Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M B / 9.6.2016. 14:50:47

Postojeća stara SEP fasada se ne nekim mjestima počela ljuštiti pa bi to htio sanirati. Mislio sam optući oštećene dijelove, zatim podlogu isprati vodom pod tlakom i nakon impregnacije pregletati teratermo gletom. Na kraju na takvu podlogu staviti SEP z2. Da li je radi boljeg prijanjanja u teratermo glet potrebno utisnuti mrežicu ? Ako ne na cijeloj površini, to bi svakako napravio na kutovima. Hvala.

ODGOVOR

Tamo gdje je predviđeno krpanje poželjno bi bilo ugraditi staklenu mrežicu u sloju TERATERMO GLETa. Prema opisanom preporučamo vam da na cijelu fasadnu površinu ugradite staklenu mrežicu u sloju TERATERMO GLETa i ponovno ugradite SEP. Na svim kutevima otvora bilo bi poželjno izvesti dijagonalno rabiciranje u sloju TERATERMO GLETa.

S D / 28.5.2016. 6:11:02

Jel preporucljivo radit stiropol fasadu u 8 mjesecu.Hvala.

ODGOVOR

Za izvedbu fasaderskih radova temperatura podloge i zraka trea biti od + 5°C do +30°C. Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše. Prilikom izvođenja radova treba se pridržavati važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

K D / 27.5.2016. 7:36:01

Poštovani! Stavili smo na fasadu sep 02 u boji 3123, Nismo zadovoljni s izvođačem, ostalo je šareno, vide se sastavi i sad je pitanje kako to popraviti? Može li se to pokriti s nekom od vaših boja ili premaza i kojim? Molim Vašu preporuku! Hvala i lp

ODGOVOR

Fasadnu površinu možete prebojati fasadnom bojom TERATON V ili MINERALKOLOR u istoj ili drugoj boji po izboru. Impregnacija nije potrebna. Površina mora biti čista. Bojati u dva sloja Potrošnja 0,25-0,3 l/m2.

J P / 18.5.2016. 20:37:52

Poštovani u 10. mj je napravita sva podloga za fasadu stavit stirpor, mrežica i ljepilo; sad su došli majstori navuć premaz i fasadu i uočili smo da je podloga na nekim mjestima popucala? Što je uzrok i još važnije što bi moglo biti rješenje? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Uzroci pojave pukotina mogu biti različiti. Tu treba uzeti u obzir širinu, izgled i vrijeme nastanka pukotina. Uzroci nastanka pukotina u ETICS-u su u nepravilnoj izvedbi ili su uvjetovani vanjskim mehaničkim i higrotermičkim utjecajima. Najčešće pogreške koje se javljaju kod izvedbe ETICS-a i koje dovode do pojave pukotina su: ■ nepravilno lijepljenje ploča, osobito EPS ploča (npr. samo točkasto lijepljenje, premala kontaktna površina, predebeli sloj ljepila) ■ preširoke fuge između ploča ■ kriva izvedba armaturnog sloja bez ili uz nedovoljno preklapanje staklene mrežice ■ izostanak dijagonalnog armiranja ■ premala debljina armaturnog sloja ■ nepropisni položaj staklene mrežice unutar armaturnog sloja ■ staklena mrežica koja ne odgovara zahtjevima kvalitete ■ nedovoljno sušenje armaturnog sloja ■ miješanje komponenti ETICS sustava različitih proizvođača. Funkcionalnost sustava može biti ugrožena nastalim pukotinama. Način sanacije ovisi o procjeni uzroka nastanka pukotina, njihovoj širini i dubini. Potrebno je ponovno pregletati sustav prije izvedbe završne žbuke.

D T / 18.5.2016. 18:15:33

Poštovani, planiramo izradu termo fasade od xps grafitnih ploča debljine 12 cm. Kuća je glađena 60-tih godina od pune opeke debljine zida 37 cm i nije ožbukana sa vanjske strane. Molim vas informaciju dali debljina od 12 cm grafitnog stiropora zadovoljava uvijet toplinske izolacije za podnošenje zahtjeva za subvenciju ili je potrebno 14 cm. Isto vas molim za savjet o cokli, tj. koju debljinu stiropora staviti te do koje dubine pošto na dijelu kuće postoje podrumske prostorije koje nisu grijane. Hvala.

ODGOVOR

Ovlašteni certifikator će vam napraviti izračun debljine sustava koja zadovoljava traženi koeficijent prolaska topline potreban za određenu energetsku učinkovitost objekta. Prilikom apliciranja za subvenciju potrebno je pročitati u predmetnoj dokumentaciji što je napisano i koji prolaz topline se traži. Isto vrijedi i za izvedbu sokla. Ako prostor nije grijan i ne želite imati gubitak topline potrebno je također ugraditi određenu debljinu sustava. Sve to vam može izračunati ovlašteni certifikator.

