Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T T / 10.9.2021. 16:40:14

Poštovani, u fazi sam obnove vikendice, odnosno etaže koja je zapravo prvobitno trebla biti suterensko-podrumska etaža, no sada će biti odkopana i kompletna iznad zemlje. Izgrađena je iz betonskih kvadra. Pvc stolarija će biti nova, ali najjeftinija moguća na tržištu. Grijanje na peć na drva. Površine cca 60m2. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Dvoumim se oko debljine stiropora. Dali uzeti 5 ili 15cm? Naginjem tanjem zbog uštede jer buđet za obnovu je izuzetno mali, a u hladnijim mjesecima će se u njoj boraviti tu i tamo koji vikend. Zanima me dali je velika razlika u inicijalnom zagrijavanju prostora nakon što nitko nije bio u kući tjedan do dva i temperatura zraka i zidova je ista onoj vani. Razumijem da se boravi tjednima da bi deblja fasada bila logično riješenje, ali se pitam dali bi se kod boravka u kući od 48 sati osjetila neka velika razlika.. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Nastavno vašem upitu ističemo da se nabrže zagrijavanje prostora postiže primjenom toplinske izolacije s unutranje strane vanjskih zidova jer u tom slučaju nema “gubitaka” topline koja se akumulira u zidovima. Prostor se u tom slučaju brže zagrijava ali isto tako i brže hladi.

I P / 10.9.2021. 14:27:03

Poštovani, planiram raditi fasadu na kući, 12cm vuna, fasada bi bila bijela, sa neki dijelovima u crnoj/antracit boji, zanima me kakvu boju da stavim, akril ili silikat, s obzirom na paropropusnost vune, i zanima me dali bi samo tamne dijelove fasade moga izvesti sa samoborkinim COOLKOLOR programom, i kako se točno COOLKOLOR nanosi. Hvala na odgovoru lp

ODGOVOR

COOLKOLOR je fasadna boja koja sadrži posebne „cool“ pigmente koji reflektiraju infracrveno zračenje te tako sprječavaju pretjerano zagrijavanje fasade. Coolkolor boja se aplicira valjkom na bijele završne žbuke i armirajući sloj izveden od bijelog morta za lijepljenje i armiranje SAMOTERM PREMIUM. S obzirom da imate mineralnu vunu kao toplinsku izolaciju predlažemo bijelu SILIKATNU ŽBUKU kao završni sloj koju možete obojati Coolkolorom na predviđenim tamnim dijelovima.

K T / 6.9.2021. 14:41:25

Poštovani, Projektiram postavu kulirplasta na dijelu pročelja jedne crkve. Taj kulirplast mi je zapravo dekorativni dio iza jedne konstrukcije. Na koji način se može postaviti na pročelje, te kakva mora biti priprema podloge da se to izvede. Naima, sada je podloga termička izolacija na armirano betonskom zidu. Napominjem da u postojećem soklu imam kulir klasično nanesen. Ljubazno molim za vaš savjet. S poštovanjem

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku TERAPLAST G ili TERAPLST S, preporučamo nanositi na armaturni sloj toplinskog sustava star najmanje 7 dana, dan ranije impregniran MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM BR. 65. Postojeći sokl koji je završno obrađen pranim kulirom potrebno je temeljito očistiti, preporuka pranje vodom pod tlakom, te nakon sušenja zagladiti REPARATRUNIM MORTOM F uz prethodnu impregnaciju podloge SN GRUNDOM. Na tako pripremlju podlogu staru najmanje 7 dana nanijeti MINERALKVARC GRUND OBOJENI, te nakon 24 sata, nanositi TERAPLAST G ili S.

A L / 24.8.2021. 10:29:52

Poštovani, fasada kuće je demit sa bijelom bavarskom žbukom. Želim promjeniti boju fasade. Molim prijedlog za bojanje bavalita. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Preporučamo Vam fasadnu boju za ujednačavanje obojenja i hidrofobiranje mineralnih žbuka MINERALKOLOR. Kao pripremu podloge koristi impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.

M P / 17.8.2021. 9:57:44

Poštovani, ako se fasada radi sporo (sam lijepim ploče), koji sustav je otporniji na kišu, stiropor ili kamena vuna? Što će se dogoditi ako stiropor ili kamena vunu zmoknu više puta?

ODGOVOR

Ukoliko planirate sami lijepiti toplinsko-izolacijske ploče preporučamo primjenu polistiren ploča EPS H (“stiropor”) zbog mogućnosti naknadnih korekcija eventualnih neravnina zalijepljenih ploča brušenjem (što kod vune nije moguće). Vezano na vaš upit o vodoupojnosti i kamena vuna i ekspandirani polistiren su vodoodbojni meterijali te ne upijaju vlagu iz zraka. Ni površinsko navlaživanje ne predstavlja problem zbog niske vodoupojnosti ploča. Preporučamo pravilno skadištenje te tijekom izvođenja radova odgovarajućom zaštitom spriječiti zacurijevanje po i ispod zalijepljenih toplinsko-izolacijskih ploča.

