Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

s f / 28.12.2015. 10:46:10

Poštovanje, radio sam u stanu na postojeće zidove,ljepilo i mrežicu,zidovi su bili okreceni, na ljepilo i mrezicu sam stavio grund i onda edel putz,nakon 8mjeseci ljepilo i mrezica su se skroz počeli odvajati od zida, molim vas dali mi možete reci razloge zbog kojih se to moglo dogoditi? Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se ljepilo i mrežica odvajaju jer nemaju dovoljnu prionjivost tj. ljepilo i postojeća boja koja nije ostrugana.
Prije izvedbe sustava na zidu trebalo je provjeriti s kojim tipom boje su zidovi obojani i da li će ljepilo imati prionjivost na podlogu.
Boju je trebalo ostrugati mehanički čim više (više od 70%), površinu dobro oprašiti i očistiti, po potrebi površinu ako je neupojna impregnirati KONTAKTGRUND-om dan ranije i onda nanijeti odgovarajući tip ljepila (kao SAMOTERM F).
Sada kada vam se sve ljušti potrebno je boju kompletno skinuti, ostrugati i ponovno pregletati.

k d / 18.12.2015. 22:10:05

postovani;htio bih na farbane unutarnje zidove nanijeti dekorativnu gotovu zbuku zidovi se ne ljuste,,zanima me dali je dovoljno samo impregnirati posto se boja dobro drzi hvala

ODGOVOR

Prije ugradnje završene žbuke potrebno je postojeću boju što više mehanički postrugati, podlogu dobro oprašiti i očistiti, impregnirati adekvatnom impregnacijom i nanijeti završnu žbuku.

I M / 3.12.2015. 12:49:48

Bok,

izrađujem male betonske ukrase, i posude, Koristim bijeli cement i miješam ga sa pijeskom. Problem mi se pojavljuje nakon sušenja (par dana nakon što izvadim iz kalupa). Naime, pojavljuju se pukotine. Postoji li nešto što bih mogao umiješati odmah pa da se to ne dogodi? Ne znam da li je problme u omjeru pijeska i cementa ili mi ipak treba nešto drugo?

Hvala

ODGOVOR

Ne znamo zašto vam se dešava pojava pukotina te vam samo možemo preporučiti gotove proizvode koje proizvodim za tu namjenu.
Naši proizvodi su MORT ZA MODELIRANJE ili TERANEKS RAPID BIJELI.

A L / 17.11.2015. 13:23:35

Poštovani,

s kojom bojom bi bilo najbolje ofarbati unutrasnjost sobe koja je u cigli? Treba li ici prajmer prije boje i koji?

Hvala i lp,

Alan

ODGOVOR

Opeka ako nije u samoj proizvodnji premazana sredstvom za zaštitu može se obojati unutarnjom disperzivnom bojom (TERAPOL, POLAKRIL) ili fasadnom bojom (TERATON V).
Impregnacija nije potrebna.
Prije bojanja je potrebno napraviti probu prionjivosti boje za podlogu.

M B / 11.11.2015. 12:41:23

Na terasi imam postavljene teraco pločice već 20-tak godina. Sada sam digla cca 14 m2 i nigdje ne mogu naći pločice istih dimenzija (15x15x2). Zanima me dali Samoborka to proizvodi i gdje se mogu nabaviti. Nije mi važna dimenzija dužine i širine već debljine da bi pločice na terasi mogle biti u istom nivou. Zahvaljujem

ODGOVOR

Mi smo proizvodili teraco pločice 20x20 cm , prije 10-tak godina no više ih nemamo u ponudi .
Teško da ih se negdje može pronaći , a sigurno ih nitko ne proizvodi .
Ako se odlučite za keramičke pločice, one su debljine ca. 7-8 mm , tako da će se pojaviti razlika u visini koju je potrebno prethodno izravnati .
Tih ca.12 do 13 mm se može izravnati :
- s TERANEKSOM ili TERANEKSOM UNILEVEL i nakon toga pločice zalijepiti TERATEKTOM F ili TRERATEKTOM FLEKS
- ili druga varijanta - sve izravnati i zalijepiti odjednom TERATEKTOM FLEKS UNILEVEL .

