Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M V / 19.2.2015. 20:22:00

Poštovani,
Imam terasu na kojoj je vodonepropusna folija zatim 15 cm stiropora i parket za van (tzv. obrnuti krov). Željeli bi smo izbaciti taj parket i na stiropor ugraditi glazuru koja može biti max. 4,0 cm. te na glazuru pločice. Molim Vas koji materijal mi preporučate za izradu takve glazure. Unaprijed se zahvaljujem b

ODGOVOR

Upotrijebite CEMENTNI ESTRIH 20.

B D / 19.2.2015. 16:54:05

Poštovana!
Na fasadi postoje dvije vodoravne uske pukotine od 1 kraja zida do drugoga. Prije bojenja fasadnom bojom kako ih tretirati?

ODGOVOR

Ako je pukotina koja se prostire preko fasadne površine fasadna ispod 0,3 mm, boja koja u sebi ima mikro vlakna će premostit pukotinu.
Ako je pukotina iznad 0,3 mm fasadna boja je neće premostit te ju je potrebno otvoriti, vidjeti da li je površinska (samo kroz dekorativnu obradu) ili kroz cijeli presjek te je sanirati.
Ako je pukotina preko dekorativne obrade, treba je zapuniti transparentnim silikonom, površinu premazanu silikonom dobro posušiti (barem 4-5 dana) te obojati cijelu fasadnu površinu.
Ako je pukotina preko cijelog presjeka, treba vidjeti kakav je materijal te otvoriti pukotinu i sanirati žbukom. Zatim sušiti minimalno 10-15 dana i obojati cijelu fasadnu površinu.

I / 18.2.2015. 16:11:47

Može li se na ravan betonski zid, obojan Jupolom navući sloj fine žbuke ili prvo treba boju skinuti?

ODGOVOR

Fina žbuka F -900 je cementno vapnena fina žbuka za fino zaribavanje podložnih žbuka, za vanjske i unutarnje radove.

Primjenjuje se na podlogama :
- vapneno cementne podložne žbuke VC 60, VC 50, UNIVA 30
- lagane žbuke VC 20 L
- toplinske žbuke TERMO ŽBUKA, TERATERMO 100 STANDARD, TERATERMO 100 ESKTRA
- sanacijske žbuke SANISIL H.

Ne primjenjuje se na betonskim površinama.

m c / 17.2.2015. 18:52:16

spremam se farbati fasadu od sepa na moru fasada stara 15 godina sa kojom fasadnom bojom je najbolje te koji grund i koja potrošnja na sep fasadi ima je oko 200 m2 na dva mjesta imam šprungove širine 1do2mm kako njih sanirati prije farbanja hvala.

ODGOVOR

Ako pukotine nisu velike tj.ne prostiru se preko cijele površine i ako su maksimalno do 0,2 mm bojanje fasadnom bojom je moguće, no ako su pukotine veće fasadna boja neće premostit pukotine.
Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekanim četkama da se što više prljavštine skine.
Sušiti 2-3 dana i po potrebi ako je površina zaražena mikroorganizmima površinu tretirati fungicidnim sredstvom TERACID. Bojanje izvesti fasadnom bojomTERATON V u boji po izboru, impregnacija nije potrebna.
Ako se želi koristiti impregnacija upotrijebiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen s vodom u omjeru 1:1 neposredno prije bojanja. Impregnacija potrošnja 0,15 l/m2 potrebno vam je 30 l
TERATON V dva premaza 0,35 l/m2 potrebno vam je 75 l.

M - / 16.2.2015. 11:44:05

Postovani zanima me dali vasi proizvodi tj zbuke sadrze azbestna vlakna ili azbest u bilo kojem obliku ?

ODGOVOR

Azbest je važećim zakonom zabranjen, te se ne smije primjenjivati u proizvodnji građevnih materijala, i mi ga u svojoj proizvodnji ne koristimo.

D B / 11.2.2015. 23:28:56

Poštovani.im am problem s vlagom u novom objektu.tj.prizemlje.voda mi je ušla iz vana kroz ciglu i natopila čmi jedan dio prizemlja.čime bi to odstranioi kako zaštitio.Pomozite

ODGOVOR

S unutarnje strane morate skinuti žbuku do zida i otuči još barem cca 30 cm od nivoa gdje vam je bila voda.
Osušite zid koliko je moguće i premažite ga hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja.
Na spoju zida i poda ugradite traku za brtvljenje kojia se ugrađuje u prvi sloj hidroizolacijskog premaza. Ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H ili vapneno cementnom žbukom VC 40.

