Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d s / 23.3.2014. 20:10:27

Poštovani,
molim vašu preopruku. Koju podložbu, a koju završnu žbuku koristiti za unutarnje ručno žbukanje zidova u novogradnji? Zidovi su od obične opeke.
Da li je se moraju nužno ugrađivati profili za zaštitu/ojačanje rubova?

Hvala!

Pozdrav!

ODGOVOR

za unutarnje žbukanje možete koristiti vapneno cementnu žbuku VC 40 ili gips vapnenu žbuke GV 10.
Ako upotrijebite VC 40 žbuku potrebno je prije bojanja obaviti gletanje TERANILom, a ako koristite GV 10 gletanje nije potrebno već samo bojanje.
Profile nije nužno ugraditi, ali je preporuka da se ugrade zbog smanjenja mogućeg mehaničkog oštećenja kuteva.

m / 23.3.2014. 11:56:42

poštovanobzido sam kuhinju sa starom ciglom koja zahvača i dio di se kuha pa me zanima s čime da je premažem da ostane tako ajmo reč vijerno stara a da mi pritom zaštiti kuhinju od masnoča koje znaju prilikom kuhanja prskati unaprijed zahvaljujem (uglavnom bi sve zidove zidane zaštitio ) rado bi vam i sliku poslo da vidite

ODGOVOR

Staru ciglu možete premazati FIKSANIROM ili SILIKOSAM KONCENTRAT-om.
Bez obzira na upotrijebljeni premaz ciglu nije moguće zaštiti od masnoće, te ju je potrebno povremeno očistit.
Najbolje bi bilo da nam proslijedite nekoliko slika da vidimo konkretnu situaciju.

G R / 22.3.2014. 12:05:45

Štovani
Imam na fasadi Samoborkine silakatne boje oznaka 209,210,211,212.
Koje bi današnje oznake boja mogle odgovarati tim bojama da bih
mogao osvježiti fasadu?
Hvala unaprijed

ODGOVOR

navedene oznake boja ne koriste se već 15 godina te vam možemo iz sadašnje ton karte navesti najsličnije tonove:
209 – između boja 3035 i 3036
210 - 3031
211 - 3035
212 - 3034
Savjetujemo da pogledate našu ton kartu kod trgovca koji prodaje našu robu i utvrdite da li vam navedeni tonovi odgovaraju.

S V / 21.3.2014. 17:26:49

Poštovani, prije četri godine majstori su mi postavili termo žbuku, silikat žute boje. Od ove godine se je žuta boja išarala sivkastim mrljama, izgled kao da se boja oprala i to samo sa istočne strane, također na jednom mjestu ima pukotina u dužini od 20 cm,i tu mi ulazi vlaga na unutarnji zid.kako sanirati pukotinu i da li je greška u boji ili silikatu. Hvala

ODGOVOR

Da bismo vam odgovorili na vaš upit potrebno je znati je li toplinska žbuka preglatana ili prefilcana i s kojim materijalom.
Da li je ugrađena silikatna boja – premaz ili silikatna žbuka, koje teksture, granulacije.
Pukotina je pojavila na završnom sloju ili je kroz cijeli presjek žbuke. Ako vam ulazi vlaga pretpostavka da je pukotina kroz cijeli presjek žbuke. Potrebno je znati kako se pukotina prostire njena - širina,dubina.
Ako ste u mogućnosti, proslijedite nam nekoliko slika da vam možemo odgovoriti na vaš upit.

i / 21.3.2014. 16:14:24

zanima me vaš proizvod teranil extra.dali se on moze kupiti u npr austriji, švicarskoj ili njemackoj?I ako moze da mi napišete adresu.hvala....

ODGOVOR

Za sada, ne prodajemo u navedenim zemljama niti imamo predstavništvo.
Proizvod možete kupiti kod nas u Samoboru ili bilo kojeg distributera građevnog materijala u Hr koji prodaje našu robu.

PS. Email adresa koju ste nam ostavili nije bila ispravna.

