Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z R / 30.1.2021. 12:31:30

Ljepi pozdrav Imam fasadu sa stiroporom i završnim slojem akrilat. Zanima me može li se i sa čime prebojati druga boja ili treba ponovno navlačiti drugi sloj akrilat. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Završni akrilatni sloj možete prebojati fasadnom bojom tipa TERATON V u tonu odabranom prema Samoborkinoj ton karti COLORLINE.

G V / 26.1.2021. 16:27:31

Poštovani Zanima me da li je u gradnji vazno da fasada bude napravljena prije unutarnjeg žbukanja ili se moze prije ožbukati unutra...hvala

ODGOVOR

U pravilu bi unutarnje žbukanje trebalo biti izvedeno prije izvedbe fasadnog sustava. Prije ugradnje ETICS-a moraju biti izvedeni sljedeći radovi: # odvođenje oborinskih voda: postavljene strehe, okapnice, žljebovi itd # unutarnje žbukanje, postavljanje estriha itd. te ugrađeni materijali osušeni prema naputku proizvođača # postavljena vanjska stolarija # postavljene sve vanjske instalacije itd.”

B P / 17.1.2021. 18:06:10

Poštovani, na fasadi imam hirofu staru oko 40 g. Zanima me koju vrstu impregnacije bih mogao staviti kao zaštitu od vode i sl. Fasda je cijela. Skupi zahvati ne dolaze u obzir!

ODGOVOR

Fasadna boja MINERALKOLOR pogodna je za sanaciju mineralnih žbuka kao što su ujednačavanje obojenja i hidrofobiranje.

K B / 15.1.2021. 5:54:27

Poštovani, moj stambeni prostor izgrađen je iznad radionice, čije je pročelje razlomljeno nosivim stupovima (kvadratnog presjeka 40x40 cm, a ispuna među njima je betonski blok od 25cm, postavljen s unutarnje strane stupova pa navedeni nosivi elementi vire u odnosu na ravninu plohe pročelja 15cm). Kuća se nalazi na prostoru dalmatinske zagore, čija klima nije pretjerano surova, međutim zimske temperature se često spuštaju do -15, a ljeti lako prelaze 35 stupnjeva. Budući da planiram postavljanje fasade od kamene vune, je li ispravno koristiti vunu od 20 cm, koja bi omogućila prekrivanje niša između stupova i obuhvaćanje samih stupova? Osim toga, koji Samoborkin fasadni sustav biste mi preporučili? ### PITANJE 2: ### Imao sam namjeru dobiti ravno pročelje nakon termoizolacije, dakle bez istaka sa stupovima. Budući da osobno imam određenu zadršku prema EPS, je li moguće navedeni zadatak odraditi kompletno vunom? Također me zanima, bi li bilo pogrešno niše između stupova ispuniti vunom od 15 cm, a potom preko svega dodati još jedan sloj vune od 5 cm uz obavezno lijepljenje sloja na sloj i tiplanja do konstrukcije? Osim toga, je li silikonska žbuka superiorna ostalima, ili je samo u određenim slučajevima primjerenija?

ODGOVOR

Iz upita nije jasno da li želite u potpunosti dobiti ravno pročelje bez istaka na stupovima. Ukoliko to želite onda Vam savjetujemo da koristite EPS kao toplinsko izolacijsku ploču od 20 cm jer ju je moguće urezati pa možete dobiti pravilan raspored ploča. U tom slučaju preporučamo TERMOZOL STANDARD sustav sa TERAKRILOM kao završnim slojem. Ukoliko nije potrebno izvesti ravno pročelje savjetujemo da koristite ploče od mineralne vune manje debljine kako biste mogli postići pravilan raspored ploča bez kontinuirane vertikalne sljubnice između stupa i betonskog bloka. U tom slučaju preporučamo TERMOSAM sustav sa SILIKATNOM ili SILIKONSKOM završnom žbukom. ### ODGOVOR 2: ### Preporučamo Vam da površinu izravnate izvedbom obzida od porobetona debljine 15 cm koji po potrebi treba dodatno mehanički učvrstiti u podlogu. Porobeton ima dobra toplinska svojstva te na njemu možete izvesti dodatni toplinski sustav od ploča mineralne vune u potrebnoj debljini. Silikonska žbuka je superiornija u odnosu na akrilatnu u pogledu parapropusnosti, a od silikatne u pogledu vodoodbojnosti.

