Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D D / 19.1.2015. 14:17:39

Zidovi podruma su izvedeni betonskim blokom, sa vanjske strane je samo najlon, iznutra jos uvijek nista, dakle goli betonski blokovi kroz cije fugne ulazi vlaga/voda.. znaci trebao bi zidove, ali i pod (koji je sama betonska ploca) presvuci odredenim materijalom koji nebi propustao niti oborinsku vodu, niti podzemne vode odozdo.
Pa Vas molim savjet kojim sredstvom da to radim, i na koji nacin, tj. u koliko slojeva i sl.

ODGOVOR

Preporuka je da se s vanjske strane napravi otkop oko zidova koji su u zemlji. Zidove premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK, ugraditi toplinsko izolaciju ploču XPS u debljini 3-4 cm i na to ugraditi čepastu foliju i zatrpati.Prije zatrpavanja postaviti drenažne cijevi oko objekta.
U unutrašnjosti pod i zidove do visine cca 40 cm premažite istim hidroizolacijsim premazom i nakon toga zidove ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H ili vapneno cementnom žbukom VC40 u debljini cca 2 cm. Na pod na hidroizolaciju možete direktno ugraditi keramiku fleksibilnim ljepilom.
Hidroizolacijski premaz obavezno se nanosi u dva sloja ukupne debljine cca 3-4 mm. Nanosi se četkom, valjkom ili gleterom. Pakiranje hidrozilaciskog premaza HIDROPROTEKT DUOELASTIK je 25 kg +12,5 l dovoljno je za površinu cca 10-12 m2.

M - / 19.1.2015. 11:09:40

Na kući u Grožnjanu odrađena je etics podloga sa staklenom mrežicom. Samoborka kvalitetnije ljepilo za grafitni EPS
Zanima nas ako iz vašeg proizvodnog programa imate riješenje za nas.
Naime voljeli bi da završni izgled bude cementne boje - idealno di bio efekt ljevanog betona kad se skidaju oplate, svjesni smo da je to sad nemoguće postići.
Ne bi voljeli bojati fasadu već da sam premaz bude ujedno i boja - cement
Isto tako na fasadu bi htjeli da bude otporna na biljke penjačice, tj posaditi će se američka loza ili penjačice zeleno crvene boje koja ne radi korijenje po zidu već se samo priljepi.
Za par godina fasada će biti potpuno prekrivena istom.
Arhitekt predlaže da se na postojeće EPS ploče sazida tanki zid od opeka.i o žbuka.
Možda vi imate riješenja već za takav primjer.

ODGOVOR

Ukoliko želite postići tzv.efekt betona iz svog programa možemo vam ponuditi završno dekorativnu žbuku TERAKRIL MILANO, a može se proizvesti i u željenoj boji po našoj ton karti. Na postojeći sustav ugrađuje se zaribana žbuka granulacije 1,5 m, te na ugrađenu žbuku se ugrađuje novi sloj TERAKRIL MILANO – obojena sa zrnom ili bez zrna i nejednoliko zaribava da se dobije efekt betona.
Što se tiče bilja koje će rasti po fasadnoj površini mi kao proizvođač žbuke to ne preporučujemo jer je praksa pokazala da bilje oštećuje površinu žbuke te ona brže propada. Obavezno se savjetovati sa uzgajivačima takvih biljaka. Bitno je da prilikom rasta,biljka svojim korijenjem ne oštećuje površinu žbuke i ne prodire u strukturu žbuke.

r f / 18.1.2015. 18:36:14

Poštovani, imam ozbiljan problem i tražim vašu pomoć- Majstro mi je fulao pad na vanjskim pločicama stepenice-kiša kad pada zadržava se na nekim mjestima te na kraju filtrira ispod stepenica uslijed čega pada žbuka. Interesira me dali postoji neka tekučina bezbojna koju bih mogu nanijeti preko pločica i koja bi spriječila prodor vode. Netko mi je savjetovao da premažem pločice staklenom vodom ali meni izgleda previše jednostavno. Molim pomoć
Hvala

