Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d d / 29.1.2014. 22:47:27

Poštovani,
zanima me izolacija vanjskog zida s unutrašnje strane. Zid je od kamena s vanjske strane te betonom iznutra,debljina iznosi 30 cm. Lokacija Istra.
Hvala.

ODGOVOR

Prije ugradnje toplinskog sustava treba napraviti proračun građevne fizike i vidjeti da li vam je potrebna toplinska izolacija na vašu debljinu zida.
Ukoliko se pokaže potreba za toplinskom izolacijom ugradite toplinski sustav s pločama stiropora u minimalnoj debljini 6 cm.

m c / 28.1.2014. 19:57:20

Poštovani
Nakon fugiranja pločica masom za fugiranje nijanse jasmin fuge su mjestimice ostale bijele (flekave).Znate li zašto i što napraviti da budu jednolične.
Hvala na odgovoru
Mirko

ODGOVOR

Pojava bijelih fleka može biti uzrokovana ugradnjom. Nakon izvedbe fugiranja tj. prilikom čišćenja ostatka fugirne mase s površina možda je površina previše bila navlažena s vodom, te je zboh toga moglo doći do ispiranja pigmenta u masi i pojave nejednolikosti prilikom sušenja.
Potrebno je postojeće fuge očisti u dubinu cca 2-3 mm i ponoviti fugiranje.

Z D / 27.1.2014. 18:08:05

Poštovani,
prizemlje kuće je kameno, a kat na kojemu stanujemo je izvana izoliran (5 cm stiropora i silikatna žbuka na postojeću staru fasadu).Ugrađena je plastična stolarija - grijanje je centralno i cijeli kat se ravnomjerno grije. Kada je vanjska temp ispod 0 parketi i zid prema sjeveru (u visini od 20-ak cm iznad poda) su vlažni. Pojavile su se žuto-zelene gljivice na zidu usprkos redovitom provjetravanju.
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se javlja prevelika razlika između vanjske i unutarnje temperatura na kamenim dijelovima objekta tj. na prijelazu između etaža dolazi do tzv. hladnog mosta, te vam tom prilikom dolazi do pojave kondenzata s unutarnje strane i stvaranja mikroorganizama.
Do pojave kondenzata može doći i zbog nedostatne debljine izvedene toplinske izolacije što može uzrokovati preveliku razliku u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora.
Poželjno bi bilo napraviti proračun građevne fizike objekta da se vidi na kojem sloju dolazi do pojave kondenzata i da li je dostatna izvedena toplinska izolacija.
Mikroorganizme možete spriječiti upotrebnom fungicidnog sredstva TERACID da se zaražena površina dobro natopi sredstvom i što više unište spore mikroorganizma.

E Č / 25.1.2014. 16:39:27

Štovani,
na vanjsku cementnu žbuku (pukotine do 1mm) želim staviti staklenu mrežicu i fasadnu boju. Molim preporuku za ljepilo koje ide na tu žbuku i ostale komponente.
Hvala lijepa

ODGOVOR

Prepručamo da Vašu žbuku pregletate mineralnom univerzalnom masom za gletanje i izravnavanje fasadne površine TOP WHITE.
Masu možete nanijeti u debljini od 1-10 mm. Površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom i osušenu podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije.
Nakon sušenja od cca 14-21 dan možete prebojati fasadnom bojom prema izboru iz naše ton karte. Bojati silikatnom ili akrilatnom fasadnom bojom.

a s / 25.1.2014. 13:20:11

pozdrav imam pitanje moze li se mijenjati boja taraboni!?pakiranje je u vrecama a boja je marelice pa me zanima moze li se promijeniti boja i kako?! hvala

ODGOVOR

Prema vašem upitu pretpostavljamo da želite obojenu TERABON-u.
TERABON-u prema našoj ton karti moguće je tonirati samo kod nas, a ako imate bijelu TERABON-u nije moguće dodavati ništa u nju.
Odaberite boju koju želite a koja ima za oznaku, slovo M za fasadnu žbuku u našoj ton karti i mi ćemo je proizvesti za vas.

