Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R M / 23.10.2013. 10:59:53

Na silikatnoj žbuci marke Rofix na fasadi (stiropor 5 cm, ljepilo sa mrežicom ispod) na 2 mjesta gdje je skela bila učvršćena za kuću pojavila su se oštećenja. Da li je moguće popraviti fasadu bez da se cijeli zid mora ponovno raditi? Nije bitno hoće li se popravci vidjeti nego hoće li biti funkcionalni?

ODGOVOR

Za najtočnije informacije o Rofix žbukama kao i o mogućnostima popravka, najbolje je kontaktirati samog proizvođača, odnosno njihovu tehnološku službu.

L D / 22.10.2013. 22:10:10

Poštovani, uskoro planiram unaprijediti fasadu na obiteljskoj kući u kojoj stanuje moj otac, pa bih vam ovim putem želio uputiti nekoliko pitanja.
Postojeća fasada je bijeli sep od 0-5 mm koji se nalazi na objektu zadnjih 25 godina i u jako dobrom je stanju, postojane boje i ne ruli se. Na njega bih lijepio stiropor debljine 8 cm, pa bih vas želio pitati dali je potrebno na neki način impregnirati postojeću fasadu prije postavljanje stiropora, sa kojim sredstvom i koliki bi bio utrošak tog sredstva. Također bih Vas želio pitati koje biste lijepilo predložili za postavljanje stiropora i koliki bi bio trošak po m2, te dali je potrebna impregnacija nakon završnog gletanja stiropora, te koju biste silikatnu bijelu žbuku od 0-15 mm predložili i koliki bio trošak po m2.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru!
Lijepi pozdrav!

Luka Drašković

ODGOVOR

Ukoliko SEP nije prebojan nekom fasadnom bojom nije potrebno grundirati površinu prije lijepljenja stiropora SAMOTERM-om, inače površinu treba grundirati KONTAKT GRUND-om prije lijepljenja stiropora.
Potrošnja KONTAKT GRUNDA je 0,2-0,3 l/m2, a jedna kanta od 15 litara je dovoljna za cca 60 m2, a veleprodajna cijena je 292 HRK/kanta + PDV.
Potrošnja SAMOTERMA je 4-6 kg/m2 za lijepljenje, a za armiranje cca 6 kg/m2.
Prije nanošenja završne SILIKATNE ŽBUKE Z potrebno je SAMOTERM pregletati sa SAMOTERM GLETOM (potrošnja 2 kg/m2).

Prije nanošenja SILIKATNE ŽBUKE Z 1,5 mm (potrošnja 2,8 kg/m2, VPC: 337 HRK/kanta od 25 kg +PDV) podlogu impregnirati SILIKAT GRUND OBOJENI, VPC je 197 HRK +PDV, a potrošnja je od 0.2-0,3 l/m2.
Na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene
možete preuzeti dokument koji Vam omogućava da izračunate cijenu toplinskog sustava po m2 ili ukupnu cijenu za cjelokupnu fasadu.

b b / 22.10.2013. 12:30:07

Na moru imam oko 250 m2 betonskog ogradnog zida. Na njemu su stavljene kamene klupice, koje imaju okapnicu 3 cm sa svake strane. Na zidu bi stavio sep 200. Dali je to moguče, zbog vlage? Ili kako je moguče to napravit, da bude struktura kao sep i da bi bila debeljina nanosa što tanja?

Lp,Bojan

ODGOVOR

Pošto će zid biti izložen utjecaju soli, vlage i ostalim agresivnim utjecajima okoliša, najprikladnija žbuka za završni sloj bi bila akrilatna žbuka TERAKRIL Z.
SEP ne bi bilo idealno rješenje za morsko podneblje. Ukoliko je zid trajno vlažan ne preporuča se nanošenje završnog akrilatnog sloja na takvu podlogu.

S p / 22.10.2013. 9:10:39

Poštovani
Imam jednu staru drvenu kuću na kojoj bi htio ožbukati zidove.
Kakva je priprema drvene površine i koja žbuka je najkvalitetnija te dali je bolje strojno ili ručno žbukanje.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Ne možete žbukati direktno na drvenu površinu, već je na nju potrebno pričvrstiti punktirani pocinčani rabic pa onda možete žbukati sa unutarnjom podložnom žbukom VC 40 .

T Z / 21.10.2013. 11:53:29

imam nekoliko pitanja. Po projektu dimnjak nam je ugrađen u ytong zid te nas zanima što da sa žbukom činimo.
Moramo li baciti špric i žbuku sa mrežicom na njega ili nešto drugo? Koja bi debljina žbuke u tom slučaju trebala biti, za unutarnje uređenje?
Koje nam od vaših proizvoda možete preporučiti za takvu situaciju?

ODGOVOR

Za unutarnje uređenje možemo Vam preporučiti TANKOSLOJNU ŽBUKU ZA POROBETON.
Podloga mora biti čista, čvrsta, nesmrznuta i otprašena. Građevinska vlaga ne smije biti veća od 2,5%. Instalaterske otvore kao i nestabilne podloge obavezno treba rabicirati staklenom mrežicom Samoborka SM 10 R.
Prije početka radova potrebno je postaviti pocinčane kutne profile GIPSOFIKSOM.
Porobeton imregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:2 neposredno prije nanošenja TANKOSLOJNE ŽBUKE ZA POROBETONE.
Minimalna debljina nanosa je 5 mm, a maksimalna debljina nanosa je 10 mm.

m g / 19.10.2013. 18:01:21

poštovani
kupili smo kuću kojoj je dio prizemlja ukopan u zemlju.sa unutarnje strane se pojavila vlaga i plijesan,zidovi su crni.na taj zid je naslonjen bazen sa pitkom vodom(betonski).čime da izoliram taj bazen iznutra,jer mislim da on propušta vodu.
hvala!

