Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B H / 19.2.2008 13:04

Na katnici od siporeksa sam 1970. godine napravio fasadu s termoplastom mješavinom oker i bijelih zrnaca. Tijekom rata u blizini je bila velika eksplozija i kuća je popucala. Sada na pojedinim mjestima počinje pucanje i lagano podizanje teraplast. Na ostalim mjestima vrlo čvrto drži i ne da se skidati.Kako je najbolje samirati pucanja i čime ići preko teraplasta.

ODGOVOR

Ako se Teraplast na dijelovima objekta ljušti najbolje bi bilo da ga se sa cijele površine objekta skine do žbuke. Ne preporučamo stavljanje bilo kakvog gleta jer ako se Teraplast ljušti najvjerojatnije će se početi ljuštiti i na drugim djelovima gdje će doći u doticaj s vlagom.
Kada se skine ukupna površina Teraplasta, pregletati površinu Teratermo gletom uz armiranje staklenom mrežicom te nanijeti neki od naših završno dekorativnih žbuka SEP-Z 200 + Mineralokolor, silikat ili akrilat u boji i teksturi po izboru.

T D / 5.3.2008 13:07

Poštovani,
Da li je preporučljivo staviti silikatnu žbuku na strop u vlažnim prostorim npr. kupaonica, kuhinja ?

Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

NIKAKO SE NE SMIJE stavljti silikatna žbuka u vlažne prostore, ali se može nanijeti na strop i prostorije koje su suhe.

Z / 14.2.2008 18:15

Poštovani,
Da li je moguće sanirati netom izrađenu glazuru koja se na površini mrvi?
Mislim da je uzrok štete premali udio cementa.
Ako je moguća sanacija molim vas da navete proizvod kojim je moguća sanacija

ODGOVOR

Prije sanacije predmetne površine potrebno je utvrditi uzrok slabije čvrstoće estriha - ukoliko je ista izvedena vani moguće je i smrzavanje površinskog sloja. Jedan od razloga može biti i slabija čvrstoća materijala - prerijetka konzistencija, premali udio cementa i sl.

U svim slučajevima sanacija je moguća tek nakon očvršćivanja estriha - nakon naujanje 28 dana, kada će ugrađeni materijal postići i projektirane čvrstoće. Ukoliko se utvrdi samo slabija čvrstoća površinskog sloja isti je potrebno ukloniti do čvrste podloge te sanaciju izvesti REPARATURNIM MORTOM.

Ukoliko je materijal u punoj debljini slabije čvrstoće potrebno je skinuti postojeći estrih i izvesti novi.

Z L / 11.2.2008 21:44

Pred kućom na moru imama dobru betonsku podlogu. Željela bih je oplemeniti, a nemam na cijeloj površini dovoljno visine za stavljanje betonskih ploča/kocke, a ne bih željela razbijati postojeći beton. Osim ulaza u garažu, namijenjena je za pješački prolaz oko kuće. Postoji li mogućnost da na betonsku podlogu navučem drugu s nekim od vaših granulata/kamena? Kolika je minimalna visina toga sloja i kako ga treba izvesti. Hvala?

ODGOVOR

Iz vašeg upita nejasno je koliku visinu imate, te vam možemo predložiti da se izvede ručni kulir sa kombinacijom zrna bijelo,snježno bijelo, crveno ili crno po izboru. Visina mora biti minimalno 2 cm. Za izvođenje kulira morate se obratiti građevinskim firmama koji se bave izradom kulira.

D Z / 11.2.2008 18:04

Poštovani!
Sadašnji strop je od trstine.
Ona je pričvršćena na grede,pa
tanko ožbukana.Trenutno je sva ispucala,pa padaju sitni komadići žbuke.Mmislio sam naljrpiti stiropor.Molim vaše mišljenje i vaš neki drugi prijedlog.PROSTOR KOJI SE PREUREĐUJE JE U FUNKCIJI,PA MOLIM PRIJEDLOGE KOJI SU VREMENSKI NAJKRAĆI.
HVALA!