K K / 24.1.2014. 17:20:42

Prostor od 10-tak kvadrata u prizemlju s kamenim zidovima pokazuje vidne znakove vlage. Kako ga kvalitetno hidroizolirati i izbjeći kondenzaciju kod kasnijeg stanovanja, Plan je zidove u konačnici pregletati i obojiti. Hvala

ODGOVOR

Ako su zidovi od kamena potrebno ih je ili s vanjske ili s unutarnje strane hidroizolirati.
Poželjno bi bilo izolirati s vanjske strane objekta tj.premazati hidroizolacijskim premazom DUOELASIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, na to ugraditi toplinsku izolaciju pločama XPS u minimalnoj debljini cca 5-6 cm i završno obraditi. Nakon izvedbe hidroizolacije i drenaže s vanjske strane možete površinu zida pregletati i obojati.
Ako izvedba sanacije s vanjske strane nije moguća sanaciju izvedite s unutarnje strane upotrebnom sanacijske žbuke SANISIL H.

S S / 21.1.2014. 17:58:24

Poštovani,
planiram mijenjati ograde na balkonu pa shodno tome mijenjam i pločice ali na čelo balkona želim nanijeti teraplast, kako zbog izgleda tako i zbog zaštite. Interesira me da li se na postojeće pločice može nanijeti teraplast ako se iste premažu kvarcnim premazom?
Hvala.
Pozdrav

ODGOVOR

Preporučamo vam da pločice sa čela balkona skinete, podlogu pregletate REPARATURNIM MORTOM G ili SAMOTERMOM i na to ugradite željeni TERAPLAST.
Direkno navlačenje TERAPLASTA na pločice ne preporučamo, jer se može desiti da se on odvoji od pločica bez obzira na impregnacijski premaz.

M K / 19.1.2014. 22:27:48

Postovani,

sa zidova u prizemlju stare kamene kuce je otucene stara zbuka. Prosto je suh, osim za vlaznog vremena kada se na par mjesta pojavi vlaga (kapljice vode na kamenu kao na slici [1]). Jedan dio zida bih fugirao i ostavio u kamenu dok bi ostatak ozbukao. Zanime me koje materijale preporucate za navedene radove i kako minimizirati pojavu vlage?

Hvala i lijep pozdrav,

Marko

[1] https://www.dropbox.com/s/3v0pipyu5eh1z8p/Photo%2019.01.2014.%2015%2056%2045.jpg

ODGOVOR

Prema dostavljenog fotografiji i navedenim informacijama možemo zaključiti da na vidljivom dijelu kamenog zida, točnije samog kamena, dolazi do procurijevanja vode tijekom kiše.
Preporučamo dio zida na kojem se pojavljuje direktno provlaživanje zaštiti HIDROPROTEKT-om, te cijelu površinu zida ožbukati visoko-paropropusnom žbukom SANISIL H, na prethodno nabačen SANISIL ŠPRIC. Sanisil H žbuku možete završno obraditi filcanjem ili zagladiti FINOM ŽBUKOM F 900.
Na dijelu kamenog zida koji će ostati neobrađen preporučamo po potrebi očistiti sljubnice te izvesti fugiranje MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.

A M / 16.1.2014. 20:52:04

Poštovani,
Želim izravnati pod u prizemlju kuće za postavljanje pločica ili laminata. Sada je pod sastavljen od betonske ploče koja nije izlivelirana dovoljno dobro te je potrebno postaviti estrih. Problem je što je prostor nizak, i želim se sa estrihom minimalno podignuti .
Što mi preporučate?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Minimalna debljina vezanog estriha je 30 mm. Preporučamo primjenu CEMENTNOG ESTRIH-a 20, potrošnja : 22 kg/m2/1cm; pakiranje: vreće 25 kg; cijena : 0,66 kn/kg

I H / 16.1.2014. 09:22:48

Poštovani. Dali na fasadi sa hirolom nastaju fleki. Te Vas lijepo molim da mi pošaljete ponudu za 900. kg. hirolfe 3104 ili 3084 puno hvala

ODGOVOR

Za hirolu nismo nikada čuli, pa pretpostavljamo da se radi o mineralnoj žbuci HIROFA. Prilikom ugradnje hirofe ne nastaju fleke, već se fleke pojavljuju ako se mineralna žbuka primjenjuje u neadekvatnim vremenskim uvjetima (hladno, vlaga, kiša i sl.) , pa se tada može na obojenim žbukama pojaviti neujednačenost izvedene plohe tj. pojava fleka.
Hirofa u navedenim bojama 3104 ili 3084 košta 1,88 kn/kg sa pdv-om vreće 40 kg. Ukupno 900 kg x 1,88 kn/kg = 1.698,75 kn.
Obojene žbuke prodaju se i proizvode isključivo prema narudžbi kupca. Rok isporuke 3-4 dana.
PS. Ostavili ste nam neispravnu email adresu pa vam nismo mogli odgovoriti direktno