Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d / 29.6.2015. 19:54:46

Poštovani
Adaptiramo hodnik. Jedan dio, i to veći, zida, je davno ofarban uljanom bojom. Boja se jako drži, ne ljušti se i ne bubri. Imate li kakvu impregnaciju, tj premaz, koja bi omogućila gletovanje i takvog zida. Skidanje boje, naime, uzrokuje velika oštećenja zida.
Hvala, uz srdačan pozdrav

ODGOVOR

Za trajnu i funkcionalnu obradu predmetnog zida preporučamo mehaničko odstranjivanje uljane boje brušenjem. Sve ostale alternative uključuju primjenu nisko paropropusnih materijala tipa polimer-cementnih ili disperzijskih mortova i sl. što će dodatno „zatvoriti“ zid.

A J / 28.6.2015. 23:41:33

Poštovanje, obojala sam zidove u sivo i sada mi je u čoškovima tj.svuda di sam išla četkicom ostalo onako flekavo pa me zanima kako bi to mogla popravit? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Preporučamo nanošenje novog naliča boje, uz korištenje malog valjka za obradu rubnih dijelova.
Razlozi neujednačenosti površina mogu biti različiti –sama tehnike ili alata nanošenja ali i preveliko razrjeđenje boje. U iznimnim slučajevima uzrok neujednačnosti može biti i sama loša pokrivnost boje.

D Š / 28.6.2015. 22:15:45

Poštovani,
renoviram kupaonicu i imam veliki problem vlaže zidove tj,puštala je voda i sad je problem sa žbukanjem.Majstoru se teško suši žbuka i sve mu se vuče dolje.Što napraviti i kakvu žbuku kupiti?Ja sam kupila Vašu žbuku VC50 sa kojom smo radili sve prijašnje zidarske radove ali sad je problem.

Lijep pozdrav,

Danica

ODGOVOR

Ukoliko su zidovi natopljeni vodom preporučamo prije žbukanja koristiti uređaj za isušivanje koji će dijelom „izvući“ vlagu i omogućiti daljnje radove. Dodatni problem može predstavljati potreba za većom debljinom žbuke, u kom slučaju preporučamo nanošenje žbuke u više slojeva.

P M / 27.6.2015. 16:10:49

poštovani:
zanima me koliko su kompatibilni sustav SANISIL i TERANIL. U njihovim tehničkim listovima se nigdje ne spominje, a u vašim pitanjima i odgovorima ponegdje navodite da se Sanisil H može gletati Teranilom. Jeli Teranil isto paropropusan ili on time brtvi žbuku pa je onda uzaludno žbukanje sanisilom.
Zanima me sve jer jednu prostoriju gletam, znači svi zidovi i stropovi se gletaju, ali jedan od zidova, koji je saniran od vlage ima sanisil H. Smijem li ga gletat?
Ako smije Teranil zanima me smije li izravno na Sanisil H ili ipak treba prethodno finirati sa F900?
Ako je hidroizolacija zasuta kvarcnim pijeskom jeli ipak treba nanositi špric ili može sanisil H izravno na kvarc?
Kod struganja stare potpuhale boje sa zidova, na mjestima se čak i žbuka odgulila. Ostatk je čvrst i zdrav. Ne bih sve skidao nego samo pokrpao rupe. Jeli TOP WHITE najbolja žbuka za to ili preporučate nešto drugo?
Strah me jer mjestimično ima i više od 1 cm debljine. Osim toga ne znam kako će se ponašati na spoju sa starom žbukom. Treba li mrežica ili nešto slično? Završno bi se sve gletalo Teranilom.

Hvala

ODGOVOR

Za sanaciju zidova sa kapilarnom vlagom primjenjuje se sustav visokoparopropusnih materijala (SANISIL ŠPRIC, SANISIL H), te uobičajeno završno obrađuje FINOM ŽBUKOM F 900. Ne preporuča se gletanje takovih podloga. Predlažemo sve zidove završno obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 kako bi dobili ujednačenu teksturu svih površina.
Sve podloge (uključujući i hidroizolaciju obrađenu kvarcnim pijeskom) potrebno je prije nanošenja SANISIL H žbuke obraditi SANISIL ŠPRICOM. Pretpostavljamo da je hidroizolacijom izveden samo holker.
VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE moguće je u jednom „koraku“ izvesti krpanja oštećenja podloge u debljini do 1 cm i fino zaglađivanje. Kod armiranja staklenom mrežicom PRIMAFAS 160, VAPNENA ŽBUKA TOP WHITE nanosi se u dva sloja. Nije potrebno naknadno gletanje površina TERANILOM.
Napominjemo da je prije sanacije potrebno otkloniti uzroke opisanih oštećenja, koji također upućuje na djelovanje kapilarne vlage, pa treba razmisliti o primjeni SANISIL sustava i na tim površinama.

M P / 24.6.2015. 21:46:28

Betonirali smo u dvorištu zid visine 50 cm za ogradu. Vrhunski majstor je na nekim mjestima napravio viši zid za par cm. Nakon toga je te povišene dijelove brusio i sada imamo skijašku stazu. Molim savjet s čime bi bilo najefikasnije i po mogućnosti da nije skupo izravnati taj gornji dio koji je širok 20 cm.

ODGOVOR

Izravnavanje betonske podloge možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G u debljini do 1 cm. U slučaju potrebnih većih debljina preporučamo nanošenja u dva sloja.

