Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ž Ž / 17.7.2015. 15:25:25

Vršim sanaciju dimnjaka koji je procurio od kondenzata dimnjaka.Dimnjak je zidan opekom.
Obio sam žbuku i očistio fuge između opeke.(cca 3-5cm)
Molim vas savjet čime ispuniti fuge i kakvu žbuku nanijeti na dimnjak da spriječim prodor kondenzata na površinu dimnjaka.

Unaprijed zahvaljujem.


ODGOVOR

Fuge između opeke treba pokrpati s mortom za zidanje M5 .
Dimnjak premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom.
Nakon hidroizolacije ožbukati žbukom VC50 u debljini 2 cm ili toplinskom žbukom TERATERMO 080.
Fino obraditi dimnjak s F-900 ako se radi o vanjskom prostoru ili pregletati TERANILOM EKSTRA ako se radi o unutarnjem prostoru.

a c / 16.7.2015. 10:58:47

Poštovani,
Prije 3 godine sam stavljao bijeli sep na vanjski dio kuce, a nakon par mjeseci na mjestima se pojavilo neko crnilo tj. Crnilo.
Ako bi mi mogli reci kako to ukloniti

ODGOVOR

Prema opisanom pretpostavka je da se radi o mikroorganizmima.
Površinu trerba oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama. Sušenje 2 dana.
Premazivanje biocidno- fungicidnim sredstvom TERACID u dva premaza. Sušenje minimalno 2-3 dana.
Bojanje fasadnom bojmo TERATON V u dva premaza u boji prema izboru iz naše ton karte.

K T / 11.7.2015. 23:04:32

Poštovani,

Sa kojim materijalom gletati zidove koji su obrađeni finom žbukom F900. (Teranil Extra ili Teratermoglet). Koja je razlika?
Slojevi žbukanja su (cementni špric 4, VC40, F900). Da li se fina žbuka F900 smije nanositi u više sloja. Npr. 2 sloja sa prethodnom impregnacijom nakon 1. sloja.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Zidove obrađene s F-900 može se gletati s TERANIL EKSTRA, podlogu treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije gletanja.
Fina žbuka F-900 ne može se nanositi u dva sloja niti se smije impregnirati.
TERATERMO GLET je cementno vapnena lagana masa za izravnavanje i armiranje toplinskih i laganih podložnih žbuka, i obradu porobetona.

Z K / 11.7.2015. 20:46:11

Dali postoji mogucnost navlacenja teraplasta iz kante na vec postojeci teraplast koji je stavit prije par dana ali je pretanko nanesen i ostalo je sareno .
Koji je postupak i kako je to moguce rijesiti i hvala na odgovoru i lijepi pozdrarav

ODGOVOR

TERAPLAST se može ponovno izvesti na na TERAPLAST , ako površina nije dobro izvedena.
Impregnacija nije potrebna već se na osušeni TERAPLAST direktno nanosi novi sloj TERAPLASTa.

D A / 8.7.2015. 19:20:17

Poštovani, imam pitanje vezano za sanaciju pukotine. Pri vrhu unutarnjeg zida imam pukotinu dužine 1,5m. Na dodir se osjeti kako je žbuka na tom dijelu puknuta, odnosno taj dio žbuke lako se skida do cigle. Da li da skidam žbuku do cigle po dužini pukotine, i ako da, što sve kasnije staviti na taj dio zida?

ODGOVOR

Prema opisanom potrebno je provjeriti u kavom stanju je ostali dio žbuke na zidu, tj ako je žbuka trusna i odvaja se potrebno ju je kompletno otuči do podloge, otprašiti zidove i ponovno ožbukati GV10 žbukom (gips vapnenom) ili VC 40 žbukom (vapneno cementnom).
Obavezno skinuti svu žbuku do podloge i ponovno ožbukati novom žbukom u maksimalnoj debljini do 2 cm.

R Z / 7.7.2015. 11:04:01

Poštovani trebamo savijet s kojim od vaših proizvoda popuniti fuge (diletacijske ) na industrijskom podu fuge su širine 30 mm nedavno rezane i dubine cc 100 mm.
Trebamo sredstvo koje ima kratki rok sušenja.
Dužina fuge je 60 metara te molimo izračun za potrebnu količinu.