ODGOVOR

Polistiren ploče možete mehanički pričvrstiti na drvene grede, te obraditi SAMOTERMOM armiranim staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.
Obzirom na rad drvene konstrukcije ne možemo isključiti ponovnu pojavu pukotina.
Predlažemo izvedbu spuštenog stropa od gips-kartonskih ploča.

PS. Ostavili ste krivu email adresu pa vam nismo mogli odgovoriti tim putem.

Ž D / 10.2.2008 21:52

"Moj problem je sledeći: Kuća koja je pod krov izgrađenja 1990. godine sad je došlana red za završetak radova. Zidana je blokom ""4"", pa je stavljena staklena vuka i obzidana običnom ciglom na ""pola"". Kao što je jedan od Vaših posjetilaca naveo imam raznim ""meštara"" sa raznim prijedolozima za malterisanje. Naravno tradicionalnoje ručno sa mistrijom i fanglom i sa krečom ili nečim sličnom što pretežno proizvodi Našica cement.Ja sam protivnih takvog malterisanja u omjeru 1:4 a onda onaj koji radi na mješalicimalo doda pa oduzme od nečega ine nepravi se jednak materijal. Ja sam više sa strojno žbukanje jer je tu materijal što se kvaliteta tiče uvjek u jednom omjeru samo može biti rijeđi ili gušći što ovisi od vode. Moja kuće ima podrum (ispod cijele kuće),prizemlje i kat. Po mojem izračunu ima cca 740 m2 površina za malterisanje. Prilikom gradnje u podrum je stavljena izolacija kondor tako da je podrum suh ali bi zidove ipak malterisao za žbukom koja ima jaču čvrstoću. Površina podrumskih zidova je cca 122 m2. Pošto je podrum ispod cijele kuće neznam da li da zbog hladnoće lijepim stiropor od 5 cm po plafonu podruma i kako da to riješim. Površima podrumskog plafona je cca 77 m2.
Površina zidova prizemlja je cca 154 m2 (na kupatilo i kuhinju otpada cca 46m2) i plafona 72 m2(na kupatilo
i kuhinju otpada otpada cca 15m2. Na katu ukupno ima plafona i zidova cca 216m2od čega 35m2 otpadana kupatilo.
Ukupno gledano običnog malterisanja sa materijalom gdje ima gipsa potrebno je omalterisati cca 454 m2 a (podrum,kuhinju i dva kupatila) sa pojačanom žbukom
cca 286 m2. Moja su slijedeća pitanja:

1. Koliko mi i koje žbuke treba (da ja nemoram poslije gletovati) i koja je orjentacionalna cijena tih materijala.Može franco Samobor.
2.Kako da riješim plafon podruma.
3.Pošto je na katu kosa ploča a za sada nemam nikakvu izolaciju izmedju crijepa bibera i ploče a da mi ne vuče vlagu sa čim to premazati.
4. stepenište je saliveno od betona (koji stoji 17godina a na par mjesta se vidi armatura kako to riješiti
5. Kako riješiti prelaze između ploča i blokova.
6. Da li klupce koje se salijevaju od betona ispo prozora salijevati od jedne cjeline ili napraviti dvije cijeline jednu unutarnju i jednu vanjsku i pregraditi sa tvrdo prešanom staklenom vunom koja bi bili širine kao i prozor. (Navodno da je to dobro napraviti iz razloga razlike temperatura jer je ovaj unutarnju dio topliji i vuče vlagu izvana).

