Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T V / 29.12.2016. 18:33:30

Poštovani, u fazi sam gradnje kuće i trenutno sam u radovima žbukanja unutarnjih zidov. Zidove smo grubo ožbukali i poravnali sa vc 50 materijalom. Sada bi trebao na tu grubo-poravnatu žbuku nanjeti finu žbuku i zafilcat je tako da dobijem zidove spremne za bojanje. Mene zanima dali postoji materijal koji bi mogao koristit da mi gotovi zidovi ispadnu fino glatki bez točkica, kao što se dogodi kada zidove obradim sa vc 50 i zaficam ih sa spužvicom. Dali postoji materijal koji se nanesu u jednoj ruci a da zidovi ispadnu glatki? hvala

ODGOVOR

Površinu impregnirajte UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije i pregletajte glet masom TERANIL ili TERANIL EKSTRA. Gletanje se izvodi u dva sloja, jer s jednim slojem teško ćete postići potpuno glatke zidove. U jednom sloju možete nanijeti gotovu disperzivnu masu TERANIL MAX.

V . / 26.12.2016. 10:52:43

IMAM POSTAVLJENE VAŠE TLAKOVCE I UOKVIRENE BETONSKIM RUBNICIMA. ZANIMA ME KAKO MOGU POJEDINAČNO TLAKOVAC IZVADITI VAN ILI ČIME GA IZVADITI (MORAM NEKE PORAVNATI JER SU UTONULI POLA CENTIMETRA)? HVALA UNAPRIJED I LIJEP POZDRAV!

ODGOVOR

Ako su opločnici postavljeni na pijesak bez problema se mogu izvaditi i napraviti popravci tj. zamjena. Pomozite si s oštrim alatom kao kramp, tesarski ili zidarski čekić.

G M / 26.12.2016. 1:28:55

poštovani, molim Vas savjet postoji li riješenje za pucanje žbuke u prostoru... u proljeću je ručno žbukan prostor koji je dugi niz godina već bi izgrađen od betonskih blokova i natkriven.. dakle nije oštećen zid ili natopljen vodom, nismo uzeli strojnu žbuku jer je majstor rekao da je ručna žbuka kvalitetnija i čvršća i dakako puno skuplja ali nismo išli štedjeti... nakom cca 6 mjeseci počele su se pojavljivati pukotine po zidovima, jedan dio prostora je već bio pogletan i pripremljen za bojanje, nakom što sam uočio pukotine odustao sam od bojanja i postrugao sloj gletmase u području oko pukotine i stvarno se uvjerio u pucanje žbuke.. prvotno sam pomislio da je predebeli sloj gletmase nanesen ali defitnivno to nije... ima li mogućnosti da se nakako zapune te pukotine jer me ovakva situacija deprimira. nakon jako puno uloženog novca ja imam osjećaj da je novac ipak bačen u vjetar a ne uložen u moj budući dom... unaprijed vam hvala na odgovoru

ODGOVOR

Izjave izvođača ne bismo uopće komentirali jer tvrdnja o kvaliteti i čvrstoći uopće nije točna. Industrijski proizvedena žbuka nije ništa skuplja od žbuke koja se izvodi ručno, samo je pitanje što je majstor radio da vam je žbuka ispucala i koliko je naplatio to što je izvodio. Žbuka koja se industrijski proizvodi može se izvoditi i ručno i strojno ujednačene je recepture i može se nanašati u jednom ili više slojeva ovisno koji tip žbuke odaberete: gips vapnenu žbuku, vapneno cementnu žbuku, vapnenu ili toplinsku žbuku. Treba provjeriti u kakvom stanju je izvedena žbuka i kako se prostiru pukotine tj. da li su samo površinske ili su kroz cijeli presjek žbuke, koliko se prostiru po površini, da li su pravilne ili su paučinaste i onda pristupiti sanaciji. Ako je žbuka čvrsto vezala za podlogu i ne tzv.“šušti“ pukotine mogu biti uzrokovane uslijed spuštanja žbuke (veća debljina žbuke), pukotine uslijed skupljanja (prebrzo isušivanje), pukotine uslijed puzanja (nepovoljni uvjeti sušenja, loša prionjivost na podlogu, neprimjerenoj vrsti žbuke ili nepoštivanju vremena sušenja), kapilarne pukotine (nastaju prilikom zaglađivanja žbuke – predugo obrađivanje i vezivo ispliva na površinu). Prilikom gletanja potrebno je u sloj gleta utisnuti staklenu mrežicu za unutarnje radove 70 IN i gletati na uobičajen način. Prije bojanja potrebno je sušenje barem 10 dana.

G J / 22.12.2016. 18:13:31

Poštovani, čime mogu očistiti mrlje od ulja na opločnicima Apolon vaše tvrtke.

ODGOVOR

Ako su se mrlje od ulja upile u površinu opločnika na žalost ničime ih ne možete oprati. Možete pokušati natopiti opločnik vodom do zasićenja, pošpricati razrijeđenom solnom kiselinom u postotku od 2 ili 3%, ostaviti da djeluje 10-15 minuta i dobro opravi vodom pod pritiskom. Napominjemo da takav postupak može djelomično očistiti opločnik od mrlja.

