Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

s k / 29.11.2020. 14:37:56

zaljepio sam stiropor debljine 2 cm u sobu unutarnjih zidova znam da bi trebala mrežica i gletanje da li bi mogao samo impregnirat stiropor i pofarbat ga običnom bojom za zidove i da li bi mogao to uradit sa paint plus za farbanje zidova tj tom što se boja nanosi špricanjem

ODGOVOR

Zalijepljene EPS topl. izolacijske ploče potrebno je obraditi armirajućim slojem. Preporučamo koristiti UNITERM I staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako obrađene površine možete dodatno obraditi TERANILOM i obojiti unutarnjom bojom tipa TERAPOL.

a b / 28.11.2020. 16:04:39

Poštovani, Prilikom skidanja cokla radnici su povukli i nekoliko cm fasade, ovisi kako na kojoj poziciji. Svugdje je drukcije skinuto, negdje samo sep, a negdje je probijeno i do stiropora. Posto vremenske prilike i drugi faktori ne dozvoljavaju trenutno reparaciju, cime da pokrpam rupe samo do proljeca? Ljepilo nekakvo?

ODGOVOR

Kako je sokl izveden kao istaknut u odnosnu na ravninu osnovnog dijela pročelja, sanaciju oštećenja toplinskog sustava bilo je preporučljivo izvesti prije samog lijepljenja keramike, uz napomenu da se radi o nepravilno izvedenom detalju. “Zatvaranje” vidljivih oštećenja završnog I armirajućeg sloja preporučamo izvesti SAMOTERMOM F ili UNITERMOM. Svakako preporučamo dodatno sami spoj sa keramikom zabrtviti trajno elastičnim fasadnim kitom, kako bi se izbjeglo zacurijavanje.

T S / 22.11.2020. 9:17:51

Poštovani, dal se može sada u 12mj. Izvršiti unutarnje strojno žbukanje? Mislim radi takvih temperatura Hvala na odg

ODGOVOR

Prilikom primjene i sušenja žbuke temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od +5 °C.

B R / 17.11.2020. 16:55:00

Postovani,koji je postupak da se preko mineralne zbuke, obojene silikonskom bojom ,postavi dekorativna zbuka (akrilna,silikatna,silikonska).Puno pozdrava

ODGOVOR

Postojeću fasadu dobro otprašite i operite vodom pod tlakom, te ostavite da se osuši (barem 48h). Nakon sušenja, očišćenu površinu impregnirajte PREMIUM GRUNDOM. Na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA i u svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Drugi nanos FINE ŽBUKE EKSTRA nanesite unutar 24h. Nakon najmanje 7 dana, podlogu premažite temeljnim premazom MINERALKVARC GRUND OBOJENI. Idući dan sve možete obraditi željenom završno dekorativnom žbukom.

K V / 11.11.2020. 6:40:35

Poštovani/a, Posjedujem kuću katnicu, zidanu od blok cigle , ožbukanu klasičnom žbukom i sa Vašom SEP fasadom drvena stolarija. Nakon uređenja unutrašnjih zidova koji su pregletani GLET MASOM , vaše proizvodnje, na zidu se pojavila kondenzacija (kapljice vode ) što se pretvara u plijesan . Kuća se grije na centralno. Molim Vas savjet kako da riješim problem i da se riješim kondenzacije po zidovima i plijesni. Hvala na pomoći,

ODGOVOR

Pojava kondenzata vlage na površini zida je najčešće uzrokovana hladnim toplinskim mostom. Pojavu kondenzata možete spriječiti izvedbom vanjskog toplinskog sustava. Sanaciju od mikroorganizama se može provesti tako da se zaražena podloga dobro očisti i ukoliko je trusna da se ostruga. Mjesta koja su ostrugana pogletati FINOM ŽBUKOM EXTRA i završno obojati antikondenzacijskom bojom TERMOPOL.

Z / 7.11.2020. 21:35:41

Na demit fasadi uradjenoj prije godinu dana,na zapadnoj ,a djelimicno i na sjevernoj strani kuce,ocrtavaju se tiple i sastavi stiroporskih ploca.Ova pojava se desila poslije zadnjih kisa.Primjecujem i pojavu crnih tockica u zonama gdje se vec 15ak dana ne suse te povrsine.Pisali ste da bi jedan od uzroka mogao biti tanak armaturni sloj.Da li lose uradjena impregnacija prije nanosenja mineralne fasade,a potom i silikonske boje,moze biti razlog tome.Naime,,,majstor,, koji je radio impregnaciju je toliko lose uradio to,tako da su zidovi bili sareni,a ne posve bijeli.Puno pozdrava