L / 20.3.2014. 6:44:02

Poštovani, radim fasadu, na novom objektu. Znam da se nakon ljepljenja stiropora to gleta i u to se stavlja mrežica, pa se to suši 24 sata, nakon toga se ponovo gleta, pa suši i onda ide impregnacija i završni sloj. Međutim, moj majstor kaže da se to gleta stavlja rabic mrežica, koja se utopi u glet masu i dok je još mokrotaj isti dan ide sa drugom rukom tj. gletanjem, da se tako dobije ljepša i glatkija fasada, da to bolje drži i da nema nikakvog mrvljenja fasade, poslije kada se treba staviti završni sloj. Osim toga kaže da s obzirom pošto je moj objekat visok svega 6 i nešto metara, nije potrebno tiplanje stiropora, nego samo mazanje stiropora sve okolo i u sredini dođu dvije ili tri točke, jer da se na tiple ne prihvača tako ljepilo i samo se bespotrebno izbuši poroblok od kojeg je zidana kuća. Nadalje kaže da ako je to ljepilo na stiroporu deblje da onda prije puca, pa kaže da nakon prve ruke ide vrlo tanak sloj ljepila, koji se poslije mrvi i ne drži, kao što sam prije navela. Bila bih vam zahvalna, da mi oni koji su stručni u tome malo to pojasne. On kaže da je radio u Austriji i da nadzorni organ nikada nije imao prigovor na njegov rad. Što se izgleda tiče, ovo malo što je uradio, lijepo je, fasada je zaista glatka i ravna, kao špigl. Ali ja se pitam koliko je to profesionalno i je li u redu sa strukom, kada mi znamo nešto drugo.
Hvala vam unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno što ste htjeli pitati pa vam u prilogu šaljemo tehničku uputu za izvedbu toplinskog sustava s pločama stiropora gdje je opisano kako se pravilno izvodi sustav.
Dodatne informacije mogu se pronaći na web stranci http://www.hupfas.hr/smjernice-izrade-etics-sustava.html .

POSTUPAK UGRADNJE:
a) Lijepljenje ploca
Prije pocetka lijepljenja ploca odrediti visinu sokla i postaviti odgovarajuci SOKL PROFIL SAMOTERM® / LJEPILO ZA EPS nanositi na plocu trakasto po rubovima i tockasto po sredini. Prvi red ploca postavlja se u SOKL PROFIL. Drugi i ostali redovi lijepe se s pomakom od min. 25 cm u odnosu na donji red .
Sljubnice (fuge) izmedu ploca ne smiju biti zapunjene SAMOTERM® -om / LJEPILOM ZAEPS. Ne smije se lijepiti ploca na plocu. Ravninu zalijepljenih ploca kontrolirati letvom duljine 2 m. Nakon najmanje 12 sati zalijepljene ploce dodatno pricvrstiti pricvrsnicama (tiplama), ovisno o visini objekta sa 4 kom / m2 (2 kom/ploca).
b) Izrada temeljnog sloja (armiranje i gletanje)
SAMOTERM nanositi na postavljene ploce punoplošno u debljini minimalno 2 mm. U sloj SAMOTERM -a utisnuti dijagonalno trake Staklene mrežice dim. 30x50 cm na kutove oko otvora (prozora i vrata). Zatim postaviti kutne profile sa mrežicom na sve kutove objekta i na špalete oko otvora. Staklenu mrežicu utisnuti u svježi SAMOTERM po citavoj površini s preklopom min. 10 cm na svim spojevima mrežice. Na ocvrsli SAMOTERM (nakon minimalno 24 sata) nanijeti SAMOTERM GLET i zagladiti. Ukupna debljina očvrslog temeljnog sloja (armiranje/gletanje) treba biti minimalno 4mm.

Ž P / 19.3.2014. 20:07:29

Poštovani,
U ljeto 2012. postavili smo Vaše opločnike Pompej. Sve je urađeno od strane ozbiljne firme po svim pravilima struke. Naš problem nije tehničke, nego estetske prirode. Nakon postavljanja sve je izgledalo super kao na reklamnom panelu, poslije godinu dana počela se pojavljivati mahovine izmedju fugni, u redu to je viša sila, sjeverna strana, vlaga itd. Ono sto me smeta jest boja samih oplocnika, koja vise nije tako intenzivna te i nakon pranja visokotlacnim peracem opet izgleda blijedo, bijelkasto, izgleda prljavo iako je oprano, dok na panelu trgovine sve je kao i prvog dana. Zanima me da li postoji neko sredstvo koje bi oplocnike vratilo u prvobitno stanje. Naglašavam da se radi o stazama uz travnjak, znaci samo se hoda po njima. Nema motornih vozila.

