Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I H / 29.9.2016. 16:00:48

Molim pomoć u vezi fasade stare 25 godina, kuće na brdu cca 1,5 km od mora. Na blok opeku 30 cm postavljena je žbuka iz 2 sloja koji se sastoje od grube cemento-vapnene žbuke cca 2.5 cm sa mašinskim pjeskom i fine cementno-vapnene žbuke sa riječnim pijeskom debljine nekoliko milimetara. Žbuka je mjestimično popucala u obliku paukove mreže, a mjestimično na uglovima i horizontalno oko 1mm vjerojatno zbog razloga što kuća nema vertikalnih serklaža. Žbuka je tvrđa zbog većeg udjela cementa, u planu je bilo staviti završni sloj od bavelita, ali to nije nikad izvedeno. Molim sasvjet za sanaciju fasade i pukotina pogotovo, ovih horizontalnih, neki majstori su mi predložili u glet staviti mrežicu za bazene, koja je otpornija. Da li postoji nekakva boja koja je trajna cca 5 godina koja može ići na glet, u slučaju da odustanem privremeno od završnog sloja. ? Hvala

ODGOVOR

Prije same sanacije potrebno je provjeriti da li su pukotine samo površinski ispucale ili se prostiru kroz cijeli presjek žbuke. Ako su pukotine samo površinske potrebno je površinu oprati vodom i pustiti da se osuši podlogu impregnirati i pregletati univerzalnom mineralnom masom TOP WHITE koja se može rabicirati u sloju TOP WHITE-a staklenom mrežicom. Kada se gletana površine osuši možete ju obojati fasadnom bojom ili obraditi završno dekorativnom žbukom (silikat,akrilat,silikon,minerana žbuka).

B K / 27.9.2016. 17:19:24

Poštovani, imam veliki hodnik koji jeveć 40 godina čiji su zidovi u teraplastu. U super stanju, Ali malo mi je pri dnu zamazano. Imate li savjet kako moprati teraplast. Hvala i s poštovanjem, Branka Kirin

ODGOVOR

Površine obrađene TERAPLASTOM možete očistiti toplom vodom i blagim sredstvo za uklanjanje masnoća, tipa detergenta za suđe.

L V / 27.9.2016. 14:32:47

kako na zid zaljepiti certifix ili na površinu od metra kvadratnog u kuhinji ne mogu ploćice staviti nešto da mi bude lijepo i perivo

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema u svoj ponudi tražene materijale te nismo u mogućnosti odgovoriti na vaš upit.

Z K / 26.9.2016. 15:03:16

Poštovanje interesira me koji je kamni agregat pogodan za postavljenje betonskih rubnjaka. Postavljam samo betonske rubnjake kao granicu između dva travnjaka.

ODGOVOR

Rubnjaci se ne mogu postavljati samo na kameni agregat. Zato se polažu u beton koje možete sami zamješati ili kod nas kupiti gotovi beton u vreći. 25 kg - cijena 20kn. Vreća je dovoljna za jedan rubnjak dužine jedan metar.

r r / 25.9.2016. 13:31:24

Postovani, dobar dan. Preko zbuke na vanjskim zidovima je navuceno fleksibilno ljepilo za keramiku bez armiranja. Pojavile su se svugdje pukotine, moje pitanje je, da li se moze preko toga navuci novi sloj ljepila i armirati i nakon toga navuci marmorin? Gospodin ne zeli stiropor ni nesto slicno... I sa kojim od vasih proizvoda je najlbolje obraditi simsove? I koj proizvod mi mozete preporuciti za obradu betonskih stupova? Hvala Vam, LP

ODGOVOR

Postojeće slojeve ljepila potrebno je ukloniti s površine vanjskih zidova. Sanaciju preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA armiranom staklenom mrežicom PRIMAFAS 160, te nanošenje završne žbuke. Istim proizvodom preporučamo obraditi I betonske “simsove” uz prethodnu impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM. Alternativno za obradu simsova I stupova možete koristiti SAMOTERM GLET ili REPARATRUNI MORT F. Sve proizvode primjenjivati prema tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

K D / 24.9.2016. 19:10:38

Prije 5-6 godina napravljena je stiripor fasada i pogletana preko mrezice. Nije navucen silikat. Sada se ta glet masa na nekim mjestima raspucala. Sta je najbolje napraviti prije nanosenja silikata? Treba li to strugati i koju impregnaciju upotrijebiti?