ODGOVOR

Cisternu iznutra možete izolirati HIDROPROTEKT-om koji je namijenjen i za izolaciju spremnika za pitku vodu i zdravstveno je ispitan pri Zavodu za javno zdravstvo.

M P / 19.10.2013. 15:01:48

Poštovani,
zanima me izrađujete li Toledo betonske ploče i u dimenzijama ploča 40x60x3,8 cm točnije postoji li mogućnost naruđbe istih u tim dimenzijama s obzirom da ih nudite u dimenzijama 40x40x3,8?
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Tražene ploče nisu u našem standardnom proizvodnom asortimanu no možemo ih proizvesti ako je potrebna veća količina, npr. par 1000 komada.

H S / 18.10.2013. 15:20:38

Kao Investitori smo u postupku rekonstrukcije i prenamjene postojećeg objekta u novi - energetskog razreda A za nestambene objekte. Projektom je predviđen ETICS fasadni sustav sa toplinskom izolacijom od ploča XPS-a. Ploče su razne debljine ovisno o poziciji ugradnje, pošto se radi o rekonstrukciji, a uvjet ugradnje je izvedba izolacije u jednom sloju ploča bez preklapanja u više slojeva. Debljine XPS-a variraju od 12-20 cm.
Molim Vas informaciju da li imate certificiran navedeni sustav za ugradnju u Hrvatskoj, te da li dajete garanciju za ugradnju?
U prilogu šaljem izvod iz građevne fizike te izgled pročelja. Molim vas hitan odgovor.

ODGOVOR

Zaštita objekta s XPS pločama kao fasadni sustav nije predviđen važećim propisom o zaštiti i energetskoj učinkovitosti na području RH.
Samoborka dd ima certificirani sustav sa pločama XPS, kod nas s komercijalnim nazivom TERMOZOL XPS.
Sustav je certificiran u ZAG-u Ljubljani prema ETA, te za takav sustav imamo certifikat odnosno Izjavu o svojstvima (za sada kod nas je još uvjek važeća Izjava o sukladnosti).
Mi smo proizvođač građevnog materijala te vam možemo dati garanciju od 10 godina, na materijal pri kupnji kompletnog našeg sustava, a garanciju za ugradnju može vam dati jedino licencirani izvođač radova,

D / 15.10.2013. 13:54:45

poštovani , živim u stanu imam ogorman probelm s vlagom na zidovima izbijaju mrlje , pikac flekovi kako to izolirat svaki savjet je dobrodosao hvala

ODGOVOR

Prema navedenim informacijama moguća su dva uzroka pojave vlage, uzrok vlage s unutarnje strane zida mogao bi biti hladni most, što iziskuje izvođenje toplinske izolacije sa vanjske strane, ili do vlaženja dolazi uslijed oštećenja fasadne površine. Trajno rješenje bilo bi sanirati uzroke s vanjske strane, odnosno fasadne površine, u protivnom što god poduzeli sa unutarnje strane, slično bi se moglo pojaviti i nakon sanacije. Eventaulno možemo preporučiti sanaciju unutarnjih zidova TERACIDOM, to je sredstvo za sanaciju površina zaraženim gljivicama i plijesnima, prije sanacije potrebno je provesti odstranjivanje algi i plijesni sa unutarnjih zidova i stropova pranjem vodom. Sušenje prije nanošenja Teracida mora biti najmanje 24 h uz prozračivanje.

V V / 15.10.2013. 8:14:47

Cijenjeni!
Molim za savjet na koji način i sa kojim materijalima obnoviti šeranu fasadu vikendice na otoku Krku.Završni sloj fasade je od sitne granulacije pazinskog kamena (prirodna bijela boja kamena).Fasada je stara 40 godina te je poželjno obnoviti je iako je izrađena kvalitetno ( ne ljušti se i ne opada kamena granulacija ali tijekom vremena nastala su mjestimična zatamnjenja).Ukupna površina fasade je cca.180 m2.
Pojedini izvođači obnavljaju ovako stare fasade premazivanjem zaštitnom emulzijom i fasadeks bojom što po mom mišljenju nije pravo rješenje.Poželjno je da fasada „diše“ a da je otporna na atmosferilije što se ne bi moglo reći na ovakvo „obnavljanje“.
Cijeneći vaše dugogodišnje iskustvo u proizvodnji fasadnog materijala siguran sam da će te mi dati odgovarajući savjet uz preporuku odgovarajućeg materijala kao i potrebne količine za gornju površinu.Također bi vas zamolio i za savjet o najboljem vremenu izvođenja radova na obnovi fasade.

Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ukoliko nakon pranja fasade uspijete skinuti zaprljanja s fasadne površine, onda je preporuka da se žbuka impregnira koncentriranom silikonskom emulzijom za impregniranje i hidrofobiranje upojnih mineralnim materijala SILIKOSAM KONCENTRAT.
Ukoliko nakon pranja niste uspjeli skinuti zatamnjenja onda je preporuka da se površina premaže mineralnom vodoodbojnom i paropropusnom bojom MINERALKOLOR.
Jedna kanta od 15 L dovoljna je za otprilike 60 m2 . Sve detaljnije informacije o ovom proizvodu možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici.