Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 22.4.2015. 16:03:45

Postovani,

Kupili smo stan u neboderu, te su unutarnji zidovi napravljeni od knauf ploca i siporexa, te su spojevi popucali, a takodjer, su i u samim zidovima se pojavile sitne pukotine. Htio bih gletovati zidove i staviti armiranu staklenu mrezicu kako bih sprijecio ponovni nastanak pukotina u zidovima. Obzirom kako je strop betonski, a zidovi od knauf ploca i siporexa, koji je najbolji nacin za postavljanje staklene mrezice, te koja mrezica bi bila i najprikladnija?

Srdacan pozdrav,

Davor

ODGOVOR

Gletanje vaših površina je potrebno izvesti disperzivnom gotovom masom za gletanje TERANIL MAX u debljini 3-4 mm, a u prvi sloju glet mase utisnite staklenu mrežicu oznake 70 IN.
Mrežicu koju je potrebno koristiti je mrežica za unutarnje radove, nikako za fasaderske radove.

a / 22.4.2015. 10:18:14

Molim vas kakva je razlika između SEP-a i edelpuca za unutrašnje zidove i što je bolje.

ODGOVOR

SEP ili EDELPUTZ je mineralna žbuka zaribane ili ribane tekstura, a ovisno tko ju prodaje različit je naziv no namjena joj je ista.
Samoborka d.d. ima zaštićeno ime za mineralnu žbuku SEP (po kojoj je poznata više od 50 godina), dok ostali strani proizvođaču koriste naziv edelputz.
Žbuka se može koristiti za unutarnje i vanjske radove.
Za unutarnje radove odabir mineralne žbuke je dobar i kvalitetan bilo da se žbuka zove SEP ili Edelputz.

g p / 21.4.2015. 13:36:14

poštovani,
6m2 ytong blokova sam ožbukao (postavljena rabit mrežica) žbukom WC50 debljine 1.5cm. molim vas da mi kažete nakon koliko vremena sušenja mogu nanjeti fasadnu boju.
hvala,

ODGOVOR

Vrijeme sušenja žbuke ovisi o vremenu i može biti do cca 21 dan.
Ytong blokove tj.žbuku možete obojati već nakon 15 dana ako je vrijeme suho, toplo i bez kiše.
Prije bojanja poželjno bi bilo da VC 50 (vapneno cementa žbuka, a ne WC 50) obradite FINOM ŽBUKOM F-900.

P P / 20.4.2015. 2:08:18

pozdrav.
Gleta sam rupe na zidu koje su bile dok na nekim djelovima di te rupe nisu bile ima piture i onda sam i glet lagano skupa s tim drugim djelovima pobrusio da bude sve glatko i kako namjeravam jedan zid obojat u zelenkastu nijansu zanima me dali bi na taj zid di je gletano treba proč impregmenacijom da mi nijanse ne bi bilo ili je nepotrebno.. hvala :)

ODGOVOR

Vaš upit nam je vrlo nerazumljiv, te vam predlažemo da nakon sušenja glet mase, da podlogu zbog ujednačenja svakako impregnirate UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1 , neposredno prije bojanja.

Z B / 19.4.2015. 8:49:22

Trebao bi na stare pločice koje su dosta neravno postavljene zalijepiti nove. Prije postavljanja novih trebao bi izravnati površinu. Estrih ne dolazi u obzir jer zbog specifičnosti radova ne mogu ići u visinu 3 cm koliko je minimalno potrebno za estrih. Mogu li na stare pločice staviti Teraneks unilevel u sloju od 5mm i moram li prije Teraneksa stare pločice premazati Univerzalkoncentrat grundom?

ODGOVOR

Površinu je potrebno impergnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije ugradnje TERANEKS-a (ali samo ako se radi o unutarnjem prostoru) i zatim ugraditi TERANEKS u potrebnoj debljini.
Ponovno ljepljenje keramike izvesti sa TERATEKT-om F.

B / 16.4.2015. 14:37:35

Poštovani, zanima me kolika je tolerancija ravnine na letvi od 2,5 m (ili nekoj drugoj ako nemate podatak za tu duljinu) za izvedenu unutrašnju žbuku GV 10?

