Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M G / 5.7.2021. 14:03:07

Poštovani, radili bi izolaciju iznutra Multipor pločama. Lijepiti ćemo Multipor ploče SAMOTERM premium ljepilom direktno na starinsku punu opeku. Izvana nema fasade samo je gola opeka i na to nemožemo utjecati. Da poravnamo podlogu prije ljepljenja mulipora da li bi SANISIL ŠPRIC cijelom površinom bio dobar izbor ispod Multipor ploča? Da li je pogodno napraviti hidroizolacijski sloj 0,5 m visine od poda gdje se pojavljuje vlaga, ispod multipor ploča?

ODGOVOR

Prije izvedbe toplinske izolacije unutrašnje stijenke vanjskih zidova primjenom Multipor ploča preporučamo podlogu – zid od opeke, obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2, te po potrebi korekcije ravnina izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 50. Ukoliko se vlaga pojavljuje “od poda” potreno je u zoni kontakta Multipor ploča sa podom I zidom u visni cca 30 cm izvesti HI primjenom BETONPROTEKTA MONOELASTIK, koji nanositi u dva sloja križno. Na spoju pod-zid posataviti TRAKU ZA BRTVLJENJE. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našoj web stranici.

K A / 4.7.2021. 22:55:27

Prije 5 godina smo postavili fasadu. Trebalo ju je raditi prema europskom standardima, debljina stiropora 14 cm. Prije dvije godine sam primijetila crte koje se vide preko fasade, a koje su spojevi pojedinih stiropora ploča, sada, nakon 5 godina one se jasno ocrtavaju i fasada se odlijepila na nekim mjestima i kao nabubrila prema van. Može li se išta s time učiniti?

ODGOVOR

Oštećenja izvedenog toplinskog sustava opisana u vašem upitu posljedica su nepravilne izvedbe, najčešće nepravilnog ljepljenja ploča, kao I mogućeg zacurijevanja ispod zalijepljenih ploča. Preporučamo “otvaranje” sustava, odnosno izuzimanje uzorka na mjesti vidljivog oštećenje temeljem kojeg bi se mogao utvrditi eventualni uzrok. Tek po utvrđivanju istog moguće je dati prijedlog sanacije.

r m / 1.7.2021. 20:54:58

poštovani, kako se postavlja kulir masa na sokl kuće Da li je moguće na već završenu fasadu(stiropor i sep) postaviti sokl od keramičkih pločica koje se već nalaze na terasi. hvala.

ODGOVOR

Akrilatna kulir žbuka TERAPLAST se navlači na ravne glatke podloge s prethodnom impregnacijom MINERALKVARC GRUND. Na toplinski sustav u zoni sokla sa SEP-om kao završnim slojem se u pravilu prvo lijepe keramičke pločice pa se onda izvodi završni sloj. Naknadno lijepljenje pločica je moguće. Za lijepljenje savjetujemo TERATEKT FLEKS za SEP granulacije do 2 mm, a za grublji SEP savjetujemo TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Spoj završne žbuke i pločice preporučamo svakako dodatno zabrtviti trajno elastičnim kitom.

F L / 1.7.2021. 14:30:05

Poštovani, ponovio bih pitanje budući da nisam dobio odgovor. Na sjeveroistočnoj strani fasade, dva mjeseca nakon što je pregletana mrežica, 01.06. završno je navučen terakril 2,0 mm, cca 60 m2 zida u vremenu od 6.30-7.30. Do 10.00 tvrdo na dodir. Po čitavoj površini uočene su gusto raspoređene rupice, vel. cca 0,5 mm svakih cca 1 cm. Zbog čega je došlo do te pojave,koje su moguće štete i kako izvršiti sanaciju.

ODGOVOR

Pojava “rupica” za završnom sloju može biti posljedica naglog sušenja žbuke u nepovoljnijim vremenskim uvjetima, ne samo o tijekom nanošenja I obrade završne žbuke već i tijekom njenog vezivanja. Za detaljiniju procjenu stanja potrebna nam je minimalno fotografija ploha I stanja žbuke. U pravilu, takove površine preporučamo obojiti fasadnom bojom u tonu završne žbuke. Za sve dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

M / 29.6.2021. 13:55:21

Poštovanje, imamo nedoumicu vezano za Vaš FRCM sustav. Primjenili bi ga za horizontlano ojačavanje nosivih zidova od pune opeke (debljina zida 40 cm) pod stropom (Razina obnove 2)- jednostrano sa sidrima). Radi se o starogranji , 1935 g., kuća sa 3 etaže. Koristili bi staklenu mrežicu AR280 25x25. Koji mort iz sustava da koristimo - sanacijski mort R2 ili sanacijski mort R2 2K? Također, u kojoj širini se postavlja mrežica (nema pukotina, radi se o ojačavanju) : 1metar, 0,5 metra ili to ovisi o statičkom proračunu ? Hvala Vam! Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Samoborka FRCM sustav sa staklenom mrežicom AR 280 možete izvoditi sa SANACIJSKOM MORTOM R2 i sa SANACIJSKIM MORTOM R2 2K. Prednosti SANACJSKOG MORTA R2 su da je je ekonomičniji i jednostavniji za korištenje jer se miješa s vodom. Prednosti SANACIJSKOG MORTA R2 2K su niži modul elastičnosti, odnosno duktilnije ponašanje, te prirodniji sastav. Ukoliko nije rađen statički proračun u pravilu se ojačanje radi punoplošno po čitavoj širini zida. Kod punoplošnog ojačanja zida se koristi mrežica širine od 1 metar s uzdužnim preklop od 10 cm.

