Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V / 6.4.2014. 20:35:22

Poštovani, renorviramo staru kuću i stepenice su napravljene od kulira( cijeli blokovi) namjeravamo ih stavljati u drvo. Problem nam je sto neznamo kako sakriti donji dio stubista. Bojimo se da blokovi ne popucaju ako ih krenemo busiti. Dali postoji kakav inpregnacijski premaz pa da se to moze gletati? Ili nesto slično. Hvala

ODGOVOR

Ako kulir nije brušen već pran površinu kulira možete pregletati REPARATURNIM MORTOM F u debljini do cca 5-6 mm.
Ako je kulir izveden brušen, treba podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije i onda nanijeti REPARATURNI MORT F u potrebnoj debljini.
Prije ugradnje morta obavezno provjeriti u kakavom je stanju kulir jer ako se bilo gdje odvaja od podloge potrebno je kulir maknuti.

A K / 6.4.2014. 17:35:29

Stavili bi na kucu, koja je presvucena stiroporom edelputz 2 mm. Da li bi mi preporucili da prvo navucemo bijeli edelputz pa onda obojamo ili odmah edelputz u boji. Sto bi mi vi savjetovali da koristimo, odnosno sto se pokazalo da dugotrajnije ?

ODGOVOR

Za ugradnju možete koristi i bijeli ili obojeni SEP – razlike u kvaliteti i dugotrajnosti nema.
Ako želite SEP u boji ugraditi obojeni SEP. Površinski suhi SEP bez obzira da li se radi o bijelom ili obojenom (3-5 dana nakon nanošenja) preporučamo obojiti MINERALKOR fasadnom bojom za ujednačavanje obojenja (mrlje nastale sušenjem ili nepravilnom primjenom) i hidrofobiranje mineralnih žbuka. Kod primjene SEP za vrijeme vlažnih i hladnijih vremenskih uvjeta može doći do pojave vapnenog iscvjetavanja.
Vapneno iscvjetavanje (pojava bijelih mrlja na obojenim mineralnim žbukama) ne smatra se greškom u kvaliteti materijala. Vapneno iscvjetavanje prirodna je pojava uzrokovana žbukanjem i očvršćivanjem pod hladnim, vlažnim, kišnim i maglovitim vremenskim uvjetima. Neujednačenost tona ugrađene žbuke može biti uzrokovana nepovoljnim uvjetima ugradnje (visoka vlažnost,niska temperatura), različitom upojnosti i hrapavosti podloge.

A Ć / 6.4.2014. 14:20:58

Poštovani,Imam teraplast na zidovima hodnika već 30tak godina.Problem je kako očistiti naslage prljavštine nakupljene godinama.Zahvaljujem na savjetu.

ODGOVOR

TERAPLAST je akrilana žbuka koju je moguće prati vodom pod pritiskom.
Površinu TERAPLAST-a operite vodom i možete koristiti blage deterdžente za čišćenje u kući (npr.deterdžent za suđe).
Nakon toga površinu dobro isprati vodom.

V L / 5.4.2014. 23:14:21

Poštovani, na stupu terase koji nosi dio gornjeg balkona, javlja se pukotina koja je ljeti veličine i preko 0.5 cm, a zimi, kada ima puno vlage se jedva vidi. Na stupu je špric, a sada planiramo staviti fasadu. Na koji način da to najbolje izvedemo, da fasada ne puca na tom mjestu. Hvala

ODGOVOR

Širina pukotina koja vam se pojavljuje je dosta velika i pretpostavljamo da se radi o statičkoj pukotini.
Pukotinu morate prvo sanirati tako da se pukotina otvori i zapuni brzoveznim mortom za montažu TERAMONT.
Nakon sanacije pukotine pošto imate cementni špric površinu ožbukajte žbukom VC 50 i pregletajte TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju TERATERMO GLETa.
Završno obradite dekorativnom žbukom prema izboru – silikat, akrilat, silikon, mineral u teksturi i granulaciji prema izboru iz naše ton karte.

T M / 3.4.2014. 11:17:48

Poštovani

Zanima me koje su razlike imeđu betonskih cijevi s podnožjem, od betodana i običnih. U smislu koju težinu podnose. Trebaju mi cijevi za prilaz zemljištu preko kojeg će prelazit miješalice s betonom koje su poprilično teške

ODGOVOR

Cijevi s podnožjem veće su tjemene nosivosti te se koriste za premošćivanje kanala na koju dolazi sloj nasipa za prijelaz automobila ili kamiona.
Cijevi će podnijeti bilo koju težinu ako se pravilno ugrade na određenoj dubini izvede pravilna posteljica i sloj tzv.mršavog betona i na njih se izvede tj.nasipa dovoljan sloj pijeska (cakumpaka) da bi vozila mogla prelaziti.
Cijevi koje mi prodajemo s podnožjem su fi 400 x1000 mm A i fi 600 x1000mm A.

