Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 18.2.2014. 11:17:57

Poštovanje
Planiram oko velike farme posuti kameni agregat jer se trenutno za vrijeme kiše stvara veliko blato,zanima me koja granulacija bi bila najbolja pošto se radi o terenu po kojem svakodnevno radi sa teškim strojevima.Isto tako je teren pod blagim nagibom pa se bojim da će doći do ispiranja materijala ako granulacija bude previše sitna.Hvala

ODGOVOR

Samoborka dd je tvornica građevnog materijala, te se ne bavimo izvođenjem radova.
Najbolje bi bilo da se obratite ovlaštenom geodetu koji vam može snimiti teren i odrediti nagibe, te na temelju njegovog elaborata može se planirati koja granulacija za vaš teren je najbolja.
Možda će biti potrebno površinski sloj zemlje skidati prije ugradnje novog sloja cakumpaka i odrediti koliko će biti potrebno nasipati debljinu sloja.

K I / 16.2.2014. 18:43:17

Par pločica na nenatkrivenoj terasi je puklo,na par nijh se glazura pohabala...pločice su na terasi jedno 10-godina,ima dosta pločica koje prilikom laganog udarca,djeluju šuplje,a sama glazura ispod pločica je vlažna...mislio sam izvaditi loše pločice,razbiti glazuru bar na dva prva reda terase,pustiti da se sve osuši,zakrpati glazuru(čime?),sve poravnati dvokomponentnim mortom i ponovo staviti pločice...Da li je postupak dobar,ili ne?Hvala unaprijed..

ODGOVOR

ne savjetujemo vam da radite opisano, već da kompletno skinete sve do ab ploče, ponovno izvede glazura u minimalnoj debljini 3-4 cm.
Na glazuru ugradite hidroizolacijski premaz DUOELASTIK HIDROPROTEKT u debljini 3-4 mm i nakon minimalno 24 sata ugradite ugradite keramičke pločice upotrebom TERATEKT FLEKS ljepila.

M L / 16.2.2014. 11:11:53

Poštovanje,
U garaži staroj 30-ak godina, je na betonski pod, nanesen estrih, debljine 4-5cm. Taj se estrih jako mrvi, čak i pod cipelama.
Sada bih htio na taj isti pod postaviti pločice. Kako da postupim, htio bih izbjeći skidanje starog estriha, a ne bih htio ni da se pločice dignu?
Hvala.

ODGOVOR

Prema opisanom, cementnu glazuru morate skinuti jer je upitna čvrstoća tj. čim se glazura trusi pod hodom čvrstoća nije zadovoljavajuća.
Kada maknete postojeću glazuru ugradite novu i zatim možete lijepiti keramičke pločice.
Ugradnju novog sloja (REPARATURNIM MORTom ) na neadekvatno izvedenu glazuru ne preporučamo, jer se može desiti da vam se nakon ugradnje pločice odvoje od podloge.

J / 14.2.2014. 16:19:08

Poštovani. Tražim idealno i povoljno riješenje za problem vlage u prizemlju stare kuće izrađene od kamena. Naime prizemlje se u jednom dijelu ukopava ispod razine zemlje te na tim djelovima se vidi (pogotovo za vrijeme kiša) vlažni dio, a sa vanjske strane je popločana ulica - nizbrdica. Koja riješenja postoje za izolirati zid sa unutarnje strane. hvala

ODGOVOR

Zid s unutarnje strane premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom i ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H, u potrebnoj debljini.

L S / 13.2.2014. 18:19:20

Poštovani !

zamoljavam Vas da mi odgovorite kakvu vrstu farbe moram upotrijebiti za farbanje fasade kuće kako bi je malo obnovio te istovremeno zastitio od prodora vlage i vode prilikom velikih kisa ?
Kuća je stara 7 godina,napravljena je od cigla i na fasadu su zaljepljene stiradur ploce od 5 cm te nakon toga je stavljena zbuka i fasada je pofarbana na nacin da je u farba pomjesana sa pijeskom i nanosena na zid sa metalnom spatulom.Dostavljam vam slike kuce.S stovanjem Lucijan.

ODGOVOR

Iz poslanih fotografija i vašeg opisa nismo u mogućnosti utvrditi kakvu završnu žbuku ste koristili pa pretpostavljamo da bi se moglo raditi o tipu akrilatne žbuke.
Vašu fasadnu površinu morate oprati vodom pod pritiskom te nakon sušenja od nekoliko dana površinu premažite fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna, ukoliko se površina želi impregnirati impregnirajte neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om koji se razrijedi 1:2 s vodom.