ODGOVOR

Na izvedenom sustavu sada je teško potvrditi da li ćete premazom moći spriječiti daljnji prodor vode u slojeve ispod pločica. Premazivanje staklenom vodom moguće je da se stvori vodonepropusni sloj ali vam nije garancija da se i dalje neće pojavljivati erozija žbuke ispod stepenica.
Najbolje bi bilo da se skinu svi slojevi do ab ploče premaže hidroizolacijskim premazom hidroprotekt duoelastik i na hidroizolacijski premaz ugrade keramičke pločice koristeći fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEKS.

I L / 17.1.2015. 18:43:39

Pozdrav ! Imam 50m2 garaze i iznad nje mi je betonska polca sad ja bi htio staviti 10 cm zemlje i posijati travu. Koji je postupak i koju izolaciju da stavim izmedu zemlje i trave i dali mi se to isplati ili da uzmem umjetnu travu ? Hvala

ODGOVOR

Ugradnjom i izvedbom zelenih krovova se ne bavimo pa vam ne možemo niti odgovoriti na vaš upit.
Trebate se konzultirati s firmama koje se bave takvim radovima pa vidjeti što oni predviđaju.
Ono što vam mi prilikom izvedbe sustava zelenog krova možemo ponuditi hidroizolacijski premaze, jedno ili dvo komponentne, visokoelastične, fleksibilne i vodonepropusne.

M K / 15.1.2015. 21:49:54

Obnavljam kucu...zanima me posto sam skinuo lamperiju sa zadova i ispod ima nekoliko slojeva kreca...koji je postupak za nanosenje sepa na unutarnje zidove...ili mozda imate neki prijedlog druge zbuka,a da nije previse skupa...to bi radio sam pa me zanima...sta sa pukotinama i malim rupama od tipli...? Pozdrav

ODGOVOR

Preporučamo mehaničko odstranjivanje postojećih slojeva boje i gleta. Mjestimična krpanje oštećenja (rupe od tipli, otvorena mjesta pukotina) izvesti GIPSOGLET-om ili TERATERMO GLET-om.
Cijelu površinu temeljito otprašiti i impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Na potpuno suhi grund, u pravilu nakon 24 sata nanositi SEP Z 100 ili SEP Z 200.

M L / 15.1.2015. 14:33:58

Poštovani, Imam ožbukanu kuću sa klasičnom žbukom od produženog cementnog maltera(zidovi poroterm 25,00 cm , gletanje,cem.špric,gruba i fina žbuka).Na pojedinim djelovima kuće vidljive su pukotine žbuke kroz koje se kada pada kiša pojavi vlaga u unutrašnjosti objekta .
Molim Vas Vašu preporuku za dekorativnu žbuku koja se može nijansirati ili po katalogu boja naručiti , potrebni premazi prije žbuke i mrežicu .
Kuća je višestambena , etažirana , i potreban mi je što bolji EC radi prodaje stanova.
Stiropor nije moguć jer imam postavljene obloge oko vrata i prozora od kamena d=2,50 cm.
Koliko bi koštao m2 materijala kod Vas sa prijevozom u Orebić,Pelješac?
Površina je cca 400 m2.
LP Marijan

ODGOVOR

Površinu pregletajte TERATERMO GLET-om u dva sloja s ugradnjom staklene mrežicu u sloju gleta.
Nakon sušenja od 5-7 dana površinu impregnirati i nanijeti akrilatnu dekorativnu žbuku.
Što se tiče prijevoza i ponude možete se direktno obratiti u SAMOBORKU SPLIT na tel.091/3322879 , g.Stipe Laštre.

J r / 13.1.2015. 15:46:19

Poštovani, molim vas dali mi mozete odgovoriti sto se moze desiti , ako dolazi do obilnog procurivanja vode izmedu AB zida i fasadnog susrava i koi su utjecaji i u koliko dode do eventualnog smrzavanja nakupljene vode izmedu fasade i AB zida.

