Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

a s / 10.2.2016. 15:44:50

Poštovani, imamo problem sa vlagom u sobi, 3 vanjska zida, sjeverna strana, vlaga se pojavljuje u čoškovima, a moram napomenuti da se pojavljuje i na mjestima gdje su dimnjaci( austrugarska gradnja, dimnjaci su dugi 2 metra), vanjska fasada je stiropol 10cm, drveni prozori,prošle godine nam je majstor uradio na jednom dimnjaku s unutrašnje strane stiropol,međutim vidim da gljivice i vlaga probijaju i kroz stiropol, pa vas molim ako imate bilo kakav savjet sta uraditi i kako rijesiti problem, a moram napomenuti da je stan nadogradnja. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Ukoliko se mikroorganizmi pojavljuju na obrađenim pločama stiropra, problem je u podlozi tj. zid na koji je izveden stiropor je bio zaražen mikroorganizmima, te je prije ugradnje trebalo sanirati zid.
Problem može biti i u neadekvatno izvedenim detaljima spojeva i moguće je zacurijevanje i stvaranje kondenzata te pojava mikroorganizama. Potrebno je ili kompletno maknuti ploče do zida i sanirati zid od mikroroganizama ili sloj ljepila kojim je pregletano tretirati fungicidno biocidnim sredstvom - TERACID.
Ako je površina pregletana i obojana potrebno je skinuti sve slojeve do žbuke tretirati biocidnim sredstvom, pregletati i obojati bojom koja ima fungicidni dodatak.

K B / 7.2.2016. 15:58:36

Bazen je gradjen betonskim blokovima i AB serklazima.
Koji žbuku koristiti za Izravnavanje podloge prije hidroizolacije i keramicarskih radova. Može li se koristiti C 80 sa dodatkom vlakana i rabic mrežice. Velika hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za žbukanje izvedenih zidova možete koristi cementnu žbuku C-80.
U gotov proizvod ne smijete ništa dodavati, pa tako ni armaturana vlakna i rabic mrežicu.
Spojeve različitih materijala obavezno rabicirati pocinčanim punktiranim rabic pletivom (25 x 25 x 0,9).
Glatke i neupojne betonske površine obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA.
Ostale podloge obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4 tri dana prije nanošenja žbuke.

V H / 2.2.2016. 9:43:18

Poštovani,uselio sam u stan koji sam odlućio renovirati jer je slabo održavano.Zgrada je stara 40god. a kontruirana je od betonskih elemenata .Veći dio posla sam uradio sam kao i zadnji zahvat a to je gletanje i pituranje,nakon mjesec dana nastao je problem sa stropom u kuhinji i kupaoni počelo je pucati glet na stropu. Htio bi reći da na stropovima nije uopće bilo glet mase već samo boja koju sam ja prebrusio porašio zatim premazao akrilnom emulzijo,pogletao 2puta gotovim teranilom i prepiturao jupl gold bjelom bojom.Od prvog gletanja do bojanja prošla su 4 dana,stan je na 4katu nije vlažan i to je ok.U te dvije prostorije strop je bio gladak staklo nebi me ćudilo da nije čak i masan.Mrežicu nisam koristio možda sam tu napravio grešku ili samtrebao staviti nekakav premaz koji bi bio hrapav da se glet masa može dobro prihvatiti i neodvajati tj.pucati.Grijanje je na struju.Molim Vas savijet šta napraviti i postupak,ovako mi se još nije desilo ali za sve postoji prvi put. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i srdačan pozdrav

ODGOVOR

Glatke i slaboupojne betonske površine potrebno je prije gletanja impregnirati pokrivnim temeljnim premazom sa dodatkom kvarca – KONTAKT GRUNDOM, kojemu je namjena hrapavljenje podloge te poboljšanje prionjivosti. KONTAKT GRUND potrebno je nanijeti najmanje dan prije gletanja (podloga mora biti potpuno suha).