Hvala.

ODGOVOR

Moguća pojava bijelih mrlja na opločnicima ne smatra se greškom u kvaliteti proizvoda, već je to pojava uzrokovana prirodnim sastavom materijala u kojem ima i vapnenca.
Kiša, vlaga i kondenzacija prodiru u opločnik, razgrađuju vapnenac, a iz nastale otopine vapnenca isparavanjem voda nestaje. Vapnenac ostaje na površini u obliku mrlja koje su, na sreću, samo privremene. Vremenom, pod utjecajem atmosferilija (kiša, mraz, snijeg, vjetar) u opločnicima ostaje sve manje slobodnog vapnenca. Vapnenac na površini sve lakše ispiru padaline, a u potpunosti nestaje obično u roku od 2 godine.
Također se ne smatraju greškom odstupanja u nijansi boje, kao i manje razlike u teksturi opločnika.
Beton, tj. smjesa iz koje se proizvode opločnici je mješavina agregata, cementa, vode i pigmenta. Dakle, to su prirodni materijali kod kojih čak i pored velike pažnje i kontrole svih utjecaja, mogu nastupiti minimalne razlike u nijansi boje, te minimalne promjene u strukturi površinskog sloja opločnika. Navedene razlike se proizvodno-tehnički ne mogu izbjeći. Opločnike možete zaštititi da se premažu sredstvom za zaštitu betona BETOSIL.

a k / 19.3.2014. 18:44:35

.pozzz...htjeli bi stavit oko kuće stazu ..širine cca 80 cm .što moramo radit ...htjeli bi je popločit betonskim pločama 40x40 ..hv

ODGOVOR

POSTUPAK UGRADNJE:
1. Ukloniti sloj humusa (30-40 cm)
2. Nasipati sloj šljunka granulacije 16-32 mm (drenaža)
10-15 cm debljine - za lakša opterećenja
15-20 cm debljine - za teža opterećenja
3. Izravnati, dobro nabiti i podesiti padove za odvodnju
4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom
5. Postavljenu ploču utvrditi gumenim ili drvenim čekićem
6. Kompletno postavljenu površinu ploča zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1mm (najbolje kvarcnim pijeskom).
Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge).
7. Površinu ploča po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj plo􀃾i imaju gumenu oblogu.

z v / 19.3.2014. 14:27:55

Postovani! Dali se zbog nedostatka sredstava moze toplinska izolacija fasade raditi zid po zid. Znam da je ispravno rijesenje preklapanje na kutevima. Jel moze doci do pucanja na kutovima ako nisu preklapani s obzirom na kutnik s mrezicom. Hvala

ODGOVOR

Toplinska izolacija može se ugraditi zid po zid, ali vam ne preporučamo da tako izvodite sustav zbog preklapanja na kutevima objekta (pogledajte email-u priloženu sliku).
Profil služi samo za mehaničku zaštitu te nema veza s pucanjem na kutevima, bitna je pravilna izvedba detalja.

M K / 18.3.2014. 18:07:31

Pozdrav, zanima me da li postoji kakav premaz za beton? Radi se o terasi (izloženoj suncu, hladnoći i vlazi) koju bi radi ljepšeg izgleda i lakšeg održavanja htjeli premazati. Hvala.

ODGOVOR

Ukoliko beton nije oštećen možete ga premazati akrilatnom bojom za beton AKROTON bez prethodnog izravnavanja, a ukoliko je podloga oštećena potrebno ju je izravnati REPARATURNIM MORTOM G (max. 5 mm u jednom sloju). Potrošnja Akrotona je 0,25-0,35 l/m2. Sve ostale informacije o navedenim proizvodima možete pronaći u tehničkim uputama proizvoda na našoj web stranici.