Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D S / 23.10.2021. 12:58:46

Dobar dan. Imam vikendicu i kuca nema fasadu/zbuku izvana... Zanima me s kojim materijalom (po mogucnosti sto jeftinije, i da mogu ja s time raditi a da netrebam zvati opet majstore...) trebam raditi ako je povrsina od cigle i betonskih nosivih zidova, te ako se moze npr. ozbukati doljni dio zida prvo, pa onda nakon 2 mjeseca gornji dio zida?

ODGOVOR

Fasadne zidove od opeke preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50 uz pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 ili izvedbu toplinskog sustava. Za sve dodatno potrebne informacije molim obratite se na tel 01/3322808 ili 01/3322709.

R S / 19.10.2021. 15:57:49

Molim za savet. Jedan deo fasade mi je otpao sa sve malterom zbog vlage, ja sam skinuo jos dok nisam dosao do zdrave fasade. Omalterisao sam ponovo tu prazninu, presao lepkom za plocice i sada planiram da nabacim ponovo fasadu. Radi se o rajbovanoj fasadi. Da li cu moci i kako da odradim najbolje da se ne vide sastavi? Da li je dobro da pustim malo preko sastava ili da idem samo do sastava i tu da probam da zavrsim? Planiram da posle sve ofarbam! Radi se o maloj povrsini! Hvala.

ODGOVOR

Svaka naknadna “intervencija” na završno-dekorativnoj žbuci u pravilu ostaje vidljiva zbog nemogućnosti “stapanja” dviju tekstura. Preporučamo odrediti najmanje uočljivu cjelinu te na cijeloj površini nanijeti novi završni sloj uz prethodnu pripremu podloge odgovarajućom impregnacijom.

T G / 10.10.2021. 8:48:24

Postovani, da li ima neka unutarnja zbuka od Samoborke, koja se moze nanositi gleterom na plafon/strop u sustavu fert gredice/ulozak (koji je trenutno gol, dakle goli ulozak/fert se vidi), a da ta unutarnja zbuka ne zahtijeva prethodno nanosenje cementnog sprica? Naime prostor je negrijano garazno/skladisno prizemlje u kojem su vec stvari koje nemogu vaditi van, pa niti nabacivati cementni spric, a moram zatvoriti strop radi izolacije/topline stambenog prostora iznad.

ODGOVOR

Ukoliko želite izbjeći predhodnu pripremu stropa nanošenjem cementnog šprica, strop od opečnih elemenata možete izravnati Sanacijskim mortom R2. Međutim time nećete riješiti pitanje toplinske izolacije. Za toplinsko izoliranje stropa preporučamo da ploče EPS-a lijepite direktno na konstrukciju stropa polimer-cementnim mortom SAMOTERMOM F bez predhodne obrade površine plafona (potrebno ga je otprašiti). Nakon toga EPS ploče obrađujete SAMOTERMOM F uz rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.

I D / 9.10.2021. 13:33:05

Poštovani, prije 14 god stavili smo stiropor fasadu 5cm i završni dekorativni sloj 2mm zaribane silikonske. Već nekoliko godina pojavljuju se pukotine na završnom sloju,vodoravno i okomito ne više od 2-3 mm. Vaš savjet za sanaciju molim. Imate li nekog renomiranog izvođaća na području istarske županije koji bi eventualno mogao obaviti stručan pregled i eventualnu sanaciju. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Obzirom na opetovanu pojavu pukotina čija veličina i položaj upućuju na više mogućih nedostataka (nepravilno lijepljenje toplinsko-izolacijskih ploča, nedovoljna debljina armirajućeg sloja i slično)prije izrade prijedloga sanacije preporučamo izuzimanje uzoraka na mjestima pojave pukotina kako bi se mogao utvrditi razlog njihovog nastanka i utvrditi stvarno stanje. Za eventualnu preporuku oko izvođača molimo da se obratite našem prodajnom predstavniku za istarsku regiju na br.mob. 091 33 22 924.

T G / 7.10.2021. 16:40:17

Postovani, na plafon u prizemlju kuce, gdje je garazni/skladisni prostor koji nije grijan, planiram ljepiti (low expansion pjenom) EPS70. Plafon nije ozbukan, nego je gola opeka, tj sustav fert gredica ulozak. Da li ima smisla pregletati taj plafon, npr sa SAMOTERM F (ili neki drugi proizvod?), da se prekriju/zatvore fert gredice i ulosci, i na taj nacin zarobi zrak unutra radi dodatnog izolacijskog efekta? Nakon ljepljenja, na EPS ide opet SAMOTERM F kao armaturni sloj, da prekrije stiropor?