L B / 28.5.2021. 8:43:54

Postovani, trebam prefarbati fasadu.Stara je boja djelom oštećena. a) koji vaš medupremaz da upotrrebimo b) cime gledati radi izravnavanja neravnina između stare boje i ostrugane stare boje i sitnih pukotina c) koju fasadni boju nam preporučate (oko razredni ton) d) najbliža trgovina Medulinu? Hvala

ODGOVOR

Za izravnanje postojeće fasade savjetujemo Vam FINU ŽBUKU EKSTRA, uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM BR. 65. Tako fino zaglađenu površinu možete bojati fasadnom bojom TERATON V. Za najadekvatnije prodajno mjesto u Vašoj regiji gdje možete kupiti navedene proizvode obratite se našem prodajnom predstavniku za Primorje i Istru...

T C / 14.5.2021. 15:58:28

Postovani Zelim kamenu kucu na moru ozbukati jer kamen nije u dobrom stanju. I htjela bi imati grbavu fasadu da odaje dojam stare kuce. Kako to i s cim napraviti jer se mora dobro povezati kamenje. A drugo pitanje je...fasada..htijela bi terakota boju da bude flekava ...sto mi preporucate da napravim? Hvala

ODGOVOR

Neravna fasada se može postići tako da se podložna žbuka nanosi prateći neravninu podloge bez izravnavanja letvom. Neujednačenost tona može se postići tako da se na podložnu žbuku nanese obojena mineralna žbuka i obradi se filcanjem ili drugom obradom ovisno o traženoj teksturi. Za detaljnije informacije nazovite broj 01/3322-709 ili 091/3322-909.

L K / 10.5.2021. 12:50:17

Štovani, na kući je termo žbuka 6 cm. Na jednoj strani je oštećena tučom u obliku rupa 1-2 cm dubine 0,5-1 cm. Ima i oštećenje od snijega uslijed smrzavanja gdje se odlomio komad fasade. Zanima me s čim bi se najbolje izvršio popravak navedenih oštećenja? Hvala i pozdrav

ODGOVOR

Pošto u upitu nije naveden završni sloj žbuke, preporučamo da navedena oštećenja zakrpate FINOM ŽBUKOM EKSTRA i cijelu fasadu prebojate MINERALKOLOROM ili TERATONOM V s napomenom da će se na zakrpama vidjeti razlika u teksturi fasade. Kao impregnaciju podloge prije bojanja koristiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.

J M / 29.4.2021. 19:44:14

Živim u staroj kući koja ima debele vanjske betonske zidove. Na njih je nabačena cementna žbuka. Obzirom da mi je opcija izolacije sa stiroporom preskupa, zanima me što bi mi vi preporučili za bojanje vanjskih zidova. Po zimi mi se rade gljivice u unutrašnjosti kuće pa bi mi odgovarao neki premaz za vanjske zidove sa kojim bih to bar ublažila.Molila bih vas i informaciju koliko litara vode ide u kantu od 15 l, za boju koju ćete mi preporučiti, jer ispod toga sve mi je premalo.

ODGOVOR

Jedino ispravno rješenje za rješavanje problema stvaranja kondenzata na unutarnjim stijenkama zida je vanjska toplinska izolacija. Kao privremeno rješenje Vam možemo preporučiti unutarnju antikondenzacijsku boju TERMOPOL. Prije nanošenja boje potrebno je mehanički ukloniti sva zaražena mjesta, aplicirati fungicidno sredstvo TERACID špricanjem. Pokrpati sve uklonjene dijelove TERANILOM u dva sloja s utopljenom mrežicom IN 70. Unutarnja boja Termopol dolazi u pakiranju od dvije litre i prvi nalič se razrjeđuje s maksimalno 20% vode odnosno 0,4 l. Ostale detalje tehničkih svojstva i uputa primjene spomenutih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici.

Z / 8.4.2021. 8:22:47

Poštovani,na završnoj fasadi su izbile fleke(svjetlije) odmah nakon navlacenja akrilne žbuke i majstori uporno bojaju te djelove ali nema pomoci jel se navecer pod svjetlima vide velike neravnine na tom djelu.Molim vas za savjet što napraviti.Hvala Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Na dostavljenim fotografijama vidljiva su, kod kosog upada svjetlosti, odstupanja ravnina izvedene fasadne površine. Kolika su odstupanja i da li su ista u granicama dopušteni moguće je utvrditi iskjučivo mjerenjem. Naknadna izravnavanja na izvedenim završnim žbukama nisu preporučljiva I u pravilu zahtijevaju priprema podloge impregnacijom PREMIUM GRUND, izravnavanje slojem FINE ŽBUKE EKSTRA u debljini do najviše 10 mm, te nanošenje novog završnog sloja. Što se tiče vidljivih svjetlijih mrlja iste nije moguće ujednačiti dodatnim naličima boje budući su posljedica razlike u teksturu – zaglađenija I “zapunjenija” struktura.