Pretpostavka je s vanjske strane nije izvedena hidroziolacija ni drenaža, te treba napraviti otkop oko objekta i temelje premazati hidroizolacijom.
Na hidroizolaciju ugraditi toplinsku izolaciju s ekstrudiranim polistirenom i na to čepastu foliju i zatrpati.
Oko objekta prije zatvaranja iskopa položiti drenažne cijevi.

T Š / 10.2.2015. 20:48:26

U skorije vrijeme planiram mjenjati podne pločice u hodniku i kuhinji, pošto je ispod negrijani prostor i kada je hladnije osjeti se gubitak topline kroz podove, razmišljao sam kako isvesti podlogu za keremiku. Trenutno je ispod keramike nekih 5-6cm estriha (glazure), pošto estrih zahtjeva neku minimalnu debljinu od 4cm ostaje mi samo 2cm za izolaciju, pa razmišljam da li mogu staviti nekih 5cm stiropora ili stirodura(što je od toga bolje) i direktno na to nekih 5mm nivelir mase. Znam da se nivelir inače izljeva na estrih ali me zanima je ti to moguće i na način koji sam ja zamislio.
Mjenjanje visine ne dolazi u obzir jer parket u ostalim prostorima diktira visinu i ne bih želio raditi prijelaze, termo estrih postoji ali ga nisam nikad koristio, W/mk termo estriha u odnosu na stiropor ili kam . vunu.

ODGOVOR

Ako imate visinu 5-6 cm možete ugraditi toplinsku izolaciju elastificiranog ili ekstrudiranog polistirena u debljini 2 cm i ugradite cementnu glazuru u debljini 3-4 cm.
Na XPS ne možete ugraditi samonivelirajuću masu.
Ako planirate koristiti TERATERMO ESTRIH koristite ga kao vezani estrih dirketno na ab ploču bez dodatne toplinske izolacije.
Toplinska provodljivost TERATERMO ESTRIHa je HRN EN 1745 0,26 W/mk.
Čvrstoća na savijanje HRN EN 13892-2 F2 (≥ 2 N/mm2)
Tlačna čvrstoća HRN EN 13892-2 C5 (≥ 5 N/mm2).

s / 10.2.2015. 20:31:26

kojim materijalom se moze pregletati klasicna gruba zbuka a na to da se moze raditi fina zbuka

ODGOVOR

Grubu žbuku možete prefilcati s FINOM ŽBUKOM F -900 ili sa žbukom VC 40. Nakon filcanja žbuku možete pregletati TERANILOM u dva sloja uz impregnaciju neposredno prije gletanja.
Nakon sušenja slijedi bojanje disperzivnim bojama.

M S / 10.2.2015. 18:35:25

Imam kamenu kucu na moru cca 60 kvadrata zidova debljine 50 cm I problem sa kapilarnom vlagom. Koje materijale da koristim za hidroizolaciju I Zbukanje I kojim redom. Planiram staviti hidroizolaciju I na pod. Na zidove nece ici knauf.

ODGOVOR

Da bi sanacija bila kvalitetna potrebno je s vanjske strane napraviti otkop oko objekta te napraviti drenažu i hidroizolaciju.
S unutarnje strane očišćene zidove i pod premažite s HIDROPROTEKT DUOELASTIK-om u dva sloja i na zidove ugradite sanacijsku žbuku SANISIL ŠPRIC i SANISIL H u potrebnoj debljini. Nakon sušenja zidove prefilcajte FINOM ŽBUKOM F-900 ili TERANIL.
Obojati disperzivnom bojom.

R B / 9.2.2015. 20:36:19

Poštovani,

da li je moguće na terabonu staviti sep i kako?

Hvala!

ODGOVOR

Ako je terabona zdrava i nigdje se ne odvaja od podloge možete ugraditi SEP.
Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana, impregnirati dan ranije KONTAK GRUNDOM i pregletati u dva sloja TERATEMO GLETOM u koji u sloju gleta možete ugraditi STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160.
Sušenje minimalno 7 dana impregnacija MINERALKVARC GRUND dan ranije i drugi dan ugradite SEP po želji (npr. SEP-Z 200).