D M / 24.6.2015. 12:00:26

Pozdrav,

Pregradni zid od siporeksa debljine 8 cm. je spojen sa jednim zidom od siporeksa i sa plafonom od betona.
Siporex je na više mjesta popucao vertikalno i koso.Na tom zidu su instalacije od struje i vode pošto je na tom mjestu kuhinja.
Mislio sam na taj popucani zid zalijepiti mrežicu i nazidati još jedan zid od Ytonga 5 cm koji bi bio naslonjen tj. zalijepljeni na stari zid.Novi zid bi pregletao bez mrežice.Da li bi se to moglo tako sanirati ili imate bolje riješenje.
Molim Vas napišite mi koje mi treba ljepilo, mrežica, glet masa ...

Hvala

ODGOVOR

Pregradni zidovi od porobetona ne smiju biti „ukliješteni“ , te je nepravilna izvedba zida i uzrok njegovog pucanja. Pregradne zidove od Ytong zidnih ploča potrebno je vertikalno dilatirati s bočnim nosivim zidovima u širini fuge od 1cm, te sa stropnom konstrukcijom u širini fuge od 2cm, istu zapuniti poliuretanskom pjenom (PUR pjenom) čiji se višak nakon stvrdnjavanja odstrani prikladnim oštrim predmetom.
Armiranjem u sloju polimer-cementnog morta ne će biti moguće u potpunosti riješiti problem, i pukotine će se ponovo pojaviti.
Preporučamo na spojevima zida sa sudarnim zidom i stropnom pločom izvesti dilataciju urezivanjem i zapunjavanjem PUR pjenom. Tek nakon ove sanacije preporučamo zid obraditi VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE, uz obvezno armiranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.

I K / 22.6.2015. 14:31:50

Poštovani,

molim savjet kako očistiti rustikalne, šupljikave gres pločice od fleksibilne mase za fugiranje Terafil F (boja antracit siva), čija me je konzistencija iznenadila prilikom miješanja s vodom?

Isto pitanje vrijedi i za aluminijske lajsne za stepenice?

Visokotlačnim peračem nismo bili uspješni, a žičanom četkom nisam se usudio probati zbog opasnosti od skidanja cakline (ukoliko postoji na gres pločicama?).

Postoji li dakle način da se šupljine na pločicama očiste, a da ne dođe do oštećenja pločica?

...

Možete li preporučiti i određeni ton mase za fugiranje koja bi bila optimalna za ove pločice, kojom bismo mogli prefugirati postojeće fuge? Da li uzeti opet fleksibilnu verziju ili ne?

Hvala,
Ivan Kleković

ODGOVOR

Prije odluke o fugiranju šupljikave pločice potrebno je bilo izvesti probno fugiranje zbog provjere čišćenja.
Eventualno za čišćenje možete upotrijebiti celuluoznu spužvu ili grubo strukturiranu scotch brite spužvu.
Ukoliko nije moguće očistiti keramiku kao sredstvo za čišćenje možete upotrijebiti proizvod specijalno kiselinsko sredstvo za čišćenje - Keranet, tvrtke Mapei. U odabir boje za fugiranje ne ulazimo jer je to potpuno izbor kupca.

T B / 19.6.2015. 3:23:35

Poštovani
Htio bi obojati unatarnje zidove s vapnenom bojom.Da li je to moguće ako su zidovi sad obojani običnom,klasičnom bojom.Da li nekako posebno trebam pripremiti podlogu?
Hvala i srdačan pozdrav

ODGOVOR

Prije svakog novog nalića boje potrebno je ostrugati ili što više nahrapaviti postojeću boju da bi drugi tip boje mogao doći na postojeću boju.
Nakon skidanja boje podlogu prebojati vapnenom bojom. Sve podloge moraju biti čiste (bez masnih mrlja i druge prljavštine), čvrste, nosive, suhe, i otprašene.
Kao temeljni premaz upotrijebiti VAPNENU BOJU U razrijeđenu sa 30% vode. VAPNENU BOJU U prije upotrebe dobro promiješati u originalnoj ambalaži. Za postizanje primjenskog viskoziteta po potrebi razrijediti sa max 10%. čiste vode. VAPNENU BOJU U nanositi u dva nalića četkom ili valjkom. Prvi nalić nanositi na prethodno osušen temeljni premaz. Drugi nalić nanositi na osušeni prvi nakon 24 sata.

p r / 18.6.2015. 15:48:37

imam fasadu od sepa bijele boje i htio bih je obnoviti iso sa bjelom bojom koju boju preporučate za to unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Mineralnu žbuku možete obojati bilo kojim tipom fasadne boje. Preporuka je da ju obojite fasadnom bojom MINERALKOLR u dva sloja.
Imprenacija nije potrebna.
Površinu dobro očistiti i oprati po potrebi zaraženu površinu mikroorganizmima prije bojanja tretirati fungicidno biocidnim sredstvom TERACID.

J K / 12.6.2015. 19:43:17

Koliko maximalno sep moze stajati u skladistu? Da li gubi svojstva ako se odmah ne upotrijebi naravno čuvao se u suhome bez prisutnosti vlage i nema u sebi grudice.? Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Mineralna žbuka:
- SKLADIŠTENJE: u suhoj prostoriji na paleti
- ROK UPOTREBE: u neotvorenoj ambalaži 12 mjeseci.