ODGOVOR

Tolerancije na području visokogradnje definirane su važećom normom HRN DIN 18202.
Dopuštena odstupanja ravnosti gotovih površina zidova i pogleda definirana su :
Razmak mjernih točaka dopuštene vrijednosti
0,1m 3 mm
1 m 0,5 mm
4 m 10 mm
10 m 20 mm

Dopuštena odstupanja pravokutnosti:
Razmak mjernih točaka dopuštene vrijednosti za vertikalne, horizontalne i nagnute površine
>0,5<1 m 6 mm
>1<3 m 8 mm
>3<6 12 mm

Zbog specifičnosti površina mogu se zahtijevati i strože vrijednosti od normiranih ali se one moraju prethodno regulirati ugovorom i u pravilu rezultiraju višom cijenom izrade.

S - / 14.4.2015. 10:05:30

Pozdrav,
zanima me može li se sep špricati fasaderskim ježom ili se mora nanositi metalnim gleterom?
hvala unaprijed na odgovoru,
siniša

ODGOVOR

Fasaderskim ježom može se nanositi isključivo HIROFA. Završna mineralna žbuka SEP nanosi se isključivo metalnim gleterom u debljini zrna i završno obrađuje plastičnom gladilicom ili „izvlači“ gladilicom od stiropora.

V M / 14.4.2015. 9:23:06

Poštovani, radim balkonsku ogradu od Ytong blokova visine 100 cm. Na Vašim stranicama pronašao sam informaciju da se Ytong može pregletati TERATERMO GLET-om uz rabiciranje mrežicom. Interesira me čime impregnirati Ytong prije gletanja (UKG + voda ?). U tehničkom listu vidim da se nanosi sloj 3+2 mm. Nemam osjećaj koliko je teško postići minimalnu traženu debljinu pa me zanima može li biti problema ako koji od slojeva bude nijansu tanji? Također me interesira koja završna dekorativna žbuka je najbolji izbor s obzirom na vodoodbojnost i neprijanjanje nečistoća na površinu s obzirom na to da će vjetar povremeno na zid nabacivati kišu - akrilna, silikonska, silikatna . . ? Ukoliko ne uspijem izvesti serklaž unutar Ytong bloka, koji je najkraći period unutar kojega se može početi nanostit Teratermo Glet na beton? Koja impregnacija tada ide na beton? Hvala.

ODGOVOR

Površine od YTONG-a prije obrade treba impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, neposredno prije nanošenja TERATERMO GLETA.
TERATERMO GLET nanijeti u sloju debljine 2-3 mm i svježi sloj punoplošno utisnuti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 sa preklopima od min 10 cm na svim spojevima.
Drugi sloj TERATERMO GLETA nanijeti u debljini do 2 mm. Beton prije daljnje obrade u pravilu mora biti star minimalno mjesec dana.
Prije nanošenja TERATERMO GLETA potrebno je isti obraditi KONTAKT GRUNDOM.
Preporučamo balkonsku ogradu završno obraditi visokovodoodbojnim završnim žbukama kao TERAKRIL ili SILIKONSKA ŽBUKA.

s h / 13.4.2015. 10:26:26

Postovani,zanima me sto bi mi preporucili za stavljanje glazure u debljini 2 cm prije keramickih plocica, imam 7 m2 te koja bi bila cijena te glazure?

ODGOVOR

Za izvedbu glazure preko postojeće keramičke obloge predlažemo CEMENTNI ESTRIH 20 koji je potrebno izvesti u minimalnoj debljini od 3 cm.
Za površinu od cca 7 m2, i debljinu od 3 cm potrebno je 450 kg CEMENTNOG ESTRIHA 20, cijena : 377,65 kn.

D L / 9.4.2015. 21:33:29

Postovani,
imam vanjsko betonsko stepeniste,nemam namjeru oblagati gaziste ker.plocicama a isto je izlozeno kisi,pa trazim vas savjet ,hocu stepeniste koje se lako odrzava a da nije puno klizavo kakav mi premaz savjetujete da kupim cuo sam da imate te premaze i u boji pa molim vas savjet,hvala pozz

ODGOVOR

Naša ponuda završno dekorativnih žbuka nije primjenjiva za završnu obradu horizontalnih površina.
Preporučamo betonske stepenice obraditi REPARATURNIM MORTOM G, te obojati AKROTONOM - bojom za beton.