Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S M / 2.9.2016. 14:39:57

Poštovani, imam veći betonirani parking na kojem je nedavno stajao kamion (mikser za beton), nakon čega se na betonskoj plohi pojavilo nekoliko jedva vidljivih, ali vrlo dugačkih pukotina. Može li mi neki od Vaših proizvoda pomoći u saniranju ovih pukotina prije no što se eventualno rašire?

ODGOVOR

Ako vam je prilikom dolaska vozila s većim teretom beton ispucao tada je riječ o statičkim pukotinama. Premaz REPARATURNIM MORTOM može prekriti pukotine ali se može desiti da se pukotine ponovno pojave. Potrebno je otvoriti pukotinu i vidjeti koliko se prostire u dubinu i zapuniti je REPARATRUNIM MORTOM.

J Z / 30.8.2016. 15:04:30

Poštovani, na postojeću terasu sa starim pločicama planiramo staviti nove. Trebamo staviti glazuru i nove pločice na te stare. Od materijala šta trebamo uzeti, pitam za glazuru? Lp

ODGOVOR

Upotrijebite gotovu cementnu glazuru CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini 3 cm, na osušenu glazuru hidroizolacijski prema HIDROPROTEKT DUOELASIK i polIjepite keramiku upotrebom ljepila TERATEKT FLEKS.

I K / 25.8.2016. 8:02:33

Poštovani, molim Vas informaciju: Koji proizvod odabrati za zaravnavanje špaleta na sazidanim otvorima prozora sa porotherm opekom, a u svrhu buduće RAL montaže prozora? LP Ivan Kućas 099/7078855 ili ivan.kucas@gmail.com

ODGOVOR

Špalete prozorskih otvora preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50 ili alternativno zagladiti REPARATRUNIM MORTOM G.

M K / 24.8.2016. 8:49:28

Poštovani! Bura, a valjda i sol, uništavaju mi betonske stupiće na moru. Ljušti se boja, neki su ispucali. Kako ih popraviti i zaštititi. Hvala!

ODGOVOR

Betonske stupiće preporučamo temeljito očistiti od svih slabodržećih dijelova i postojećih slojeva boje. Popravke izvoditi REPARATRUNIM MORTOM G (alternativno REPARATURNI MORT F ovisno o potrebnoj debljini slojeva). Završno stupiće obojiti bojom za beton AKROTON.

v v / 23.8.2016. 23:50:49

Poštovani, interesira me da li postoji neko sredstvo koje se nanosi na salonit ploče u svrhu dobivanja zaštitnog sloja da se spriječi odvajanje azbesnih iglica sa površine istih. Hvala i LP

ODGOVOR

Sredstvo za salonit ploče nemamo jer se ne bavimo proizvodnjom istih. Najbolje kontaktirati proizvođače salonit ploča koji još uvijek rade i savjetovati se s njima. Proizvod koji mi proizvodimo a upotrebljava se za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep je naš proizvod FIKSANIR, ali da li će stvoriti zaštitni sloj na salonitu je upitno. FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.

J P / 23.8.2016. 20:51:13

Poštovani, na uputstvu za primjenu Teranil smjese za izravnavanje stoji da žbuka VC40,VC50 mora biti stara najmanje 14 dana. Moje pitanje je koliko mora biti stara klasična žbuka (pijesak,vapno, cement) prije primjene Teranila? Hvala!

ODGOVOR

Sve vapneno-cementne podloge, uključujući i klasičnu žbuku, moraju biti stare najmanje 14 dana prije nanošenja TERANILA. Ukoliko su debljine žbuke veće od 2-3 cm preporučamo TERANIL nanositi nakon 21 dan.