Z B / 15.8.2021. 13:03:15

Postovani, koje sredstvo za ciscenje je namijenjeno za skidanje fasadne boje sa PVC stolarije? Hvala unaprijed na Vasem odgovoru Lp,

ODGOVOR

Prije izvođenja radova bojanja fasadnih površina potrebno je dobro zaštititi stolariju, a slučajno popskana mjesta potrebno je ODMAH očistiti. Osušeni film boje moguće je mahanički skinuti sa PVC stolarije ali trag koji će ostati prisutan nije moguće ukloniti uobičajenim, osim eventualno, na tržištu dostupnim specijalnim sredstvima koje nažalost nismo u mogućnosti ponuditi

T G / 28.7.2021. 23:54:36

Postovani, da li se smije kombinirati Betosil hidrofobna impregnacija i Betonprotekt Monoelastik, za zastitu vanjske strane betonskog zida prizemlja kuce koja nema fasade, na nacin da se prvo primjeni Betosil, a naknadno Betonprotekt? Hvala.

ODGOVOR

BETOSIL je sredstvo za impregnaciju i hidrofobiranje svih vrsta betona, betonskih ploþa i oploþnika, opeke, porobetona, vlaknocementnih ploþa, te mineralnih žbuka i boja. Brzo se upija u podlogu i postiže vodoodbojni efekt. upotrebljava za površinsku zaštitu već navedenih podloga, te nije pogodan kao priprema podloge prije nanošenja novih slojeva. Iz vašeg upita nije jasno radi li se o betonskim površinama na dijelu zidova prizemlja, kao npr zona sokla ili je riječ o punoj visini prizemlja, te predlažemo da se za potrebe konkretnijeg odgovora javite na tel: 01/3322709.

B T / 28.7.2021. 9:57:16

Poštovani Na kući mi je hirofa stara 50 godina koja je izrazito gruba ali postojana i neoštećena. Sada bi htio ofarbati u neku boju ili ako je moguće opet špricati hirofu u boji. Šta predlaže te i koji materijal upotrijebiti Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Postojeću Hirofu možete osvježiti bojenjem mineralnom egalizacijskom bojom MINERALKOLOR. Prethodno je podlogu potrebno temeljito oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Nakon 4-6 sati nanositi MINERALKOLOR prskanjem ili alternativno valjkom pri čemu je, zbog postojeće teksture, boju potrebno dobro utrljati u podlogu. Površine možete obnovti I novim slojem HIROFE za što je potrebno prethodno skinuti vrhove postojećoj kako bi se mogla postići ujednačena tekstura. Nakon skidanja vrhova, podlogu je poterebno oprati vodom. Nakon sušenja podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Hirofu nanositi u dva sloja zidarkim ježom. Napominjenmo da bi nanošenje novog sloja Hirofe moglo rezultirati izrazito grubom teksturom. Detalje primjene svih predloženih proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

M G / 5.7.2021. 14:03:07

Poštovani, radili bi izolaciju iznutra Multipor pločama. Lijepiti ćemo Multipor ploče SAMOTERM premium ljepilom direktno na starinsku punu opeku. Izvana nema fasade samo je gola opeka i na to nemožemo utjecati. Da poravnamo podlogu prije ljepljenja mulipora da li bi SANISIL ŠPRIC cijelom površinom bio dobar izbor ispod Multipor ploča? Da li je pogodno napraviti hidroizolacijski sloj 0,5 m visine od poda gdje se pojavljuje vlaga, ispod multipor ploča?

ODGOVOR

Prije izvedbe toplinske izolacije unutrašnje stijenke vanjskih zidova primjenom Multipor ploča preporučamo podlogu – zid od opeke, obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2, te po potrebi korekcije ravnina izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 50. Ukoliko se vlaga pojavljuje “od poda” potreno je u zoni kontakta Multipor ploča sa podom I zidom u visni cca 30 cm izvesti HI primjenom BETONPROTEKTA MONOELASTIK, koji nanositi u dva sloja križno. Na spoju pod-zid posataviti TRAKU ZA BRTVLJENJE. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našoj web stranici.

K A / 4.7.2021. 22:55:27

Prije 5 godina smo postavili fasadu. Trebalo ju je raditi prema europskom standardima, debljina stiropora 14 cm. Prije dvije godine sam primijetila crte koje se vide preko fasade, a koje su spojevi pojedinih stiropora ploča, sada, nakon 5 godina one se jasno ocrtavaju i fasada se odlijepila na nekim mjestima i kao nabubrila prema van. Može li se išta s time učiniti?

ODGOVOR

Oštećenja izvedenog toplinskog sustava opisana u vašem upitu posljedica su nepravilne izvedbe, najčešće nepravilnog ljepljenja ploča, kao I mogućeg zacurijevanja ispod zalijepljenih ploča. Preporučamo “otvaranje” sustava, odnosno izuzimanje uzorka na mjesti vidljivog oštećenje temeljem kojeg bi se mogao utvrditi eventualni uzrok. Tek po utvrđivanju istog moguće je dati prijedlog sanacije.