Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z s / 20.10.2016. 11:58:51

Poštovani koji materijal mi preporucujete za obradu čela balkona i koliko mi je potrebno materijala za obradu balkon je preko cijele strane kuće a kuća je 10x12

ODGOVOR

Možete čela balkona pregletati RAPARATURNIM MORTOM F ugraditi okapne profila i dekorativno obraditi ugradnjom TERAPLASTA G ili S , prema izboru. Prema procijeni ako je čelo balkona visine cca 20 cm potrebno vam je REPARATURNOG MORTA F cca 75 kg, impregnacije MINERALKVARC GRUND 3 l i TERAPLAST G cca 100 kg.

m h / 18.10.2016. 21:31:38

Da li se za grafitni stiropor koriste neka specijalna ljepila ili se mogu koristiti ljepila predviđena za obični stiropor?

ODGOVOR

Za grafitne ploče nije potrebno spacijalno ljepilo već SAMOTERM ili SAMOTERM F s kojim se lijepe i gletaju toplinske izolacijske ploče.

T / 15.10.2016. 22:02:13

Poštovani! Htio bih na novu kuću u kojoj sam 13 godina staviti fasadu bez stiropora ,dakle samo grafiato sa zrnatom strukturom u boji i impregnaciju. Kuća je požbukana sa finom meltom kao sadašnjim završnim slojem . Što mi predlažete dali akril ili silikat iili nešto drugo te koliko mi je materijala potrbno za cca 375 m2 površine.? Zahvaljujem se na odgovoru.Tihomir

ODGOVOR

Ako je ugrađena fina žbuka dobra i nigdje se ne odvaja potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i ostavit da se osuši, impregnirati podlogu odgovarajućom impregnacijom i nanijeti dekorativnu žbuku strukture R u granulaciji 2 ili 3 mm. Ugradite akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL R. Potrebno vam je 1125 kg žbuke i impregnacije 75l.

B I / 14.10.2016. 11:39:07

Poštovani, molim rješenje za sanaciju, odnosno žbukanje unutarnje strane vanjskih nosivih zidova kuće. Napominjem da se radi o zidovima starim oko 80-ak godina. Izrađeni su od cementa i pijeska (riječnog) te komadima kamenja raznih veličina). Na mjestima se zid poprilično mrvi i otpada. Trenutno je skinuta stara žbuka, zid ostrugan i očišćen te pripremljen za ponovno žbukanje. S poštovanje, Boško Ivišić

ODGOVOR

Konstrukcije prije žbukanja potrebno je konsolidirati tj. po potrebi izvesti učvršćenje samih zidova jer ukoliko su zidovi loši, ugradnjom nove žbuke na nestabilnim zidovma žbuka će ispucati te će se pojaviti pukotine. Zidove možete ožbukati VAPNENOM ŽBUKOM 4 ili laganom VAPNENO CEMENTNOM ŽBUKOM VC 20 L ili toplinskom žbukom TERATERMO ŽBUKA u potrebnoj debljini. Prije ugradnje vapnene žbuke špric je od istog materijala rjeđe konzistencije, dok kod VC 20 L ili TERATERMO ŽBUKA ugrađuje se CEMENTNI ŠPRIC 2 ili 4.

P Z / 14.10.2016. 0:08:05

Planiramo uređenje podruma.Podrumski zid je 30cm armirani beton. Jedna strana je ukopana, jedna ukopana 2m izvana je sloj šljunka čepićasta folija i hidroizolacija 3mm. Jedna strana je poluukopana a južna nije ukopana. Sa vanjske strane je 2cm xps i završni sloj. Na podu prema tlu je betonska deka 15cm. Strop prema grijanom prostoru od pune deke je odozdo i odozgo izoliran sa po 5cm stiropora. Može li kakav savjet u vezi završnih građevnih radova i savjeta u vezi toplinske i hidroizolacije. Za sada nismo imali vlage, živimo na brijegu. Ako je moguće prostor bi grijali. Hvala