Ukoliko ste na takovoj podlozi koristili klasičnu akrilnu impregnaciju, i ukoliko je nanesena dan ranije, odnosno bila potpuno suha prija nanošenja sloja gleta ista je mogla biti i uzrokom nastalog odvajanje od podloge.
Preporučamo odstraniti postojeće slojeve, te ukloniti postojeći akrilni „film“ brušenjem. Temeljito očistiti i otprašiti podlogu. Nanijeti KONTAKT GRUND četkom ili valjkom. Na potpuno osušeni KONTAKT GRUND, u pravilu drugi dan nanositi TERANIL, prema tehničkoj uputi.

M K / 31.1.2016. 15:57:34

Poštovanje. Prije tri godine je na kuću poljepljen stiropor i utopljena je mrežica. Druga ruka ljepila nije nanešena. Prije nanosa druge ruke ljepila dali je potrebna kakva impregnacija pošto je prošlo toliko vremena.

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi u kakvom je stanju postojeće ljepilo i da se nije nakon toliko vremena smrznulo.
Trebali ste odmah izvesti i drugi sloj gleta, te je takva površina mogla ostati neobrađena završnom žbukom. Prema opisanom upitna je sada čvrstoća ljepila i armaturne mrežice.
Preporučamo vam da kompletno skinete ljepilo i mrežicu, te ponovno izvođenje dvostrukog armaturnog sloja sa staklenom mrežicom (prvi sloj + mrežica + drugi sloj) ukupne debljine 4-5 mm.

e e / 27.1.2016. 21:38:37

Postovani,
Jedan zid u dnevnom boravku poljepljen je prirodnim kamenom bjele boje.Zeljela bi taj kamen ofarbati u sivu boju dali je to moguce i kako?

ODGOVOR

U pravilu prirodni kamen nije „predviđen“ za nanošenje naknadnih pokrivnih obloga ili premaza, pa tako nema ni premaza namijenjenih za bojanje prirodnog kamena.
Preporučamo primjenu fasadne akrilatne boje TERATON V, pogodne za obradu različitih podloga.

d p / 15.1.2016. 11:20:25

UNUTRAŠNJI ZID U SOBI, SEP, ZAPRLJAN - ŠTO PREPORUČUJETE ( PRANJE, PREMAZ BOJOM?)

ODGOVOR

Unutarnje zidove potrebno je dobro otprašiti i očistiti od nečistoća, te po potrebi oprati vodom i prije bojanja dobro osušiti.
Bojanje izvesti unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u tonu prema izboru iz naše ton karte.

G O / 15.1.2016. 9:33:18

Pozdrav!
Na podu u kuhinji prilikom štemanja starih pločica mjestimično se je digla glazura od deke.
Planiram te rupe dubine 3-4cm i širine 40-50cm zapuniti samoborka estrihom 20 i preko cijele površine povući još glazuru koja bi bila mjestimično debljine 1.5cm...
1.Da li je moguće uz tretiranje površine univerzalkontakt grundom ili kontakt grundom napraviti takvu glazuru debljine 1.5cm tj da li bi s tehničke strane to bilo okej?

ODGOVOR

Krpanje postojeće glazure može se izvesti upotrebom CEMENTNOG ESTRIHA 20.
Podlogu tj. vezani estrih potrebno je dobro navlažiti vodom ili impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:1, neposredno, a najduže 4-6 sati prije izrade CEMENTNOG ESTRIHA 20.
Kontakt grund se prilikom izvedbe cemente glazure ne koristi.
Glazuru u debljini 1,5 cm se ne preporučuje izvoditi jer je pretanka tj.postoji mogućnost pojave pukotina na debljini manjoj od 3 cm.
Za manje debljIne imamo proizvode koji se koriste sa izravnavanje podloge tj.glazure. Za debljinu od 1,5 cm možete upotrijebiti TERANEKS UNILEVEL ,a pripremu podloge prije nanošenja samonivelirajuće mase potrebno je impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije.

