Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S Č / 26.4.2016. 8:49:26

Poštovani, Molim Vas za prijedlog kako se mogu lijepiti nove keramičke pločice na stari brušeni kulir na podu kupaonice. Da li se može prethodno izvesti kakva hidroizolacija na kuliru (premaz ili sl.)? Treba kakva impregnacija?

ODGOVOR

Ako je podloga brušenog kulira neupojna potrebno je podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije i lijepiti keramiku upotrebom ljepila TERATEKT F ILI TERATEKT FLEKS. Hidroizolacija se može ugraditi na dijelovima gdje će biti smještena kada. Prije nanošenja polimer cementne hidroizlacije nije potrebna impregnacija.

A B / 25.4.2016. 18:10:07

Stanujem u, preko 100 godina, staroj kamenoj kući čiji su zidovi debljine cca 1m. Namjera nam je obnoviti fasadu tj,nekim od premaza sanirati vidljive prijelaze na istoj, koji su nastali kao posljedica građevinskih modifikacija. Koji prozvod sugerirate? Hvala!

ODGOVOR

Ako je potrebno samo pregletati površinu upotrijebite vapnenu žbuku TOP WHITE. To je univerzalna mineralnu masa za izravnavanje, renoviranje i saniranje zidova i stropova, nosivih podloga starih produžnih žbuka, za unutarnje i vanjske radove, s dodacima za bolju prionjivost i fleksibilnost širokog područja. Može se koristiti kao masa za armiranje kod saniranja toplinskih sustava i obradu nosivih žbuka i premaza. Premošćuje pukotina koje nisu uzrokovane statikom. Vapnena žbuka TOP WHITE ima dobru prionjivost na sve podloge, lako se obrađuje,minimalno skuplja, ima minimalno naprezanje prilikom stvrdnjavanja. Debljina nanosa u jednom sloju je od 1 do 10 mm.

I B / 24.4.2016. 19:39:57

Pozdrav, zanima me čime mogu obojati(kao npr.vapno,neke vrste boja) neožbukani betonski zid u garaži,kao privremeno riješenje a da se naknadno može normalno ožbukati?

ODGOVOR

Betonske zidove možete obojati disperezivnom bojom TERAPOL ILI SPRINT.

M V / 22.4.2016. 15:08:51

Poštovani, molim vas za savjet oko slijedećeg. U 80-im godinama na kuću je bila navučena tzv. šera fasada, koja je s vremenom dotrajala te smo prije 4 godine odlučili na istu navuči akrilat fasadu. Uz to smo sjeverni zid kuće dodatno izolirali stiroporom debljine 5 cm. Upravo na tom zidu prošle su se godine na gornjoj polovici pojavile zelenkaste mrlje. Sjeverna strana kuće inače je dobro provjetrena tj. ispred zida po cijeloj dužini i visini se ništa ne nalazi. Molim vas za vaše mišljenje zbog čega je moglo doći do pojave navedenih mrlja, te savjet kako bi se iste mogle sanirati. Unarijed vam zahvaljujem. Srdačan pozdrav, Michael.

ODGOVOR

Zelenkaste mrlje mogu upućivati na pojavu mikroroganizama na toplinskom sustavu. Potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i suhu površinu tretirati biocidno fungicidnim sredstvom TERACID. Ako je zaraza jača postupak ponoviti. Fasadnu površinu premazati bojom TERATON V u boji prema izboru. Ako objekat nije kompletno toplinski izoliran dolazi do moguće pojave kondenzata u nekom od slojeva zbog razlike u temperaturama izoliranog i neizoliranog dijela.

N M / 20.4.2016. 13:07:37

Poštovani, Ako mi možete sugerirati najkvalitetnije riješenje za sanaciju stropa u stanu u staro građenom objektu koji je napravljen od drvene podkonstrukcije (drvene štukete) i slojem žbuke 1,5 cm koja je ispucala nanekim mjestima. Znači trebam sanirati te pukotine, ogletat i obojati pa me zanima koje matrijale da koristim i koji je najbolji postupak?

ODGOVOR

Ako se žbuka dobro drži za drvenu podkonstrukciju i ako su pukotine ispod 0,1 mm možete pregletati disperzivnom masom TERANIL MAX i popuniti pukotine. Podloga se dobro očisti i otpraši i čista se impregnira UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja. Osušeni glet preobojati disperzivnom bojom TERAPOL u boji po izboru iz naše ton karte.

