Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S U / 12.8.2015. 9:25:00

Poštovani,

kakvom bojam pofarbati vanjsku fasada napravljenu sa Hirofom ?
Fasada je stara 30 godina i dobro se drži, :-)

ODGOVOR

Hirofu prije bojanja oprati vodom pod pritiskom i osušiti nekoliko dana, prilikom pranja pritisak prilagoditi da se ne ošteti površina hirofe . Čistu hirofu premazati mineralnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja četkom. Impregnacija nije potrebna.

P . / 5.8.2015. 10:09:54

Poštovani, moli Vas za savjet. Oblažem podrumski zid sa crijepom kojeg režem u obliku cigle i ljepim. Čime bi ga premazao kad ga očistim da dobije lijepi sjajni izgled?
Lp

ODGOVOR

FIKASNIR je sredstvo namijenjeno za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.
FIKSANIR ne mijenja boju i nema sjaj.
Ukoliko želite mat sjaj, možete koristiti proizvod BETOSIL .

D N / 3.8.2015. 16:32:05

Postovani,
Na terasu smo stavili antracit plocice, kako imamo automatsko navodnjavanje trave, voda koja se prilikom prskanja zadrzi na plcicama u kombinaciji sa suncem ostavlja bijele fleke koje se ne mogu maknuti ni kada ih ocistimo sa vodom pod pritiskom niti kada ih rucno ocistimo sredstvom za ciscenje. Da li postoji nekakvo sredstvo da se plocice premazu pa da fleke ne ostanu ili neko sredstvo za ciscenje koje bi to uspjesno ocistilo.
Unaprijed hvala na odgovoru i srdacan pozdrav!

ODGOVOR

Ako se radi o našim betonskim pločama BRAČ možete upotrijebiti 3% solnu otopinu.
Betonske ploče dobro natopiti vodom premazati solnom otopinom, ostaviti da djeluje 5-10 minuta i dobor oprati vodom pod pritiskom. Tako tretirane betonske ploče nakon sušenja premazati sredstvom za hidrofobiranje betona BETOSIL.
Namjena je impregnacija i hidrofobiranje svih vrsta betona, betonskih ploča i opločnika, opeke, porobetona, vlaknocementnih ploča, te mineralnih žbuka i boja.
Smanjuje transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu, smanjuje mogućnost zaprljanja, olakšava održavanje i produljuje trajnost.

Ako se pak radi o keramičkim pločicama, upit trebate uputiti proizvođaču keramike.

a š / 31.7.2015. 18:47:06

Tavanski stan napravljen je od iver ploča,a spojevi obrađeni sa mrežicom i gletanjem.No međutim s godinama je to počelo pucati. Krečem u adaptaciju pa me zanima na koji način da to saniram i sa kojim proizvodima ? Unaprjed hvala

ODGOVOR

U svom proizvodnom i prodajnom programu ne koristimo ploče od iverice te je možda najbolje da sanaciju izvedete ugradnjom gips kartonskih ploča na ivericu.
Ploče ugradite ili dodatnom ugradnjom toplinske izolacije ili direktno ljepite na ploče od iverice.
Za ugradnju gips kartonskih ploča na ivericu predlažemo kontaktirati KNAUF.

G P / 30.7.2015. 12:02:18

U postupku sam adaptacije podrumskog stana u kome se živi već 30 godina. U dnevnoj sobi sam kao podnu izolaciju stavio mješavinu: 10 lopata pijeska granulacije 0-4 mm, 10 lopata suhe bukove piljevine, dvije lopate cementa i dvije lopate kreća. Tu recepturu sam dobio od jednog građevinskog tehničara koji se bavi izradom i adaptacijom stambenih građevina. To je dosta jeftina opcija. Nakon 8 dana ta se je glazura stvrdnila ali je ostala dosta mekana. Sada bi tu površinu izgletovao u debljini od 2-3mm, a za podlogu stavio fasadnu mrežicu. Molim vas das mi date naputak šta upotrijebiti od vaših proizvoda i koliko debeli sloj mogu navući povrh ovog mog uratka sa piljevinom.
Pretpostavljam da bi bio idealan jedan od ESTRIHA iz vaše proizvodnje. Napominjem da je prostorija 3,5m x 3,5 m. Hvala!!

