiropora - Termozol sa završnom žbukom silikat ili ako želite možete staviti mineralnu žbuku Sep, silikon ili akrilat.

PS. Ostavili ste krivu email adresu pa vam odgovor nije mogao biti poslan email-om.

M M / 23.1.2008 10:35

Poštovani.
Zanima me da li imate rješemje za moj problem, naime imam uz obiteljsku kuću dozidane dvije garaže na kojima je betonska ploča dimenzije su 10mX5m,do sada nije bilo problema ali sad su se pojavile pukotine i kad pada kiša voda ulazi unutra.Živim u Delnicama.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno gdje su se pojavile pukotine, kojih su dimenzija i koliko su rasprostranjene po AB ploči, te gdje sve ulazi voda. Preporučamo vam da spoj kuće i garaže premažete hidroizolacijskom žbukom te napravite holker, a cijelu površinu AB ploče pregletate Repararturnim mortom G ili F. Prethodno AB ploču oprati vodom i očistiti od prljavštine te neposredno prije izvođenja radova površinu grundirati Univerzalkoncentrat Grundom razrijeđenim s vodom u omjeru 2:1. Obavezno postaviti okapne profile ako nisu postavljeni, te napraviti pad na jednu strane ploče da se voda ne zadržava na AB ploči.

s / 22.1.2008 11:21

POštovani, na moru imamo kućicu i jednu staru šupu koja je od betona. Ta šupa mislim da nije ni grubo požbukana. Zanima me s čim se može najjednostavnije požbukati i obojati?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Betonske zidove šupe možete najjednostavnije obraditi žbukanjem vapneno-cementnom žbukom VC 50, na prethodno nabačeni i očvrsli CEMENTNI ŠPRIC 4. Žbuku nanositi u debljini do 2 cm, te završno zafilcati.
Nakon najmanje 21 dan površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V.

R / 21.1.2008 19:57

Poštovani,
Imam problema sa kondezacijskom vlagom u kući i to već 15- ak godina, Čak smo stavili novu žbuku ali ni to nije pomoglo. Vlaga nam se stvara samo po zimi kad se grije i to po gornjim kutevima kuće , uglavnom iznad prozora.Stalno čistim sa varikinom ,međutim trenutačno je bolje pa nakon nekoliko dana opet se stvaraju crne točkice koje se šire u fleku. kuča je stara 30 godina al je renovirana. Stolarija je drvena , stan je u prizemlju.
Reci te mi kako da to riješim, Izvana je napravljeno sve što se moglo, i zanima me zašto stambene zgrade nemaju taj problem s kondenziranjem vlage , (jer sam pruje stanovala u zgradi) ja za to nisam znala dok nisam napravila kuću.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
RK

ODGOVOR

"Pojava kondenzacijske vlage koju opisujete posljedica je nedostatne toplinske izolacije vanjskih zidova. Kondenzat je najizraženiji na toplinski slabijim dijelovima konstrukcije tzv ""hladni mostovi"" - horizontalni serklaž (deka), nadvoji, vertiklani serklaži.

Jedino pravo i trajno rješenje je izvedba toplinske izolacije s vanjske strane objekta koju preporučamo izvesti primjenom toplinskog sustava sa pločama ekspandiranog polistirena (popularno nazvanim striropor fasada).

Pojava kondenzacijske vlagu usljed nedostatne toplinske izolacije češća je kod individualne gradnje nego kod višestambenih zgrada iz jednostavnog razloga - projektna dokumentacija za višestambene zgrade zahtijeva i proračun (po novim propisima - energetsku iskaznicu) kojim se utvrđuje da konstrukcija odgovara postojećim propisima za toplinsku zaštitu objekata.
"

D B / 20.1.2008 10:37

Htio bih u stanu na zidove unutar stana staviti ukrasnu žbuku, recimo SEP,ili nešto po vašem savjetu. Zidovi su gletani glet masom te bojani jupolom. Stambena zgrada je stara cca 40 godina. Moram li strugati glet masu ili samo boju ili oboje, ili mogu samo preko toga, sa čime impregnirati? Molim savjet

ODGOVOR

Prije nanošenja dekorativnih žbuka (SEP 03, SEP Z 200, silikatne žbuke ili sl.) potrebno je skinuti postojeće naliče i glet masu do podložne žbuke.
Površinu dobro otprašiti i impregnirati odgovarajućim grundom (ovisno o odabranoj žbuci: za mineralne žbuke SEP - MINERALKVARC GRUND OBOJENI, za silikatne žbuke - SILIKATGRUND OBOJENI).