Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

s / 25.2.2015. 14:42:51

poštovani, stepenice u kući su brušeni kulir. postoji li mogućnost bojanja istog , i sa kojim proizvodom ? HVALA

ODGOVOR

Ako je kulir brušeni do visokog sjaja boja neće imati nikakvu prionjivost pa vam nismo u mogućnosti predložiti našu boju za sanaciju.

T P / 23.2.2015. 12:53:23

Imam zatvorenu terasu. Ispod terase je otvoreni prostor. Na pod terase bih postavio laminat. Zanima me kako da najlakše izvedem toplinsku izolaciju poda.

Drugo pitanje: Prostorija je ozidana blok opekom 29x19x19cm. Plohe su jako ravne. Htio bih zidove ožbukati nekim jednoslojnim postupkom da žbuka bude tanka i da se odmah izgleta. Molim vas odgovor na ova pitanja.

Puno Pozdrava

ODGOVOR

Toplinska izolacija poda - ugradite toplinsko izolacijsku ploče željene debljine (XPS ) na ploče položiti građevinsku foliju i ugraditi cementnu glazuru u debljini istoj ili za 1 cm debljoj od toplinske ploče.
Žbukanje možete obaviti s GV 10 ili GV 10 G žbukom.

M B / 20.2.2015. 10:53:33

Poštovanje, trebam Vašu pomoć. Imam veliki balkon koji je uvijek osunčan, nemam pločice na njemu i neće tako skoro ni biti. Zanima me dali postoji nešto s čim bi premazala da se ne trusi i prašina ne unosi u kući, Hvala puno na odgovoru-

ODGOVOR

Postojeće slojeve koji se ljušte treba ostrugati i sve slabo držeće dijelove maknuti.
Površinu zatim oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana.
Podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om, razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1, neposredno prije gleatnja REPARATURNIM MORT-om F u debljini 3-4 mm.

M V / 19.2.2015. 20:22:00

Poštovani,
Imam terasu na kojoj je vodonepropusna folija zatim 15 cm stiropora i parket za van (tzv. obrnuti krov). Željeli bi smo izbaciti taj parket i na stiropor ugraditi glazuru koja može biti max. 4,0 cm. te na glazuru pločice. Molim Vas koji materijal mi preporučate za izradu takve glazure. Unaprijed se zahvaljujem b

ODGOVOR

Upotrijebite CEMENTNI ESTRIH 20.

I / 18.2.2015. 16:11:47

Može li se na ravan betonski zid, obojan Jupolom navući sloj fine žbuke ili prvo treba boju skinuti?

ODGOVOR

Fina žbuka F -900 je cementno vapnena fina žbuka za fino zaribavanje podložnih žbuka, za vanjske i unutarnje radove.

Primjenjuje se na podlogama :
- vapneno cementne podložne žbuke VC 60, VC 50, UNIVA 30
- lagane žbuke VC 20 L
- toplinske žbuke TERMO ŽBUKA, TERATERMO 100 STANDARD, TERATERMO 100 ESKTRA
- sanacijske žbuke SANISIL H.

Ne primjenjuje se na betonskim površinama.

T Š / 10.2.2015. 20:48:26

U skorije vrijeme planiram mjenjati podne pločice u hodniku i kuhinji, pošto je ispod negrijani prostor i kada je hladnije osjeti se gubitak topline kroz podove, razmišljao sam kako isvesti podlogu za keremiku. Trenutno je ispod keramike nekih 5-6cm estriha (glazure), pošto estrih zahtjeva neku minimalnu debljinu od 4cm ostaje mi samo 2cm za izolaciju, pa razmišljam da li mogu staviti nekih 5cm stiropora ili stirodura(što je od toga bolje) i direktno na to nekih 5mm nivelir mase. Znam da se nivelir inače izljeva na estrih ali me zanima je ti to moguće i na način koji sam ja zamislio.
Mjenjanje visine ne dolazi u obzir jer parket u ostalim prostorima diktira visinu i ne bih želio raditi prijelaze, termo estrih postoji ali ga nisam nikad koristio, W/mk termo estriha u odnosu na stiropor ili kam . vunu.

ODGOVOR

Ako imate visinu 5-6 cm možete ugraditi toplinsku izolaciju elastificiranog ili ekstrudiranog polistirena u debljini 2 cm i ugradite cementnu glazuru u debljini 3-4 cm.
Na XPS ne možete ugraditi samonivelirajuću masu.
Ako planirate koristiti TERATERMO ESTRIH koristite ga kao vezani estrih dirketno na ab ploču bez dodatne toplinske izolacije.
Toplinska provodljivost TERATERMO ESTRIHa je HRN EN 1745 0,26 W/mk.
Čvrstoća na savijanje HRN EN 13892-2 F2 (≥ 2 N/mm2)
Tlačna čvrstoća HRN EN 13892-2 C5 (≥ 5 N/mm2).

s / 10.2.2015. 20:31:26

kojim materijalom se moze pregletati klasicna gruba zbuka a na to da se moze raditi fina zbuka

ODGOVOR

Grubu žbuku možete prefilcati s FINOM ŽBUKOM F -900 ili sa žbukom VC 40. Nakon filcanja žbuku možete pregletati TERANILOM u dva sloja uz impregnaciju neposredno prije gletanja.
Nakon sušenja slijedi bojanje disperzivnim bojama.

B D / 5.2.2015. 17:18:54

Na SEP fasadi imam vašu boju br. 723, Y=62, staru 10 g. Trebam novi premaz bojom, ali na vašoj ton-karti nema tih brojeva. Koji je broj boje danas odgovarajući? Čime zatvoriti pukotine prije nanosa boje?

ODGOVOR

Nova i redizajnirana ton karta izašla je 2007 god. te ima i drugačije oznake u odnosu na ton karte važeće do tada.
Sada boja koja najsličnije odgovara starom tonu 723 je broj 3104, te je pod tim brojem možete i naručiti.


P B / 4.2.2015. 13:49:26

Poštovani
Počeli su mi Fuge između pločice na terasi propuštati vodu, dali postiji nešto ćime se mogu tretirati fuge jer nebih mjenjao pločice i nisam u mogučnosti staviti nove

ODGOVOR

Postojeće fuge očistite tj. otvorite bez skidanja pločica i ponovno pofugirajte novim slojem mase za fugiranje, preporučeno s fleksibilnom masom TERAFIL F ili brže vezajućom TERAFIL FLEKS.

B S / 2.2.2015. 22:47:09

Poštovani,U vrtu imam staru betoniranu taracu koja je djelomično ispucala i nema pravilni nagib pa voda ostaje u lokvama.Želio bih cementnu glazuru i pravi nagib za odvod vode i da služi za postavljanje pločica možda dogodine.Molim za savjet što i kako napraviti.Volio bih da bude što tanje jer će jednog dana pločice dosta povisiti razinu.
Unaprijed zahvaljujem Branko

ODGOVOR

Na postojeću ploče ugradite cementnu glazuru u minimalnoj debljini od 3 cm. Pad morate prilagoditi od najviše točke prema najnižoj i ostaviti dovoljno prostora za ugradnju keramike do cca 1,5 cm.
Umjesto glazure površinu možete pregletati REPARATURNIM MORT-om G u debljini do 2 cm i također prilagoditi pad.