ODGOVOR

Prema opisanom objekt ste hidro i toplinski izolirali. Da bismo vam mogli konkretno odgovoriti potrebno je znati s koje strane ste planirali završne građevne radove i što ste pod time mislili, a poželjno bi bilo da nam proslijedite nekoliko slika predmetnog objekta .

m š / 13.10.2016. 23:34:16

Poštovani Molim savjet. Planiramo obnoviti fasadu kuće koja je stara tridesetak godinai i završni premaz je fasadex . Sada bi stavili preko stare žbuke novu (silikatnu,akrilnu...) ali bez termo izolacije, ljepilo mrežica ,žbuka. dali je to izvedivo pošto je završni premaz fasadex hvala

ODGOVOR

Boju na fasadi zgradi potrebno je što više otvoriti tj. žičanim četkama ostrugati. Površinu dobro oprašiti i oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Suhu podlogu impregnirati kontakt grundom dan ranije i pregletati TERATERMO GLETOM u dva sloja uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta. Završno obraditi akrilatnom završnom žbukom TERAKRIL Z uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM.

m m / 13.10.2016. 12:15:44

Prije 12 godina uradio sam na kući stiropor fasadu sa Vašom silikatnom žbukom. Kuća je u Mostaru. Primijetio sam pogotovo sa sjeverne strane sitne pukotine. Mislim da bih je trbao ponovo obojiti. Što mi preporučujete . Kojom vrstom boje se može bojiti Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Ako su pukotine na fasadnoj površini lasaste fasadna boja će ih prekriti, a ako su pukotine do 0,3 mm potrebno će biti bojati mikro armiranom fasadnom bojom. Površinu prije bojanja potrebno je dobro očistiti i oprati vodom pod pritiskom. Ako je površina zaražena mikroorganizmima prije bojanja potrebno je površinu tretirati biocidno fungicidnim sredstvom za sprječavanje razvoja mikroorganizama TERACID. Površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte. Potrošnja boje za dva premaza je 0,35 l/m2. Impregnacija nije potrebna.

k k / 12.10.2016. 11:22:24

hvala na odgovoru( pitanje od 23.09.16 ), evo još nekih informacija o objektu. Radi se o staroj kući prizemnici prvi red do mora ( 25m ) građena prije 40. godina prošlog stoljeća nema nikakve izolacije ni izvana ni iznutra, vlaga se diže mjestimično do 1,5m visine sa unutrašnje strane nosivih zidova. Napominjem da nije moguće otkopati zidove. Da li ipak pokušati hidroizolaciju iznutra do neke visine a izvana termoizolaciju i čime? Lipi pozdrav!

ODGOVOR

S unutarnje strane poželjno je otuči postojeću žbuku i očišćenu podlogu u cijelu visini zida premazati mineralnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom. Nakon izvedbe hidroizolacijskog premaza , treba zid ožbukati visoko paropropusnim materijalima kao što je sanacijska žbuka SANISIL ŠPRIC i SANISIL H u potrebnoj debljini. S vanjske strane vam preporučamo također žbukanje sanacijskom žbukom SANISIL H, finu obradu FINOM ŽBUKOM F -900 ili gletanje univerzalnom mineralnom masom TOP WHITE te bojanje silikatnim ili akrilatnim premazom. Umjesto sanacijske žbuke možete upotrijebiti toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD.

S Č / 12.10.2016. 11:02:14

Poštovani, može li se teraplast primijeniti kao završni sloj podne obloge u interijeru na ravnoj podlozi od klinker pločica koja nema fuge. S poštovanjem, Silvana Čubrić

ODGOVOR

TERAPLAST nije namjenjen za obradu podnih ili gaznih površina već uglavnom za vertikalne površine.

M / 10.10.2016. 22:25:08

poz, htio bih obojati beton u garaži, znam da beton mora biti najmanje 4 tjedna star. Zanima me koja je boja najbolja i najotpornija, jer u garaži će biti auto i ostale stvari, pa bih da se ta boja ne ljušti nakon 2 godine. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Možete upotrijebiti akrilatnu boja za površinsku zaštitu betonskih konstrukcija AKROTON PLUS .