D / 13.2.2014. 17:40:10

Na kući, započeta gradnja do prve deke, koja je građena na terenu pod nagibom, tako da je gornja strana kuće više u zemlji od donje,
nije izvedena hidro izolacija ni drenaža temelja.
Za vrijeme kiša i topljenja snijega dolazi do prodora vode sa gornje strane kuće, uz donji rub prostorija, Također se stvara i kondenzacija vlage , po zidovima i pločicama. Zanima me kako izvesti
dobru i kvalitetnu hidro izolaciju i drenažu temelja i koji materijal upotrijebiti i dali će se na taj način riješiti oba problema , znači i prodora vode i kondenzacije. vlage
Dali se tu radi , po vašem mišljenju, o kapilarnoj vodi ili o oborinskoj , ili su to neke podzemne vode ili je to sve skupa.
lp, unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Oko vašeg objekta izvedite otkop te izvedite drenažu i hidroizolaciju ugradnjom drenažnih cijevi i upotrebom hidroizolacijskog premaza DUOELASTIK HIDROPROTEKT.
Nakon izvedene hidroizolacije na donjem dijelu objekta na dio koji dijeli dvije etaže također možete ugraditi toplinski izolaciju s XPS pločama.
Na gornji dio kuće da bi spriječili pojavu kondenzata ugradite povezani toplinski sustav sa pločama stiropora ili kamene vune u minimalnoj debljini od 8 cm.
Završno objekt obradite silikatnom, silikonskom ili mineralnom žbukom (SEP-Z 200 + MINERALKOLOR) , u boji prema izboru iz naše ton karte.

L / 13.2.2014. 1:31:28

Poštovani,
planiram renovirati staru kucu prizemnicu bez podruma na području Knina koja je građena prije 50 godina. Temelji su duboki 0,5m i rađeni od betona i kemena a vanjski zidovi debeli 45 cm u istom materijalu sa drvenim slojem unutar zida. Kuća je obložena izvana vanjskom cementnom žbukom.

Konkretno zanima me ako biste me mogli savjetovati što napraviti po pitanju spriječavanja kapilarne vlage jer ne postoji horizontalna hidroizolacija na spoju temelja i zida.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav

ODGOVOR

U koliko s vanjske strane na temelju nije izvedena žbuka predlažemo vam da ožbukate vanjski temelj sokl žbukom.
Sokl žbuka je mineralna žbuka namijenjena za žbukanje soklova i zidova pod utjecajem kapilarne vlage. Pogodna je za sanacijske i restauratorske radove.
Prije žbukanja sokl žbukom, zidove temelja možete premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom.
Poželjno bi bilo prije sanacije napraviti otkop oko temelje te predvidjeti mogućnost izvedbe drenaže.

m s / 12.2.2014. 16:12:35

zanimaju me opločnici 3 ili 4 centimetara debljine. može to netko napraviti po narudžbi ili ima takvih gotovih!!! hvala,pozzzz.....

ODGOVOR

Ne radimo opločnike u tim dimenzijama niti ih ne možemo napraviti po narudžbi.

L S / 11.2.2014. 14:18:21

Postovani !
u novo kuci nakon obilne kise,narocito prilikom jaceg juga na jednoj strani vrha zida u dnevnom boravku ( pogledajte fotografiju koju sam vam dostavio putem vaseg maila ) dolazi do vlage i zid je mokar,voda se cak pocinje sljevati niz zid.Na gornjem katu nalaze se sobe i svaka soba ima svoj balkon.Vrata balkona su veoma velika i aluminijska,kakva mozete vidjeti desno dolje na slici gdje je kuhinjski prostor.Dolazili su razni majstori i svi nudili neka drasticna rjesenja koja su i veoma skupa,kao npr.treba u sobama skinuti aluminijska vrata i vidjeti sto se nalazi ispod njih,zatim da vjerovatno treba izvaditi kamene ploce na balkonima sobe te vidjeti kakva je hidroizolacija itd.Sve su to veoma skupa rjesenja,a voda nakon kise dolazi samo na tom zidu kako mozete vidjeti na slici.Mislim da je potrebno pronaci mjesto od kuda voda dolazi te onda pristupiti radovima na sanaciji.Oni nude rjesenje eliminacije sto je kako sam naveo za nas veoma skupo.To bi bilo kao kod automobila,kada mehanicar ne moze naci kvar i skida i zamjenjuje dio po dio na motoru.Sto vi mislite da bi trebalo uraditi ? Pozdrav Lucijan

ODGOVOR

Prema poslanim fotografijama i opisu vašeg problema nažalost vam ne možemo pomoći, jer je potrebno utvrditi gdje zacurijeva prilikom svake kiše.
Potrebno je znati kakva vam je konstrukcija ziđa, što je ugrađeno s vanjske strane, kada su radovi izvedeni, koja vrsta materijala je korištena, da li se s vanjske strane radi o krovištu, balkonu i sl.

D / 10.2.2014. 22:48:33

Poštovani.
Da li je poželjno prije nanošenja hidroprotecta napraviti neku vrstu impregnacije ako je vanjskom zidu fasadna boja.

ODGOVOR

HIDROPROTEKT – vodonepropusna polimer-cementna kruta hidroizolacija primjenjuje se na površinama , odnosno podlogama koje štitimo od direktnog prodora vode ili vlage.
U pravilu se ne primjenjuje na obojene ili klasično ožbukane površine.
Iz vašeg upita nije jasno koje površine želite hidroizolirati, stoga molimo dodatne informacije kako bismo vam mogli dati kvaliteten prijedlog sanacije.

HIDROPROTEKT ne možete koristit na već ugrađene slojeve jer neće imati nikakvu funkciju kao ni zaštitu.
Impregnacija se ne koristi prije nanošenja HIDROPROTEKT-a.
Potrebno bi bilo s unutarnje strane skinuti vlažnu žbuku, površinu premazati HIDROPROTEKT-om i ponovno ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.