D L / 5.1.2016. 16:38:02

Poštovani, na red nam je došlo unutarnje žbukanje nakon adaptacije obiteljske kuće. S obzirom da je hladno a naravno voljeli bismo završiti što prije, zanima me koju žbuku koristiti, koje je vrijeme sušenja s obzirom na hladnoću itd.
Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Unutarnje radove treba izvoditi na temperaturi podloge i zraka iznad 8°C.
Žbukati možete s vapneno cementnom žbukom VC 40 ili s gips vapnenom žbukom GV 10. Ukoliko se žbuka u hladnom periodu, temperatura vode mora biti iznad 20°C (voda mora biti topla) da ne dođe do prenaglog smrzavanja i kristalizacije vode prilikom sušenja. Vrijeme sušenja ovisi da li je objekat zatvoren (prozori i vrata, krov i sl.) ili ne, te u ovom zimskom periodu sušenje može biti do cca 30 dana.

J M / 31.12.2015. 10:27:03

Postovani.
Imam dva pitanja:
Prvo pitanje.
-Garaza ca.50m kvadratnih izgradjena prije 30 godina sa punom betonskom dekom i sa nagibom za vodu ali bez hidroizolacije to jest sam beton.Zadnjih par godina pojavile su se pukotine na betonu te voda kada su kise sve vise curi kroz deku.Kako kvalitetno rijesiti problem,a da se ne stavlja glazura s tim da je beton hrapav.
-Drugo pitanje.
Obiteljska kuca sagradjena prije dvije godine.U sklopu kuce je garaza za koju nije predvidjeno grijanje,a povezana je sa pregradnim zidom deb.20 cm sa jedne strane spavaca soba,a sa druge takozvana ves kuhinja.Na koji nacin odvojiti zvucno i da nebi vremenom probila vlaga u ove dvije prostorije s obzirom da garaza nece imati grijanje.Majstor mi predlaze na ta dva zida u garazi naljepiti fasadni stiropor(bijeli) deb.2 cm.Navodno da nije dobro staviti tvrdi(zeleni) zbog disanja zidova.Molim vase strucno misljenje i prijedloge.Unaprijed hvala.

ODGOVOR

1. Postojeću ab ploču potrebno je dobro oprati vodom pod pritiskom i maknuti sve slabo držeće dijelove.
Nakon čišćenja izravnavanje podloge REPARATURNIM MORTOM G u potrebnoj debljini da bi se dobila ravna površina.
Na osušeni REPARATURNI MORT G ide izvedba hidroizolacijskog premaza BETONPROTEKT MONOELASTIK , u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.
2. Ako je objekt tj. zid izveden prema opisanom vlaga se ne bi smjela pojaviti.
Ugradnjom kamene vune na postojeće pregradne zidove spriječava se širenje buke. Zahvaljujući isprepletenoj vlaknastoj strukturi, izolacijski materijali od kamene vune pružaju optimalna akustična svojstva. Za takvu namjenu preporučujemo ploče od 8 cm.

Ž B / 28.12.2015 17:04

Poštovani !
Projektant mi je je u projektu sanacije ploče balkona i nosivog stupa balkona izrađenog od pune cigle predvidio da se uz isti postavi armaturna mreža Q131
te nanese cementni špric i sanacijski mort MAPEGROUT T40 ili drugi odgovarajući u debljini najmanje 3 cm.
Prema katalogu za MAPEGROUT T40 isti se može nanositi na vertikalne površine zidarskom žlicom u debljini do 3,5 cm
i nakon 28 dana ima tlačnu čvrstoću >40 MPa.

Da li se za istu namjenu može koristiti Vaš reparaturni mort, naravno ukoliko je odgovarajući po načinu nanašanja i mehaničkim svojstvima.
Ovo pitam budući da često koristim vaše proizvode i uvijek preferiram domaću proizvodnju.

Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Za popravak ab površine možete koristi proizvod REPARATURNI MORT R4 250 koji odgovara proizvodu tvrtke Mapei - Mapegrout T60.
REPARATURNI MORT G (razreda R3) ne možete koristiti prema opisanom već je potrebno prvo izbetonirati ab ploču i kada ona očvrsne možete na razliku ugraditi REPARATURNI MORT G u maksimalnoj debljini do 2 cm.