K B / 14.5.2016. 23:01:50

Poštovanje. Na otoku Čiovu na kući,u kojoj imamo 3 apartmana koje koristimo većinom samo sezonski,trebali bismo postaviti fasadu. Kuća ima pvc stolariju,te je nakon zidanja prešpricana izvana cementnim špricom (nadam se da se tako zove). Molim Vas za preporuku kakvu fasadu postaviti-termo,stiropor...? Obzirom da nismo dolje u sezoni grijanja,pretpostavljam da bi fasada trebala imati što bolja paropropusna svojstva,jer kuća bude zatvorena,bez mogućnosti provjetravanja. Bitna mi je i trajnosti čvrtoća . Da li je onda klasicna ili ipak termo fasada bolji izbor od stiropor fasade? Kako pripremiti te zidove koji su nabačeni cementnim špricom prije 15-tak godina za fasadiranje? Zahvaljujem da odgovoru i pomoći.

ODGOVOR

Ako je nanesen špric potrebno je prije bilo kakve odluke o izvedbi podlogu izravnati podložnom žbukom VC 50 ili VC 60 ovisno kakva su odstupanja ravnine zida. Bez obzira na koji sustav se odlučili (podložna žbuka ili toplinski sustav) provjetravanje objekta je potrebno. Ako vam energetska učinkovitost objekta nije bitna ožbukajte ga predloženim žbukama, pregletajte TERATEMO GLETOM i završno obradite akrilatnom žbukom TERAKRIL Z. Prije bilo kakve izvedbe potrebno je površinu dobor oprati vodom pod pritiskom. Prije žbukanja podloga se samo navlaži vodom.

Z / 9.5.2016. 10:51:31

Ljep pozdrav molim za jedan savjet ili odgovor htio bi postaviti na cjelu kucu stirodur debljine3ili4cm dali je to zdravo za kucu na kuci je fasada serana zbuka je debela oko5cm i koje ljepilo za koristenje i koji zavrsni silikat ili akrilat hvala

ODGOVOR

ploče XPS mogu se stavljati na fasadnu površinu, ali ih ne preporučamo zbog smanjene paropropusnosti. Ako na objektu imate šerani fasadni sloj umjesto XPS upotrijebite ploče grafitnog stiropora. Za završni sloj upotrijebite silikonsku žbuku. Lijepite i gletajte ploče ljepilom SAMOTERM F.

z / 1.5.2016. 10:01:29

Pošovani , na postojeću sep fasadu staru 25godina bih htio staviti stiropor izolaciju i fasadu.Kakav postupak treba primjenitiprije lijepljenja?

ODGOVOR

Površinu oprati vodom pod pritiskom i lijepiti ploče stiropora upotrebnom morta za lijepljenje i izradu armaturnog sloja SAMOTERM F. Potrebno je dodatno mehaničko pričvršćivanje pričvrsnicama kroz toplinsku ploču i postojećeg sustava i minimalno 5 cm u nosivi zid .

V / 12.4.2016. 11:09:12

Poštovani, na kući trenutno imam klasičnu cementnu produžnu žbuku, oko 4 cm debljine. Preko toga je sep fasada koja je na kući 17 godina. Mijenjao sam stolariju i sada bih htio stiropor fasadu. Da li bi bilo funkcionalno na to staviti stiropor s obzirom da je sep koji je nepropustan? Da li je uopće moguće na sep lijepiti stiropor i hoće li on onda imati funkciju za energetsku učinkovitost? U prilogu Vam šaljem slike fasade. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Izjava da je SEP nepropustan nije točna. Svaki materijal ima određenu paraporpusnost pa tako i mineralna žbuka SEP. SEP je prirodna i mineralna završno dekorativna žbuka bez dodataka te ju odlikuje visoka parapropusnost u odnosu na nove sintetičke završne žbuke. Ugradnja toplinskog sustava po postojeće slojeve nije upitna i bez problema se sustav može ugraditi. Energetsku funkciju ima toplinsko izolacijska ploča a ne završno dekorativna žbuka. Prije ugradnje sustava poželjno bi bilo maknuti pločice oko prozora i na kutevima objekta te podlogu izravnati podložnom ili toplinskom žbukom.

R S / 2.4.2016. 13:11:03

Stovani! Postojeca fasada je sep grubi vjerovatno 04 koji je lose uraden, vizualno.Sad bi stavili novi sep 02. Sto savjetujete za sloj izmedu starog i novog sepa. Fina zbuka ili ljepilo. Hvala! Hvala!

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temeljito očistiti pranjem vodom pod tlakom. Eventualno potrebna krpanja izvesti podložnom žbukom VC 50. Cijelu površinu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCNTERAT GRUDOM i zagladiti TERATERMO GLETOM. Na tako pripremljenu podlogu staru najmanje 7 dana, dan ranije impregniranu MINEREALKVARC GRUNDOM OBOJENIM nanijeti SEP Z 2 mm. Varijantno možete i postojuću podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM dan prije nanošenja TERATERMO GLETA.