I . / 20.4.2016. 9:14:55

Poštovani, Molim vas pomoć vezano uz podlogu za postavljanje keramičkih pločica. Na podu je trenutno estrih glazura (cca 4 cm debljine) koja je napravljena prije 2 mjeseca. Potrebno nam je podebljati glazuru za 1 cm ispod pločica kako bi bila u ravnini s parketom. Površina poda pod pločicama bila bi 10 m2. Molim vas pomoć šta učiniti. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Podlogu prije postave keramičkih pločica možete izravnati upotrebom samonivelirajuće mase TERANEKS UNILEVEL , a nakon sušenja za postavljanje možete koristiti ljepilo za keramiku TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Ljepilo je debeloslojno do cca 20 mm i njime možete lijepiti ali i izravnati površinu.

M A / 19.4.2016. 15:03:29

molim Vas za savjet, odnosno mišljenje, mogu li primijeniti neki od Vaših proizvoda u sljedećoj situaciji: naime, nedavno sam postavila u kuhinji (konobi) kuće za odmor keramičke pločice koje su zapravo vanjske, imitiraju kamen i dosta su hrapave. Problem je sljedeći: vrlo teško se čiste s obzirom da su hrapave, jednostavno deru svaku krpu ili spužvu. Moja ideja je bila premazati ih nečim prozirnim, tako da im izgled ostane isti, ali da se površina zagladi. Imate li u Vašoj ponudi neko sredstvo koje bi mogla primijeniti? Možda neki prajmer po kojem se može hodati... ili nešto na bazi smole. U svakom slučaju, premaz bi trebao biti tanak, proziran i otporan.

ODGOVOR

Najbolje je da se savjetujete s proizvođačem keramike jer ako je ona protuklizna i namjenjena za vanjske radove onda je u samoj proizvodnji premazana zaštitom. Naši proizvodi koje biste mogli koristiti su samonivelirajuće mase TERANEKS ili epoksidni premaz TERAPOKS , ali je potrebno prvo napraviti test prionjivosti. Navedeni proizvodi nisu prozirni.

M O / 19.4.2016. 12:50:29

Poštovani, zidovi lođe su premazani terabonom (premaz iz 1959. god.) Mjestimično je terabona oštećena tj. ima par malih rupa u zidu. Kako popravit sloj terabone? Htjela bih zidove terabonom obložene obojati fasadnom bojom. Koju vrst boje preporučujete i da li je potrban kakav međupremaz? Hvala unaprije

ODGOVOR

Svako krpanje postojeće TERABONE će se vidjeti , a ako oštećenja nisu velika možete ih pokrpati upotrebom istog materijala TERABONA koji se i danas proizvodi. Ovisno o oštećenju možda će biti potrebno sloj postojeće TERABONE postrugati te preko postojećeg sloja prevući novi sloj, ako je postojeći sloj čvrst i nigdje se ne odvaja. Izvođač fasade treba utvrdi tj. pregleda plohu kako bi zaključili može li se novi sloj izvoditi na već postojeći. TERABONU obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva premaza. Pošto ćete izvoditi krpanje, impregnacija neposredno prije bojanja je neohodna: UNIVERZALKONCENTRAT GRUND , razriješena s vodom u omjeru 1:1.

M M / 18.4.2016. 10:44:47

Poštovani, Molim vas pomoć u vezi uređivanja zidova. Naime, obnavljamo starogradnju. Na zidove smo stavili mrežicu s dva sloja ljepila. Zidove smo prethodno pokrpali, ali nismo skidali staru boju. Stavljeno je prije mjesec dana i dobro se drži. Namjeravamo gletati s ternilom. Molim vas pomoć treba li staviti impregnaciju prije gletanja? ili nešto drugo? Hvala

ODGOVOR

Neposredno prije gletanja glet masom potrebna je impregnacija UNVERZALKONCENTRAT GRUND, koja se razrjeđuje s vodom u omjer 1:1.

J P / 12.4.2016. 15:02:12

Postovani. U dvoristu imam nadkriveni paviljon ali betonska ploca se runi, to jest, kako se stolice vuku tako se pijesak skida. Valjda majstori nisu stavili odgovarajucu kolicinu cementa da bi se to bolje vezalo. Zanima me kako to sanirati. hvala

ODGOVOR

Prema opisanom, čvrstoća izvedene ploče je upitna, te vam saniranje materijalima veće čvrstoće od postojeće neće imati učinak, jer se može desiti da vam se počne još više ljuštiti. Potrebno je sve slabo držeće dijelove maknuti i upotrijebiti gotovu glazuru CEMENTNI ESTRIH 20 i izravnati podlogu. Po potrebi nakon ugradnje glazure površinu pregletati RAPARATURNIM MORT-om F u debljini 3-4 mm.