ODGOVOR

prema raspoloživim informacijama nije moguće dati konačni prijedlog sanacije. U svakom slučaju, potrebno je minimalno površinu “prestrugati”, temljito otprašiti I oprati vodom. Nakon sušenja preporučamo impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM te izvedbu novog armirajućeg sloja SAMOTREM F + staklena mrežica PRIMAFAS 160). Nakon minimalno 7 dana nanošenje završno dekorativne žbuke (TERAKRIL Z) uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim grundom. Ostale eventualno potrebne predradnje ovise o kavliteti izvedbe postojećeg toplinskog sustava, te preporučamo izuzimanje uzorka “otvarenjem” .

k k / 23.9.2016. 16:15:15

stara gradnja, ukopani zidovi u zemlju, nema hidroizolacije ni izvana ni iznutra, vlaga na unutarnjim nosivim zidovima do 1,5m visine. što staviti izvana a što iznutra. pozdrav!

ODGOVOR

Preporučamo po mogućnosti izvesti otkop oko objekta, izvedbu vertikalne hidroizolacije površina zida u tlu, postavu toplinske izolacije, čepaste folije te izvedbu drenaže. Na unutarnjim površinama preporučamo otucanje postojeće žbuke te primjenu sustava visokoparopropusnih materijala (SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900, SILIKATKOLOR). Napominjemo da je prijedlog sanacije okviran i dan isključivo na temelju dostavljenih informacija, nedostatnih za kompletniji prijedlog.

M S / 23.9.2016. 13:20:32

Poštovani, Obnavljam kupaonu u starijoj zgradi te preventivno mijenjam cijevi odvoda i dovoda koje se nalaze u zidu i podu. Nove instalacije izvoditi će se plastičnim materijalima. Također utvrdio sam da je stanje žbuke u prostorije loše te je izvršeno ukanjanje stare žbuke do cigle. Molim vas vaš prijedlog za sanaciju zida te poda

ODGOVOR

Za krpanje instalacijskih šliceva u podu preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20, a za obradu zidova vapneno-cementnu žbuku VC 40. Detalje primjene možete pronaći na tehničkoj uputi prizvoda dostupnoj na našoj web stranici www.samoborka.hr.

i i / 22.9.2016. 13:17:41

poštovani, razmišljamo popločit dvorište, koje je ujedno i parking. Kuća je u Dalmaciji, i trenutno je na tlu zemlja i nasipan šljunak. Na kakvu podlogu preporučate staviti betonske ploče. Jel bolje da se prvo betonira

ODGOVOR

Za opločavanja površina koje su izložene i prometnom opterećenju preporučamo opločnike debljine 6 cm. Opločnike preporučamo polagati na podloge pripremljene na slijedeći način: Ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donje podloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenog agregata Nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibro pločom * 10-20 cm debljine - za lakša opterećenja * 20-40 cm debljine - za teža opterećenja Nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom Postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). Površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.

F Š / 20.9.2016. 9:42:44

Poštovani, molim za pomoć oko problema sa vodom u suterenu. Naime, radi se o obiteljskoj kući koja se gradi na kosom terenu te je suteren pozicioniran ispod prednjeg dijela kuće, cijelom širinom. Temeljenje objekta napravljeno je tako da su prvo napravljeni trakasti temelji, zatim betonski nadtemeljni zidovi, a podna temeljna ploča je lijevana između nadtemelja, ne preko njih, tj. izvedena je tzv. plivajuća ploča. Ispod te temeljne ploče nabijeno je cca 15-ak cm tampona. Zidovi suterena izgrađeni su betonskim blokom (između prvog reda bloka i ploče postavljen je katran), a hidroizolacija je napravljena tako što su prvo zidovi premazani resitolom, zatim je stavljen katran V-3 u dva sloja (vertikalno i horizontalno), te je kao zaštita hidroizolacije postavljeno 5 cm XPS-a. Oko suterena je postavljena drenaža. E sada se javlja problem u smislu prodora voda između temeljne ploče i nadtemelja, dakle vlaga, a u slučaju obilnije kiše i voda prodire odozdo na spoju prvog reda blokova i temeljne ploče. Slažete li se sa stavom arhitekta da će se problem riješiti projektiranom hidroizolacijom poda suterena koja bi se izvela postavljenjem dvostrukom sloja ljepenke i njezinim „varenjem“ sa katranom koji se već nalazi između prvog reda bloka i ploče ? Naknadno je na takvu hidroizolaciju projektirano stavljanje 5 cm stiropora, glazura i pločice, ali bih ja prvo postavio samo hidroizolaciju kako bih vidio da li će voda i dalje nadirati, odnosno hoće li podići ljepenku ? Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Vaš upit trebate uputiti proizvođaču ljepenke jer se ne bavimo izvođenjem radova niti dovoljno poznajemo proizvode na bazi katrana. Oni poznaju svoje proizvode najbolje pa će vam isto tako moći i odgovoriti na vaš upit.