L B / 13.1.2021. 20:37:02

Poštovani, Možete li mi reći vaše mišljenje za vezano za vanjsku žbuku? Objekat je nagrađen ciglom-opekom, nalazi se u južnoj Dalmaciji. Dali je ispravno baciti špric zatim staviti vidra šine i ožbukati objekat vanjskom žbukom (npr.vc 50) te nakon toga stavit pvc kutnike, mrezicu i ljepilo i onda finirati cementnom finom žbukom (npr.900) jer vlasnik ne želi cementnu žbuku. Zanima me još dali je nakon bačenog šprica potrebno staviti cementnu pastu te opet na nju bacit špric ili je to nepotrebno? Zahvaljujem unaprijed

ODGOVOR

Ukoliko nećete postavljati toplinsko izolacijske ploče nema potrebe za izvedbom armirajućeg sloja sa mortovima za lijepljenje i mrežicom, kao ni izvedbom PVC kutnih profilila (potreban je vanjski žičani widra kutnik za mehaničko učvršćivanje kutova kod vanjskog žbukanja). Podlogu možete pripremiti s CEMENTNIM ŠPRICEM 2 na koji dolazi vanjska podložna žbuka VC 50, te za fino zaribavanje FINA ŽBUKA F 900. Kao završni sloj možete staviti završno dekorativno žbuku uz prethodnu pripremu podloge sa MINERALKVARC GRUNDOM ili ju možete obojati fasadnom bojom tipa MINERALKOLOR ili TERATON V uz prethodnu pripremu podloge s UNIVERALKONCENTRAT GRUNDOM.

z b / 11.1.2021. 11:42:00

Postovani, postoji li u Vasem programu materijal za fasadu koji se nanosi valjkom i da povrsina ostane reljefna. Hvala

ODGOVOR

Naš proizvod TERAFAS KIT možete nanositi vajkom pri čemu podloga ostaje reljefne valjane teskture. Tako pripremljenu površinu potrebno je obojiti fasadnom bojom. U ponudi su i mikroarmirane fasadne boje tipa TERATON S VLAKNIMA, SILIKONKOLOR S VLAKNIMA koje također blago strukturiraju površine. Detalje primjene navedenih proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr.

V F / 8.1.2021. 7:48:12

Poštovani, Imam kuću sa zidovima debljine 35 cm na kojima je sep fasada, nova PVC stolarija i izolirani krov. S obzirom da bi investicija za termo izolaciju cijele kuće bila prevelika, planiram samo na sjeverni zid ugraditi izolaciju od 10 cm stiropora. Da li bi na taj način mogao dobiti koji stupanj više u prostorijama koje su na toj sjevernoj strani kuće? Unaprijed hvala na odgovoru, Lp

ODGOVOR

Sigurno da biste na taj način djelomično smanjili toplinske gubitke, ali svakako preporučamo da u skoro vrijeme izvedete cjelokupnu toplinsku izolaciju.

A S / 13.12.2020. 21:48:35

Postovani, Namjeravam obraditi temeljni zid(celo terase,0.40x10 m) u prizemlju. Plocice trenutno vire vani od 2,5-3 cm. Sad trebam Vas savjet, dali to odraditi s VC 50(1cm do 2),nakon njega bi islo 2 ruke ljepila+mrezica,i zavrsno bi isao kulir u boji kuce, tako da bude malo ispod tih plocica. Treba samo naglasiti da bi se poslije obrade čela okolis nasuo te postavile kamene ploce do kuce,te bi se visina smanjila na nekih 16cm. Molim savjet jeli ovakav plan dobar ili bi bilo bolje nesto drugo? Pozdrav

ODGOVOR

Savjetujemo da umjesto VC 50, koristite cementnu žbuku C 80 koja je visoko otporna na utjecaj kapilarne vlage i smrzavanje. Kao pripremu koristiti CEMENTNI ŠPRIC 2. Na posušenu fino zaglađenu cementnu žbuku možete nanijeti TERAPLAST uz prethodno korištenje impregnacije MINERALKVARC GRUND bijeli.

T M / 4.12.2020. 15:08:17

Pozdrav, zanima me za vaš proizvod terabona da li se ona treba zaribavati sa nekim pilama? Tako se to radilo 90-ih ali nije bilo gotovih smjesa. Imam nešto za sanirati a na fasadi mi je ta terabona kako mi je rekao majstor koji je kuću i gradio prije 30 godina. Ja sam uvijek mislio da je to hirofa ali nije. Uglavnom zanima me da li se struže kao nekad i di je mogu kupiti u Istri? Hvala Lp

ODGOVOR

Terabona je mineralna žbuka grube šerane teksture. Šeranje se provodi tako da se djelomično očvrsli mort struže (šera) zidarskim češljem i nožem. Detaljnije upute primjene možete naći u tehničkim uputama na našoj web stranici. Za informacije gdje možete kupiti proizvod javite se našem prodajnom predstavniku za Vašu regiju.

E H / 2.12.2020. 10:09:06

Poštovani, Na kući koja je izgrađena 1983. godine urađena je tada standardna vanjska žbuka i nekakva izbrazdana fasada (dubina brazda je 5-8 mm horizontalno). Na koji način bih mogao da na već postojeću fasadu (koja je u dobrom stanju) uradim termo izolacionu fasadu. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Prema dostavljenom opisu možemo zaključiti da su vanjski zidovi ožbukani klasičnom vapeno-cementnom žbuko I završno obrađeni mineralnom žbukom vučene teksture tioa SEP R 5. Ukoliko se ispitivanjem kuckanjem utvrdi dobra prionjivost na podlogu (nema mjesta na kojima žbuka zvoni) te na žbuci nema vidljivi većih oštećenja podlogu je dovoljno oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja i najmanje dan prije lijepljenja ploča impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.