S poštovanjem.Milovan"

ODGOVOR

Sve suhe prostorije ožbukajte žbukom GV 10 gdje nije potrebno dodatno gletanje Teranilom već samo bojanje unutarnjom bojom Terapol ili Polakril, nijansom iz naše ton karte po izboru.
Sve sanitarne - mokre čvorove ožbukajte žbukom VC40.
Potrošnja GV10 žbuka 20 kg/m2 d=2cm cijena MPC 1,05 kn/kg , pakiranje vreće 40 kg.
VC 40 potrošnja 28 kg/m2 d=2cm, MPC 0,98 kn/kg , pakiranje vreće 40 kg. Strop podruma riješite spuštenim stropom s Knauf pločama i adekvatnom toplinsko izolacijom.
Hidroizolaciju morate rješavati s ovlaštenim izvođačima izolacija tipa SIKA ili STIG koje će vam dati rješenje izvedbe.
Armature stepenica premazati antikorozivnim sredstvom te ponovno podžbukati Cementnom žbukom ili Reparaturenim mortom ovisno kakva su oštećenja.
Za sva ostala pitanja iz vašeg upita i prijedloge morate se obratiti ovlaštenom arhitektonskom uredu koji se bave uređenjem, te vam na temelju tih prijedloga možemo mi dati prijedlog sanacije objekta.

B S / 10.2.2008 20:19

Poštovani!
Molim Vas prijedlog izrade unutarnje i vanjske žbuke. Objekt je zidan betonskim blokovima širine 20 cm.
Namjena objekta - kemijska čistionica
Završna obrada zidova - glatka
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Unutaranje žbukanje izvedite žbukom VC40 ili VC50 u d=2 cm, pregletajte Teranilom i obojite unutarnjom bojom Terapol ili Polakril po izboru iz naše ton karte.
S vanjske strene preporučamo vam toplinsku izolaciju stiroporom ili kamenom vunom sa završnopm obradom mineralnom žbukom SEP-Z 200. Ako ne želite toplinski izolirati objekat ožbukajte ga s vanjske strane s VC50.

T J / 9.2.2008 10:28

Ako želim stavljati sep na unutarnju fasadu prostorije obloženom stiroporom, treba li izgletati teranilom ili mmože sep ići direktno?

ODGOVOR

Ploče stiropora obavezno pregletajte Samotermom uz armiranje staklenom mrežicom, nakon toga možete ugraditi SEP uz prethodnu impregnaciju.
Stiropor se ne smije gletati Teranilom.

B B / 7.2.2008 21:31

Postovani interesiralo bi me koliko kod vas dode kvarcni pod i dali istog proizvodite te kolika je cijena istoga kao i ugradnja.Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Kvracni pod ne proizvodimo ali u proizvodnji i prodaji imamo Posip Kvarc Estrih koji se posipava prilikom ugradnje estriha ili betona.
Pakiranje: vreće 40 kg, cijena MPC 4,34 kn/kg.
Ugradnju ne izvodimo tako da vam ne možemo pomoći oko cijene izvođenja.

V B / 5.2.2008 15:55

Poštovani,
dvoumim se između stiropor fasade (debljina ploča 5 cm)i termo žbuke teratermo 080. Zanima me cijena materijala za svaku fasadu pojedinačno, materijal je moj pa mi molim vas recite što mi sve treba i cijene.
Površina fasade bi bilo cca 160 m2.
Završno bi išla silikatna žbuka.

ODGOVOR

Toplinska zaštita teratermo žbukom 080 sa završnom obradom silikatnom žbukom ~140,00 kn/m2 materijal.

Za izvedbu teratermo žbukom potrebno je:
- Cementni špric 2 ili 4
- Teratermo 080 u min. d=4 cm
- Teratermo glet +staklena mrežica
- Silikatna žbuka sa impregnacijom.

Toplinska zaštita sa okipor 5 cm sa završnom obradom silikatnom žbukom ~140,00 kn/m2 materijal.

Za izvedbu Termozol sustava potrebno je :
- Okipor 5 cm
- Samoterm +Samoterm glet +staklena mrežica
- profili sokl +kutni +pričvrsnice
- Silikatna žbuka sa impregnacijom.

Cijena sustava je sa svim potrebnim materijalima koji se koriste prilikom ugradnje.

Bili bi poželjno da se zna s kakvom je opekom objekat zidan i da li na objeku ima prije izvedenih slojeva žbuke.