Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

l l / 28.5.2015. 10:16:16

prije 7-8 godina napravio sam strojnu termo žbuku debljine 5 cm sa silikatnom žbukom. Zanima me mogu li sada na nju postaviti vanjsku jedinicu klime.

ODGOVOR

Ugradnjom klima uređaja se ne bavimo pa ne znamo kakve površine za postavu klima uređaja treba zadovoljiti.
Prema tlačnoj čvrstoći toplinska žbuka ne bi zadovoljila jer je njena težina 3- 5 puta manja u odnosu na produžnu žbuku ili beton. Potrebno je prilikom ugradnje nosače koji drže vanjsku jedinicu pričvrstiti u podlogu zida a ne u toplinsku žbuku.

j s / 27.5.2015. 11:49:37

Poštovani,zanima me dali postoji neki premaz da se vanjske pločice malo zaglade da ne budu hrapave? Jer u stanu koji sam kupio,postavljene su vanjske pločice u dnevni boravak,pa ih je teško održavati.
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Na površinu postojećih pločica možete ugraditi samonivelirajuću masu TERANEKS. Površinu impregnirat neposredno prije i razliti TERANEKS. Ali vam preporučamo da TERANEKS ne bude završna obrada poda u dnevnom boravku. Ako želite tipa gotov industrijski pod, onda upotrijebite epoksidni ili poliuretanski proizvod.

J K / 26.5.2015. 15:59:10

Pozdrav,zanima me dali se siporex može gletati i čime,kako?hvala

ODGOVOR

U pretraživaču na našim web stanicama (gore desno – PRETRAŽIVANJE) unesite tekst koji tražite npr.: siporeks glet i vidjet ćete puno pitanja i odgovora vezanih uz taj traženi tekst ili pojam.

M M / 25.5.2015. 18:49:29

Poštovani,
Imam sazidanu garažu od betonskih blokova,te sam ju mislio pogletati izvana i iznutra,i ofarbati.

Čime bi se to moglo pogleteti ivana i iznutra.
Dali stavljati mrežicu?
Čime ofarbati izvana ili nešto navuči izvana,a da nije preskupo.

Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Betonske blokove ne možete pregletati glet masom, već je potrebno zidove s vanjski i unutarnje strane ožbukati žbukom VC 50 u minimalnoj debljini od 1 cm. Žbuku VC 50 nije potrebno dodatno fino zaribavati ili gletati, te se s vanjske i unutarnje strane može samo obojati fasadnom i unutarnjom disperzivnom bojom. Ukoliko se želi fina obrada, s vanjske i unutarnje možete pregletati FINOM ŽBUKOM EKSTRA u debljini cca 3 mm i obojati.

r b / 25.5.2015. 9:16:14

Poštovani,
na stare betonske vanjske zidove stubišta kuće u blizini mora postavio bih silikonsku žbuku. Trebam li kao podlogu postavljati ljepilo i mrežicu ili je dovolno da podlogu dobro operem, posušim i nanesem temeljni grunt (impregnaciju) i silikonsku žbuku?
Jeli potrebno na silikonsku žbuku još stavljati neki zaštitni sloj nečega za dodatnu zaštitu?
Poslao bih Vam i fotke tih zidova ali ne znam na koju sadresu.

ODGOVOR

Betonske zidove pregletajte REPARATRUNMI MORT-om F u debljini 2-3 mm te nije potrebno utiskivati staklenu mrežicu u sloju morta. Prije gletanja površinu je potrebno dobro oprati i očistiti i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja. Sušiti površinu prije nanašanja silikonske žbuke minimalno 7 dana. Prije nanašanja silikonske žbuke suhu podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND-om dan ranije. Silikonsku žbuku nije potrebno dodatno premazivati.

T B / 24.5.2015. 17:54:50

Poštovani
Imam staru kamenu kuću,iznutra je cementirano;u prizemlju,koje je polukopano,zid vlaži i trusi se.Znam da je to veći problem i da moramo izvana srediti,ali kako da do tad saniram ovaj zid?Iz ostalih pitanja i odgovara,pretpostavljam da bi trebao namazati hidroprotekt duoelastik-om,pa onda ožbukati Sanisil-H žbukom.Da li da vanjske ili unutarnje strane premažem Antisolom(piše samo na kamen i opeku),jer mi izgleda kao da se i isoljava? Unaprijed hvala i lijep pozdrav.

ODGOVOR

Problem kapilarne vlage kamenih ili zidova od opeke najbolje je pokušati riješiti s vanjske strane, a unutrašnjost zidova premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini. Sve slojeve postojeće žbuke potrebno je skinuti do podloge – zida kamen ili opeka. Ako su zidovi od opeke i kamena zasićeni solju prije premazivanja hidroizolacijskim premazom zidovi se mogu premazati ANTISOL-om.

p m / 24.5.2015. 17:16:56

postovani zanima me cime je najbilje sanirati sitne pukotine na dimnjaku koje su nastale zbog visoke temperature. inace se grijemo se na kamin jotulov, a dimnjak je zidan sitnom ciglom. poz

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi koliko se pukotine prostiru u površinu žbuke i ako su lasaste i površinske treba postrugati postojeće slojeve boje i gleta i površinu ponovno pregletati glet masom TERANIL i utisnuti staklenu mrežicu za unutarnje radove u sloj gleta.
Ako su pukotine kroz cijeli presjek žbuke potrebno je pukotine otvoriti i provjeriti čvrstoću žbuke te sanirati žbuku ili pukotine tei cijelu površinu pregletati glet masom TERANIL i utisnuti staklenu mrežicu za unutarnje radove u sloj gleta.

j p / 23.5.2015. 21:29:17

poštovani,imam teraplast sa vanjske strane stepenica koji je od kiše na mjestima pocrnio ,kako da riješim ovaj problem,da li ima neko sredstvo za čiščenje teraplasta

ODGOVOR

Teraplast oprati vodom pod pritiskom, te se prilikom pranja mogu koristit blagi deterdženti za kućnu upotrebu, te nakon čišćenja površinu dobro isprati vodom

G P / 21.5.2015. 17:21:10

Poštovani,
želim 11m2 ytong zida (10x50x625) obložiti građevinskim ljepilom s mrežicom, a nakon toga gletovati i obojati. To iz razloga što će na tom zidu biti viseći elementi većih dimenzija. Molim vas za savijet i koje materijale da koristim. Gdje u Splitu mogu kupiti preporućeni materijal.
S poštovanjem i unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Ytong zidove možete obraditi tankoslojnom žbukom za porobetone koju možete nositi u debljini 1-10 mm.
Armiranje staklenom mrežicom nije potrebno.
Instalaterske otvore kao i nestabilne podloge obavezno rabicirati staklenom mrežicom Samoborka SM 10 R.
Prije početka radova postaviti pocinčane kutne profile GIPSOFIKS-om.
Porobeton impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim vodom u omjeru 1:1 neposredno, 4-6 sati prije nanošenja TANKOSLOJNE ŽBUKE ZA POROBETONE.
Završna obrada: - unutarnje boje SPRINT, TERAPOL, TERAPOL FRESH, POLAKRIL.

ž v / 20.5.2015. 19:44:09

poštovani, koju vrstu boje bi mi preporučili za premaz zidova terena za squash ( otpornu na udarce) unaprijed hvala

ODGOVOR

Ako boja zidova treba biti otporna na udarce preporučamo vam boju za beton AKROTON PLUS ili epoksidnim premazom TERAPOKS.