ODGOVOR

Obzirom da se radi o stropu preporučamo da ploče EPS-a zalijepite polimer-cementnim mortom SAMOTERMOM F. Prije lijepljenja toplinsko-izolacijskih ploča strop je potrebno temeljito otprašiti. Nakon lijepljenja EPS ploče obrađujete SAMOTERMOM F uz rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.

m r / 6.10.2021. 15:08:52

u toku sam izrade fasade , kuca je u zavrsnoj fazi , na fasadi je postavljen mineral kvarc grund i sada ceka za zavrsni malter akril teraakril. ali zbog vjemenski uvjeti i mogucnost kise necu da rizikujem i verovatno cu da prolongiram zavrsni sloj za 7 dana . Dali je problem ako u medzuvremenu padne kisa i nakvasi grund i moram pre zavrsni sloj jos jednom da prelazim fasadu sa grund. grund je pravilno osusen za sada i tokom susenja nije bilo kise. hvala

ODGOVOR

Važno je da temeljni premaz MINERALKVARC GRUND ne pokisne dok još nije potpuno osušen. Ukoliko je MINERALKVARC GRUND potpuno suh, neće mu smetati kiša i vlaga. Kada će vremenske prilike dopustiti nanošenje završno-dekorativnog sloja isti je potrebno nanositi na potpuno suhi temeljni premaz MINERALKVARC GRUND.

M / 1.10.2021. 14:02:59

Imam sitauciju navucena je silikon silikat fasad ali kad su se rubovi prozora farbali u bijelo boja se razlila po fasadi pa sad imam mrlju od cca 20 cm.. naime pokusao sam procjediti silikat koji je gore stavljen i staviti boju na kist no boja je jednostavno zapunila sve pore te se vidi mrlja koja je jako vidljiva.. da li je moguce taj dio silikata skinuti dolje i navuci ponovo na to ? Ako da na koji nacin je najbolje skinuti taj dio dolje a da ne ostetim mrezicu i ljepilo ..iako sam svjestan da ce se prjelaz vidjeti to je bolje opcija od ove mrlje..pa Vas molim za pomoc

ODGOVOR

Mehaničko uklanjanje postojeće završno-dekorativne žbuke je svakako problematično I teško izvodljivo bez oštećenja armirajućeg sloja toplisnkog sustava. Preporučamo cijelu površinu plohe ujednačiti bojom ili nanošenjem novog sloja završno-dekorativne žbuke.

V C / 20.9.2021. 11:10:46

Zanima me dali mogu na terabonu postaviti mineralnu izolaciju (kamenu vunu) debljine 15 cm pa na nju opet terabonu? Unaprijed hvala na Vašem savjetu.

ODGOVOR

TERABONA je plemenita mineralna žbuka prirodne formulacije koja se nanosi debeloslojno te kao takva ne može biti završni sloj vezanog toplinskog sustava od toplinsko izolacijskih ploča mineralne vune. Ipak, Terabona može biti podloga na koju se može izvesti toplinski sustav. Neophodno je da podloga bude čvrsta i bez slabodržečih dijelova kako bi se na nju mogle lijepiti toplinsko izolacijske ploče. Prethodno je potrebno podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

T T / 10.9.2021. 16:40:14

Poštovani, u fazi sam obnove vikendice, odnosno etaže koja je zapravo prvobitno trebla biti suterensko-podrumska etaža, no sada će biti odkopana i kompletna iznad zemlje. Izgrađena je iz betonskih kvadra. Pvc stolarija će biti nova, ali najjeftinija moguća na tržištu. Grijanje na peć na drva. Površine cca 60m2. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Dvoumim se oko debljine stiropora. Dali uzeti 5 ili 15cm? Naginjem tanjem zbog uštede jer buđet za obnovu je izuzetno mali, a u hladnijim mjesecima će se u njoj boraviti tu i tamo koji vikend. Zanima me dali je velika razlika u inicijalnom zagrijavanju prostora nakon što nitko nije bio u kući tjedan do dva i temperatura zraka i zidova je ista onoj vani. Razumijem da se boravi tjednima da bi deblja fasada bila logično riješenje, ali se pitam dali bi se kod boravka u kući od 48 sati osjetila neka velika razlika.. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Nastavno vašem upitu ističemo da se nabrže zagrijavanje prostora postiže primjenom toplinske izolacije s unutranje strane vanjskih zidova jer u tom slučaju nema “gubitaka” topline koja se akumulira u zidovima. Prostor se u tom slučaju brže zagrijava ali isto tako i brže hladi.

I P / 10.9.2021. 14:27:03

Poštovani, planiram raditi fasadu na kući, 12cm vuna, fasada bi bila bijela, sa neki dijelovima u crnoj/antracit boji, zanima me kakvu boju da stavim, akril ili silikat, s obzirom na paropropusnost vune, i zanima me dali bi samo tamne dijelove fasade moga izvesti sa samoborkinim COOLKOLOR programom, i kako se točno COOLKOLOR nanosi. Hvala na odgovoru lp

ODGOVOR

COOLKOLOR je fasadna boja koja sadrži posebne „cool“ pigmente koji reflektiraju infracrveno zračenje te tako sprječavaju pretjerano zagrijavanje fasade. Coolkolor boja se aplicira valjkom na bijele završne žbuke i armirajući sloj izveden od bijelog morta za lijepljenje i armiranje SAMOTERM PREMIUM. S obzirom da imate mineralnu vunu kao toplinsku izolaciju predlažemo bijelu SILIKATNU ŽBUKU kao završni sloj koju možete obojati Coolkolorom na predviđenim tamnim dijelovima.