N N / 9.11.2015. 19:45:06

Poštovani naručili smo acrly finish s 1,5mm međutim ton boje je puno svijetliji od željenoga,dali ima nekakav način da se navedena boja dodatno tonira (dvije nijanse tamnije) u kanti prije nego se nanese na zidove i koliko je to preporučljivo?? Zahvaljujemo na odgovoru

ODGOVOR

Dodatno toniranje obojenih završnih žbuka uglavnom je moguće ukoliko se radi o „srodnim“ tonovima.
Preporučamo obratiti se dobavljaču odnosno proizvođaču materijala za konzultaciju.

I R / 9.11.2015. 9:20:07

Koja bi završna žbuka bila sada preporučljiva zbog mogućih smrzavanja tokom noći, i o kojim se temperaturama radi kod ugradnje

ODGOVOR

Temperatura zraka i podloge tijekom primjene i sušenja akrilatnih završnih žbuka TERAKRIL mora biti iznad 5 C, što bi u pravilu zahtijevalo dnevne temperature iznad 10 C , a noćne ne bi smjele biti ispod nule kako bi se osigurala i odgovarajuća temp. podloge.

D / 7.11.2015. 23:31:36

Fasada kuce (2 i 3. kat) na obali izložena direktnim jakim udarima vjetra (kiša i posolica).
Kuča izgrađena 20-ih godina prošlog stoljeća.
Stara fasada - krupnozrnata vapnena podložna žbuka + fina vapnena žbuka. Istu je potrebno u cijelosti ukloniti.
Za očekivati je grubi beton (morsko žalo) dosta porozan i sa neravninama.
Molim vas za sugestiju rješenja za klasičnu fasadu.
Stiropor i slična fasada ne dolazi u obzir s obzirom da je kuca u starom zaštićenom dijelu grada (Trogir). Eventualno bi u obzir dolazila termo žbuka. Toplinsku izolaciju, inače, namjeravam, postaviti sa unutrašnje strane jer prostora ima dovoljno.
Boja - približno 3023-3024.
Hvala

ODGOVOR

Obzirom da se objekt nalazi u zaštićenoj zoni grada Trogira, sanaciju je potrebno izvesti sukladno smjernicama, odnosno zahtjevima nadležnog konzervatorskog zavoda, te bi prije početka radova bilo potrebno zatražiti njihove uvjete.
Preporučamo sanacijskI sustav; ANTISOL, SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900, SILIKONKOLOR.
Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na webu.

M P / 6.11.2015. 8:15:35

Poštovani,
adaptiram stan i rušenjem pregradbenog zida postoji razlika u visini poda od 1.5 cm. Interesira me koje je najbolje rješenje za poravnavanje osim klasične glazure? Kako se postavljaju osb ploče na glazuru?

ODGOVOR

Izravnavanje poda u sloju debljine 15 mm možete izvesti samonivelirajućom masom TERANEKS UNILEVEL.
Za izvedbu „suhe“ glazure često se koriste OSB ploče debljine 19 mm koje se najčešće postavljaju u dva sloja sa izmaknutim spojevima ploča. Po potrebi izravnavanje podloge izvodi se prethodno različitim suhim nasipnim materijalom.

J J / 29.10.2015. 15:19:57

Poštovani,
Živim na trećem katu stambene zgrade s pet katova. Zgrada je građena 80ih godina, krov je potrebno sanirati te i fasadu.
U jednoj sobi se stvorila vertikalna pukotina duz cijeloga kuta zida te se malo i horizontalno širi. Soba je sklona gljivicama i vlazi. Koji je uzrok stvaranja pukotine? Kako da samostalno saniram pukotinu?
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Uzrok pukotine teško je prema opisanom utvrditi ali pretpostavka da se radi o statičkom problemu jer se pukotina širi.
Potrebno je utvrditi da li je pukotina kroz cijeli presjek zida ili samo površinska. Ako je površinska zapunite je silikonom, ako je kroz cijeli presjek potrebno je zapuniti masama koje ekspandiraju tj. povećavaju volumen da berem malo statički učvrste pukotinu. Pojava vlage i gljivica je zbog pojave hladnih mostova tj. nedovoljne toplinske zaštite objekta.