ODGOVOR

Fuge možete zapuniti MORTOM ZA PODLIJEVANJE 0-8 mm, te vam je potrebno cca 400 kg. Cijena 7,42 kn/kg + pdv, vreće 25 kg. Proizvodi se isključivo po zahtjevu kupca. Rok isporuke od uplate i narudžbe 3-4 dana.
Mort za podlijevanje je razljevni mort visokih čvrstoća, vrijeme ugradnje je cca 30 minuta.

I S / 7.7.2015. 12:08:47

Poštovani, unutarnji zid u kući je popucao zbog radova s druge strane zida (otucali su do kamena). Zid je kamen-cigla, preko kojeg je gletovano i obojano jupolom prije više godina. Strop je od gipsanih ploča, pukotine su nastane na spojevima gipsanih ploča, te na spoju gipsanih ploča i oštećenog zida. Kako sanirati postojeće stanje? Čula sam za rabic mrežu, ali što sa spojevima gipsanih ploča?
Zahvaljujem

ODGOVOR

Spoj gips ploča i zida tj.žbuke potrebno je ispuniti trajno elastičnim kitom ili silikonom, a zatim možete na te spojeve poljepiti ukrasnu lajsnu od stiropora i obojati je. Spoj ploče i žbuke će uvijek raditi i sitne lasate pukotine će se vidjeti s vremenom, jer je nemoguće dva različita materijala izvesti bez spoja i moguće pojave pukotine, te je potrebno silikon ili trajno elastični kit popraviti nakon nekoliko godina.
Što se tiče pukotina na gips pločama morate se obratiti izvođaču radova jer se ne bavimo izvedbom radova te u svom programu nemamo gipsane ploče.
U spojeve gips ploča bilo je potrebno prilikom gletanja utisnuti tzv. bandažnu traku za gips ploče. Sada sanaciju možete izvesti da se spojevi ponovno pregletaju s ugradnjom bandažne trake.

v s / 3.7.2015. 14:03:41

Poštovani,
Susjed je nazidao nusprostorije uz moju ogradu (to postaje nova ograda). Zid nije ožbukan i zidan je blokom (opeka). Kako najjednostavnije urediti zid, da nije preskupo a da je dekorativan (nije bitna toplinska izolacija).
Pozdrav, Vlado

ODGOVOR

Zid ožbukati žbukom VC 50 a zatim ožbukani zid možete obojati fasadnom bojom TERATON V ili ugraditi akrilatnu dekorativnu žbuku TERAKRIL Z u boji prema izboru iz naše ton karte.

D B / 30.6.2015. 16:22:32

Dobar dan.Da li se smije ljepiti stiropor i navlačiti mrezica na isti sa flexibilnim ljepilom za vanjske radove.Dimenzije zida sirina 8m visina 3 m?Hvala

ODGOVOR

Namjena proizvoda, uključujući i fleksibilna ljepila za keramičarske radove, definirana je karakteristikama materijala i opisana u tehničkoj uputi kao i na pakiranju svakog proizvoda.
Fleksibilna ljepila za keramiku namijenjena su za lijepljenje karamike i kamena, a ne za izvedbu ETICS sustava.

Za izvedbu povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju, odnosno za lijepljenje i armiranje toplinsko izolacijskih ploča namijenjeni su ispitani i certificirani polimer-cementni mortovi.
Preporučamo lijepljenje ploča ekspandiranog polistirena izvesti LJEPILOM ZA EPS, a za izvedbu armirajućeg sloja primijeniti SAMOTERM F.

N K / 28.6.2015. 10:01:00

Poštovani,
uređivali smo staru kamenu kuću na Krku.Staru žbuku iznutra smo okucali te kamen koji je ostao gol samo isfugirali.Sada bi smo htjeli prefarbati te unutarnje zidove u bijelo.Kako to učiniti a da za neko vrijeme kamen ne probije,da ne počne izbijati kroz bijelu boju?Da li nekom impregnacijom prije bijeljanja...?
Hvala i lijepi pozdrav!

ODGOVOR

Ne preporučamo nanošenje boje direktno na kamen. Kako bi postigli željeni dekorativni efekt predlažemo kamene zidove obraditi VAPENENOM ŽBUKOM 2 tehnikom nanošenja „pod žlicu“ kojom će se pratiti postojeće neravnine podloge. Po potrebi svježe nanesenu žbuku dodatno oblikovati zidarskom četkom. Tako pripremljene površine obraditi VAPENENOM BOJOM U.