ODGOVOR

Prilikom izvođenja povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju potrebno je posebnu pozornost obratiti na pravilnu izvedbu detalja. Sve spojeve (spoj s prozorima i vratima, spoj s krovom, spoj s kutijom za rolete), kao i sve prodore kroz ETICS (gromobranske instalacije, žljebovi, elektroinstalacije i dr.) potrebno je izvesti odgovarajućim priključnim profilima ili brtvenim trakama kako bi sustav bio zaštićen od prodora vlage.
Zacurijevanje između podloge i izvedenog sustava može imati za posljedicu ozbiljne građevinske štete - smanjene prionjivosti zalijepljenih ploča, odvajanje slojeva, nastanak pukotina, iscvjetavanje i isoljavnje i dr. Sva utvrđenja oštećenja potrebno je promptno sanirati.

m v / 13.1.2015. 11:24:46

Dobar vam dan , problem imam na vanjskom zidu uz terasu jer iznutra mi se javljaju žute gljivice kao spužva izgleadaju i rastu po zidu u vis i šire se ,molim preporuku. Hvala i LP

ODGOVOR

S unutarnje strane mikroogranizme je potrebno očistiti i sastrugati do žbuke.
Površinu oprati vodom, te kada se osuši tretirati ih biocidnim sredstvom TERACID.
Ako je zaraza jako prisutna postupak tretiranja TERACID-om ponoviti. Prije ponovnog gletanja, sušenje je minimalno 1-2 dana.
Gletanje i bojanje bojom koja u svom sastavu ima fungicidni dodatak.

J M / 12.1.2015. 14:29:39

Stovani
Iduce ljeto planiram zbukati kucu unutra(novogradnja),zidovi-cigla,a deke-beton.Zbukanje bi bilo strojno to jest cementno-vapnena zbuka.Dali je prije zbukanja potrebno baciti cementni spric,a ako nije dali je potrebno sa necim drugim pripremiti zidove i deke.
Hvala

ODGOVOR

Ako ćete žbukati strojno, cementni špric nije potreban, već se žbuka nanosi u jednom koraku tj.rijeđa konzistencija VC 40 i nakon 1-2 sata nanosi se konzistencije žbuke pogodna za žbukanje.

D / 12.1.2015. 13:49:23

Pozdrav!
Planiram obnovu šerane bojane fasade, stare cca 40 godina, obojana fasadex bijelom bojom u 2 sloja, boja stara cca 10 godina. Ima pukotina do cca 2 mm širine, na jednom dijelu izbija salitra - cca 6m2.
Da li je moguća sanacija na način da se fasadex boja premaže emulzijom za bolje prijanjanje, pa onda izvrši rabiciranje cijele površine fasade- cca 150 m2 , te na to završni akrilni ili silikatni sloj ?
Kako riješiti površinu na kojoj izbija salitra?
Molim prijedlog sanacije sa
Vašim materijalima.
Hvala

ODGOVOR

Ako vam je ugrađena boja na bazi otapala teško ćete s bilo kojim premazom moći riješiti problem.
Potrebno je boju mehanički ostrugati, pukotine ako su površinske nisu štetne ali ako su kroz cijeli presjek žbuke potrebno ih je sanirati tako da se otvore i ponovno ožbukaju.
Površinu operati vodom pod pritiskom i pregletati TERATERMO GLETOM u dva sloja uz rabiciranje u sloju gleta staklenom mrežicom.
Nakon sušenja gleta od minimalno 5-7 dana površinu impregnirati i ugraditi završno dekorativnu žbuku prema izboru – preporuka je akrilat.
Tamo gdje vam se pojavljuje salitra potrebno je žbuku skinuti do podloge, očišćeni zid oprati vodom pod pritiskom i premazati ANTISOLOM i ponovno ožbukati.