I / 23.8.2016. 10:08:54

Poštovanje Trebali bi izravnati betonsku glazuru u industrijskom pogonu.glazura ima manja oštečenja,do 10 mm a na mjestima gdje je bio tepison se praši i izlazi pijesak ali je čvrstoča nakon čišćenja relativno dobra. Napominjemo da bi to bio završni sloj i da nikakva plastika ne dolazi u obzir. Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Površinu možete izravnati ako je čvrstoće podloge dobra samonivelirajućom masom TERANEKS RAPID ILI UNILEVEL ili možete površinu u nekoliko koraka pregletati REPARATRUNIM MORTOM G u debljini do 1 cm. Podlogu nakon čišćenja i otprašivanja impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim u omjer 1:1 s vodom neposredno prije izvođenja radova.

D P / 23.8.2016. 6:14:29

Poštovani,na unutarnjem zidu u kući nanešen je nedavno teraplast S7 u bijeloj boji ali nije napravljena impregnacija sa univerzal grundom već običnom emulzijom -akril grund.Došlo je do okomitih riseva-brazda i neravnina.Dali je kriva impregnacija ili majstor.Također Vas molim da li se može nanijeti novi sloj teraplasta, da li ide prije impregnacija i koja te da li nanositi jedan ili dva sloja novog nanosa teraplasta? Unaprijed se zahvaljujem i ako može žuran odgovor jer majstor i ja čekamo.

ODGOVOR

Impregnacija ne može biti uzrok opisane pojave već neadekvatno izvedena tekstura teraplasta S7. Bez obzira koji tip impregnacije upotrijebili ( UKG ili akril ) akrilna žbuka će vezati s podlogom. Teraplast S7 obavezno se izvodi u dva sloja. Novi sloj teraplata se može nanijeti preko postojećeg teraplasta, impregnacija nije potrebna već se teraplast direktno nanosi na postojeći teraplast.

M T / 20.8.2016. 14:07:54

Zanima me što se prije radi, kreči ili navlaći kulir. Naime, na pola zida bi navukla kulir jer je prije tu bila masna boja i koliko god sam skidala izbija ispod, oa bi zato stavil kulir. Zid sam izravnala i sad me zanima što prike raditi, krečiti strop i dio zida koji ostaje ili prvo navući kulir, pa onda krečiti

ODGOVOR

Kojim redoslijedom ćete raditi navlačiti teraplast ili bojati odluka je na vama, jer bez obzira što prvo radite bojate ili navlačite teraplasta površinu morate zaštiti najlonom ili trakom na spoju boje i teraplasta. Poželjno je da se prvo površina zida oboji (jer će biti iznad teraplasta) , a donji dio zida navlači teraplast poslije bojanja.

M P / 19.8.2016. 10:53:45

Poštovani, posjedujem vikendicu na selu u Slavoniji (katnica). Zid s istočne strane je obložen fasadnom ciglom, a ostala tri zida su špricana hirofom prije 20-tak godina. Sjeverni zid je izložen vjetru i kiši, te se hirofa isprala, te se naziru obrisi blokova kojim je kuća građena. Obzirom da tamo ne boravim zimi, već ljeti i to vikendom, molim za savjet oko obnove fasade. Da li se hirofa još uvijek koristi, ili je pametnije napraviti nešto drugo? Hvala unaprijed. Srdačan pozdrav iz Osijeka

ODGOVOR

Hirofa je mineralna i čvrsta žbuka koja se i danas proizvodi i prodaje i koja se ne ispire lako, već očigledno podloga nije adekvatno pripremljena (pretpostavka da je hirofa direktno na blokove špricana), pa uslijed erozije je došlo do tzv.“ispiranja“ hirofe. Potrebno je zid na kojem je hirofa dobro očistiti i ožbukati žbukom VC 50 u debljini 2 cm i na osušenu žbuku prskati hirofu u dva ili tri sloja. Poželjno je da nakon nanašanje hirofe površinu dodatno premažete fasadnom mineralnom bojom MINERALKOLOR da žbuku dodatno hidrofobirate. Žbuka koja je dodatno premazana fasadnom bojom duže vremena će biti lijepa i vodo odbojna (minimalno 30-40 god. i više).