ODGOVOR

Uočavanje mjesta pričvrsnica, kao I spojeva ploča, poglavito u vlažnim uvjetima, najčešća su posljedica nedovoljne debljine armirajućeg sloja, kao I česte pojave dodatne obrade pričvrsnica ljepilom prije samog izvođenja armaturnog sloja. Zbog veće debljine sloja ljepila na tim mjestima veća je i količina akumulirane vlage. Ukoliko nema drugh nedostataka kod izvođenja ova pojava najčešće nema za posljedicu ozbiljnije građevinske štete. Pojava crnog točkastog obojenja manifestacija je razraze mikroorganizmima na fasadnim površinama. Sve navedeno ne može biti posljedica neujednačenog nanošenja temeljnog premaza prije nanošenja završne žbuke. Obojeni temeljni premazi nisu potpuno prekrivni i nakon nanošenja I sušenja uobičajeno ostaju vidljivi neujednačeni tragovi obojenja.

M K / 5.11.2020. 8:02:45

Poštovani, kuću napravljenu od Ytong blokova želim obložiti kamenim pločama.Kako pripremiti podlogu prije toga. Molim Vaš savjet. Hvala.

ODGOVOR

Ljepljenje kamenih ploča izvesti debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL floating-buttering metodom. Ljepilo se nanosi nazubljenim gleterom vodoravno na podlogu te na kamene ploče okomito. Navedeno podrazumijeva da sama konstrukcija vanjskog zida od YTONGa zadovoljava sve zahtjeve uključujući i dostatnu toplinsku zaštitu. Za dodatne upute primjene i kompatibilnosti obloge od kamenih ploča savjetujemo da se obratite porizvođaču kamenih ploča.

J M / 22.10.2020. 10:01:41

Poštovani, u velikoj sam dilemi posto sam cula brojna misljenja pa me zanima i Vase, naime zanima me da li je pametno na ljepenku sljepiti stiropor? I da li ce plinovi iz ljepenke u kratkom roku istopiti stiropor?

ODGOVOR

Molimo detaljnije preciziraJte površinu na kojoj izvodite izolaciju kako bismo Vam mogli dati konkretniji savjet.

L R / 15.10.2020. 21:56:11

Pozdrav. Zanima me da li je moguce kao završni sloj na stiropor fasadi koristit završnu žbuku vc50. Hvala lp.

ODGOVOR

Za završnu obradu u toplinskim sustavima se primjenjuju tankoslojne završno dekorativne žbuke tipa TERAKRIL, SILIKATNA ŽBUKA, SILIKONSKA ŽBUKA, SEP, itd. Vapneno cementna žbuka VC 50 je podložna žbuka i ne može se koristiti za završnu obradu.

P J / 8.10.2020. 17:16:21

Poštovani, trebala bih savjet u vezi završne obrade zidova negrijane zgrade. Radi se o većoj prizemnici zajedničke hobby sobe i spremišta stanara. Zidovi spremišta izgrađeni su od blok opeke d=25cm. S unutarnje strane smo mislili završiti samo cementnom žbukom zbog otpornosti žbuke u negrijanom prostoru, nema osipavanja. S obzirom da se u većem dijelu zgrade radi o spremištima ulogu igra cijena pa nećemo ici na ETICS sustav vanjskog pročelja. Trebali bi preporuku unutarnje i vanjske žbuke te završne žbuke/boje za tu zgradu. Bitno nam je da nam se zid i boja ne osipavaju s obzirom da se radi o negrijanom prostoru. Želimo unutra i vani glađu završnu strukturu koju je moguće bojati. Zahvaljujem

ODGOVOR

Za obradu unutarnjih i vanjskih zidova preporučamo vapneno-cementnu žbuku VC 50. Žbuku nanositi na podlogu prethodno obrađenu CEMENTNIM ŠPRICEM 2. Obzirom na zahtjev glatke završne obrade fasadne zidove preporučamo fino zaribati FINOM ŽBUKOM F 900 ili zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA te obojiti završno dekorativnom visoko vodoodbojnom bojom SILIKONKOLOR. Napominjem da je bolje rješenje završna obrada sitnozrnatim završno dekorativnim žbukama tipa SILIKATNA ŽBUKA Z. Zonu prskanja vodom, sokl, potrebno je ožbukati SOKL ŽBUKOM. Unutarnje zidove nakon žbukanja potrebno je obraditi gletanjem TERANILOM,te obojiti, obzriom na namjenu perivom unutarnjom bojom POLAKRIL. Za sve eventualno dodatno potrebne informacije stojim na raspolaganju!