Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

f k / 25.6.2014. 17:15:09

Poštovani,
nedavno sam stavio kosi krov od Ytong kocki,medutmi kod svake kise on na nekoliko mjesto propusta(prokapa). Cime ga premazati tako da voda bjezi i nepropusta vise?? Hvala

ODGOVOR

Koliko je nama poznato na krovnu konstrukciju od ytong blokova potrebno je ugraditi i krovni pokrov tj. crijep.Mišljenja smo da blokovi ne bi trebali ostati nezaštićeni.
Svakako vaš upit uputite YTONGU koji će vam konkretno odgovoriti što je potrebno izvesti.

d t / 25.6.2014. 16:44:39

Poštovani, u dvije sobe mi prodire vlaga jer je spojena zidom sa kućom u izgradnji (zajednički zid dva kućanstva).
Kako izolirati unutrašnje zidove od prodiranja vlage spolja.

ODGOVOR

Prilikom izvedbe same zidane konstrukcije bilo je potrebno dva zida odvojiti ugradnjom stiropor ploča a na spoju ploče i zida izvesti hidroizolaciju.
Sada jedino što možete izvesti s unutarnje strane zida je premazati spoj ploče i zida hidorizolacijskim premazom HIDROPROTEKT.
Na zid ugradite knauf ploče s pomakom od 5 cm u koji ugradite toplinski izolaciju staklenom vunom.

V S / 23.6.2014. 12:59:03

kuća sagrađena 1965, radim fasadu i rado bih napravio oko cijele kuće drenažu, majstori koji rade fasadu kažu to nije problem, iskopamo, stavimo drenažnu cijev i zatrpamo batudom. Što mi predlažete kako se to pravilno radi, srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Mi se ne bavimo izvođenjem radova tako da u definiranje izvedbe drenaže izvođača ne bi komentirali.
Za pravilno izvođenje spoja ispod razine tla predlažemo izvedbu na sljedeći način kao što je prikazano na slici:
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade.jpg

M T / 23.6.2014. 11:23:46

pozdrav,

kupio sam vaše rubnjake (6*20*100). Radi se o rubnjacima koji imaju s jedne strane malu kosinu. Zanimame čemu služi ta kosina i kako se rubnjak ugrađuje , kosina prema travi ili prema opločnjacima ?

hvala, lp,m

ODGOVOR

Rubnjaci se proizvode na stroju i prilikom tzv. otiska rubnjaka zarezuje se kosina - strojno.
Ugradnja rubnjaka najčešće se izvodi da je skošena strana okrenuta prema opločniku ali se može i ugraditi da je skošeni dio s druge strane.

I L / 22.6.2014. 0:53:51

Poštovani, u planu mi je raditi drenažu oko kuće koja ima na pojedinim mjestima problema sa kapilarnom vlagom, u tom slučaju koje mi materijale ili premaze savjetujete da koristim prilikom drenaže i kojim redoslijedom
Unaprijed hvala Ivan Latković

ODGOVOR

Za izvedbu drenaže koriste se cijevi koje imaju rupe na tjemenu, hidroizolacijski premaz ili ljepenka, ploče ekstrudidranog polistirena ili čepasta ljepenka.
Pogledajte prosjek zida
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade%202.gif .

m / 21.6.2014. 21:32:50

Poštovani,
imam kuću na selu koja je stara. U kupaonici, u prizemlju, vlaži i hitno je potrebna sanacija. Mislim da prije radova trebam otući stare pločice i pustiti da se zidovi osuše. Zanima me što trebam staviti s vanjske strane zida da spriječim novi prodor vlage? Hvala

ODGOVOR

Ako na objektu nije izvedena hidroizolacija s vanjske strane, niti drenaža, sanaciju izvedite upotrebom sanacijske žbuke SANISIL H u potrebnoj debljini.
U kupaonici nakon skidanja žbuke ponovno ožbukajte žbukom VC 40 i prije ugradnje keramike premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT 2K . HIDROPROTEKT 2K premažite u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.

L T / 19.6.2014. 17:08:00

Poštovani,
Imamo nenatkrivenu terasu i stepenište, pa bi iste obložili sa pranim kulirom. Da li je potrebno na postojeću betonsku ploču i stepenice prethodno nanositi hidroizolaciju ili ne i u kojoj se debljini radi prani kulir? Da li se negdje u Sarajevu mogu nabaviti zrna iz vašeg asortimana?

ODGOVOR

Ispod pranog kulira nije potrebno izvoditi hidroizolacijski premaz.
Parni kulir izvodi se u minimalnoj debljini cca 1cm gotove oprane ili brušene površine. Zrna možete kupiti preko trgovnie koja nas zastupa u BiH: S – PRODUKT Vitez , http://www.samoborka.ba/ .

M M / 17.6.2014. 1:21:07

Poštovani.
Završavam krov i htjeo bih koristiti vaše proizvode zato bih htjeo savjet.
Napravio sam kosi montažni krov(cigla montažna) i preko toga ide betonska deka 7cm debljine. Krov ima 46m2. Na to sve ide stara ciglena kupa(izuzetno stara..)radi izvornog izgleda jer sve to radim da se ukolpi u otočki stil.. Prije kupe bih htjeo koristiti izolaciju jer kupa je izuzetno porozna i tu je samo radi izgleda...Treba mi nešto kvalitetno ,a da nije poliuteran i takve smjese koje ne dišu(radi pljesani i velike vlage) i da prima produženi mort koji ću stavljati između starih kupa u boji stare opeke crveno-zute boje koji ću raditi mljevenom to istom kupom(imam drobilicu) i,pijeskom i bijelim cementom... Unaprijed Hvala i ispričavam se na dugoj poruci...

ODGOVOR

Hvala na vašem objašnjenju, ali iz vašeg upita nije nam jasno što želite raditi i izvoditi, da li na krovu, ispod krova, na kupa kanalicama ili nešto drugo i kakvu izolaciju želite.
Molimo vas da nam malo jasnije opišete što želite napraviti ili da nam proslijedite nekoliko slika objekta i što bi željeli napraviti da vam možemo ponuditi naše proizvode.

P D / 16.6.2014. 11:23:28

Pozdrav,

Postavio sam na zidove F900 finu žbuku a na strop gipsanu GV-10 ineresira me što preporučate staviti prije bojanja zidova preko fine žbuke i što na strop za isravnavanje i bojanje.

lp

Paulo

ODGOVOR

Obrada vaših površina ne zahtijeva gletanje teranilom ili teranilom max već samo soboslikarske radove tj.bojanje unutarnjom bojom terapol ili polakril.
Ukoliko se želi dodatno površina preglateati možete je pregletati teranilom ili teranilom max.

T / 16.6.2014. 9:02:55

Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite na koji način i koja su potrebna sredstva (mislim na material) za pranje akrilne fasade. Na fasadi su se pojavile zelene fleke (vise na mjestima koja su dostupna kiši).

Pozdrav

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je vaša fasadna površina zaražena mikroorganizmima. Fasadnu površinu operite vodom pod pritiskom i očetkajte mekim četkama da što više skinu spore mikroorganizama. Nakon sušenja oprane površine od 1-2 dana fasadnu površinu tretirati (dobro natopiti) fungicidnim sredstvom TERACID barem u dva do tri puta, da se što više spora mikoorganizama unište. Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza.