Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B D / 10.12.2013. 9:10:00

Poštovani,
molim jedan savjet. Živim u zgradi na zadnjem katu i htio bih napraviti toplinsku izolaciju stropa (iznutra, jer je izvana nemoguće). Što bi Vi preporučili?
Ja sam mislio stavljati ukrasne stiroporne ploče ali vidim da ima podjeljenih mišljenja o tome.

ODGOVOR

Ukrasne stiroporne ploče uglavnom su manjih debljina, i s njima nećete postići željeni efekt toplinske izolacije. Ukoliko ste u mogućnosti možete izvesti spušteni strop, sa izolacijom od mineralne vune ili stiropora nešto veće debljine.

i f / 8.12.2013. 21:34:21

Poštovani !
Molim Vas za pomoč oko postoječe termo fasade stare cca 6 godina.Naime navedena fasada je zaražena gljivicama i algma do te mjere da je skoro crna.
Molim Vas za savjet čime to uništiti i dali mogu od Vas dobiti garanciju na Vaše materijale znači sredstvo protiv pljesni i poslije bojanje pošto sam izvođač radova a vlasnici kuče me traže garanciju na fasadu pošto je sada žele obojati.Kuča se nalazi u Istri ako šta pomogne vlasnici su rekli da postoji mogučnost da je to od bora koji raste cca 50 metara od kuče.
Unaprijed zahvaljujem!
Klasika d.o.o.
Domašinec , Glavna 44
40318 Dekanovec
OIB: 39652637400
Direktor: Ivica Ferenc

ODGOVOR

Uzrok pojave mikroorganizama na fasadnim plohama je različiti te na njihov rast i razvoj mogu utjecati razni čimbenici kao različito bilje, klima, vjetar, podloga, učestale i obilne padaline, visoka vlažnost i slično.
Fasadnu površinu doro oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama da se skine što više izraslina koje su na fasadnoj površini.
Nakon sušenja od 2-3 dana površinu tretirati fungicidnim sredstvom TERACID, tj.dobro natopiti podlogu da se uništi što više spora mikroorganizama.
Ukoliko je zaraza jača postupak ponoviti po potrebi. Nakon sušenja od minimalno 1 dan površinu obojati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja.
Garancija se ne izdaje jer prema važećem tehničkom propisu impregnacije i boje ne spadaju u građevne proizvode i norme za boje HRN EN 13300i HRN EN 1062-1 nisu prihvaćene TEHNIČKIM PROPISOM ZA GRAĐEVNE PROIZVODE, te ne podliježu označavanju ni izdavanju Izjave o svojstvima..
Bez obzira na sanaciju, trajnu garanciju da se objekat neće ponovno zaraziti mikroroorganizmima ne može vam nitko dati, ali ako se dogodi ponovna zaraza biti će u znatno manjoj mjeri.

r m / 5.12.2013. 21:04:12

Molim Vas da mi odgovorite,dali se može sada tokom ovog mjeseca nanjeti završni sloj fasade odnosno do koje temperature je poželjno navući fasadu.
Čuo sam da samoborka proizvodi i zimski završni sloj fasade.
možda ipak naproljeće ako da koji mjesec.
hvala

ODGOVOR

Temperatura podloge i zraka prilikom primjene i sušenja za primjenu završno dekorativnih žbuka ne smije biti niža od +5°C niti viša od +30°C.
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi, za vjetrovita i maglovita vremena.
Na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše. Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi.

K Š / 4.12.2013. 8:26:41

Poštovani,
kako sam u fazi izrade glavnog projekta za izgradnju niskoenergetske kuće došao sam do dijela gdje treba odabrati fasadu pa sam se odlučio obratiti istinskim profesionalcima. Kuća će biti zidana Porothermom 25 te je moja želja bila toplinska izolacija pročelja i zidova pomoću kamene vune 16cm, ali sam tu naišao naveliki broj onih koji to smatraju nepotrebnim i nefunkcionalnim dok mi arhitekt savjetuje tu varijantu izolacije. Za oko mi je zapeo Vaš fasadni sustav TERMOLAM pa me zanima mogu li dobiti koju informaciju više o tom proizvodu kao i Vaše cijenjeno mišljenje o ovoj temi. Kako sam ja iz Vinkovaca dali na našem području ima neka certificirana tvrtka koja radi sa Vašim proizvodima tako da se i kod njih malo raspitam? Nadam se Vašem odgovoru!

S poštovanjem!
Krešo

ODGOVOR

Pošto planirate graditi niskoenergetski objekt odabir kvalitetne i dobre toplinske izolacije je vrlo važan, zato slušajte arhitekta jer je izračunom građevne fizike predložena toplinska izolacija u debljini od 16 cm da bi zadovoljili uvjete niskoenergetske kuće.
Odabirom predložene toplinske izolacije vaša ulaganja u kvalitetnu toplinsku zaštitu rezultirati će uštedom energije već u prvoj godini, a da ne spominjemo uštedu na energentima kroz svaku slijedeću godinu.
Odabrani sustav je kvalitetan, te nam je drago da ste odabrali naš sustav, jer mi za svaki sustav toplinske zaštite imamo potvrdu sukladnosti tj. certificirani sustav.
Tehničke upute sustava TERMOLAM možete vidjeti na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/termolam .
Za izvođača radova preporučamo vam firmu EKOGRADNJA NOVA GRADIŠKA (vl.Emil Kovačević) koja dugo godina radi s našim proizvodima.
Nadamo se da ćete prilikom izgradnje svog objekta koristit proizvode hrvatskih proizvođača.

Ž K / 1.12.2013. 15:03:48

Živimo na Krku i u tijeku je postavljanje fasade, stavljen je stiropor i mrežica i sve je po 2-3 puta pregletano. Sad treba ići fasada. Da je je vrijeme sad prehladno za to i da li je pametnije pričekati proljeće.

ODGOVOR

Temperature prikladne za izvođenje fasaderskih radova su do minimum + 5 C.
Ukoliko dnevne i noćne temperature ne padaju ispod navedene temperature možete izvesti završni sloj, ali morate računati da ne bude visoka vlažnost zraka, ili da slučajno ne kiši unutar 48 h, s obzirom da žbuka zbog niskih temperatura može usporeno vezati.

j / 27.11.2013. 18:52:33

upravo postavljamo vaše oplocnike pa smo imali pogresku naime sloj šljunka za drenažu smo postavili 5 centimetara prenisko. sad nas zanima da li mozemo posljednji sloj šljunka prije postavljanja oplocnika stavti na debljinU 10 cm? hvala

ODGOVOR

Drenažni sloj potrebno je dobro sabiti te zatim na to možete posipati sloj dolomita od 2-4 mm u potrebnoj debljini.

M M / 27.11.2013. 17:43:15

Poštovani,
na kući imam blago zakošeni krov od fert gredica bez crijepa. U budućnosti mislim dograđivati kat ,ali me zanima kako sada izolirati krov. Neki su mi majstori predlagali tvrdi stiropor (xps) 3 cm sa vanjske strane krova ,te armirati s mrežicom i obojati u bijelo radi sunca.Bitno mi je da nemam toplinske gubitke na stropu, jer je fasada izvedena od fasadnog stiropora 8 cm, pa mi se za jače zime, ocrtavaju gredice na stropu i tu se javljaju gljivice. Kuća se nalazi u Makarskoj. Dali se izolacija može izvesti fasadnim stiroporom 5 cm? Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Na stropu je potrebno izvesti toplinsku izolaciju s pločama XPS u minimalnoj debljini 3 cm i na to ugraditi cementnu glazuru u debljini 4 cm.
Na osušenu cementnu glazuru ugradite hidroizolacijski premaz MONOELASTIK BETONPROTEKT koji može ostati kao završni sloj dok ne planirate nastavak gradnje. Dodatno MONOELASTIK BETONPROTEKT možete obojati bojom za beton AKROTON ili AKROTON PLUS u boji prema izboru iz naše ton karte.

k r / 27.11.2013. 12:23:01

Poštovani!

Kad mi je postavljen šaht za priključak vode, nije obrađen spoj na sredini šahta, jer je šaht iz dva dijela, te mi na tom spoju prodire voda u šaht. Molim preporuku s čim da zabrtvim taj spoj s nutarnje strane šahta.

ODGOVOR

Unutarnje površine vodomjernog okna premažite HIDRO PROTEKT hidroizolacijskim premazom u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, četkom.

M G / 27.11.2013. 9:12:18

Poštovani,

obiteljska kuća mi se nalazi u Velebitskom kanalu što stvara problem kad su jake bure zbog posolice.
Moje pitanje je da li se fasada koja je impregnirana,a koja se nakon posloice opere od soli,treba opet impregnirati?

Pozdrav,
Marko

ODGOVOR

Potrebno je znati s kojom vrstom proizvoda ste impregnirali i kakvu vrstu fasadne podloge imate.
Impregnacija je sredstvo za bolju prionjivost i vezivni sloj koji se koristi prilikom ugradnje dekorativne žbuke na fasadnu podlogu, a ne sredstvo kojim se fasadna površina premazuje, jer nema nikakvu funkciju (ni zaštitu) na fasadi.
Impregnacija se premazuje samo jednom tj. ne premazuje se dva puta.

G R / 25.11.2013. 12:47:24

Štovani!
Imam fasadu od termo žbuke debljine 5cm završno bojanu silikatnom bojom (Samoborka silikatna boja).Fasada se dobro drži ali boja se zaprljala i izbljedila a na balkonima (koji su bez termo žbuke i popucala i otpada.Dali da idem na farbanje prekrivanjem postojeće boje silikatnom bojom ili mi savjetujete nešto drugo.
Kako sanirati otpadanje farbe na balkonima .Unaprijed hvala

ODGOVOR

Površine koje su zaprljane potrebno je dobro oprati vodom pod pritiskom (miniwash) i uz prethodnu impregnaciju SILIKATGRUNDOM dan ranije, fasadu obojati SILIKATKOLOROM. Ukoliko je površina samo zaprljana, odnosno nije zaražena mikroorganizmima, dovoljno je samo pranje, a u protivnom potrebno je površinu tretirati TERACIDOM.

Dijelove na kojima žbuka otpada potrebno je očistiti do čvrste podloge, pregletati REPARATURN-im MORTOM G ukoliko su oštećenja na fasadi do 20 mm.
Ukoliko su oštećenja do 2 mm možete pregletati i REPARATURN-im MORTOM F.
Saniranu površinu impregnirati SILIKATGRUNDOM te obojati SILIKATKOLOROM.