Ž D / 3.4.2014. 10:24:33

Poštovani,
imam problem sa vlagom koja iz magazina prodire na kuću tj, sobu. Magazin je nadograđen nema temeljne ploče,ispod je šljunčana površina. Molim za savjet na koji način riješiti taj problem. Zahvaljujem

ODGOVOR

S obzirom da postojeći objekta nema izvedbu nikakve izolacije, hidroizolacije ni temeljne ploče sanacija bez ugradnje temeljne ploče neće biti zadovoljavajuća.
Potrebno je izvesti temeljnu ploču, po mogućnosti ugraditi toplinsku izolaciju pločama elastificiranog stiropora i cementnu glazuru.
Glazuru nakon sušenja premažite hidroizolacijskim premazom DUOELASTIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Na hidroizolaciju ugradite završnu oblogu prema želji npr.keramičke pločice.

A M / 2.4.2014. 15:19:41

Poštovani, molim Vas savjet za postavljanje kulira.Postavljali bi ga na stari beton (natkrivena teasa,12 kvadratnih metara). Također, molim Vas informaciju dali u Delnicama prodajete svoje proizvode (obzirom da je vikendica u tom području i najpraktičnije nam je tamo kupovati).
Hvala na savjetima.

ODGOVOR

Ako želite na pod terase ugraditi prani kulir morate se obratit majstoru koji će vam izvesti taj kulir – prani ili brušeni.
Mi vam možemo samo prodati zrno u raznim granulacijama i boji prema izboru, crno,crveno,bijelo,snježno bijelo, riječno i gotovu smjesu KULIRMIX kojem dodajete samo željeno zrno. Kulir se postavlja direktno na betonski čvrstu, čistu podlogu.Podloga se samo navlaži vodom ne impregnira se. Ovisno što želite u dogovoru s majstorom napraviti će vam željenu kombinaciju zrna i obradu.
Svoje proizvode prodajemo u svim bolje opremljenim trgovinama građevnog materijala na području RH, najbliža trgovina koja prodaje naše materijale vam je u Rijeci ili Crikvenici – JADRAN IMPEX, CONOCORD, ARKADA, PEVEC i sl.

a c / 1.4.2014. 23:02:23

Postovani....htjela bi bojati silkatnu fasadu jer mi se nesvidja postojeca nijansa.Da li je moguce da se oboji a da boja neizblijedi jer ova ni godinu dana nije bila na kuci i vec je izblijedila.Zelim boju terakote,pa vas molim koja je nabolja nijansa te boje.

ODGOVOR

Predlažemo ako ste u mogućnosti, da sami odaberete ton iz naše ton karte (kod svih bolje opremljenih trgovaca građevinskim materijalom u Hr, koji drže i Samoborkine proizvode ili na http://www.samoborka.hr/teraton-v ), jer sami ćete najbolje odrediti koji ton Vam se sviđa.
Možemo predložiti tonove 3105, 3133 i 3137 iz naše ton karte.
Ove tonove nije moguće izvesti u silikatnoj boji, već samo u akrilatnoj boji TERATON V.
Što se tiče izblijeđivanja boje, u našim fasadnim bojama koriste se svjetlo stabilni pigmenti i do sličnih problema ne bi smjelo dolaziti.

H L / 31.3.2014. 11:38:00

Poštovani,
na zidanim balkonskim ogradama sanirao bi završni sloj izrađen od SEP-a. Problem uglavnom predstavljaju komadi završnog sloja koji otpadaju te mahovina koja se pojavljuje. Molim Vas preporuku načina sanacije iz Vašeg proizvodnog programa (završni silikonski sloj).
Također molim za pojašnjenj termina armirajuća fasadna boja na koji sam naišao u nekim Vašim odgovorima.
S poštovanjem,

ODGOVOR

Postojeću završnu i podložnu žbuku skinuti do podloge, površinu dobro oprati vodom pod pritiskom i skinuti postojeću mahovinu.
Osušenu podlogu po potrebi tretirati fungicidnim sredstvom TERACID ako je zaražen zid, ako se pranjem zaraza mikroorganizmima skine nije potrebno tretiranje TERACID-om.
Na podlogu nanijeti novi sloj žbuke VC 50 u debljini maksimalno do 2 cm. Kada se žbuka osuši pregletajte TERATERMO GLETOM u sloju do 2 mm i kada se osuši površinu impregnirajte i nanesite silikonsku žbuku prema izboru iz naše ton karte.
Obavezno ugraditi okapne profile i klupčice.
Armirajuća fasadna boja je boja koja u svom sastavu ima armaturna vlakna te može premostit lasaste puktonie od 0,3mm.

A M / 30.3.2014. 21:41:02

Poštovani

Na kucu u Zadru koja je iznutra izolirana vunom od 5cm i gips plocama, postavio bih fasadu debljine izolacije 8cm, pa me zanima koju izolaciju da stavim(vunu ili stiropor) te koju zavrsnu žbuku preporucujete?

ODGOVOR

Pošto ste s unutarnje strane ugradili vunu i gips ploče preporučamo vam da ugradite sustav sa kamenom vunom zbog bolje paropropusnosti već ugrađenog sustava s unutarnje strane. Za završno dekorativnu žbuke preporučamo vam da ugradite silikonsku žbuke prema izboru iz naše ton karte.