I / 20.12.2016. 19:07:58

Poštovani, imamo kuću koja je u etažirana, te je prva etaža naša, a druga (koja nije izgrađena) od suvlasnika koji ju ne misli graditi. Stoga smo napravili ravni krov. Na krovu je izolacija stiropor od 10cm s krovnom folijom odnosno ceradom. Zidovi imaju vanjsku izolaciju - stiropor 10cm. Zidovi su ožbukani iznutra, i stavljeni su pvc prozori i vrata. Nakon nekoliko dana obilnih kiša, počele su nam izbijati vlažne fleke po zidovima, uglavnom ispod prozora i po kutevima soba koje gledaju na sjevernu stranu. Prozori su dobro postavljeni kao i vanjska izolacija. Na podu je postavljena isto izolacija i estrih. Po vašem mišljenu što bi moglo uzrokovati te vlažne fleke? U kući se ne živi jer je još u procesu sređivanja, pa sumnjamo da je došlo do kondenzacije koja se sada nakuplja na mjestima gdje je najhladnije. Imate li kakav savjet što učiniti prije nego započnmo s daljnim radovima (bojanje zidova, postavljanje podova, koje planiramo na ljeto). Lijep pozdrav, Ivanka Balota

ODGOVOR

Prema opisanom pretpostavka da je došlo do greške prilikom izvedbe detalja spoja krova tj. ab ploče i toplinskog sustava. Kiša tj. voda je ušla u konstrukciju i uzrokovala pojavu fleka. Treba provjeriti da li su svi spojevi adekvatno izvedeni i zabrtvljeni brtvenim trakama ili trajno elastičnim kitovima. Kondenzacija se ne stvara samo na prozorskim staklima ili okvirima, već na svim površinama hladnijim od temperature zraka u prostoriji, a to su i zidovi. Češće provjetravanje prostorija u kojima je povećana količina vlage i grijanje prostora . Redovito izmjenjujte zrak u prostoriji ( redovito prozračivanje ). Prozračujte što je moguće kraće ( tzv. „naglo prozračivanje“) kod kojeg se odjednom u potpunosti otvore svi prozori i vrata, i u kratkom vremenu napravi potpuna izmjena zraka u prostoriji bez gubitka topline u zidovima i namještaju, pa se uslijed toga puno brže povrati željena temperatura zraka u prostoriji. Pri „naglom prozračivanju“ prozori bi trebali biti otvoreni ca. 5 do 10 min. Kratko naglo prozračivanje ne rashlađuje značajno zidove i namještaj tako da ćete i sami primijetiti kako brzo će se prostorija ponovno zagrijati. Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grijanje tijekom prozračivanja.

M L / 18.12.2016. 21:46:04

Postovanje, imam problem radi se o unutrasnjoj prostoriji gdje se na zidovima nalazi sep isada su se pojavile fleke po njemu pa me zanima dali se fleke mogu sanirati s nekim sredstvom ili se taj komad mora skidati i ponovno navlaciti? Mislim da su fleke nastale uslijed pojavljivanja kondenzata. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Fleke od vlage će se vidjeti dok vam se zid ne isuši. Nije potrebno ništa raditi već prostor zagrijavati da se vlaga smanji i povremeno provjetravati da se ne stvara kondenzat. Nakon sušenja sljedeće godine ako će fleke biti i dalje vidljive prebojati unutarnjom bojom TERAPOL ILI POLAKRIL.

J K / 18.12.2016. 18:04:35

Da li se silikat moze upotrijebiti vise puta kada se kanta nacme ili se stvrdne hvala lijepa

ODGOVOR

Proizvod se može upotrijebiti u roku 24 mjeseca od datuma proizvodnje. Potrebno je kantu dobro zatvoriti i skladištiti u suhom i zatvorenom prostoru na temperaturi iznad 5°C, na paleti.

M U / 16.12.2016. 11:24:28

Poštovani, između vanjskog zida kuće i hodnika imamo staklenu opeku. Nemamo termo fasadu, ali smo unutrašnjost hodnika obložili stiroporom. Sada je problem što je zid oko staklene opeke unutra u hodniku vlažan. Na koji način da se riješimo vlage? hvala

ODGOVOR

Na žalost vlagu koja vam se skuplja teško ćete riješiti jer s vanjske strane imate hladan most na staklenoj opeci, a s unutarnje strane imate toplinsku izolaciju. Kada ćete s vanjske strane imati toplinsku ovojnicu i kada će se izjednačiti razlika u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora vlaga će se postepeno smanjiti.

a / 14.12.2016. 15:22:16

Garancija, da li to misli da je fasadu radio vas ovlasteni majstor ili je to garancija samo na materijal za fasadu?

ODGOVOR

Svoje ovlaštene izvođače radova nemamo. Garancija se izdaje na periodu od 10 godina na kvalitetu materijala za naše toplinske sustave. Potrebno je nakon izvedbe sustava priložiti račune iz kojih je vidljivo da je kupljen naš materijal.

R P / 13.12.2016. 18:20:02

Poštovani, htio bi izravnati betonsku ploču bazena. Naime, postojeća ploča je neravna i sa nagibom. Neravnine su do max. 2 cm. Na gotovu ploču dolazi filc pa bazenska folija debljine 1,5 mm. Koju bi nivelirajuću masu mogao iskoristiti za izravnanje takvog poda koji će biti opterećen sa vodom u bazenu. Površina poda je 30 m2. Zahvaljujem, Robert

ODGOVOR

Upotrijebite samonivelirajuću masu TERANEKS UNILEVEL ili samonivelirajući brzovezni REPARATURNI MORT RAPID R4 0-1,6 mm.