ODGOVOR

Izvedena izolacija ima malu tlačnu čvrstoću, stoga niti s jednim materijalom iz našeg programa ne možete na postojeću površinu ugraditi niti cementu glazuru niti samonivelirajuću masu jer oni imaju puno veće čvrstoće u odnosu na izvedeno. Cementna glazura izvodi se u minimalnoj debljini 3 cm.

D H / 28.7.2015. 8:21:44

Poštovani,
kupio sam kantu Teraplasta s namjerom da jedan zid (cca 5m2) napravljen od betonskih blokova i betona završno obložim teraplastom. Zid je star godinu dana. Postoje neravnine oko 2-5 mm (kod spojeva betona i betonskih blokova). Čime bih trebao izravnati površinu zida da to bude podloga za Teraplast?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Betonski blok trebate ožbukati žbukom VC 50 u potrebnoj debljini i izravnati s betonskim zidom.
Po potrebi i betonski zid prevući minimalno sa žbukom VC 50, da se ujednači s betonskim blokom.
Nakon žbukanja i sušenja od minimalno 10-15 dana na podlogu nanijeti impregnaciju i TERAPLAST.

A B / 27.7.2015. 9:23:01

Postovani,
Na kuci imam krov,crijep,bez ikakve izolacije,ispod je gola ploca ispod koje stanujemo. Vlazi u kutevima kuce,zimi zna i strop od kisa se navlaziti,ljeti je uh. Molim Vas ukratko,jeftiniju varijantu,sto uraditi za barem izolirati plocu,i kuteve,cirka 80m2,za investiciju krova cini mi se preskupo,molim vas odgovor,hvala puno.
Pozdrav

ODGOVOR

Na armirano betonsku ploču ugradite toplinsku izolaciju ugradnjom ploča XPS minimalne debljine 4- 5 cm , a zatim na XPS ploče ugradite cementnu glazuru u debljini 6 cm.

R B / 26.7.2015. 14:59:20

Prosle godine poplavljena je kamena kuca u visini 45cm. Sa unutrasnjih zidova otucana je zbuka i nakon susenja ponovo ozbukana i gletovana. Ove godine na 1m visine od poda pojavile su se zute fleke velicine sake do pola kvadrata. Zracenjem neke fleke nestaju,ali se ponovo javljaju kad je vlazno,neke se i sire. Kako ovo sanirati?

ODGOVOR

Ako je objekt bio poplavljen prilikom sanacije bilo je potrebno maknuti i žbuku iznad vodene linije onoliko cm koliko je bilo poplavljeno, ukupno cca 90-100.
Voda koja je ušla u zid sada se nakon sanacije postepeno povlači tj.isušuje te se širi na više dijelove zida i dolazi do pojave flekova.
S vremenom flekovi će se isušiti samo je sada potrebno duže vrijeme.
Sanaciju treba izvesti da se dodatno makne vlažna žbuka i sanirati ili ostaviti da se suši postepeno.

M / 24.7.2015. 16:04:54

Poštovani,

zanima me mogu li se zidovi gletani Teranilom prebojati gašenim vapnom?

ODGOVOR

Ako su zidovi pregletani TERANIL-om primjerenija boja bi bila TERAPOL ili POLAKRIL, no ako želite, pregletani zid može obojati vapnenom bojom – gašenim vapnom.

Z B / 21.7.2015. 13:06:36

Poštovani!
Nakon skidanja tapeta u stanu građenom 70-tih godina napravili smo manja udubljenja špahtlom u originalnoj glet masi kojom su gletani betonski zidovi i stropovi (koja je čvrsta i dobro se drži). Namjeravamo samo popraviti ta oštećenja i manje neravnine uz prethodno struganje cijele površine brusnim papirom, da izbjegnemo gletanje cijele površine. Koji meterijal preporučujete za to. Probali smo Betonfiksom ali je za male debljine (0-1 mm) gletani sloj dosta slabe čvrstoće pa se bojimo da ga naneseni sloj boje ne bi odljepljivao sa podloge.
Hvala i pozdrav!

ODGOVOR

Za krpanje i gletanje oštećenih dijelova možete upotrijebiti gotovu disperzivnu glet masu TERANIL MAX.
Impregnacija prije nanošenja glet mase je UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.